Kemiaitesok 2012 júl. 15. - 17:12:04
(272/692)
Pár hozzászólást elolvastam, s gondoltam leírom már mit is érzek. Debrecenben élünk feleségemmel - feleségem Recsken, majd Egerben nõtt fel -, s gondoltuk milyen jó lenne megnézni a bükki és mátrai részt.
Kezdeném az elején, amilyen érzések jöttek a filmmel kapcsolatban. Elsõre is a képi világ nagyon szép, de ez az állandó szûrõ, ami a kép tetején látható, hát nagyon gagyi. Eleinte azt hittem, csak röviden lesz ott, hangulatot adni, de csak rosszabb lett, hogy szinte mindig látható. Ennyire nem kéne fényezni a dolgot, szerintem mindenkinek tetszene enélkül is. Következõ a melankólikus narrátor volt, néhol nem is érettem mire akar kilyukadni, de annyira nem zavart, inkább a hosszú mondatok, melyekben véltem felfedezni én is némi politika szagot.
Az külön zavart, hogy egy gyalogos, túrás képet nem láttam, néha az erdõbe besétáltak kamerával. Aztán jött a megszólaltatott emberek. Kimondottan zavaró volt, mikor a bükki fogadós nyilatkozott, közben a háttérben elhúzó autó zaja erõsebb volt. Ennyire gagyit régen láttam. Mennyi lett volna legalább egy hangtechnikust megkérdezni, s mondjuk egy port mikrofont tenni az alanyra? Szánalmas, hogy egy szép képi világot tönkretesznek ezzel a rossz hangfelvétellel.
A megszólaló polgármester templomi beszédét már egyenesen áttekertem, nem hittem el meddig beszéltetik. S már a végén a családi vállalkozás, meg kiakasztott. Na de mindegy.
A helyek melyeket érintettek, hát eléggé hiányos volt számomra. Néhol nagyon leragadtak, s már unalmas a sok beszéd egy embertõl. Viszont volt pozitív kép is, nem kevés, hogy jót is mondjak.
A mátrai bejárás szánalmas volt. Recski kényszermunkatábor, vagy a parádi fasor, Ágasvár, Csörgõ-patak, stb. említés szintjén se. Ha már elmentek a Kékesre, minimum az országos csúcskövet egy pillanatra mutathatták volna. S hogy a toronyból, meg egyébként a mátrai felvételek szinte borongós idõben készültek, szintén szánalmas. Mert ha gyalog járnák, hát legyünk õszinték, belefér. De autóval járják/járták, nem is tudom. S ezt még támogatta a mol, otp, s a nemzeti kultúrális alap pénzzel? Felháborít.

S hogy mondjak ellenpéldát is, kevesen ismerik, egyszer láttuk kedvesemmel moziban: Kilátás a Nagy-Kopaszról címû dokumentumfilmet:
http://www.port.hu/kilatas_a_nagy-kopaszrol/pls/fi/films.film_page?i_film_id=51750
s úgy jöttünk ki a moziból, hogy végre valami igazi érték. Tavaly sikerült a készítõt elérnem, s közvetlen tõle rendeltem dvd-n, hogy meglegyen. De sajnáltam mikor mondta, hogy nem tudták tovább folytatni. Ha a kettõt összevetem, hát ég és föld.

Feleségemmel egyetértésben (bár számomra már a mátrai rész vége fele szenvedés volt) nem nézzünk több részt, inkább a régit, vagy családosan letúrázzuk, mint már tettük kis szakaszon.
Szomorú és csalódott vagyok. Sajnálom, de szerettem volna elmondani, leírni. Köszönöm, hogy elolvastátok.
1/10
Verrock 2012 júl. 15. - 15:13:39 1/10
(271/692)
Szerintem a kritika nem lehet szubjektív, legfeljebb a megítélés. A fórumon szereplõk nagy többsége csupán annak a véleményének adott hangot, hogy a cím alapján nem azt kapta ami elvárható lett volna. Túllicitálásról itt szó sincs, betiltani meg manapság a demokráciában nem szokás. Tudtommal szólásszabadság van, hát éppen ezek alapján fogalmazta meg mindenki a kritikáját.
A címválasztásból éppen hogy az derül ki, hogy valami olyat akartak csinálni aminek köze van Rockenbauerék sorozatához, szellemiségéhez. A "32 év múlva" tagtól ez még nem változik meg. Én nem tudom, hogy önnek mitõl egyértelmû, hogy nem megismételni akarták, de nekem pont az ellenkezõje jön le mint Önnek. Engem sem gyõzött meg a válasza, mert abból hiányzik a tényszerûség, a tények pedig makacs dolgok.
A józan kritika soha sem "acsarkodás" és fõleg nem "okoskodás", még akkor sem, ha ez nem az Ön megítélésével van szinkronban.
Ha elolvasta a az eddigi beírásokat akkor Ön is láthatja, hogy nem az a megállapítás, hogy egyértelmûen rossz, hanem az, hogy a cím alapján félrevezetõ.
ad mala 2012 júl. 15. - 15:11:35
(270/692)
Az országos kéktúra helyszínei, autóval? Mekkora gáz, közröhej. Ez a mûsor az össznemzeti pátosz növelésére se alkalmas, nemhogy korrekt ismertetésre, vagy megemlékezésre a nagy elõdre.
1/10
Szajci 2012 júl. 15. - 14:37:17 1/10
(269/692)
te valamit nagyon félreértettél. Engem nem érdekel, hogy ki csinálja ezt a sorozatot, meg hogy mit csinált korábban, az a bajom, hogy bemocskolják a Másfélmillió lépés Magyarországon filmsorozatot! Ha téged ez nem zavar, akkor sajnálom.

A linkeket pedig azért teszem ki, mert kapcsolódnak a filmsorozathoz. Arról én nem tehetek, hogy csak negatív kritikával illetik a mûsort. Ha találnék pozítiv kritikai oldalt, azt is betenném.

Képzeld én is járok ki a természetbe, sokat szoktam kerékpározni, néha futok is.
1/10
Verrock 2012 júl. 15. - 10:57:05 1/10
(268/692)
Idézet Szanticska honlapjáról:
"Szanticska életben maradásának vannak esélyei, hiszen a falu az elmaradott, többszörösen hátrányos helyzetû térség kiemelkedõ értékû települése, példa lehet arra, hogy egy teljes kihalásra és lepusztulásra ítélt falu is képes lehet talpra állni. Bár a település egyszer már elnéptelenedett és most is csak pár ember lakja, nem fejezõdött be a falu megújulásáért való küzdelem.

Egy kicsi, de összetartónak azért nem mondható (magyar betegség) közösségnek köszönhetõ, hogy Szanticska a szomszédos falvakhoz hasonlóan nem lett az enyészeté. Ki kell emelni Pál István tevékenységét aki 1989 után, miután a falu teljesen kihalt, egyéni elhatározása alapján úgy döntött, hogy újraépíti Szanticska életét.

Szanticska falufejlesztési programja 1992-ben Európai Falufelújítási Díj kitüntetésben részesült, Pál István a falu akkori egyetlen lakója és egyben tiszteletbeli polgármestere pedig átvehette a település megmentése érdekében végzett munkájáért a Kós Károly-díjat.

. A falu közelében nincs ipari tevékenység, igazi természeti környezet és csodálatos madárvilág fogadja az ide érkezõt. Itt igazi csend van és olyan tiszta a levegõ, hogy esténként sokkal több csillag látható, mint a városokból."
1/10
Verrock 2012 júl. 15. - 10:50:16 1/10
(267/692)
Tapasztalatom szerint a szövegértéssel inkább Önnek lehet problémája, mert bár valóban szerepel a mûsor címében a 32 év múlva meghatározás, azért ott szerepel a "Másfélmillió lépés" is amely cím egy bizonyos fokig kötelez. Sokan megírták itt és én is azt vallom, hogy nem magával a sorozattal van baj, de ezen a címen futtatva igenis csalódást okoz. Lehet, hogy nem turizmusra invitáló filmet akartak csinálni, de illett volna legalább igazat mondani. Mert bár valóban nincs már Szanticskának állandó lakosa, azért kihaltnak sem nevezhetõ. Nagyon szépen rendbehozták, egyáltalán nem "elhanyagolt" és "pusztult" mint azt a film sugallja. Ha nem hiszi, tekintse meg a www.szanticska.hu honlapon. Táborok, kemping, gazdag program várja az oda betérõt. Az Esztramos-hegynél is dõl a kesergés a monológból, hogy bezárt a bánya. Nos, az a bánya már akkor sem volt gazdaságos amikor mûködött, most, hogy bezárták legalább megmenekült a táj, nem is beszélve arról, hogy jelenleg éppen kiépítik a turizmus számára. Gyönyörû cseppkõbarlang található a hegy belsejében, amelyet hamarosan látogathatóvá tesznek. Az õsszel jártam ott, de még jelenleg is a hatása alatt vagyok. Hamár szót ejtenek a filmen ezekrõl a helyekrõl, nem illett volna ezeket az infókat is elmondani?
Ami a zenét illeti, borzalmas. Méltó aláfestõje negatív hangulatnak. Emlékezetem szerint az eredeti sorozatban sem voltak kritikátlanok, mégis harmonizált a zene a tájjal. Pedig emlékezetem szerint az sem "heje-huja" zene volt.
Méltatlannak tartom azt a beszólását, amelyben leszögezi, hogy nem a "csiri-csáré" mûsorokat szereti. Ha elolvasta volna a kommenteket, világos lenne az Ön számára is, hogy akik ide írtak, szintén nem a "csiri-csáré" mûsorokat szeretik. De ez a filmsorozat közelebb van ehhez a meghatározáshoz, mint az eredeti.
Nem gyûlölködés, hanem jogos kritika az ami itt megfogalmazódott sokakban. Sajnálom, hogy az Ön "szövegértése" nem terjed odáig, hogy ezt lássa. De attól még a kritika, kritika marad. Szó sincs itt "saját tehetségtelenségük, kisszerûségük felett érzett keserûség"-rõl. Sértegetni inkább menjen Ön "pl.a NOL, a Stop.hu, és az ATV fórumai"-ra!
1/10
Szajci 2012 júl. 15. - 08:17:21 1/10
(266/692)
1/10
Szajci 2012 júl. 15. - 08:00:26 1/10 Előzmény Andrew46
(264/692)
ebben igazad van, költõi vénára utal, azonban akkor ne ezt a címet adja ennek a sorozatnak. Adhatta volna azt, hogy Bayer Zsolt: Magyarország vagy bármi mást, csak ne ezt a címet, mert ez a sorozat nem járja be a Kék Túra útvonalát, csak érinti (autóval és nem gyalog, ahogy az illene) a mellette fekvõ némely településeket.
1/10
Szajci 2012 júl. 15. - 07:44:24 1/10 Előzmény Andrew46
(263/692)
nekem nem úgy tûnik, hogy sokaknak. Kösz inkább kihagyom a Nyaló világot, inkább neked ajánlom, mert kb. egy színvonalon van ezzel a sorozattal!
1/10
offtopic
kõmacska 2012 júl. 15. - 01:09:55 1/10
(262/692)
Szerintem ezt gúnyosan értette, ez a mondat egy szarkazmus. Mert persze hogy lehetne túrázni a modern korban, arról nem is beszélve, hogy Rockenbauerék is a modern korban éltek.
1/10
Elektrosokk 2012 júl. 15. - 00:04:15 1/10 Előzmény kõmacska
(261/692)
Ez értelmes írás? :"A modern korban nem túrázunk" És megmagyarázza, hogy ezért autózták végig az útvonalat. Tudod régen sem milliók túráztak és ma sem, de természetkedvelõ emberek mindig is lesznek. No és gátlástalanok is ,akik más munkájából próbálnak megélni. Ezenkívül elég sok benne a csúsztatás is.
Andrew46 2012 júl. 14. - 23:20:57 Előzmény Szajci
(260/692)
Kedves Sajci! Csak a magad nevében nyilatkozz és követelj! Valóban sokunknak tetszik a sorozat, Te nézd a Való Világot!
Andrew46 2012 júl. 14. - 23:17:27 Előzmény mioka1
(259/692)
Nagyon könnyen mondtok sommás véleményt. Szerintem kifejezetten költõi vénára utal, ahogy a csodálatos képek alá mondott szöveget BZs. megírta. A pálos rendi kolostor és a mátrai "szent"falvak temploma olyan történetek, amikbe csak az tud politikát belehallani, aki rendkívül elfogult. Szerényebben kellene a véleményeket formálni!! Nekem például kifejezetten tetszenek a képek, a szöveg és a zene is illik ezekhez.
1/10
eranthys 2012 júl. 14. - 22:08:39 1/10 Előzmény kata3
(258/692)
2 vagy 3 hét múlva megyek. Rövid beszámoló mehet akkor is?
OFF
1/10
vemoncsi 2012 júl. 14. - 20:19:25 1/10
(257/692)
Még gyerek voltam, amikor Rockenbauer Pál és csapata bejárta a Kék túra útvonalát. Nagyon kellemes volt Sinkó László narrátort is hallgatni, zseniális "aláfestés" volt. Szégyen, hogy Rockenbauer után (aki valóban a túrázás és a természet szerelmese volt) most egy pártkatona színvonalon aluli,politikai véleménynyilvánítással "fûszerezett","mélymagyar" vagdalkozása a mûsor alapja. Ismét gratulálok M1! Inkább megnézem a régi részeket.
kaloz14 2012 júl. 14. - 17:08:03
(256/692)
Másfélmillió lépés Magyarországon (1979)
operatõr és rendezõ: Rockenbauer Pál, narrátor: Sinkó László
http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=39683
http://videotar.mtv.hu/Videok/2007/06/21/18/Masfelmillio_lepes_Magyarorszagon_14_1_resz.aspx
Jelenleg is vetíti a Duna Tv és az M2.

És még egymillió lépés (Velemtõl Szekszárdig) (1986)
rendezõ: Rockenbauer Pál, narrátor: Sinkó László
http://www.port.hu/es_meg_egymillio_lepes/pls/fi/films.film_page?i_film_id=3667
http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/03/30/17/_Es_meg_egymillio_lepes_1_resz_A_bronzkori_varostol_Savariaig.aspx
július 15. Duna Tv 9:10-kor.

Szent István Vándorlás - Az országos kék túra mentén (2000)
operatõr: Rozsnyai Aladár, rendezõ: Peták István, narrátor: Papp János
http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=51983
http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/06/20/23/Szent_Istvan_Vandorlas__1_resz_Nagy_Milictol_.aspx

Kerekek és lépések (1990-91)
rendezõ: Gyenes Károly, narrátor: Sinkó László
http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=70483
http://videotar.mtv.hu/Videok/2009/06/17/15/Kerekek_es_lepesek_1_resz__Indulas_a.aspx

Másfélmillió lépés Magyarországon - 32 év múlva (2012)
operatõr és rendezõ: Nemes Tibor, narrátor: Oberfrank Pál
http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=132940
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/07/10/16/Masfelmillio_lepes_Magyarorszagon__32_ev_mulva_.aspx

Hazajáró
rendezõ: Moys Zoltán, operatõr: Schödl Dávid
http://www.port.hu/hazajaro/pls/fi/films.film_page?i_film_id=121299
http://www.dunatv.hu/musor/musorok/hazajaro.html
kaloz14 2012 júl. 14. - 16:39:05
(255/692)
Várakról: A zempléni részben szépen bemutatja a várak történelmi hátterét, még jobban is, mint Rockenbauer Pál 1979-es eredeti filmjében. De, a kamera igazán bemutathatta volna:
1. Füzér: a vár alatti pincerendszert (legalább Somoskõn ez megtörtént)
2. Regéc: A vár sziklába vájt földalatti kútját, amelyhez 20 éve még kúszva lehetett bejutni, ha az ember észrevette egyáltalán a várfal alján lévõ hasadékot. Mára szépen kiépítették az oda vezetõ föld alatti járatot, amelyhez a lépcsõket is helyreállították.
http://geogr.elte.hu/nonkarstic/f_tokaj_15.html
3. Boldogkõváralja: Régebben túristaszálló üzemelt, illetve a kapubástyában nászutas lakosztályt alakítottak ki. Most van egyáltalán szállás lehetõség a várban? - nem tudtuk meg. Végre rekonstruálták a vár vékony sziklanyergének végén - eddig üresen állt - lévõ peremére egy fa õrtornyot, ahova a kamerás ki sem tette a lábát, pedig onnan gyönyörû a kilátás.
Az sem hangzott el, hogy e mindhárom zempléni várat az utóbbi évtizedekben szépen felújították, a falak állagmegóvása megtörtént (magyarán nem dõl le, mint az történt Rezi esetében a '90-es években).
Ami még pozitív, hogy Gerenna várához legalább felment a stáb, bár alig mutat valamit a kevéske falból (1979-ben ez kimaradt), továbbá sokkal jobban bemutatják egy-egy vár történelmét, mint azt az eredeti '79-es filmben láthattuk.
kaloz14 2012 júl. 14. - 16:14:01 Előzmény temps
(254/692)
Bayer Zsolt szerintem túlvállalta magát, hiszen egy fenékkel nem lehet ennyi lovat megülni (újságírás, saját TV mûsor stb.) - ráadásul az egy év is kevés egy ilyen mûsor elõkészítésére, leforgatására (anno Rockenbauer Pál és csapata 2 évig csak az elõkészületeket végezte, majd 3 hónap alatt leforgatta a filmet, majd jött az 1 éves utómunka). Sokan támadják e filmre adott 35 millió forintot (amibõl még egy 20 részes lengyel filmet is le kell forgatnia) és az OTP-tõl kapott 8,5 millió támogatói összeget. De mennyibõl tudna bárki felállítani egy stábot (vágó, operatõrök, narrátor stb, mindegyikük telibe bejelentve) + a technikai hátteret biztosítani egy ilyen filmhez?
Az összes hozzászólást és megadott oldalt elolvastam, nagyon tanulságos volt.
A film elkészítésénél felmerült nevek közül egyedül M.Kiss Csaba az, aki a "Szempont" c. mûsorával vált igazán ismertté elõttem azzal, hogy egy adott témát mindkét fél véleményének bemutatásával tárt a nézõ elé. Sajnos akkor lett hiteltelen alak, amikor a hazai holokauszt tagadást és annak bûntethetõségét tárgyaló mûsorában totál egyoldalúan, csak az egyik felet szólaltatta meg. Biztos ott is beleszólt a politika, akárcsak abba, hogy ez esetben is Bayer Zsolt lett e film elkészítésére a jogosult. De be kell látnia minden embernek, akár szeretik Bayert, vagy sem, hogy ez túl nagy falat volt neki, s csak egy éve volt rá.
Zene: felettébb mélabús, de legalább magyar (volt olyan hazai túrisztikai magazin, ahol techno meg egyéb amerikai divatzene szólt).
Narrátor: Oberfrank Pál hanjával semmi bajom. Szépen, érthetõen beszél.
Képvilág: Ez az a természetfilm, ahol a kék ég mindig rozsdabarna, a zöld erdõk pedig szinte feketék. Totál idegesítõen természetellenes színek!
Túra útvonala: Több részben (legerõteljesebben a Mátrát bemutató részben) köszönõ viszonyban sincs az 1979-ben leforgatott helyszínekkel, kék túraútvonallal!
A negyedik rész utolsó harmadában azt hittem eret vágok, mert annyira lehangoló, temetõi hangulatot idéz (Pálosveresmart polgármestere totál sötét templomban ad riportot, majd egy rommá lett épületet mutat hosszasan a kamera, amely alatt végig megy a kesergés). Könyörgõm! Akinek kedvet szeretnének csinálni a túrázáshoz, annak nem siralom és halál kell, hanem a szép tájak, gyönyörû állat- és növényvilág bemutatása. Túrázó embert, állatokat eddig még nem láttam. Anno Rockenbaur Pál és csapata pl. Ágasvári túristaháznál (ez is kimaradt e túrából) még egy éppen ott pihenõ francia nõvel is készített riportot, más esetben természetjáró csoportokkal találkozott, vagy kiránduló diákokkal.
1/10
Szajci 2012 júl. 14. - 09:38:13 1/10
(253/692)