9/10
Bartuc 2009 jan. 17. - 16:35:24 9/10
(8/28)
SPOILER

Tévedés.

A szakadó esõben pedig nem menekültek. Ugye a rendõr megkérdezte Parkot, van-e ellensége, erre õ nem válaszolt semmit, de késõbb, mikor ránézett a vágásra a kezén, eszébe jut az a csávó, akit kirúgott, és aki az utcán megvágta õt (miután szétkaszabolta a saját hasát). Ezután elmentek a rendõrrel ennek a csávónak a "lakására",a mi valami nyomornegyedben volt, ahol azt látták, hogy megmérgezte az egész családját (a hányásból a szája szélén erre következtettem), gondolom, mert kirúgták (a távol keleten másképp viszonyulnak ehhez), de a fiú még élt. Nah, õt vitték korházba.

Park (a rendezõ), ezzel párhuzamot akart állítani, ugyanis Park (a fõhõs) gyereke valaki más miatt halt meg, de ugyanígy, valaki más gyereke (és egész családja), meg éppen õmiatta, hiszen ha kirúgja a család egyetlen keresõképes tagját, azzal tulajdonképpen halálra ítéli õket (hallhatjuk, mennyire igazságtalan volt ez, hiszen a férfi 6 év alatt egyszer sem hiányzott, etc.)
7/10
kgyuri0 2009 jan. 17. - 16:24:01 7/10
(7/28)
Kösz!
Ténykleg segítettél!

Még az se világos kik menekülnek a szakadó esõben, két pasi meg az egyik hátán egy gyerek(esetleg kisebb nõ.)
Sajnos a nõvér öngyilkosságáról csak azt tudom, hogy a Wikipedia szerint nem értett egyet a gyerekrablással. De bevallom én a film közben azt se tudtam, hogy õ öngyilkos lett, amikor láttam a kavicsokat rápakolni, akkkor föladtam, és arra gondoltam, végignézem a filmet és utána megpróbálom kinyomozni, mirõl szólt. Ez persze abszurdum!

Ja, és amikor a rendõrök(?) arról beszélnek, hogy a csaj egy szélsõséges csoport tagja, de õ az egyedüli, az tévedés volt, vagy átverés?
9/10
Bartuc 2009 jan. 17. - 15:22:27 9/10
(6/28)
SPOILER

Az a csaj, aki sivalkodott a háttérben, amikor Ryu éppen tésztát evett, a nõvére volt, és azért sírt, mert fájt a veséje gondolom (a rejszoló srácok pedig a szomszédai voltak, és õk "másra" következtettek a sikolyokból. Az oszlophoz kötözött csávó meg a kislány apja, akit Ryu kötözött oda néhány jelenettel azelõtt (gondolom, hogy legyen ideje elvinni a pénzt, amit váltságdíjként hozott). A baseballütéseknek semmi jelentõsége, egyszerûen elüti (szó szerint) az idõt valahogy.

Nekem inkább az nem volt tiszta, hogy hogyan tudták elrabolni a lányt (gondolom azt hazudták, hogy az apja barátai, mint ahogy utaltak is erre késõbb, de azért mégis), mi a ráknak mászott bele a kis csaj a vízbe, ha ott volt a híd, hogyan találták meg a terroristák a csávót a sivatag közepén, hogy jutott el az apa Ryu házába (milyen nyomon?), és még sok, kevésbé jelentõs dolog.

A történet lehet, hogy egyszerû, mint egy kavics, de a tálalás már nem annyira. Majd ha még egyszer megnézem, valószínûleg egy csomó minden kitisztul, mert most elég kómás állapotban voltam, és itt a szavak helyett a képek beszéltek inkább. De mindenesetre tetszett, kellemes felvezetés az Oldboyhoz.
7/10
kgyuri0 2009 jan. 17. - 15:02:08 7/10
(5/28)
A bosszú ura!

Tkp az igazi cím Rokonszenv a bosszúállásban résztvevõknek, vagy valami ilyesmi, arra megy ki ui. az egész, hogy a nézõben rokonszenvet ébresszen, legalább is empátiát az egymást trancsírozó egyedek iránt trancsírozási lánc szinte minden fokán.
Na, jó!
Ha nemis rokonszenv, de valami kívülállás féle ébred a nézõben, nem kis részben attól, hogy a jelenetek szinte szenvtelen módon készültek. Technikai, fizikai részletek naturalista feldolgozása. Nem feledhetõ a halálra kínzott lány székhez kötözött lábának rángása, miközben dõl belõle valami meghatározatlan lé. Érdekes a baleset helyszínének szinte amatõr fölfogásban való bemutatása, vagy a vízalatti lukak, vágások az achiles ínon.
Engem zavart, hogy sokára jutottam addig, hogy a számomra elsõ látásra nem könnyen megkülönböztethetõ szereplõk miatt , meg a verbálisan meglehetõsen szûkszavú képsorok miatt (alig beszélnek) a film közben alig követtem az eseményeket, már abban voltam,hogy hallatlan nagy élménybn lesz részem, a végére meg kell majd állapítanom, hogy egy kukkot sem értettem belõle, csak néztem, mint gyerek a moziban (bár még ott tartanék)
Sokat kellett a dologgalfoglalkozzam, hogy lassan többé-kevésbé minden a helyére kerüljön.
Igazából most se tudom, hogy zöldhajú fõszereplõ miféle baseball ütéseket gyakorolt a munkahelyén a mûhelyben; kik hol lesték valami lukon keresztül a zöldhajúval egy szobában lévõ veszettül sivalkodó nõt, és ki volt az, és mire volt ez jó(mint valami peepshow!) ; ki volt az a figura, aki egy lerobbant esti külvárosi látképben szemeteszsákkal a fején ordított,és ekkor tkp mi történt; Hogy lehet, hogy a kislány elrablásakor emlékezetem szerint a zöldhajúvezetett(Dél-Koreában süketnémák is vezethetnek?(; ki volt a fogyatékos(?) fiatalember, aki jellegzetes merev mozgásával ott sertepertélt a lány folyóágybatemetése körül, és ijesztgetésével közrejátszott a kislány balesetében.

Megrõkönyödésemben már közben is gondoltam rá, így utólag is komolyan gondolom, hogy ez a film bizonyos értelemben kómikusságra tört. Hát, ilyen a koreai humor! A szélsõbalos lány hülyeségeket káltozik: az még hagyján, hogy tiltsák ki az amerikai áucikkeket, de veszettül szídta a „konglomerátumot” is. Vagy az az arckifejezés,amit a zöldhajú akkor vág, amikor éppen fojtogatják, a szervkereskedõk közötti rendet vágása közben, hát az még LeslieNielsennek is dícsõségére szolgálna.
Legalább ennyire vicces(tarantinós), hogy az apa orbitális gyászában s bosszúvágyában hatalmasakat „kacsázik” lapos kavicsokkal, így fedezi fel a lány hulláját a kövek alatt
9/10
Bartuc 2009 jan. 17. - 15:00:42 9/10
(4/28)
SPOILER

Nem tudom, a dunán hogy adták le, de én a koreai verziót néztem, és nem értettem , miért lett Ryu nõvére öngyilkos (ugyanis a levél szövegét nem feliratozták). Elmondaná valaki?
trebics 2009 jan. 17. - 01:11:56
(3/28)
Húh, ez brutális volt, és - bár nem vagyok nagy rajongója a gyomorforgatóan naturális jeleneteknek - tényleg egészen jó. Különleges. A "krimi" meghatározás viszont nem stimmel. Akkor hát mi is? Nem tudom. Talán: társadalmi thriller.
9/10
weinole 2008 dec. 09. - 00:16:44 9/10 Előzmény Roy Mustang
(2/28)
Nagyon jó film. Még hátra van két Park film: Sympathy for Lady Vengeance, és I'm a cyborg.... Zseniális rendezõ. A JSA is nagyon jó filmje, ajánlom mindenkinek aki szereti az ilyen típusú filmeket.
10/10
Roy Mustang 2008 okt. 25. - 10:04:12 10/10
(1/28)
Gyönyörû és kegyetlen film.
A történet és a cselekmény egyszerû,ez benne a szép.
A nézõ együtt érez a szereplõkkel s az édesapával is,de egy idõ után szinte brutálisan cselekszik,teljesen elvakította a gyûlölet,sajnálom az áldozatait,mégha bûnösök is nem ezt érdemlik!
Más mint a rendezõ másik nagyszerû munkája az Oldboy,nincs benne fanyar humor vagy csavaros jelenet.