Téma: Oppenheimer

6/10
offtopic
tesz-vesz 2023 aug. 30. - 14:59:35 6/10 Előzmény Kram24
(195/315)
a tények kedvéért nem változtatod meg a sznob véleményed? ok.

azt ugye érted és nem vagy funk. anaflabéta, hogy most nem arról beszéltünk hogy kinek tetszett a film és kinek nem, hanem hogy belemagyaráztál olyat, ami nincs benne
8/10
Kram24 2023 aug. 30. - 12:34:57 8/10 Előzmény tesz-vesz
(194/315)
Hát én így láttam, ennyi a véleményemet senki kedvéért nem változtatom meg. Ha valakinek nem tetszik a film, az az ő véleménye. Én se akarom megváltoztatni másét, ennyi.
6/10
tesz-vesz 2023 aug. 30. - 07:58:32 6/10 Előzmény rotaklammer
(193/315)
Azert erdemes megnezni
6/10
tesz-vesz 2023 aug. 30. - 07:54:20 6/10 Előzmény Kram24
(192/315)
Nolan nem akarja erre felhivni a figyelmet. Mint egy ures vadaskodast. Ugy mutatja be Strauss monologjat. Ne magyarazz bele olyat ami nincs ott
rotaklammer 2023 aug. 28. - 20:16:29
(191/315)
Inkább neki se kezdek. Megnézzük a Pelikán ügyiratot.
6/10
tesz-vesz 2023 aug. 27. - 20:26:14 6/10
(190/315)

Oppenheimerből lett főhős, pedig az oroszok birodalmát Teller mániája döntötte össze
Borbás Barna | 2023.07.25. | Kult

https://www.valaszonline.hu/2023/07/25/oppenheimer-teller-valosag-fikcio-film/
6/10
tesz-vesz 2023 aug. 27. - 12:23:43 6/10
(189/315)
meg amikor az ügyész faggatja, nemcsak Downey ripacskodó hisztijénél, ott is röhejes már ez a feszültségteremtés. teljes aránytévesztés a témáról. ripacskodó rendező.
6/10
tesz-vesz 2023 aug. 27. - 12:18:54 6/10
(188/315)
Tudtam, milyen ez a rendező: kulturálatlan, civilizálatlan, tudománytalan, amit a Tenettel, Eredettel, és ezzel a filmmel is bebizonyított. (A Csillagok között viszont nagyon tetszett, kivéve a gyermeteg vége, hogy visszajön a feketelyukból, mert nem féreglyuk volt az)

Több tudományos magyarázat kellett volna, tanuljon is valamit az erre fogékony néző.
Gyakorlatilag nagyobb hangsúlyt kap a személyes bosszúja Downeynak, az intrikája, nagyobb feszültséget teremt vele a műveleten rendező, amikor kiakad downey, mint a népirtásos résszel. ott nem volt ilyen feszültség.. mint egy szappanoperában. teljes aránytévesztés. túl sok volt a szuperhősfilm mostanában neki.

vannak jó jelenetek a filmben, pl amikor kimegy tapsviharban és belelép egy szénné égett holttestbe, de mintha ezt láttam volna már valamelyik filmben.

mikor Trumannal beszél Opi, szintén ízléstelen és szappanoperás, ahogy a szánkba rágják, hogy "mégegyszer ne küldjék ide ezt a nyápicot", ott még dolgozhattak volna a dialaguson, dramaturgon, vagy legalább várják meg míg becsukódik az elnök ajtaja.

Einsteinnek "40 éve nincs eredeti gondolata", mégis mint egy messiáshoz mennek hozzá.

A legvége mondjuk tetszett, csak előtte Downey hisztijét kellett volna redukálni, meg a romantikus részeket, a másik hogy teljes viselkedésbeli kortévesztésben vannak, egy mai tudós se beszélne így, meg viselkedne ilyen lezseren, ahogy pl Teller a sorompónál a katonákkal. primitív ilyen gesztus tenni a primkó nézőknek. Matt Damon is túl elengedte magát, túl kizökkentő. a Róma pont ezért tökéletes sorozat, mert szinte olyan mint egy időutazás.

minden éremnek két oldala van, Tellernél is, meg kéne hallgatni a másik felet, ne feledjük, hogy Tellernek élőben kellett dönteni, nem szabad elítélni azonnal. és Tellernek volt igaza hosszútávon. ha a szovjetek fejlesztenek hidrogénbombát akkor nekik is kell.
hiába mondják ki a filmben, nem biztos hogy akkoriban felfogták az amerikai balosok, hogy a megvalósult szovjet kommunizmusnak sok köze nincs a marxi kommunizmushoz, szocializmushoz. tehát nem biztos hogy akkoriban ez tudatosult a szovjetbarát jenkiknél, Tellernek nem szabad felróni, hogy nem értetette meg Opi hirtelen fellépő pacifizmusát.
De a válasz online-on írtak róla hosszabban, remélhetőleg a valóságról, ugye mert a film nem biztos hogy mindenben követi a valóságot.

a szinkron jól sikerült amúgy, csak a legvégén borzalmasan kizökkentő volt, hogy valami béna hang bemondja a címet, a fegyverkezési versenyt talán mondhatták volna Einsteinnel, hogy mindenkinek leessen, hogy borítják lángra a világot, bár a sok rakéta is elég volt. most is milyen "kedvesek" az oroszok hogy atommal fenyegetőznek ukrajna kapcsán.
9/10
Ahoj poplacsek 2023 aug. 24. - 14:56:49 9/10 Előzmény Csalódott
(187/315)
Mielőtt végleg kisöpörnek innen téged, annyit elárulok, hogy nem vagyok az. Neked viszont orvos kell.
9/10
Ahoj poplacsek 2023 aug. 24. - 12:53:57 9/10 Előzmény Csalódott
(186/315)
Ha van moderátor, akkor teljesen jogosan el fog tanácsolni téged, mint macskát szarni. Tegyél rendet a fejedben.
7/10
buncow 2023 aug. 24. - 12:00:07 7/10
(185/315)
Még annyit, hogy a legvégére olyan emberek lettek hirtelen a legfontosabb szereplők a filmben, akikről talán 1-2 órával korábban hallottunk 1-2 percet - jegyezd meg... És még egy dolog, hogy folyamatosan a biztonsági engedélyről megy a dráma, főleg a végén, de, hogy ez mit jelent pontosan, nem rémlik, hogy kifejtették volna bármikor a film során. Olyan volt kicsit mint a Ponyvaregényben a rejtélyes bőrönd tartalma... Örülünk Vincent? Örülünk. De minek.
7/10
buncow 2023 aug. 24. - 11:53:29 7/10
(184/315)
Ami tetszett:
- színészi játék - kivéve Matt Damon, valahogy nem passzolt hozzá eleinte a szerep, de aztán megszoktam őt is a végére
- történet - mindig is érdekelt

Ami kevésbé tetszett, vagy nem tetszett:
- a Nolan-féle Batman trilógiában is hallható folyamatos, szükségtelen tam-tam-tam-tam-tam "zene", baromi irritáló, főleg mikor csak egy párbeszédet nézünk, hallgatunk, amit a színészek játéka is kellően el tudott volna adni - mint anno Al Pacino monológjai
- a rengeteg közeli felvétel, amikor sokszor már a szemgolyó is ki-be járkál a fókuszból, sokszor indokolatlanul, például mikor a közönség reakcója fontos lenne, de mindig csak 1-2 ember van fókuszban a közönségből, a többi bokeh.... nade ez az új trend. Kicsit olyan érzés mintha egy apró kartondobozból néznél kifelé, és valaki belehajolna az arcodba
- a három különböző idősík, amik között össze-vissza ugrálnak - sokszor tam-tam zenével oda-vissza pár másodpercenként... és még olyan is van, hogy az egyes idősíkokon belül is ugrálnak előre-hátra, arról nem beszélve, hogy általában a fekete-fehér idősík a legrégebbi, itt az volt a legújabb...
- a sok gyors vágás, kb. 2-3 másodperces jelenetek, mint egy akciófilmben, sokszor remegő kamerával... Nolan próbálta pörgősebbé, izgalmasabbá tenni ezt az amúgy életrajzi filmet, de semmi értelme nem volt, anélkül is jó lett volna, a színészek vitték volna a hátán a filmet. Örültem volna több, zene nélküli, lassabb jelenetnek, amikor nem csak a szereplő fejét látjuk fél méter közelről, és amiben több teret adnak a dialógus kibontakozására, nem csak bemutatják 1-2 percben, hogy volt egy ilyen szituáció és ezt mondta akkor, ennyi
- Einstein olyan volt mint egy filler manó, mondjuk Pumukli, aki random feltűnik random helyeken és mond egy-egy random bölcsességet... egyszer elmegy a taxi a sötétben és feltűnik Einstein aztán mond valami "fontosat" és megy tovább... Szilárd Leó, akinek a színészi játékát is nagyon hájpolták idehaza, alig volt képernyőn - de tényleg jól játszott abban az egy percben kb.. Tudom, sok ember volt a Manhattan-tervben, és ez a film Oppenheimerről szólt, de lehetett volna kissé összeszedettebb, kihagyhattak volna egy-két dolgot és a legfontosabb részeket jobban kidolgozhatták volna, majd egy rendezői változatban megnéztük volna a kiegészítő részeket.
- Az első atombomba robbantása - Szentháromság teszt -, valahogy nem adta át nekem egy atombomba erejét, nem volt meg az a nagy hűha faktor, pedig az egész filmnek az kellett volna, hogy a csúcspontja legyen.
- Összességében a kevesebb néha több, Nolan szerintem túlhájpolt - TENET szörnyű volt pl. -, bár tény, hogy vannak jó filmjei. Kevesebb tam-tam zene, kevesebb jelenet, kevesebb idősík, kevesebb nagyonközeli felvétel, kevesebb nolankedés, és a színészek eladják a filmet. Így sem volt rossz, talán második nekifutásra még élvezhetőbb lesz, de egyelőre ez volt az első benyomás.
4/10
offtopic
nick név 2023 aug. 21. - 02:37:19 4/10 Előzmény gmanarts
(183/315)
Az atomfegyverek a felszínen sem hoztak nyugalmat, az újabb világháború persze el lett általa kerülve, de a háborús retorika, főleg a keleti blokkban megmaradt. Az USA-ban a polgárháborújuk óta nem volt komolyabb vérontás, Európában viszont több megmozdulást is erőszakosan levertek a 20. század második felében, satöbbi. Az atomfegyver egy biztosíték volt mindig is, nem tökéletes béke. A zaklatottságnak az elveszejtése ebben az értelmezésben nem áll meg, erre céloztam előzőleg, hiszen még a felszín sem volt békés a 20. század második felében. Az ,,atomfegyver rossz''-ból "spirituálisan" mi következik, még mindig nem tudom. A nukleáris fegyverek nélkül jobb lesz-e majd a világ egy negédes, de hamis dilemma.
gmanarts 2023 aug. 21. - 02:13:19 Előzmény nick név
(182/315)
Nem igazán értem, hogy mire akarsz kilyukadni, illetve, hogy miképp kapcsolódik ez a válasz a film megítéléséhez, de akadémiai székfoglalónak jó lehet az írásod.

Annyit mondtam, hogy a maghasító fegyverekkel soha nem látott béke (nyugalom) köszöntött be ott, ahol addig minden nemzedéknek kijutott egy-egy vérontás. Persze a nyugalom a felszín alatt már hiánycikk, de az ember már csak ilyen háborgó lény. A film ennek a belső zaklatottságnak a modern korban való elfojtására és kvázi az elveszejtésére utal, ami egyenértékű azzal, hogy a humánum (spirituális értelemben) meghalt.
4/10
offtopic
nick név 2023 aug. 21. - 01:53:44 4/10 Előzmény gmanarts
(181/315)
Ne haragudj, de a nukleáris fegyverek nem nyugalmat hoztak, hanem kölcsönös rettegést a totális pusztulástól, megsemmisüléstől, így nagyobb tétet rendelt egy újabb nagyhatalmak által vívott háború kirobbantásához. A hidegháború sok minden volt, de nyugodt nem, 25 évvel ezelőtti érzülettel persze érvényes lehet az örök béke illúziójának kergetése, de nem akkor.
Mert Oppenheimer idejében az emberek pacifikálódni látszottak - második világháború, kínai polgárháború, arab-izraeli háborúk, koreai háború, vietnámi háború -, de ő közben rájött, hogy az ember természeténél fogva olyan amilyen, a két győztes nagyhatalomból majd szuperhatalmak lesznek - ideológiai ellentétek is feszültek közöttük - és egymással fognak viaskodni, ami veszélyes, ezért az USA ne gyártson h-bombát, miközben a Szovjetunió úgyis fog?
Nyilván nem az a baj, hogy nagy vonalakban Oppenheimer így gondolhatta, hanem hogy a film ezt hogyan interpretálja.
gmanarts 2023 aug. 20. - 18:49:13 Előzmény nick név
(180/315)
A tömegpusztító fegyverek nyugalmat hoztak, de ez csak a felszín nyugalma, egyfajta máz. Az egy jóhiszemű humbug a tudósok részéről, hogy az ember pacifikálódott. Ideig-óráig, a felületen többnyire igen, miközben valójában épphogy a rosszabbik énje szabadult el végérvényesen. Ennek a felismerésnek a súlya, amely végig körbelengi Oppenheimer személyét, adja egyben a film spirituális töltetét. A tudósember haszonelvűségbe mártott szakbarbarizmusának és középszerűségének az ajánlata, hogy a nagy viszályokat meg lehet úszni fájdalom nélkül. Innen nézve akár drogdílerként is lehet a feltalálóra tekinteni.
4/10
nick név 2023 aug. 20. - 18:23:44 4/10 Előzmény gmanarts
(179/315)
A béke illuzórikus természetére, a spirituális nézőpontból következően? Mi volt benne a spirituális, a képet remegtető effektek, a hangulatot aláfesteni szándékozó zenék, az idővonalon való ugrálás? Mert spirituális vonulatot ebben a történetben nem véltem felfedezni. A felperzselt Föld képét sok mindennel meg lehet toldani, de kontextusba helyezve az atomfegyver-ellenesség után inkább (el)riasztó hatást kívánt kelteni, mint az örök béke valószínűleg soha be nem következő mivoltára akarta felhívni a figyelmet - akkor feltételezem más felvezetés adekvátabb lett volna. Az utolsó képsorokba sok mindent bele lehet fűzni, felmelegedést, károsanyag-kibocsátást, de őszintén ezek a filmből egyenesen nem következnek és túl nagy ívű, hatásvadász párhuzam is lett volna hozzájuk.
gmanarts 2023 aug. 20. - 16:59:47 Előzmény nick név
(178/315)
A béke illuzórikus természetére hívja fel a film a figyelmet végül, a végig fenntartott spirituális nézőpontból következően. A Föld ég, a civilizáció összeomlik, a tudósok csupán asszisztáltak ehhez. Napjaink környezeti válságára utal az egész.
8/10
Kram24 2023 aug. 20. - 12:33:38 8/10 Előzmény nick név
(177/315)
Most lehet hogy furcsa lesz, de nekem Joffé filmje is tetszett 1989 Fat Man és Little boy. Ott ténylegesen a manhattanra koncenteráltak. És jobban kijött a dilemma is. Szerintem, de lehet hogy más másképp látja. Letöltöttem az azonos évben készült" a nap" is. Nagyon érdekel a téma Tavaj febr. 24. Óta.
4/10
nick név 2023 aug. 20. - 00:47:37 4/10 Előzmény Kram24
(176/315)
Nem gondolom, hogy minisorozatként egy fél fokkal is érdekesebb lett volna ez a narráció, de ez nyilván véleményes.
Szerintem a film végül egyáltalán nem jelenítette meg semmilyen formában, hogy az atomfegyverek bár veszélyesek, de békét is hoztak, a felgyulladó Föld képe sem ezt erősítette meg.
Ezeket elhiszem, azonban a filmben nem tértek ki rájuk egy tizedmásodpercig sem, másról szólt a narratíva. A film nézése közben sem a szép fényképezés, sem a különös hangulatzenék, sem a szokásos ugrálások nem tudták feledtetni, hogy a történet súlytalan és az üzenete a szó szoros értelemben közönséges.