2/10
Darabosek 2012 júl. 24. - 18:19:05 2/10
(472/692)
Gyönyörûek a felvételek, de a narrátor szövege rettenetes. Tele pátosszal, és "magyarkodással". Néha pedig "bebólint" az ember, mert nem történik semmi. Kár érte!!!
2/10
far vik 2012 júl. 24. - 12:39:26 2/10
(471/692)
Ott a pont.
Jobbára ártalmatlan 2012 júl. 24. - 09:30:34
(470/692)
Elolvastam a hozzászólásokat és végignéztem egy részt+ belelestem néhány korábbi részbe.
Ez a sorozat nagyfogyasztóknak készült, nem annak, akinek a gondolatóceánjában néha dagály is van.
Nem hinném, hogy számítanak kritikai megjegyzéseink, simán pátoszosan felhasználták a kínálkozó kliséket, és azt sem hiszem, hogy érdekli a készítõket bármelyik észrevételünk. Sõt egyáltalán, jobb az, ha nem is gondolkodunk.
Klisépélda : A Kék túra útvonalmegtervezõjének verse épp olyan részhez ér, ahol a karszthegység titkairól, a benne való elveszés lehetõségérõl ír. Hozzá a kép..ráközelít egy elhullott állati koponyára. Derék.Tipikus példája a készen kapott vidám kis paneleknek, itt képi megoldásban. Ezt várják el a sorozat nézõitõl késõbb a gondolkodásban is.
Haszna mindenesetre van: annyi, hogy mi, akik látjuk a különbséget a minõségben, és itt szóvá is tesszük, legalább megnyugodhatunk, nem tartozunk abba a nagy százalékba, aki ilyen egyszerûen vezethetõ, akinek távlati célja, hogy elutazzon Last Minute-ra és akinek a kedvenc színésze Also Starring. Az a nagy százalék pedig bezabálja a sorozatot majd hangoztatja a benne hallott lózungokat.
A titkos helyeket meg szépen felfedezzük mi magunk, lehet, hogy nem számlálókerékkel, hanem bokára csatolt lépésszámlálóval, hogy mi is haladjunk a korral.És lesz idõnk megállni beszélgetni, az igazat hallani.
1/10
offtopic
kõmacska 2012 júl. 23. - 22:02:14 1/10
(469/692)
Elolvastam a teljes cikket. Gonosz és hazug. Azt írja: "Ideje lenne a bocsánatkérésnek, ideje lenne a szembenézésnek önmagukkal. A nyomor, a szegénység, a kilátástalanság ugyanis nem mentség semmire."
Igen, Bayer Zsolt, ideje lenne a bocsánatkérésnek és az önmagaddal való szembenézésnek. Mert a gyûlölet és a hülyeség nem mentség semmire.
1/10
vemoncsi 2012 júl. 23. - 20:36:37 1/10
(468/692)
Oké, hogy nem nézem, mint ahogy szinte semmilyen más mûsort sem a pártunk által vezényelt "köztévében", csak az a gáz, hogy az én, a mi, az itt megszólalók és az itt nem megszólalók kemény forintjaiból finanszírozzák ezt a propaganda szennyet, csakúgy,mint a többi nézhetetlen,pancser sorozatot,erõsen cenzúrázott hírmûsort sem. Én erre nem kívánok pénzt áldozni. És úgy látom, hogy a fórumozók 90%-a sem...Csakhogy a kutyát sem érdekli, hogy az átlag magyar nézõ mit szeretne.
2/10
Nightjar 2012 júl. 23. - 20:27:54 2/10
(467/692)
Szép képek, de itt a helyük?
2/10
Nightjar 2012 júl. 23. - 20:26:29 2/10
(466/692)
Bocs, de én még nem tudom, elhiggyem-e Bayer Zsoltnak, amiket írt az idézett levélben. (Akit a levél kontextusa érdekel, az másoljon be a google-be egy részt a levélbõl és olvassa el a teljes szöveget!) Ugyanis nem csak ezt nem rakta be a filmbe, hanem semmit a vidéki emberek életébõl, pedig biztosan lett volna, amit nem kell így cenzúrázni.
1/10
Szajci 2012 júl. 23. - 19:43:07 1/10
(465/692)
szép képek!
10/10
dual01 2012 júl. 23. - 19:03:00 10/10
(464/692)
Egyetértek a nagy többséggel!Az"elõd"nyomdokaiba sem ér.....
Viszont rendkívül jól látszik mi volt abban az állítólagos "átkosban"
és mi van abban a nép által akart kapitalizmusban.
Ki ki döntse el maga a két sorozat alapján(is)melyik volt jobb......
nazis raus 2012 júl. 23. - 18:18:48
(463/692)
És most sajnálnom kellene zsóttikát?
offtopic
kata3 2012 júl. 23. - 16:40:07
(462/692)
Kedves Moderátor!
Amit írtam Önnek, elõre is köszönöm.
offtopic
kata3 2012 júl. 23. - 16:18:14
(461/692)
A háttérben nagyon jól látszanak a külszíni bányászat nyomai.
Elõtérben a bélapátfalvai horgásztó.
kaloz14 2012 júl. 23. - 16:14:15
(460/692)
Most olvastam el Bayer Zsolt "Álláspont" cikkét, amelybõl egy rövid, e sorozathoz vonatkozó részt bemásolok:
"Odafönt a Zemplén egyik kicsi falujában mesélte nekem egy öregasszony: rendszeresen arra ébred éjszaka, hogy a cigányok bent vannak a konyhájában, szedik össze és viszik, ami mozdítható. Kicsike élelmet, még megmaradt, ócska, de azért használható háztartási eszközöket. – Tudja, olyankor összehúzom magam az ágyban. Ha csendben vagyok, talán az életem megmarad…

Ezt mesélte az öregasszony.

Nem tettem bele a filmembe, mert féltem attól, mi lesz, ha mindez megjelenik. Féltettem az ott maradó öregasszonyt, s féltem a „jogvédõk” hisztériájától. Ha úgy tetszik, hát hazudtam, mert elhallgattam a valóság egy apró, ám annál jellemzõbb és iszonyatosabb részletét. Hiszen gyûjtöttem már parazsat a fejemre, éppen eleget… Meghurcoltak a Cozma-gyilkosság után írt cikkem miatt, meghurcoltak tévémûsoraim miatt, s egy idõ után belefárad ám az ember.

Belefáradtam.

Ezért nem mutattam be azt sem, ahogy a Bódva völgyének egyik falujában az a legnagyobb problémája a cigányoknak, hogy leszedték a templomtoronyba vivõ falépcsõt, most meg nem tudnak felmenni, hogy ellopják a harangot.

Nem mutattam be, pedig ez is Magyarország."

Majd azon kezdtem el gondolkodni, hogy néhai Rockenbauer Pál ezt ma hogy mutatná be? Elhallgatná? Esetleg, mint negatív élményt finoman beletenné, mint például tette ezt az omladozó túristaházakat bemutatva anno. 1979-ben rend volt, elképzelhetetlen lett volna ilyesmi. Mindenkinek volt munkája, s aki nem dolgozott, azt vitték Állampusztára, mint KMK (Közveszélyes Munka Kerülõt). Mindezzel csak szintén jelezném, hogy nem könnyû ma útifilmet, dokumentumfilmet készíteni, hogy az mindenkinek tetszen. Sajnos soha nem tudjuk meg, hogy néhai Rockenbauer Pál (akinek nagy tisztelõje vagyok), ma hogy mutatná be az Országos Kék Túrán tapasztaltakat, amit mindig nagyon mesterien, de soha nem bántóan jelzett, üzent az 1979-ben forgatott filmjén keresztül.
offtopic
kata3 2012 júl. 23. - 16:11:31
(459/692)
Szilvásváradi látkép.
offtopic
kata3 2012 júl. 23. - 16:10:33
(458/692)
A szilvásváradi kisvasút.
offtopic
kata3 2012 júl. 23. - 16:08:23
(457/692)
.
1/10
SzoLaj 2012 júl. 23. - 14:21:27 1/10
(456/692)
"(történelmi) látásmódú útirajz"
Az nem történelmi, ha Bayernak valami véletlenül, esetlegesen eszébe jut az út kapcsán, vagy attól függetlenül (!)és elkezd tényeket, vagy hülyeségeket beszélni róla, vagy olyasmiket ami éppen eszébe jut.
Az nem útirajz, hogy esetleges helyekrõl beszél össze-vissza, ami eszébe jut. A látásmódja benne van. Az a zavaros. Az tényleg.

Mondd már meg, ugyan miért írják bele pl. a mai ajánlóba az útvonalat, ha az "ismertetõ" és a film csak véletlenül keresztezi egymást. A mai díszpéldány: " ...Urkút-Kaphegy..." Még trehányok is. (Tudom, ez lehet a port.hu sara is. Bár õk a leadott anyagot szokták kopizni.)
Jojjo 2012 júl. 23. - 14:04:14
(455/692)
Rockenbauer Pali bácsi forog a sírjában, mikor ez a film forog.
2/10
Nightjar 2012 júl. 23. - 11:02:24 2/10
(454/692)
"A nyolcvanas évek végén már újraforgatták a sorozatot az eredeti felfogásban"

Ezt nem ismerem, küldenél róla linket?

A cím számomra azt sugallja, hogy Bayer Zsolt sorozatában valami olyasmire számíthatunk, mint amit Rockenbauer Páltól kaptunk, csak az idõ telt el közben, ezért ezekre a változásokra koncentrálnak. A film azonban gyökeresen mást kínál, emiatt nagyon nem szerencsés, hogy az eredeti Másfélmillió lépéssel rokonítja magát. Amúgy lehetett volna létjogosultsága, pl. mehetett volna délutánonként az EchoTV-n, de így botrányosnak tartom. Az okok azok, amiket már mások is írtak: semmi túra, köze sincs az OKT-hoz, nincs kontaktus a helyi köznéppel, semmi a természetrõl, történelemtudásban való tetszelgés, túl sok merengés, depresszív filozofálás, a nemzeties mondanivaló erõltetett tálalása, egyoldalúság, közös béke helyett igazságbajnok akar lenni...
9/10
violoncello 2012 júl. 23. - 10:03:51 9/10
(453/692)
Attól, hogy címében, felvezetésében reflektál az eredeti sorozatra, még nem kell ugyanazt csinálnia. Az egy realistább, földközelibb, ez egy szimbolikusabb (történelmi) látásmódú útirajz, mindkettõnek megvan a létjogosultsága. A nyolcvanas évek végén már újraforgatták a sorozatot az eredeti felfogásban, semmi értelme nem lett volna ugyanazt harmadszor is megcsinálni. Akinek nem tetszik ne nézze!