Téma: Mûsorszünet

perry 2012 ápr. 20. - 23:16:35
(28464/35224)
Csókolom leléptem :)
perry 2012 ápr. 20. - 23:10:21
(28463/35224)
Tudja kedves , hogy bármikor:)
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 23:05:29
(28462/35224)
Köfönöm fépen. :)
perry 2012 ápr. 20. - 23:02:15
(28461/35224)
Ezt elvileg az edény mérete határozza meg, vagy 2 adagban fõzöm meg.
Kisebb mennyiségben lehet 1/2 kilóból is akkor értelem szerûen felezõdnek a belevalók.
nekem 3 vekni szokott kijönni kb 10 cm X 20 cm veknik.
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:59:34
(28460/35224)
Ja, hogy a rongy párolás közben is rajta marad!
Aha!
Kezdem kapisgálni. :)
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:57:58
(28459/35224)
Akkor már csak egy kérdés, és befejezem a fárasztásodat a knédlivel. (mára). :D
Az egész tésztát a kiló lisztbõl egyben párolod, vagy a négy veknire osztva külön-külön?
perry 2012 ápr. 20. - 22:56:22
(28458/35224)
Nem mert a tészta állaga kelt tészta ilyen sûrûségre kell gyúrni, és mielõtt rá teszed egy törlõruhába kell burkolni mint a receptben is benne van :)
perry 2012 ápr. 20. - 22:54:09
(28457/35224)
Ez mint tudod szivacsos, 15 perc után egy nagyon picit lecsípel belõle megkóstolod.
Ha szivacsos állagú akkor ok, ha még kissé nyers érzeted van akkor megy az 5 perc
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:52:55
(28456/35224)
ügyes! Jó ötlet! Nem próbál a rácson átfolydogálni?
perry 2012 ápr. 20. - 22:51:30
(28455/35224)
Igen a párolás 20 perc mindkét estben nem számítva kiolvasztást:).
Én úgy csinálom: van egy nagy inox edényem és bele állítom a mikróm pizza sütõ "rostját" és így megy a gõzölés.
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:51:30
(28454/35224)
én egyszer ettem Szlovákiában, (vonatátszállás, resti, átkos), és nagyon meghatódtam az élménytõl. :) párolt káposztával és valami vadasos husival.
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:45:57
(28453/35224)
ja, hogy 20 perc. Mindkét esetben?
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:44:35
(28452/35224)
aztán azt meg honnan tudni, hogy mikor párolódott - vagy fõtt - készre?
perry 2012 ápr. 20. - 22:38:52
(28451/35224)
Én ezt a receptet használom.
Knédli szlovák módra

Hozzávalók: 3 - 4 dkg élesztõ, 1 kg liszt (lehet fele rétes liszt), só (ízlés szerint), 1 - 2 tojás, víz vagy tej (tej finomabb), lehet margarint is beledolgozni vagy tejfölt finomabb lesz, 2 - 3 evõkanál étolaj, ettõl lesz laza a kelt tészta.

Egy kelt tésztát kell készíteni. Az élesztõt meg kell futtatni tejben, és a hozzávalókkal összekeverni, a végén az étolajat is bedolgozni. A tésztát megkeleszteni.

Konyharuhába tekerve is lehet fõzni, de legjobb gõzön, 20 percig fõzni, lábosban rácson (szlovákoknál van erre egy úgynevezett "knédlifõzõ"), de elõtte bekenni étolajjal, utána is feltétlen újból lekenni étolajjal a kész knédlit. Több, mondjuk 4 zsúrkenyérformát lehet belõle készíteni. De lehet a belsejébe lekvárt tenni, és úgy kifõzni, majd megszórni diós vagy mákos cukorral stb.

Üresen, felszeletelve nagyon jó mártásos ételek mellé, pl.: vadashoz is, vagy barnamártással leöntve sült hús mellé párolt káposztával stb.

Ami nem fogy el, azt a hûtõben lehet sokáig fóliában tárolni, újra felhasználás elõtt, újból meggõzölve, olyan, mint a friss.
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:35:39
(28450/35224)
affene. :D
perry 2012 ápr. 20. - 22:34:09
(28449/35224)
Dõljön kedves:)
Tudom magamtól is, de elég közel van Kassa így szoktam hozni elõre gyártottat is mélyhûtõben tárolva.
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:28:59
(28448/35224)
a knédlit magad gyártod?
Majd meséld el, hogyan kell.
pozsizsuzsi 2012 ápr. 20. - 22:27:57
(28447/35224)
ha azt mondod, hogy amúgy meg inox, akkor megyek, és beledõlök a fakanalamba. :)
perry 2012 ápr. 20. - 22:25:20
(28446/35224)
Ja és átalányos.
perry 2012 ápr. 20. - 22:24:27
(28445/35224)
Nem mert az gázos alul és felül is :)