offtopic
Ati77 2010 aug. 12. - 00:27:39
(28/48)
A Lexikon szerint a Teológia hittudományt jelent.
offtopic
gab9a 2010 aug. 12. - 00:27:35
(27/48)
Teológia = Hit tudomány - Idegen Szavak és Kifejezések szótára (Akadémiai Kiadó)
És a Teológia az mi történetileg, ha nem vallástudomány az egyik a három "mester" szakai közül a régi egyetemeknek? A materialista fizika mitõl tudománybab, mert az már a panteista késõ kereszténység édes gyermeke?
offtopic
twillight 2010 aug. 12. - 00:10:22
(26/48)
Mittomén. Éjfél van. Amúgy nem tudok olyan vallást amiben nincs isten, így feltételezem most a kedvedért hogy feltétlen kell hozzá.
offtopic
twillight 2010 aug. 12. - 00:08:50
(25/48)
Na mit propagálna: a vallást úgy általában.

Feleslegesen ne gyártsunk már kategóriákat, yo?

A t =/ vt, azt meg ne nekem mond, meer én fogtam. Úgy tûnik, astraqcc az aki nem.
offtopic
Danner 2010 aug. 12. - 00:08:33 Előzmény twillight
(24/48)
Te írtad, a rögtönzött vallás definíciódban.
offtopic
Danner 2010 aug. 12. - 00:04:34 Előzmény twillight
(23/48)
Propagandisztikus? És mit propagál? (nem tûnik ettõl tudományosabbnak a vallás, ha erre gondolsz, legfeljebb tudományos szempontból érdekesebbnek)
A tudományágak nem képeznek diszjunkt halmazokat, lehetnek átfedések, al-ágak.
És a vallástudomány nem egyenlõ a teológiával, ahogyan azt Rebbeka is írta, hanem épp ellenkezõleg, mellõzi annak megfontolásait.
offtopic
twillight 2010 aug. 11. - 21:42:42
(22/48)
Én is azt gyanítottam, az meg nem tudomány.
astragcc 2010 aug. 11. - 21:38:59
(21/48)
Vallástudomány = Teológia!
offtopic
twillight 2010 aug. 11. - 21:31:50
(20/48)
Most vagy a pszichológia egy részterületét nevezted el új néven ad-hoc alapon, vagy a néprajzkutatásét.
Mindkét esetben tök fölösleges és propagandisztikus a dolog.
Rebbeka 2010 aug. 11. - 21:22:58
(19/48)
A vallástudomány bölcsész- illetve kultúratudomány, amely a múlt és a jelen társadalmainak vallásinak tételezett dimenzióit vizsgálja. Az ilyen értelemben vett vallást tárgyának tekintõ, a vallási jelenségek sokféleségét komplex módon vizsgáló – a hit elõfeltevéseit és a teológia megfontolásait mellõzõ – tudomány. A vallástudomány elmélettörténetét tekintve elsõsorban vallástörténet és vallásfenomenológia, további résztudományai pedig a modern társadalomtudományok vallással és vallásossággal foglalkozó szakágai. A vallástörténet foglalkozik a vallások keletkezésével, fejlõdésével, összefüggéseivel, a vallásfenomenológia a vallást alkotó elemekkel, a vallásszociológia a társadalom vallásosságának változásaival és vallási szervezõdéseivel, a valláspszichológia a vallás lélektani vonatkozásaival.

Nem szabad összekeverni a vallástudományt a teológiával, hiszen a teológia a vallások tartalmának igazságával, és ezek összefüggéseivel kíván foglalkozni, míg a vallástudomány ettõl eltekintve egy adott tárgynak kezeli a vallást, és elemzi azt. Másrészt a teológia általában egy adott egyház saját hitrendszerével foglalkozik és azt más vallási hagyományok mércéjének tekinti.

A vallástudomány történetét általában Max Müllertõl (1823-1900) eredeztetik. Az oxfordi tudós az összehasonlító nyelvtudomány akkori elméletének megfelelõen összehasonlító vallástudományt alkotott, s errõl az új tudományról számos elõadást tartott, melyek könyv formájában is megjelentek
offtopic
twillight 2010 aug. 11. - 14:43:04
(18/48)
Szerintem olyan nincs hogy "vallástudomány". Mivel foglalkozna az?
twillight 2010 aug. 11. - 14:41:30
(17/48)
A wiki egy szleng-értelmet használ, amit nem vagyok köteles elfogadni, fõleg nem etimológiailag helyeselni.

Egy vallásban senki nem mondta hogy kell lennie "isten"-nek, ellenben azt igen, hogy mind megalapozatlan állításokkal dolgozik (ha nem azt tenné, akkor tudomány lenne).
Danner 2010 aug. 11. - 13:28:38 Előzmény twillight
(16/48)
Nekünk igen is filozófia óránk volt, és nem csak filozófia-történettel foglalkoztunk. Vallástudomány is létezik, nem csak "vallástörténet-tudomány", hisz a jelen vallásait is lehet tudományosan vizsgálni. (És nem az az értelme, hogy egy vallás érne el tudományos eredményt.)
El vagy ám tévedve, jó messzire.
Danner 2010 aug. 11. - 11:49:42 Előzmény twillight
(15/48)
Nem hiszem, hogy egy vallásban feltétlenül kell lennie isten(ek)nek, se szervezett tisztelésnek.
Továbbá a pogányságnak van más jelentése is: "A pogányság szó mai használatában legáltalánosabban a politeista (azaz többistenhívõ), panteista, animista és sámánista vallásokat jelenti" (wiki)
twillight 2010 márc. 01. - 16:24:20
(14/48)
El vagy ám tévedve, jó messzire.
Elég egyszerû ugyanis a "vallás" szót definiálni. Kapj elõ egy lexikont, valami ilyesmi lesz benne: "isten(ek) és/vagy istennõ(k) szervezett tisztelete".

Nincs továbbá olyan, hogy "pogányság". Le kéne errõl szokni, hogy olyan mesebeli kategóriákat húztok föl, mint "vallásos vs. pogány". A "pogány" egyszerûenb azt jelenti: "nem az adott vallás tagja". Ennyi. Azaz minden nemkeresztény pogány a keresztény szemében, minden nemmuszlim pogány a muszlimok szemében stb.

Olyan különben sincs, hogy "vallástudomány". A vallások nem tudományok, tudományos eredményt soha nem értek el. Esetleg "vallástörténet-tudomány" az amire gondolsz. Éppúgy, ahogy középiskolában sincs "filozófia óra", csak "filozófia-történet óra" van.

Na, elég a viccbõl.
offtopic
mandulavirág 2010 márc. 01. - 13:29:29
(13/48)
Mivel a vallás szót igen nehezen lehet definiálni, ma a vallás címke alá besorolható bármilyen kultusz, babona is. Ezekkel mind foglalkozik a "vallástudomány", sõt még a pogánysággal is. Tehát kigyûjtöttem neked az utsó 50 filmbõl, hogy mely címekben van "vallstudományi" szempontból értékelhetõ, tehát számodra tabu szó. Mivel ugyebár szerinted ezek használatát kerülni kell, sõt számûzni kell õket a nyelvbõl. :)
Jól van na. Csak hülyéskedtem.
twillight 2010 márc. 01. - 08:58:17
(12/48)
Miféle vallásos...?
És mi van egy címmel?
5/10
robicsek2 2010 márc. 01. - 01:26:44 5/10
(11/48)
Hát nem volt egy egetrengetö történet , egyszer nézhetõ de csak a csoki csajok miatt :))) Am a végén aszt hittem hogy a két csaj átmegy lezbosziba ,de nem :)
7/10
leogyuri 2010 márc. 01. - 01:24:51 7/10
(10/48)
Hát nem rossz film...olyan átlagos..egyszer nézhetõ film..
5/10
robicsek2 2010 márc. 01. - 00:04:45 5/10
(9/48)
Én elkezdtem nézni nem nagy vasziszdasz , de a csoki csajok jók benne :PPP
Majd ha vége lesz több véleményt is írok.