dagy63 2009 jan. 17. - 12:04:15 Előzmény Valezius
(16/196)
***moderálva*** A térnek az idõ nem függvénye.....csupán az egyik tényezõje. Mivel ezt az egy tényezõjét ismerjük...sajnos csak fikció az egész hó-bele-banc. ***moderálva***
Valezius 2009 jan. 16. - 20:33:59
(15/196)
Hát, hogy létezik-e az idõ.
Inkább felvetnék egy másik példát: léteznek-e a számok?
Vagy ezeket is csak az ember találta volna ki?
Vagy csak a természetes számok természetesek?

Idõ esetében is vannak természetes dolgok, mint például a radioaktív anyagok felezési ideje.

Szóval én inkább mondanám, hogy az ember csak nevet adott egy létezõ dolognak. (Esetleg is nyúlt az egység meghatározásával)
10/10
csibilla 2009 jan. 16. - 19:11:35 10/10 Előzmény tas
(14/196)
"az idõ nem létezik.." Végre valaki tisztában van ezzel! :) Eddig, ha ilyet mertem kiejteni a számon, minimum úgy néztek rám, mint egy marslakóra :S
Egyébként sztm szuper a csillagászati sorozat, kár, hogy ritkán foglalkoznak a témával.
Valezius 2009 jan. 15. - 03:47:49 Előzmény clean
(13/196)
Hát én ehhez nem értek, de miért sértené?
A hangrobbanás se sért semmit, sõt a fényrobbanás se (azaz lehet mondjuk vízben gyorsabban haladni, mint a vízbeli fénysebesség, a vákuumbelinél persze nem)
tas 2009 jan. 14. - 22:57:53 Előzmény clean
(12/196)
Szerintem visszanézni lehetne a múltunkba elvileg, ha a fénysebességet túllépnénk.
A csillagoknak is a múltját látják a csillagászok most is. A vissza utazás viszont kétséges. Az azt jelentené, hogy nincs változás. Minden állandó. Bátorkodom megjegyezni, hogy az idõ sem létezik. Az ember találta ki, hogy viszonyítani tudjon. Az idõ olyan mint a matematikában az immaginárius szám. Egy fogalom.
Az idõutazásról történõ fantáziálást viszon mégis kedvelem.
Tisztelettel: Tas Lee
clean 2009 jan. 12. - 21:58:35 Előzmény tombenko
(11/196)
A fénysebességnél nagyobb sebességû utazás sérti az okság elvét: elindulok fénynél gyorsabban valahová, megállok, hátranézek oszt látom magam jönni. :)

Meg látom a dínókat a Földön.

De mégis miért ne?
Xmister 2009 jan. 12. - 21:42:07 Előzmény Ayumi-chan
(10/196)
Ha a teret görbíted, az idõt is.
Ezért van az, h nagyon nagy tömegeknél(pl. fekete lyuk) kívülrõl szemlélve az idõ szinte áll.
sz_paul 2009 jan. 12. - 09:42:35
(9/196)
Az oksághoz:

Számtalan esetben elõfordul, hogy például egy elektronikus erõsítõ visszacsatolással stabilan mûködik. A kimenõ jel egy része valahogyan hozzáadódik a bemenõ jelhez és a kimenõ jel stabil marad. Ilyesmit el tudok képzelni az okság elvével kapcsolatban is: talán lehetséges, hogy a jövõ visszahathat a múltra, úgy, hogy a jövõ stabil marad.

Sajnos az ismeretterjesztõ írásokból összeszedett tudás nem alkalmas továbbgondolásra, mert az csak felsõfokú képzettséggel, és a legújabb tudományos eredmények ismeretében lehetséges. (Legjobb, ha úgy születik az ember, hogy egyáltalán képes ilyen ismereteket fölfogni. Viszont több témában ilyen ismeretekhez több élet is kellene, viszont bajnak ez az egy is elég.)

Más: sokszor olvastam, hogy a legegyszerûbb, legkézenfekvõbb magyarázat valamire a tudományosan legszebb. De mi van, ha a természet máshogyan gondolja? Azt gondolom, a természet sokkal szélesebb körben megismerhetõ, mint amire a világ legintelligensebb emberei egyénileg valaha is képesek lesznek. A jövõt a mesterséges intelligencia korlátlan fejlõdésében látom. Vajon mikor fog egy gép természeti törvényt felfedezni?

Lehet, hogy az emberiség olyan, mint a kihalt dínók?

BOCS A HOSSZÚ HOZZÁSZÓLÁSÉRT!!
tombenko 2009 jan. 11. - 23:55:43 Előzmény Gábor 34
(8/196)
Akkor légy szíves, nyiss ki egy relativitáselmélet jegyzetet. Az idõutazás léte számomra eléggé kétséges, mert megsérti az okság elvét.
Wuss 2009 jan. 11. - 14:24:57 Előzmény Valezius
(7/196)
Ezt mindenképp kipróbálom.
genes 2009 jan. 10. - 09:24:11
(6/196)
csak egy fluxuskondenzátor kell hozzá
10/10
Ayumi-chan 2009 jan. 10. - 00:39:58 10/10
(5/196)
Ha a tudósok ennyit foglalkoznak vele, akkor szerintem lehet benne valami.
Én úgy gondolom, h talán + lehet görbíteni a teret is + az idõt is, csak az idõt nehezebb...
Amúgy + mindenki idõutazó, minden másodpercben utazunk a jövõbe :D
sz_paul 2009 jan. 09. - 10:38:11
(4/196)
Bátorkodom megjegyezni, hogy különösebb erõlködés nélkül is körül lehet nézni a régmúltban, ha egy csillagos este felnéz az ember az égboltra.

Egyébként egyikünk sem a jelenben él, mert kb. 10 ms idõ kell, hogy felfogjuk a jelent, tehát ennyivel folyamatosan el vagyunk maradva.
Valezius 2009 jan. 08. - 17:19:32 Előzmény Gábor 34
(3/196)
Ha már a vulkáni tudományos direktórium is tévedhet majd pont neked fogok hinni :)

Egyébként meg elõre nyugodtan lehet utazni, csak el kell menni egy fekete lyuk mellé, ahol lelassul az idõ, és mire visszaértél hoppá :)
És ezt nyugodtan nevezhetjük idõutazásnak.
DefSenseii 2009 jan. 08. - 14:45:40
(2/196)
akkor görbítsd meg a teret.. úgy látszik azt nem nehéz hajrá
Gábor 34 2009 jan. 08. - 14:13:48
(1/196)
Sajnos nemjöhet létre az idõ utazás,mert a tér és az idõ folyamatossága nem összefüggõ folyamat.
Csak is egyedûl a teret lehet meg hajlítani de az idõt nem lehet akkor sem befolyásolni.