kata3 2012 júl. 09. - 22:47:25 Előzmény loki2000
(57/697)
Én sem értem. Ennek valóban ismeretterjesztõ filmnek kellene lennie. Valószínûleg nektek van igazatok, ha már ennyi ember van egy véleményen.
tdk 2012 júl. 09. - 22:28:17
(56/697)
Még annyi, amit kifelejtettem, hogy a helybéliek valamiért mintha nem lennének tisztában a távolságokkal. Van valami kép a fejükben, hogy mennyi az annyi, de igazából nem annyi. Kétszer minimum alulbecsülték. Pl. olyan mondtak, hogy Kassa a határtól 5 kilométer kb. (már hogyha az ember mondjuk felgyalogol Hollóházáról). Vagy hogy a fenyves út, amin a kastély felõl ki lehet jutni a fõútra, 700 méter (sõt, lehet, hogy csak 200-at mondtak). Szóval ez érdekes, mert ennél jóval nagyobb távolság mindkettõ (de az utóbbit megéri gyalog megtenni, nagyon szép). Megjegyzem, hogy BP közelében is tapasztaltam hasonlót, amikor Mogyoródon azt mondták, hogy 1 km a HÉV megálló, aztán úgy 4-5 lehetett az, a végén már féltem, hogy eltévedtem.

Ami még fontos, hogy biciklisutat építettek ki a vidéken, ami szintén egy pozitív dolog, és engem amúgy Sopron környékére emlékeztetett, mert ott van hasonló, a Fertõ-Hanság Nemzeti Park területén.

Egyébként új típusú buszok járnak, ez is egy kellemes meglepetés volt. Viszont elég nagy átmenõ forgalom van, szlovák (és talán lengyel is) kamionok járnak viszonylag sûrûn (ezek aztán lehet, hogy Tokajban kötnek ki, ahol alig bírnak a hídnál a körforgalmon átmenni).
kata3 2012 júl. 09. - 22:21:49
(55/697)
Méhkas ez vagy darázsfészek? Úgy látom a többségnek nem tetszett. Szerintem ennyi ember nem tévedhet.
Minden infó a netrõl van. Nem láttam, mert ez az idõpont nekem nem jó tévézésre, majd pótolom, ha feltöltik az MTV videótárba.
1/10
Judytha 2012 júl. 09. - 22:16:37 1/10
(54/697)
Szerdáig beállítottam a videót,hogy nehogy lemaradjak. Kár volt veszõdni vele. Tartás, büszkeség, szlovák zászló átfestése magyarra, szürkemarhák, stázi által fogott hajszárító. Mi ez ???? Könyörgöm tegyék át az Echo tv-re!
Egyketted alá. Vagy inkább értékelhetetlen.
tdk 2012 júl. 09. - 22:16:28
(53/697)
Nem is voltak Sátoraljaújhelyen? Érdekes...

Én tavaly voltam arrafelé ("véletlen" alakult így, nem a sorozat hírére, de a régi hatására mentem el), és tényleg sok minden változott. Pl. a füzéri várat szépen felujították, a tájházról nem is beszélve! Volt nálam kép a régi sorozatból, kérdeztem, merre van az a ronda betonépület ("Saújhelyen"). Mondja a lány a Tourinform irodában, hogy azt már szerencsére lebontották, ott volt a Kossuth téren. Sõt, az autóút is megszûnt a "tanács" elõtt, ma már sétálóutca és tér az egész, és szépen néz ki. A templomok is szép állapotban vannak (beleértve a füzérit is). Régen, gondolom, politikai okokból is (illetve mert intézet volt), kihagyták a Károlyi kastélyt, azt is érdemes megnézni (nem tudom, benne van-e az új sorozatban). Kirándulók szeretik a Zempléni Kalandparkot is, ahol a régió leghosszabb nyáribob-pályája található - a hegyre libegõvel lehet felmenni, van kilátó is. Igazából nagyon sok látnivaló van arrafelé, bár tény, hogy kevés a munkalehetõség, magasak az árak, ilyenekre panaszkodnak a helybéliek (mondjuk én budapesti jellegû, vagy az alatti árakat láttam). Van viszont egy ronda betontorony is a Nagy-Miliccel átellenben, valami NATO-lokátort tettek oda (vagy akartak, most hirtelen nem emlékszem).

Érdekes lenne valóban megkeresni azokat, akik még élnek a régi sorozatból, ez nekem is eszembe jutott tavaly. A "drótos tótokról" még meséltek a helybéliek, hogy voltak olyanok, s hogy esetenként az Alföldre is elmentek munkáért. A füzéri plébános már valószínûleg nem él, a kompot kezelõ néni (amolyan helyi hõs lehetett) biztos nem. De szerepeltek fiatalok is, pl. a lány Boldogkõváralján, aki a kerítést festette (Hollóházán láttam ilyet, úgy látszik, arrafelé "szokás" a lányok körében :) ).

Az új sorozatból csak az ajánlóját láttam, de a színvilág, ez a filterezett valami a széleslátószögû nagytotálokkal nem tetszett. Nem is tudom nézni, mert olyan idõpontban adják, de majd ha ismétlik, megnézem. Meg most talán jobb is, ha nem veszi el a kedvem a helytõl. ;)
1/10
vadászcsiga 2012 júl. 09. - 22:05:56 1/10
(52/697)
Mit várunk Bayertõl ha nem politikat, ott tolja esténként a hirtv-n.
1/10
bloggerman77 2012 júl. 09. - 21:50:47 1/10
(51/697)
Szajci: 1979-ben nem ismerték el Magyarországon a ruszin kisebbséget, erõszakkal szlovakizálták õket. 1990 után ismerték csak el a hazai ruszin kisebbséget, és "fedezték fel", hogy õk nem szlovákok.
1/10
bloggerman77 2012 júl. 09. - 21:47:45 1/10
(50/697)
Ez a mûsor - borzalmas. Az eredeti sorozat Magyarország természeti, építészeti, mûemléki stb. szépségeit mutata be egy túraút közben.

Ez meg? Az az elsõ, hogy a Nagy-Milicnél mát politizálnak, hogy hogyan járnak fel meggyalázni a magyar-szlovák országhatárkövet. Na, meg hogy Prónay Rongyos Gárdája innét járt gerilla bevetésekre, csehszlovák erõdöket rombolni. Brávó. Ez kellett,tényleg. Marhára fontos információ. Idáig néztem, aztán elkapcsolás.

Az eredeti sorozatoknak (Másfélmillió lépés Magyarországon, És még egymillió lépés, Kerekek és lépések) a bokájáig sem ér, ugyanolyan izzadságszagú, mint a Peták-féle Szent István vándorlás, ott is lépten-nyomon, ha kellett, ha nem, bele volt már keverve a politizálás, meg a mindent átható római katolikus nyomulás a zarándoklatok eltúlzott bemutatásával.

Ez a Bayer-borzalom aztán mindent alulmúl. Képileg tényleg szép, de a többi..
temps 2012 júl. 09. - 21:35:55
(49/697)
A búval baszott aláfestõzene meg a lassú képmozgás az, ami teljesen agyonvágja ezt a filmet. Szabadosék egy vidám dolgot csináltak, ez itt egy kétségbeejtõen komor, nyomasztó utazás.
1/10
eranthys 2012 júl. 09. - 21:21:14 1/10
(48/697)
Egyetértek.
1/10
Szajci 2012 júl. 09. - 21:19:18 1/10
(47/697)
ez szomorú, mert milyen jó, amikor megáll az ember egy hûsítõ forrásvízért :D - semmi másra nem mentek rá a filmben, csak a történelemre, meg a politikára.
temps 2012 júl. 09. - 21:15:44
(46/697)
Bayer rögtön egy tévedéssel indít: a hajdani csapat nem augusztusban, hanem júliusban kelt útra. Lászlótanyáról pedig 1979-ben szó sem esett. És a stáb hallgat arról, hogy a Zemplén erdõállományát a derék helybeliek 30 év alatt mozaikosra irtották, aminek nyomán eltûnt a patakok, források jelentõs része.
6/10
talec 2012 júl. 09. - 21:04:08 6/10
(45/697)
Igen, még ennyi nekem is hiányzik, hogy többet kellett volna gyalog menni, filmezni a forrásokat, sziklákat, állatokat, barlangokat amivel találkoznak a természetben. Több panoráma is kéne a filmbe. Sok a múzeumi, történelmi rész, kevés a természet. De ez csak 1 rész volt, remélem, hogy a folytatásban több lesz a természet!
1/10
Szajci 2012 júl. 09. - 20:56:37 1/10
(44/697)
Amire nagyon kíváncsi lennék, hogy 79-ben a ruszinokat Mogyorócskán szlovákoknak hívták, és alig beszélt már valaki ott ruszinul. Ma van kisebbségi önkormányzat is. Ez mennyiben javított a helyzeten?
1/10
Szajci 2012 júl. 09. - 20:54:40 1/10
(43/697)
Tudjátok engem mi érdekelt volna? Az, hogy ott sétálnak, mint anno, és bemutatják, hogy a turistaházakból mi lett? Megvannak-e még azok a virágok, amik anno? De nem ez, hogy beülünk az autóba végigfurikázzuk a falvakat, 2 polgármestert kérdeznek meg. Hol van a kisember, aki anno szerepelt, sehol. Ez egy förmedvény. Azokat a történelmi dolgokat más mûsorokban szebben elmondják, mint ezek
2/10
far vik 2012 júl. 09. - 20:52:34 2/10
(42/697)
Én nem vagyok balos, sõt valamikor ebben a F...sz nevû képzõdményxen is láttam fantáziát, - ma már nem. Csupán a narráció annyira sarkos, hogy az már zavaró, ráadásul Oberfrank hangszíne és hangmegütése erre rátesz egy lapáttal, de ezt már írtam. Plusz kicsi unió és vízfejkritika, amiben azért lehet valami...
1/10
Szajci 2012 júl. 09. - 20:48:46 1/10
(41/697)
Nemsokára írok az M1-nek, hogy nevezzék át ezt a förmedvényt. Jó lenne, ha minél többen tiltakoznánk ez ellen, mert megalázza Bayer Rockenbauer Pált, aki tényleg nagyot alkotott. Bayer szégyellje magát!

Ez a sorozatot újra kell szinkronizálni!
2/10
far vik 2012 júl. 09. - 20:44:32 2/10
(40/697)
Az ajánlott cikk szerint M. Kiss Csaba igényes elõkészítést betervezve kidolgozott egy szinopszist a sorozat leforgatására... Hát abban a mûsorban lett volna minõság. Hát ja. "Szólt a holló: Sohamár"
1/10
füsti 2012 júl. 09. - 20:17:31 1/10
(39/697)
Jav? természetesen Rockenbauer Pál. Bocs.
Csak közben az jutott eszembe, mit szól a szerencsére még nem boldog emlékû R Zoltán, hogy mit mûvelnek az apja emlékével
1/10
füsti 2012 júl. 09. - 20:13:05 1/10
(38/697)
kedves talec!
Hogyan lehet politika nélkül nézni, amikor KIZÁRÓLAG politikai okból kapta Bayer a lehetõséget, és szinte végig fülsértõen politizál a szöveg.
Emellett hazug, már a címe is. Hogy lehet másfélmillió lépésrõl beszélni,(" úgy döntöttek, hogy Rockenbauerék nyomdokain haladva újra végigjárják ugyanazt az utat, felkeresik ugyanazokat a helyeket.")amikor az áldott emlékû Rockenbauer Zoltánnal ellentétben feltehetõ, hogy összesen háromszázezret sem gyalogoltak. (ebbõl a részbõl ez jött le.) Az epizódhoz írt kísérõszöveg útvonalának javát kocsival tehették meg, vagy jól eldugták a természet nagy részét.

Itt a régi index cikk többek arról, hogy miért nem azok kapták a lehetõséget, akiknek kellett volna.

http://index.hu/kultur/media/2011/05/21/bayer_zsolt_rockenbauer_nyomdokaiba_lepne/