tombenko 2009 szept. 03. - 13:43:23
(116/196)
:)
Szóval a semmibõl, vagy energiából kell tömeget létrehozni, és azt a Schwartzschild-sugarán belülre koncentrálni. Semmibõl elég furcsán nézne ki, tömeget pedig hiába tudunk energiává alakítani (a részecskék antirészecskékkel való annihilációja), fordítva csak egészen apró méretekben megy. Azt például már megfigyelték, hogy egy foton megfelelõ térrészben szétválik elektronra és pozitronra. Nagyobb tömegeket nem tudom, hogy egyáltalán sikerült-e párkeltési folyamatban észlelni. A gond az, hogy ahhoz, hogy mondjuk egy ember átférjen egy így keletkezõ féregjáraton, az azt létrehozó tömegnek óriásinak kell lennie. És ráadásul az ember nem biztos, hogy emberként jön ki a másik oldalon. Sõt, mivel eléggé komplex rendszer, ennek közel 0 a valószínûsége. Szóval ha fizikailag már létre is tudunk hozni majd féregjáratot, még azt is meg kell oldani, hogy rajta keresztül testeket épen, egészségben átjuttassunk. Attól tartok, én ezt nem fogom megérni, sõt, még az unokám sem. Pedig szép dolog lenne.
chosette 2009 szept. 03. - 08:54:48 Előzmény tombenko
(115/196)
Hát tömeg az mindenhol van.:)De nekem tömeg iszonyom van.
tombenko 2009 szept. 02. - 17:26:16 Előzmény chosette
(114/196)
Igen, ha tudsz generálni tömeget valamibõl. Sajnos erre nincs eljárásunk, csak egy hipotetikus részecskénk. Ennek megtalálására építették (többek közt) az LHC-t.
chosette 2009 szept. 02. - 09:35:56 Előzmény tombenko
(113/196)
Az általános relativitáselmélet csak egy újabb tapasztalatot használ fel: egy test súlyos és tehetetlen tömege egyenlõ mennyiségek. Ezt kifejtve kapjuk meg a téridõ görbülését, és sok más érdekes jelenséget.

Ezek szerint a téridõt tényleg lehet görbíteni?Mert,hogy a mai tudósok erre alapozzák az idõutazást.Akkor ez is lehetséges?
tombenko 2009 aug. 26. - 23:06:07
(112/196)
Nem propagálok semmilyen személyi kultuszt. De érdekelne, honnan veszed ezeket a (már bocsáss meg) sületlenségeket? Einstein 1905-ben 3 dolgozatot adott be:
1. A fényelektromos jelenség magyarázata (Ezért kapta a Nobel-díjat)
2. A Brown-mozgás magyarázata
3. A speciális relativitáselmélet.
A speciális relativitáselméletet nem szánhatta sohasem általánosnak, hiszen az csak az egyenes vonalú mozgásokkal foglalkozik. Kiindulópontja pedig két feltétel:
A) A fény sebessége minden koordinátarendszerben ugyanannyi
B) A fizikai törvények ugyanolyanok minden koordinátarendszerben.
Ezekbõl lehet felépíteni a speciális relativitáselméletet. Itt, ha egy testmozgására felírod a Lagrange-egyenletet, akkor abból közvetlenül adódik az E=mc^2 összefüggés.
Az általános relativitáselmélet csak egy újabb tapasztalatot használ fel: egy test súlyos és tehetetlen tömege egyenlõ mennyiségek. Ezt kifejtve kapjuk meg a téridõ görbülését, és sok más érdekes jelenséget.
Nyugodj meg, ez tényleg Einstein mûve, senki nem segített benne semmit. Sõt, hogy mások próbálkoztak hasonlóval, csak a közlés után derült ki, amikor Lorentz, illetve Poincaré elolvasta a cikkeket.
twillight 2009 aug. 26. - 22:18:24
(111/196)
Tévedsz. Elõször volt az egyenlet, és abból vonták le a következtetéseket.
És nem is kellett "dolgoznia" rajta, hiszen készen ott volt az orra elõtt.

Amin dolgoznia kellett az az általános relativitáselmélet volt, mert mikor beterjesztette a relativitáselméletet (aminek korrekt prezentációjában már segítették tudósok), akkor felállt egy csóka és aszondta, az egyenletek csakis bizonyos körülmények között stimmelnek, így nem hajlandó elfogadni annak általános voltát (ugyanis eredetileg a speciális relativitáselméletet általánosnak szánta Einstein), így összeült Einstein segítségére pár segítõ emberke és segítettek neki átdolgozni az elméletet egy szélesebb határra.

Néha tovább kéne nézni a személyi kultuszt propagáló badarságoknál és szembesülni a valósággal!
tombenko 2009 aug. 26. - 20:20:28 Előzmény twillight
(110/196)
Albert Einstein: A relativitás elmélete.
Plusz egyedül dolgozott. A relativitáselmélet nem néhány ügyesen rendezett egyenlet.
tombenko 2009 aug. 26. - 20:17:00 Előzmény twillight
(109/196)
Nem lehetett valami nagy agy a fizikatanárod... A képlet ugyanis a relativitáselméletbõl _következik_. Nem ez az egyenlet az elmélet, sõt, ez szinte csak melléktermék. És hidd el nekem, nem két egyenletet egybeírt.
Másfelõl semmi nyomát nem lelem, hogy tagja lett volna az Üreges Föld Társaságnak. Erre adj légyszíves elérhetõ irodalmat!
chosette 2009 aug. 26. - 19:13:39 Előzmény twillight
(108/196)
Na ez az ami nekem már nincs türelem.
twillight 2009 aug. 26. - 11:24:29
(107/196)
És ami a wikipedián nincs rajta már nem is létezik?

A fiadnak meg úgy segíthetsz, ha elolvasod te is a tankönyveit. Ha megtanulod, talán el is tudod majd magyarázni. Nem kell ahhoz túl sok IQ, csak türelem és kitartás.
twillight 2009 aug. 26. - 11:23:03
(106/196)
Senki nem mondta, hogy "hülye" lett volna. De korántsem volt olyan okos, mint amilyennek beállítják.

Az E = mc2 volt pont, amit nekünk fizikából elmondtak hogyan csinálta: két egyenlõséget egybeírt, amiket rutinja volt észrevenni, hiszen a szabadalmi hivatalnak pont azon az osztályán dolgozott, ami ilyenekkel foglalkozott.
chosette 2009 aug. 26. - 09:54:11
(105/196)
Tényleg,most reggel van vissza olvastam és igazad van.Nem tudta elfogadni a kvantumelméletet.
chosette 2009 aug. 26. - 09:50:26
(104/196)
A wikipédián nem az életrajza van?Én nem tudom könyvben meg venni.Jó biztos nem a teljes,de a lényeg benne van nem?
Amúgy megelégednék én egy kerek 100-as IQ-val is,csak értenék a matekhoz és a fizikához,na meg mindenhez.Tudnék segíteni a fiamnak.
chosette 2009 aug. 26. - 09:47:00
(103/196)
Élvezem fiúk ahogy ti itt ketten vitatkoztok és én 1 szem nõ köztettek bele-bele szólok lehet hülyeségeket,de jó ez tetszik.
chosette 2009 aug. 26. - 09:44:21
(102/196)
De akkor miért kezelték úgy mint egy tudóst.Az E=mc2.Ettõl még nem lesz tudós senki.Szerintem több volt nála.Persze erre kár hogy rájött.Tudtak atombombát készíteni az "okosok"ott fent.Na mindegy elégé eltértünk az idõutazás elméletétõl.Én szeretek errõl beszélni,de attól még nem vagyok hülye.Mert a fiaim annak tartanak,ha errõl beszélek.
twillight 2009 aug. 26. - 09:31:28
(101/196)
Javaslom egy tisztességes önéletrajzot is szerezz be, mert hosszú évekig tagja volt az Üreges Föld Társaságnak.

A fizikai megfontolásokról nem tudok.

A 160-as IQ meg a 200(+)-os skálán nem olyan egetverõ. Tudósok közt még akár alacsonynak is számít.
twillight 2009 aug. 26. - 09:29:11
(100/196)
Nem fogadták el, épp az a poén. Állandóan túláltalánosított meg elírt ezt-azt, plusz sosem értette valójában mirõl is szólnak az egyenletek amik kikerültek a keze alól.
Kijavítani ki tudta a hibáit (fõleg hogy egy egész csoport dolgozott a keze után miután elõállt az elsõ elmélet/egyenletével), de az akkor sem ugyanaz.

Szimpla mázlista volt aki tudott egyenleteket rendezni.
tombenko 2009 aug. 26. - 00:15:27
(99/196)
kvantumelmélet nem az õ elmélete, sõt, nem is tartotta elméletnek a valószínûségi jellemzése miatt.
tombenko 2009 aug. 26. - 00:13:41
(98/196)
Így van. Sõt, mint szülõ egyszerûen katasztrofális volt. Elõadni éretlmesen csak azokról a témákról tudott, amik õt is érdekelték. Ezek alapján állítják egyesek, hogy enyhe autizmusa is lehetett.
tombenko 2009 aug. 26. - 00:10:28
(97/196)
160-as IQ-t nem mondanék kevésnek... Az átlag plafonja 110. Egyébként kicsit többet tett az egyenletek összeillesztésénél, mert amíg a kortársak pusztán matematikai formalizmust láttak az elméleteikben, addig Einstein azokig konkrét fizikai megfontolásokból jutott el. Ezentúl viszont volt olyan elmélete, ami csak az övé. Hogy késõbbi éveiben mivel töltötte idejét? Hát nem az üreges Föld elmélettel. Lehet, hogy az ufó magazinban így írják, de javaslom elolvasásra mondjuk a hivatalos életrajzát, vagy kortársai megemlékezéseit.