DuraAce 2010 márc. 18. - 14:30:46
(767/1107)
A fim nem haladja meg az életet (gondolj azokra az eseményekre amik nemrég itt Magyarországon történtek)De fel mer tenni olyan kérdéseket és foglalkozni mer olyan témákkal amit mások nagyívben elkerülnek.
10/10
asz0089 2010 márc. 15. - 15:08:26 10/10
(766/1107)
Nagyon sajnálom azokat az embereket, akik nem értették meg ezt a filmet. Én majdnem 50-szer láttam legalább, és mindig egyre jobban lenyûgöz. A regényt is már több alkalommal olvastam.
Aki azt várja el, hogy megindokoljam, hogy miért. Akkor már régen rossz a dolog. Ha ezt a filmet valaki nem értette meg, akkor nem szokott gondolkodni a világ negatív dolgain, a világ jövõjén, arról, hogy mi lenne, ha õ lenne a 3 fõkarakterbõl valamelyik és sorolhatnám. A 3 hõs mindegyike rendelkezik ugyanolyan tulajdonságokkal. Mégis teljesen mások. Elsõsorban mindannyian hisznek valamiben és mindannyian a becsületet igencsak az elsõ sorba helyezik életük során. Mindannyiuknak van célja, a mai embereknek egyre kevésbé van, ha mégis, nem küzdenek azért, várják, hogy az ölükbe essen. Ha ez nem történik meg, másokat okolnak.
A film csúcsmondatai, taglineok felbecsülhetetlen igazságokat rejtenek:
"You can't stop what' coming"
"What's the most you ever lost on a coin toss?"
"There Are No Clean Getaways"
"There are no laws left."

És igazából az ilyen egy soros kritikákat követõen én is azt érzem amit Ed Tom-nak mond Ellis: "Nem állíthatod meg, ami jön."
Már a butaság áttörte a kapukat, a gagyi vígjáték a menõ, a nulla tudással rendelkezõ celebek viszik a pálmát, az emberekben sehol nincs becsület. Aki gondolkodik, az azt érzi, hogy magára van hagyva.
Ez a film és a regény, egyaránt egy opusz, egy megismételhetlen, felbecsülhetetlen értékekkel rendelkezõ alkotás, mely elkíséri azt egy életen át, aki megértette (a filmet és) a regényt és legrosszabb napjainkon majd talán megkísért, hogy volt, aki szólt. Csak senki nem figyelt rá.
Persze idealista vagyok, hogy ezt ide most beírom, mert tudom, hogy értelme nem sok. De én legalább leírtam.
DuraAce 2010 márc. 14. - 21:53:25
(765/1107)
Ritka az, hogy egy film enyire erõsen gondolkodásra késztet megmozgat. Az atmoszférája döbbenetes... A kidolgozás precíz. Nekem Sergio Leone westrenjei jutottak róla eszembe, aktualizálva a XXI. század elejére. Nem gyakran látni ilyen jó mozit. Az oscarok nagyon megleptek, ott inkább a batman és hasonló színvonalú munkák vannak legtöbször a díjazottak között. Nekem ez a Fargo-nál is letisztultabb munka.
10/10
g.patrik 2010 márc. 10. - 21:49:00 10/10
(764/1107)
Nem különleges ez, csak a valóság a 20.szd. amerikáját mutatja be és,hogy néhány évtized alatt mennyit változott, esetleg ami különleges benne az az,hogy nem egyértelmû kezdettõl fogva ki a fõszereplõ, és ahogyan hirtelen vége van a filmnek. Emelett a színészi alakítások is jók. Szerintem jó film.
5/10
ondok 2010 márc. 09. - 00:42:46 5/10
(763/1107)
Állítólag a Coen fívérek jól fekszenek a sznoboknál.
3/10
donbosco 2010 márc. 08. - 23:28:59 3/10
(762/1107)
Ugyanezt kérdezném én is.

Annyira istenítik sokan, miközben leszólják azokat, akiknek nem tetszett... Nos, nekem nem tetszett, sõt, 4-en néztük, mind sóhajtoztunk és vártuk a végét. Ha viszont ennyi embernek bejött, biztos bennem/bennünk van a hiba, jöjjön valaki és nyissa fel szemünket!

Mi olyan különleges ebben a filmben???? (komolyan kérdem, priviben is érdekel)
Coli 2010 márc. 06. - 12:14:05
(761/1107)
Egyáltalán nem fikázni szeretném a filmet, kérdésemet csak a megértés reményében teszem fel. Mi a mondanivalója/lényege a filmnek? Mert miután megnéztem nekem csak annyi maradt meg hogy egy pszichopata fószer mindenkit megöl valamivel egy táska pénzért, vagy csak ok nélkül. De gondolom valami magasztosabb tartalma is van ha kapott 4 oscart. Valószinülleg csak nekem nem egyértelmû.
10/10
asz0089 2010 márc. 05. - 17:50:44 10/10
(760/1107)
Minden idõk egyik legmegrázóbb, legzseniálisabb filmje. Coen tesók a legnagyobb magasságokban.
Hogy a Twilight 8,8-on áll, ez meg 7,5-en, azon sajnos nem tudok meglepõdni.
A könyvet is csak ajánlani tudom, meg azt, hogy gondolkodjunk, mikor filmet nézünk. Oké, hogy a film szórakoztatásra lett kitalálva, de néha gondolkodni is kell hozzá, bármilyen nehéz.
10/10
StoryTeller 2010 febr. 28. - 23:02:52 10/10 Előzmény zampano
(759/1107)
Nem kell meglepõdni. Azon meg fõleg nem, hogy sokan még az allegória fogalmával sincsenek tisztában, és úgy alkotnak véleményt errõl a filmrõl.:)

Olvastam egy régebbi cikket, miszerint sok elismert filmkritikus (kb 400, ami állítólag filmtörténelmi rekordnak számít) az akkori év 10 legjobb filmje közé sorolná ezt a mûvet. Én ennél is tovább mennék...

Erõs 10/10!
zampano 2010 febr. 04. - 11:32:53
(758/1107)
Chigurh alakja egy allegória, aki nem jön rá, hogy pontosan mit is jelképez Chigurh, az egyáltalán nem fogja megérteni a filmet.
kgyuri0 2010 febr. 04. - 10:45:49
(757/1107)
Sarkányzsíroskenyér!

Nagyon helyes, hogy közölted a Yeats versét, magam részérõl csak örömmel megköszönni tudom.

A Jékely fordítás utolsó versszakában egy „dall???” string gondolom, attól van, hogy valami nem nyomtatható karakter is idekeveredett.
Nem teszi könnyebbé az elég nehezen értelmezhetõ szöveg megértését, te próbáltad? Ha teheted, nézz ennek utána, ha van nyomtatott köteted, az igen hasznos.
Bár:
http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/GERGELY/gergely00730/gergely00730_o/gergely00730_o.html

szerint a három kérdõjel nélkül szól a szöveg:
„Lelkem(…)dall, ha egy aranyágra ûlt, Bizánc urainak s úrnõinek(…)”
még az is lehet a ?-jeleket te raktad ki, ezzel honorálva a tényleg avétos „dall” szót
Ez abból az idõbõl származik, amikor a szinészek nem játszották a szererepet, hanem játszták,. a madár pedig nem dalolt, hanem dallt, a „dall(a)ni” ui. a „dalolni régies” változata.Így az idézett rész értelme: „Lelkem aranyágra ülve dalolna a görög császári párnak”
Ne gondold, hogy a filmen hiénázók( akik között sokan már a címbe is belekötnek), megerõltetnék magukat azzal, hogy utánanéznek, mi a szentsz*rról is beszélnek. Manapság nem divat gondolkodni, de erõsen divat mindenbe beleugatni és mindent fikázni.
Azt, hogy a címével valakink baja lehet, teljesen értelmetlen „fikázásnak” tudom fölfogni, azt meg, hogy „izléstelen” lenne, azt kezelni sem tudom.
Nagyra becsült fórumtársaimnak azt a véleményét sem tudom osztani, hogy morálisan elítélhetõnek tekintik a film pesszimizmusát, ha jól próbálom tömören fogalmazni. Ha a pesszimista kicsengésû filmeket rosszalljuk, akkor nem tudunk mit kezdeni olyanokkal, mint pl. aBukás, aBunker, ha meg nem csak filmekre szorítkozunk, olyanokkal, mint „Az ember tragédiája”

Nekem tetszett a film, meglehetõsen.
A cím megválasztását, ami nagyon fontos,”teli találatnak” tartom, tömör, költõi, hatásos, kifejezõ, ahogy mondani szokták: ÜTÕS.
Ugyanúgy, ahogy egy magyar film milyenségét is kedvezõen befolyásolná, ha, mondjuk, egy Ady-versre, hangulatára, utalna a címe
stalone 2010 jan. 30. - 21:32:37
(756/1107)
Még utólag anyit, hogy az Ómen elsõrészének a végén van az a jelenet amikor a "kisgonosz" az apja temetésén visszanéz a kamerába.Valahogy ezzel a filmmel tudnék párhuzamot vonni.
8/10
sakit felut 2010 jan. 30. - 20:56:07 8/10
(755/1107)
hhhoppp nem jeleztem hogy ezt én is még stallone- ra irtam ........
8/10
sakit felut 2010 jan. 30. - 20:54:56 8/10
(754/1107)
... ezt a filmet egyszer lattam csak de vannak benne bunko dolgok ..

** S P O I L E R az elejére nem emlékszem pontosan, pedig én is elgondolkoztam rajta, mintha valami kis értelmet adtak volna neki még hogy maradt ott a pénz, kinyírták egymást pont a két oldal ott ? ... de emellett egyetértek veled, túl gonosz a film értelem nélkül, bár egynek érdekes, mert vannak benne nagyon jó jelenetek ..

http://www.youtube.com/watch?v=kOCuUsaZ5lo

mint ahogy ez a jelenet a végén maradt meg a legjobbnak az egész filmbõl számomra ... meg a született gyilkos Harrelson- nak ezen az Bardiem alakon való még õt is elborzasztó ... de humoros szövege, amire pontosan nem emlékszem több év után, de hátha van róla valami a youtube- on :)) ) ) )

http://www.youtube.com/watch?v=Ls3kwOi29lg
5/10
ondok 2010 jan. 30. - 20:45:53 5/10
(753/1107)
bocs: Coen fivérek
5/10
ondok 2010 jan. 30. - 20:45:03 5/10
(752/1107)
hatásvadász fércmunka volt és a lila sznob kritikusok jól megették .nameg a Coel fivérek jól is fekszenek a filmvilágban ,ugyanúgy ,ahogy az Oszkár díjnál fél gyõzelem a holokauszt téma.
stalone 2010 jan. 30. - 19:38:00
(751/1107)
Mielõtt megnéztem volna, elõtte elolvastam egy két hozzászólást.Még a mozineten is utána olvastam.Csupa pozitív vélemény után nagy várakozással kezdtem el nézni a filmet.Nagyon jól indul a film, minden oké lenne ,ezerrel lehet parázni,de tényleg. De azt kell mondanom, hogy szerintem most a nagyra becsült rendezõpáros,vagy forgatókönyvíró nem tudom kicsoda nagyon mellé nyúlt. A film vége botrányosan kiábrándító.Nembeszélve a film elején lévõ logikai bukfenccel.

SPOILER!!!

Hogy is van ez? HA egy kábítószerügyletnél az egyik fél lemészárolja a másikat akkor elveszi a másik üzletfél cuccát/vagy kábszer,vagy pénz/ és távozik. Olyan nincs hogy a hullák mellett Te megtaláld a pénzt is meg a kábszert is.Mert akkor aki gyilkolt mit vitt el?

Jó dolog ,ha egy film szakít a hagyományokkal.De ezt ne azzal tegye hogy a nézõnek az elvárását -miszerint a gonosz elnyeri bûntetését-semmibe veszi.

SPOILER VÉGE!

A sokat emlegetett Fargo,Az ember aki ott se volt,Szimpla ügy(Sam Raimi film) ,ezek mind olyan filmek ahol a film végén is megmarad az egyensúly pedig egyikre sem lehet azt mondani ,hogy klisékbõl építtett tákolmányok lennének.
10/10
horas 2010 jan. 18. - 19:39:52 10/10
(750/1107)
Nagyon lassú,csendes film de valahogy mégis elementáris.Valamiért folyamatosan olyan érzésem van,mintha Tarantino film-et néznék,ott vannak ennyire pontosan kialakítva a szálak és a történet és a folyamatos kiszámíthatalanság is a õ rá emlékeztet,mindenképp érzem a hatásást.Ha komolyan venné magát hasonló filmeket tudnék elképzelni tõle.Egyenlõre ehhez képest kicsit szétesõ és komolytalan filmjei vannak.
(Természetesen a Ponyvaregény leszámítva).
Rég vagy talán sosem láttot erejû, kisugárzású negatív karakter.
Hihetetlen zord film!
8/10
sakit felut 2010 jan. 15. - 18:53:30 8/10
(749/1107)
.. ez mennyire gonosz egy film, de a sztorija annyira nem különleges, Harrelson azért kissé feldobja a kedvet, de itt már visszafogott Született Gyilkos ... innen jut eszembe ideje átnyargalnom oda, életem elsõ kedvenc beteg filmjére adni egy 10est ;)
Charles Foster Kane 2010 jan. 15. - 18:16:29
(748/1107)
Hát a címbõl mindenképpen. :) De tényleg nem egyértelmû elõször!