10/10
utuhegal 2018 jan. 11. - 11:46:23 10/10 Előzmény yester
(82/122)
Én úgy tudom, hogy a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban vették fel az iskolai jeleneteket.
10/10
utuhegal 2018 jan. 11. - 11:40:53 10/10
(81/122)
A film nem a Rákócziban játszódik?
2/10
Gaddemon 2017 okt. 21. - 00:46:37 2/10
(80/122)
Hát ez egy nagy nulla volt. Ha már korkép, akkor A tanú.
5/10
Attila Gacsályi 2016 nov. 11. - 20:28:56 5/10
(79/122)
De megnézném azt a csízmát, vagy nadrágot, amit a csaj az utolsó jelenetben visel. Valahogy sehogy se tudom elképzelni, hogy az egy punciig érõ csízma, vagy egy talpig érõ nadrág.
filmtrio 2015 nov. 28. - 00:24:09
(78/122)
Bárki tudja, hogy a film amatõr kamaszszereplõivel - nem a fõszereplõkkel, hanem az osztálytársakkal - mi lett? Merre lehet õket fellelni, akár 1-1 embert? Bármi info? köszi.
offtopic
perry 2015 okt. 25. - 01:25:13
(77/122)
A háttal rendezõ rendezõk zseniálisak.
dodo412 2015 okt. 23. - 21:00:21
(76/122)
Na, ez a sok pozitív hozzászólás majdnem meggyõzött. Mindenkinek a szíve joga, hogy mit szeret, és mit nem, így ennek jegyében én is leírom a véleményemet. Nagyon-nagyon nem tetszett. Ez ugye egy '82-es film, és vagy az volt a célja, hogy a rendezõ kiélje azt, hogy mekkorát csalódott Magyarországban, vagy hogy a hasonló érzelmû emberekben mély érzelmeket keltsen, de semmiképpen sem az, hogy az utókor számára korképet adjon, mert az utókor számára a sok "belsõs" monológ értelmezhetetlen. Ez a "Tudod, hogy én tudom, hogy te tudod, hogy mi tudjuk..." ami az egész filmet jellemezte sehova nem vezet azoknak a nézõknek, akik nem tudják, hogy ki mit tud/mire utal ezzel. A karakterek laposak és/vagy értelmezhetetlenek voltak: Magda szerelmes a fõhõsbe, Pierre lázad minden hatalom ellen, a szemüveges srác egy kis gyík, aki szeretne a nagy arcokkal barátkozni. Az pedig, hogy Dénes mit miért csinál, egy rejtély volt számomra, és ez nem az a fajta rejtély, amit szeretnél megfejteni, hanem egy hormontúltengéses kiskamasz, aki mindenkivel felesel, mindenre felvág, és csak reméled, hogy idõvel kinövi. A tanárok értelmesek lettek volna, csak nem sikerült nekik olyan történetet és dialógusokat írni, amivel kicsit közelebb juthatnák hozzájuk. Aztán ha már itt tartunk, akkor nem említem a sztorit, mert az nem volt: lyuk-lyuk hátán, sehol nem volt ok-okozati összefüggés, bárhol máshol is vége szakadhatott volna a filmnek, épp ilyen értelmes lett volna. A színészek pedig egyszerûen nem voltak színészek - kb. olyan alakításokat láttam a gyerekektõl, mint a "Családi titkokban". A felnõttekkel nem veszekszem.
Édesapám haverja jellemezte úgy anno ezt a filmet, hogy õ ilyet háttal rendez. Azt hiszem, sikerülne.
Kedves XXI. századi fiatalok: ha nem érzitek magatokat erõsen mûvészléleknek, elõbb a Tanút nézzétek meg, abban talán jobban átjön a szocializmus hogyanja és mikéntje, és még nevethettek is közben!
m.kaladze 2015 okt. 20. - 02:45:13
(75/122)
Most nem is a magáról a filmrõl inkább az egyik szereplõrõl szeretnék írni/kérdezni...

Piere

Én így látom õt a filmben jampi haj, meg nem alkuvás, lázadás, valahol az Amerikai álmot szimbolizálja osztálytársai és a srácok között. Õ mer diszidálni. Értem én hogy az volt a cél hogy õ legyen a másfajta Magyar aki nem akar beillezkedni a sivár hétköznapokba és nem akar a szülei, tanárai szürke sorsára jutni erre beszéli rá Dinit is bár Dini othon marad és alkoholista lesz. A filmbõl sokaknak (és valahol nekem is) úgy jön le hogy õ bár iskolakerülõ bölcs és tudja mi lesz a jövõje ha ithon maradna, ezért diszidál. Kérdés miért szimpatikus annyira egy lázadó személy (James Dean, Jim Morrison) ez esetben Pier - ha jobban megnézzük a filmet a nõjét pofon vágja ne jöjjön az iskolához, arogáns, beképzelt, flegma alak, mégis talán (legalábbis nekem) azért szimpatikus mert egy szoci társadalomban nem fél és õ majd megmutatja és sikerül is diszidálnia. Ahogy mondtam egy kis egyéni lázadás a filmben pont az õ karaktere talán azért is szimpatikus. De ha a film nem a szoci 60nas években játszódna, hanem a mai korban pld. pont 2015ben ilyen tulajdonságokkal mi lenne Pierbõl? Nem az én dolgom hogy eldöntsem de a mai korban simán lehetne egy csöves, tudatlan, mûveletlen, csak a csajok, pia... lehet ki se tudna jutni külföldre és ha igen akkor?

Bocs hogy sok a személyes vélemény, de kíváncsi vagyok más hogy látja ezt a szereplõt/szerepet és mit szólnának hozzá :-)
8/10
Sadenal 2015 máj. 26. - 18:52:41 8/10
(74/122)
Jó kis film volt, érdekes korképpel.

7.5/10
yester 2014 dec. 23. - 23:34:56 Előzmény t_burbank
(73/122)
A folyosós jelenetek az újpesti Attila utcai akkori ált. iskolában (késõbb gimnázium) lettek leforgatva, és a csapatban futós illetve Pierre suliból kilépõs esti jelenete pedig az Attila utcában!
t_burbank 2014 nov. 08. - 14:02:11
(72/122)
Nem tudom, hogy az Apáczaiban is forgattak-e, de a film elején az akkori Vági István szakközép tornatermeiben táncolnak (a Vár mellett van az épület). Ez teljesen biztos. Késõbb, a folyosók pedig úgy néznek ki, mint a Rákóczi Ferenc gimi folyosói. A Moszkva térrel össze is lehetne vetni. De ebben nem vagyok biztos.
batla 2014 okt. 22. - 00:39:05 Előzmény kardor
(71/122)
Szerintem Pierre nincs. Pierre az a szuperegója minden kissrácnak, aki jó a lányoknál, kimondja, amit akar és nincsenek korlátai, aki mer és tud disszidálni. Pierre nem alkuszik. Õ nincs, mert Rajnák sem tudja megfogni. Pierre az egyetlen ember, aki nem fél és nincs tele a múlttal. Aki nem akarja elhitetni magával, hogy most jól van. Õ nem létezik.
Perpetuum Mobile 2013 nov. 05. - 19:52:21 Előzmény Diablo72
(70/122)
Ott a pont! :) ...természetesen Diniékkel él együtt, nem Pierrel. Elírás volt, csak kíváncsi voltam, hogy figyeltek e?! :)
8/10
Ktesibios 2013 nov. 04. - 22:49:24 8/10
(69/122)
Bereményi jó filmeket írt. Gothár meg jól rendezett. Mindketten aktívak ma is, de hová lettek ezek a jó filmek?
10/10
4427 2013 nov. 04. - 00:50:55 10/10
(68/122)
Újra néztem. Még mindig nagyon tetszik.
Óriási film, remek atmoszféra. Pontos korrajz.
10/10
Diablo72 2013 nov. 03. - 14:32:26 10/10
(67/122)
Nem Pierre-nek, a kis Kövesnek mondja emlékezetem szerint, már csak azért is mert velük él egy fedél alatt.
stenmore 2013 nov. 03. - 10:02:02
(66/122)
Mé nincs pontszám?
Perpetuum Mobile 2013 nov. 03. - 08:36:13
(65/122)
Nagyon szeretem a filmet, a kamaszkori lázadást a "60-as évek szûrt levegõje" (Bereményi-Cseh T.) közegben mutatja meg. A jelenetek dialógusai gyerekkoromat idézik, amikor néha a felnõttek suttogva kezdtek beszélni és lopva körülpillantottak, ha valami fontosat akartak megbeszélni. Mindenki másképp tudta a saját igazát, mindenki "dobbantani"-disszidálni akart titokban és mindenkire rányomta a társadalom a bûntudat bélyegét, nem tudta senki, nem beszélt róla senki, csak érezték, éreztették az emberekkel, hogy bûnük van, bûnösök. ...én így éltem meg. Az egyik legtalálóbb mondat a filmbõl, amikor Õze az érett férfi tapasztalatait adja át a bizalmatlan Pierre-nek, azt mondja: "Csak egyet jegyezz meg fiam, sose légy õszinte, abból bajod nem lehet!" - jaj, a mai napig igaza volt/van. Sajnos.
10/10
Diablo72 2013 nov. 02. - 18:23:50 10/10
(64/122)
Ez a film azért is tetszik nekem mert még nem olyan "szürrealista" mind például a Melodráma.
A Pierre-eket gyorsan elintézték tudomásom szerint, legalábbis ismerõsök elmondása alapján. Például volt olyan hogy a fél osztályt levitték a pincébe vajat csipegetni és utánament az illetékes elvtárs hátbaveregetni. Vagy ha esetleg addig nem is fajult a dolog aláiratták velük a terhelõvallomásukat hogy sértetlenül hazamehessenek anyukához. Még a hatvanas évek elején is végeztek ki embereket szóval nem lehetett ott olyan oldott a légkör. Az Illésnek is akadtak problémái a rendszerrel szóval nem volt az olyan felhõtlen
A Pierre-ek szempontból érdekes a Hungarian Drakula "hõse" is , mert arról nincs szó a filmben hogy mi lett a meccs utáni további sorsa.
8/10
vino-et-veritas 2012 okt. 29. - 10:03:38 8/10
(63/122)
OFF
Ahogy látom, ezekkel a filmekkel kapcsolatban mindig vannak ambivalens érzések a mai kor "gyermekei" részérõl (pl. mennyire "hiteles"). Aki valamelyest élt és tapasztalt is a Kádár-korban, azoknak más a képe, ami lehet összességében negatív vagy pozitív, de remélhetõleg árnyalt és még fontosabb, hogy személyes!

A mai történelemszemlélet vagy a kulturális alkotások (film, irodalom) egy jó része már-már azt a fajta képet akarja sugározni (?), hogy ez egy észak-koreai típusú diktatúra volt, persze tele hõs ellenállókkal az illegalitásban... Csak a kommunista hagyományokra lehetett hivatkozni, nem mûködött csak a "hivatalos" kultúra, az emberek egyszerûen nem éltek...

Pedig a legkevésbé sem volt így. A társadalom akkor is mûködött, nem volt egyszerûen minden csak "vörös", fekete, fehér, esetleg szürke. Az emberek, különösen a fiatalok ugyanúgy élni és szórakozni akartak, mint nyugati társaik, stb. Ennek talán a legjobb bizonyítéka az a zenei világ (60-as évektõl), aminek a mai üzletalapú magyar "könnyûzene" - kevés kivételtõl eltekintve - a nyomába sem léphet, annak ellenére, hogy az akkori elõadók a hatalom által is kontrolláltak voltak! De példa a "másik" oldalról a táncház mozgalom (70-es évek), ami szintén ennek a korszaknak a terméke. Sebõék már akkor Erdélyt járták, amikor sokan azt sem tudták, hogy az merre van...
Hasonlók elmondhatók egyéb alkotásokra is (irodalom, film, képzõmûvészet), de ott azért a "cenzúra" sokkal erõsebben mûködött.

Ez nem a "létezõ szocializmus" méltatása, hanem csak annyi, hogy nekünk ez a múltunk, még ha sokan ezt most el szeretnék teljesen törölni...

ON
A film ezeket közvetíti nekem. Nem teljes kordokumentum, de annak a társadalmi légkörnek az érzékeltetése számomra eléggé hiteles.
És akármennyire is sok politikai üzenet van ilyen alkotásokban (persze a 80-as években már könnyebb volt "okosnak lenni"), azért ne essünk már át a ló túlsó oldalára és minden momentumban csak a rendszerellenességet vagy -kritikát, politikai mondanivalót keressük.