Téma: Nyersanyag

10/10
mandarin30 2025 dec. 23. - 14:20:29 10/10
(16/16)
Minden momentum igényes a filmben, szerintem hibátlan szereplőválogatással és alakításokkal. Kár, hogy a végén az az érzés maradt, hogy talán többet ártunk, mint segítünk, ha közbelépünk, de mégis - ez kötelesség ilyen helyzetben. Ennek ellenére vagy emellett, jó egy filmet látni, amiben főszerepet kap, hogy ne nézzünk félre, hanem ha kell pro bono, cselekedjünk!
7/10
InteriorLulu 2025 nov. 29. - 16:55:10 7/10
(15/16)
SPOILER
"Szerintem súlyos hiba, amit elkövetett Tamás. A nyilvánosság bevonása előtt nem fordult olyan szakemberekhez, akik évtizedeket töltöttek el hasonló terepeken, így tudják, hogyan kell kezelni az ilyen konfliktusokat."
Ezt a rendező mondja a vele készült portos interjúban, és teljesen egyetértek. Szerintem hősünk ugyan nagyon is jól tette, hogy elkészítette a dokufilmjét - azzal együtt, hogy ehhez kicsit megkérdőjelezhető módszereket is igénybe vett -, és az sem baj, hogy utána, ahogy tette, egy-két a probléma kezelése szempontjából amúgy hozzá hasonlóan teljesen laikusnak megmutatta, csak ne hozza nyilvánosságra, és persze feljelentést se tegyen. Mindaddig, amíg esélye van annak, hogy akár a leleplezett rendszer áldozatainak, akár más módon érintetteknek károkat okozhat. Valóban megvannak ugyanis erre az (első körben civil) szakemberek, akár szervezetek is.

Az alattam levő két hozzászólás egyébként nagyon jó, belőlük majdnem mindennel egyetértek.

Ami pedig magát a filmet illeti, nekem valahogy nem jött át igazán, hogy hősünk az általa felvettekből olyan érdemi, tartalmas és alapos tényfeltáró munkát készített volna, amit az ismert következményei mellett még a berlini fimfesztre is elhívnak. Ehhez nekem túl kevésnek, vérszegénynek tűnik mindaz, amikről tudjuk hogy rögzített.
Ami még kevésbé tetszik, hogy itt is jelen van a honi filmek tipikus betegsége, hogy gyakran alig érteni, amit beszélnek (hadarnak, motyognak, elharapnak) még az elvben profi színészek is. Gondolom a szükséges utószinkron hiánya a ludas.
Az alakítások viszont igen jók, ideértve az amatőrökét is, akik közül a Zsanettet játszó lány maximálisan természetes és hiteles.
8/10
Böhöm 2025 aug. 27. - 22:31:23 8/10
(14/16)
Szerintem ez egy végeredményben jól sikerült, nagyon elgondolkodtató film. Én sem érzek semmi megalkuvást, vagy hazug üzenetet ebben. Ez egy valós dilemma: jobb-e a rossz helyett a bizonytalan, ami lehet hogy jobb lesz, de lehet, hogy sokkal rosszabb, vagy éppen nem lesz semmi? Hogyan és mikor érdemes megzavarni egy rossz, de mégis működő rendszert? A nem működés nem okozhat-e még több szenvedést? A rosszul időzített és kivitelezett akciónak lesz-e több eredménye, mint a sztratoszféráig emelkedő, majd visszazuhanó kamerának, ami egy mező közepén fog szépen csendben lemerülni, majd valószínüleg megeszi egy vaddisznó, anélkül, hogy bárki látná a felvételt? Lehet-e úgy segíteni egy közösségnek, ha ők maguk nem tesznek semmit, ezzel konzerválva a helyzetüket? Lehet-e egyáltalán külső beavatkozással segíteni egy kizsákmányolt falunak, ha az elszenvedők csak siránkoznak, de nem tesznek saját erőfeszítést magukért, ezzel kvázi “felkérve” a kizsákmányolót az “önzetlen segítségre”?
Erről szól a film, az ész nélküli beavatkozás veszélyeiről.
bensomo 2025 aug. 24. - 11:32:03 Előzmény Ahoj poplacsek
(13/16)
Szerintem nincs itt semmilyen káros és megalkuvó üzenet. (Spojler) A film igazi erejét végül az adja, amikor a főszereplő visszatér a faluba, ahol sikerült lerombolni egy rabszolgatartáson alapuló mikro-társadalmat / közösséget. Természetesen a korábbi anakronisztikus de működő rendszer romjait találja csak ott. Nem történt rendszerváltás, csak rendszer-bontás. Egzisztenciálisan az egész falu kárvallotja a dolognak.

A filmnek nincs olyan üzenete, hogy akkor már az is jobb lett volna, ha a zsarnokságra, csicskáztatásra és uzsora kamatokra épülő adósrabszolgaság marad meg. A film ezt nyitva hagyja és a nézőre bízza. Pont ezt szerettem ebben a filmben talán legjobban, hogy nem didaktikus/szájbarágós. Amilyen döcögősen idult, akkorát ütött a végén.

Azt a következtetést azért a nyitva hagyott befejezés ellenére is le lehet vonni, hogy ha egy bármilyen társadalmi működést lebontasz, akkor a helyére kell raknod egy másik működő rendszert. Bár ez abszolut nem a filmrendező srác feladata. Ő helyesen cselekedett, de a szomorú magyar valóság az, hogy akiknek a feladata lenne egy normális rendszer felépítése, azok hiányoznak. Nincsenek jelen. Csak a rabszolgatartó, gyerekcsicskáztató rohadék van jelen. Normális ember nem gondolhatja, hogy ez a magyar vidék egyetlen működőképes modellje.
8/10
sexykex 2025 jún. 07. - 19:31:09 8/10
(12/16)
Itt egy film, amelyik bemutat egy helyi földesurat, akinek pallosjoga van. Ha nem ennyire pénzéhes és nem hiszi, hogy lábbal tiporhatja a törvényeket, vagy nem találkozik a Lúdas Matyijával, akkor továbbra is élet-halál ura lenne a falujában. Százával készülhetnének hasonló filmek ma Magyarországon. Sajnos az is kiderül, hogy a földesurak nélkül sem lenne jobb az élet. A régi rendszer kiölte az emberekből a szabad összefogás erejét és az öngondoskodás szükségességét. „Szar a világ, tök a tromf.”
6/10
pihes 2025 márc. 24. - 14:33:20 6/10
(11/16)
Pár élethelyzet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, a film HAT/TÍZ
5/10
Ahoj poplacsek 2025 márc. 14. - 19:22:06 5/10 Előzmény Ahoj poplacsek
(10/16)
viszont a rendkívül káros megalkuvó üzenete miatt le kell húznom...
5/10
Ahoj poplacsek 2025 márc. 14. - 19:12:35 5/10
(9/16)
Ez hazai viszonylatban egy baromi erős film, az összes magyarfilmes gyerekbetegsége ellenére.
7/10
3,14159 2025 márc. 03. - 18:56:59 7/10
(8/16)
Ja, igen, "Irén" viszont zseniális volt!!!
7/10
3,14159 2025 márc. 03. - 18:53:23 7/10
(7/16)
Egész jó film, az értelmetlen idealizmusról, demagóg világmegváltásról, meg ehhez képest, a valóságról.
Igazából 2 nagy hibát látok a filmben.
Az egyik, maga az alap ötlet, elvileg ez egy realisztikus film, és nehezen tudom elhinni, hogy létezhet reálisan olyan buta ember, mint a főszereplő Tamás.
A másik, végtelenül sajnálatos, hogy Mészáros Blanka ennyire pocsék színésznő. Minden egyen megmozdulásán látszott, a mesterkét színészkedés. Ez elég sok jelenetet hazavágott, és tette hiteltelenné a filmet. 6,5/10
10/10
daybreak 2024 márc. 14. - 13:02:42 10/10
(6/16)
Csak ajánlni tudom!
8/10
pop3 2024 febr. 22. - 10:17:26 8/10
(5/16)
Alapvetően jó film. Egy dolog nagyon hiányzik a valóság bemutatásához: hogy ezek a nyomorgó emberek az alkohol+cigaretta+kábszer rabjai. Gigantikus pénzt pazarolnak el erre és emiatt IS válnak kiszolgáltatottá az uzsorás maffiának.
10/10
Anchy 2024 febr. 18. - 09:13:56 10/10
(4/16)
Nagyon jó film, érdemes megnézni!
Spam25 2024 febr. 16. - 09:20:41 Előzmény jozsefm1
(3/16)
Művészmozikban Budapesten de a Cinemacityben is játszák!
jozsefm1 2024 febr. 05. - 09:47:21
(2/16)
Hol vetítik február 15-től?
Emily18 2024 febr. 04. - 16:45:07
(1/16)
Debrecenben?