10/10
Nótárius febr. 11. 12:54:34 10/10 Előzmény Nótárius
(6/6)
Pardon, javítva: Helen Mirren !
10/10
Nótárius febr. 11. 11:53:59 10/10
(5/6)
Elmúlásosan szomorúságos, mégis életigenlően jó hangulatú, a testi-lelki hanyatlást jó ízléssel megjelenítő, megindítóan meleg emberségű film, tele szeretettel és szabadságvággyal; valamint az egészet átszővő: hol természetes közvetlenségűen nyers, hol pedig érzékenyen finom humorral.

Bár Donald Sutherland és Helen Miller e páros remeklésének már az elején ...


... sejthető volt a végkifejlete, de ez mit sem vont le a film értékéből; mert nem az volt a kérdés, ami elkerülhetetlen, hanem a hogyan.
A filmeken és regényeken kívül pedig keveseknek adatik meg az, hogy a végstádium elhúzódó kiszolgáltatottságát elkerülve, a méltóságukat megőrizve és a környezetükben élőket sem terhelve, szabadon dönthessenek erről a végső hogyanról és mikorról.


Meseszerűen reményt adó poézise ez a film annak, hogy nemcsak a falevelek ismerhetik a ...

... szép halál

titkát.
6/10
sexykex 2019 jún. 27. - 17:12:54 6/10
(4/6)
Az „ami” öreglányok állandóan pingálják a képüket. Már a pelusból is úgy estek ki, hogy volt rajtuk egy falatnyi alapozó. Na, de nem erről akartam beszélni.
A hosszú élet valódi titka a hosszú-hosszú öregkor. Aki a közelében sem járt, az el sem bírja képzelni, hogy időnként mennyire fáj minden. És nem csak az ízületek, a csontok, az izmok, a fej. Az, hogy egészen egyszerű dolgainknak sem vagyunk urai, mint az emlékeink, a műfogsorunk és a hólyagunk. Néha azt sem tudja az ember, érdemes lenne-e mindezt megélni.
Érdekes, hogy mennyire nem ugyanazt látjuk ugyanabban.

A filmben egy idős házaspár utazásra indul az öreg járgánnyal. A nő utolsó stádiumú tumoros beteg, mégis jobb állapotban van a férjénél, aki időnként azt sem tudja hol van és azt sem, hogy kivel. A nő tervelte ki az egészet: előre megfontolt szándékból ölni készül. Úgy véli jobb az Alzheimeres férjének, ha vele távozik az élők sorából, mintha túlélné őt. Tény, hogy mindvégig érződik az összetartozás ereje, a szeretet, ami remekül működött kettőjük között. Azonban az is kiderül, hogy a férj pont akkor csalta meg, amikor a nő a legvédtelenebb: a terhesség és a gyermekszülés idején. Nem lett volna ez egy végzetes probléma, hiszen nem akarta elhagyni – ha nem derül ki. Azonban kiderült! Még egy indok, hogy ne hagyja életben élete párját. Hát nem gyönyörű dolog a szerelem?

Tudom, hogy ez így durva, de ez is benne volt a filmben.
10/10
Trivia Showtime 2019 jún. 23. - 14:17:41 10/10
(3/6)
Nahát, végre a port.hu-ra is felkerült a film adatlapja...
Paolo Virzì rendezőként és forgatókönyvíróként is rendre bebizonyítja, micsoda filmkészítési talentummal áldotta meg az ég. A The Leisure Seeker (Örömjárgány) esetében az alapos, tökéletesen felépített forgatókönyv és hibátlan rendezés mellett két zseniális színész (Sutherland és Mirren) jutalomjátéka is gazdagítja a filmélményt.
Az életigenlő filmek értőinek jó szívvel ajánlom Virzì korábbi munkáit, valamint új moziját, a Notti magiche-t is! ;)
9/10
rommel1944 2019 jún. 21. - 15:58:23 9/10
(2/6)
Nos, most szeretném a regényt elolvasni, miután kétszer figyelmesen végignéztem e két csodálatos színésszel ezt a furcsa örömmel, élet-igenléssel, szerelemmel, szeretettel teli életekről szóló
csodálatos életutazást...!
10/10
csvkata 2019 febr. 16. - 13:59:10 10/10
(1/6)
Szereplők:

Helen Mirren
Donald Sutherland
Janel Moloney