kata3 2012 júl. 10. - 01:00:11
(71/691)
Amit leírtál, pont ilyen helyen voltak a barátnõmék 2 éve, épp most mesélte. Kõbõl készül szocreál épület, patakról hordták a vizet a srácok, fürdés lavorban. Persze nagy társasággal voltak, így a munkát is fel lehetett osztani.
Abszolút romantika az erdõben. :-)
kata3 2012 júl. 10. - 00:54:38
(70/691)
Kerestük a még mûködõ vízimalmot, de nem találtuk. Mentünk a patak mentén, követtük honnan bújik elõ, és honnan ered a patak. Sajnos magánterület lett, beépítés alatt áll az a telek, ahol egykor, még pár éve, áll egy üzemen kívüli malom.
Bográcsoztunk és szalonnát sütöttünk (virslit a fogyózók kedvéért) idilli volt hangulat. Kell ez, nagyon nagy szükség van ilyen kellemes helyekre, feltöltõdés ez a rohanó világban.
1/10
eranthys 2012 júl. 10. - 00:49:16 1/10
(69/691)
Azért, ott többen vagyunk egy szobában. Mármint a kulcsos házban. Víz a forrásból van. Télen fél nap favágás, este vigyázni kell a tûzre. Mindent fel kell vinni (ennivalót), bár takarók vannak, ha nagyon kell. A szemetet levisszük. Mindenki felvágott fát hagy maga után, télen, ha valaki jön, ne fagyjon meg. De ez teszi jóvá. Amit te leírtál, az is nagyon tetszett!
1/10
eranthys 2012 júl. 10. - 00:40:54 1/10
(68/691)
:) hát, nem lehetett rossz élmény!
kata3 2012 júl. 10. - 00:28:35
(67/691)
A kulcsosházakat nem ismerem. Én a múlt héten Eger mellett, Mónosbélen jártam, ott ugyan nem pár száz, hanem pár ezer éjszakánként, de nagyon hangulatos. A faluszélén, rögvest a falunévtáblánál, kapun be, fel a dombra, kis házikókban 1-2-3 szobás, hideg-meleg víz (inkább langyos). Körös-körül erdõ, legeltetik az állatokat, reggelente kukorékolás helyett lónyerítésre keltem, és birkák legeltek, kolomp a nyakukban, pont az ablakom alatt. Felüdülés volt a városi levegõ után, nem beszélve arról, hogy a városi életet tökéletesen kitörli az ember fejébõl. :-)
1/10
eranthys 2012 júl. 10. - 00:23:14 1/10
(66/691)
:). Nem láttam én sem, de ott volt a közelben. A hangjáról ismerte fel egy barátom. A természetvédelemnél dolgozik, ért hozzá.
1/10
eranthys 2012 júl. 10. - 00:07:13 1/10
(65/691)
Istvánkút. Nem helységnév, egy volt vadászház egy forrásnál. Óhutától kb. 4-5 km. északra, a hegyek között. A sárgán kell elindulni.
1/10
eranthys 2012 júl. 09. - 23:55:36 1/10
(64/691)
Hát, Istvánkúton is el kell elõre kérni a kulcsot. Pár száz forint egy éjszaka. Nem nagyon van már ilyen. Nagyon hangulatos a rengetegben. Télen huhog a bagoly. Uráli bagoly is mejelenik néha.
6/10
talec 2012 júl. 09. - 23:26:26 6/10
(63/691)
Egyre kevesebb a kulcsos ház, kevesebb a turista is, a szakosztályok is, meg sok a vandál. Magyar jelenség: szemét még a turistautakon is.
1/10
eranthys 2012 júl. 09. - 23:23:21 1/10
(62/691)
Turistaházat, a szó hagyományos értelmében, nemigen találni. De tévedhetek. Nekem az Ezüstfenyõ turistaház ugrik be, Telkibányán, most 3 csillagos hotel. Istvánkúton van egy "volt" vadászház, ami kulcsos házként mûködik.Télen megfordultam ott néha. Este gyertya, napközben favágás estére. Úgyértem hullott fából, nem fa kivágásról van szó.
1/10
bepPpi 2012 júl. 09. - 23:22:35 1/10
(61/691)
Ahogy az elsõ rész elsõ 10 percét láttam, lehet, hogy a második már fõmûsoridõben megy! :)
kata3 2012 júl. 09. - 23:08:47 Előzmény Szajci
(60/691)
Szajci és talec
Pontosan az lenne az érdekes, hogy gyalogosan végig menni azon az útvonalon, ahol anno 32 évvel ezelõtt Rockenbauerék jártak, hiszen a cím is erre utal. Megnézni mi változott az adott helyen 1979 óta... forrás száradt ki, vízimalmok és mészégetõk szûntek meg, vagy éppen mi lett a turistaházakkal, szállásokkal. Ez érdekelné a kiránduló, természetjáró embereket, nem a politika, a sirámok.
"remélem, hogy a folytatásban több lesz a természet" Nem valószínû, de reménykedni persze lehet... a remény hal meg utoljára. :-)
1/10
bepPpi 2012 júl. 09. - 22:58:58 1/10
(59/691)
Köze sincs az eredeti, 32 évvel ezelõttihez.
Csak a címet használja a nézettséghez, bár aki emiatt kezdte el, már az elõsõ 10 perc után be is fejezte a sorozatot. (Én is.)
Rockenbauer Pál forog a sírjában...
kata3 2012 júl. 09. - 22:51:10
(58/691)
Az MTV videótárában visszanézheted, rövidesen felkerül oda.
kata3 2012 júl. 09. - 22:47:25 Előzmény loki2000
(57/691)
Én sem értem. Ennek valóban ismeretterjesztõ filmnek kellene lennie. Valószínûleg nektek van igazatok, ha már ennyi ember van egy véleményen.
tdk 2012 júl. 09. - 22:28:17
(56/691)
Még annyi, amit kifelejtettem, hogy a helybéliek valamiért mintha nem lennének tisztában a távolságokkal. Van valami kép a fejükben, hogy mennyi az annyi, de igazából nem annyi. Kétszer minimum alulbecsülték. Pl. olyan mondtak, hogy Kassa a határtól 5 kilométer kb. (már hogyha az ember mondjuk felgyalogol Hollóházáról). Vagy hogy a fenyves út, amin a kastély felõl ki lehet jutni a fõútra, 700 méter (sõt, lehet, hogy csak 200-at mondtak). Szóval ez érdekes, mert ennél jóval nagyobb távolság mindkettõ (de az utóbbit megéri gyalog megtenni, nagyon szép). Megjegyzem, hogy BP közelében is tapasztaltam hasonlót, amikor Mogyoródon azt mondták, hogy 1 km a HÉV megálló, aztán úgy 4-5 lehetett az, a végén már féltem, hogy eltévedtem.

Ami még fontos, hogy biciklisutat építettek ki a vidéken, ami szintén egy pozitív dolog, és engem amúgy Sopron környékére emlékeztetett, mert ott van hasonló, a Fertõ-Hanság Nemzeti Park területén.

Egyébként új típusú buszok járnak, ez is egy kellemes meglepetés volt. Viszont elég nagy átmenõ forgalom van, szlovák (és talán lengyel is) kamionok járnak viszonylag sûrûn (ezek aztán lehet, hogy Tokajban kötnek ki, ahol alig bírnak a hídnál a körforgalmon átmenni).
kata3 2012 júl. 09. - 22:21:49
(55/691)
Méhkas ez vagy darázsfészek? Úgy látom a többségnek nem tetszett. Szerintem ennyi ember nem tévedhet.
Minden infó a netrõl van. Nem láttam, mert ez az idõpont nekem nem jó tévézésre, majd pótolom, ha feltöltik az MTV videótárba.
1/10
Judytha 2012 júl. 09. - 22:16:37 1/10
(54/691)
Szerdáig beállítottam a videót,hogy nehogy lemaradjak. Kár volt veszõdni vele. Tartás, büszkeség, szlovák zászló átfestése magyarra, szürkemarhák, stázi által fogott hajszárító. Mi ez ???? Könyörgöm tegyék át az Echo tv-re!
Egyketted alá. Vagy inkább értékelhetetlen.
tdk 2012 júl. 09. - 22:16:28
(53/691)
Nem is voltak Sátoraljaújhelyen? Érdekes...

Én tavaly voltam arrafelé ("véletlen" alakult így, nem a sorozat hírére, de a régi hatására mentem el), és tényleg sok minden változott. Pl. a füzéri várat szépen felujították, a tájházról nem is beszélve! Volt nálam kép a régi sorozatból, kérdeztem, merre van az a ronda betonépület ("Saújhelyen"). Mondja a lány a Tourinform irodában, hogy azt már szerencsére lebontották, ott volt a Kossuth téren. Sõt, az autóút is megszûnt a "tanács" elõtt, ma már sétálóutca és tér az egész, és szépen néz ki. A templomok is szép állapotban vannak (beleértve a füzérit is). Régen, gondolom, politikai okokból is (illetve mert intézet volt), kihagyták a Károlyi kastélyt, azt is érdemes megnézni (nem tudom, benne van-e az új sorozatban). Kirándulók szeretik a Zempléni Kalandparkot is, ahol a régió leghosszabb nyáribob-pályája található - a hegyre libegõvel lehet felmenni, van kilátó is. Igazából nagyon sok látnivaló van arrafelé, bár tény, hogy kevés a munkalehetõség, magasak az árak, ilyenekre panaszkodnak a helybéliek (mondjuk én budapesti jellegû, vagy az alatti árakat láttam). Van viszont egy ronda betontorony is a Nagy-Miliccel átellenben, valami NATO-lokátort tettek oda (vagy akartak, most hirtelen nem emlékszem).

Érdekes lenne valóban megkeresni azokat, akik még élnek a régi sorozatból, ez nekem is eszembe jutott tavaly. A "drótos tótokról" még meséltek a helybéliek, hogy voltak olyanok, s hogy esetenként az Alföldre is elmentek munkáért. A füzéri plébános már valószínûleg nem él, a kompot kezelõ néni (amolyan helyi hõs lehetett) biztos nem. De szerepeltek fiatalok is, pl. a lány Boldogkõváralján, aki a kerítést festette (Hollóházán láttam ilyet, úgy látszik, arrafelé "szokás" a lányok körében :) ).

Az új sorozatból csak az ajánlóját láttam, de a színvilág, ez a filterezett valami a széleslátószögû nagytotálokkal nem tetszett. Nem is tudom nézni, mert olyan idõpontban adják, de majd ha ismétlik, megnézem. Meg most talán jobb is, ha nem veszi el a kedvem a helytõl. ;)
1/10
vadászcsiga 2012 júl. 09. - 22:05:56 1/10
(52/691)
Mit várunk Bayertõl ha nem politikat, ott tolja esténként a hirtv-n.