Bruce2000 2014 jún. 25. - 11:17:32
(1/1)
2005 környékén az olajtermelés elérte a platót, és azóta is azon vagyunk fent. A termelés látszólagos növekedése statisztikák manipulánsával van kimutatva.

1., Nem csak a hagyományos olaj van benne, hanem az olajpala, olajhomok, bioethanol, biodízel is. Sõt egyéb nem konvencionális készletek is fel vannak benne tüntetve.
Mindezekkel együtt nem növekszik dinamikusan a kitermelés.

2., A könnyen kitermelhetõ készletek már ki vannak termelve, az összes régi mezõ kitermelése már csökkenõ olajmennyiséget produkál és ezt egyre több energiabefektetéssel és technikai trükkökkel érik el. Azaz nincs már olcsó olaj, a meglévõ is egyre drágul.

Na most, ha az olajkitermelés nem növekedése, stagnálása ilyen válságjeleket mutat (2008-as válság és az azóta történõ stagnálás), akkor mi lesz ha csak 10%-ot esik a kitermelés?

Mindenki 10%-kal kevesebbet eszik, iszik, közlekedik?

Ugye hogy nem, konkrétan sokan ettõl éhen fognak halni. Ezt nem mindig teszik nyugisan az otthonukban hanem szoktak ilyenkor kicsit lázongani, kicsit tüntetnek, kicsit fellógatják azokat akiket felelõsnek gondolnak azért hogy õk éppen éhen halni készülnek, stb.