10/10
Kodaxin szept. 05. 12:48:20 10/10
(479/479)
Off: Ha akartok látni időutazást, olvassátok vissza a fórumot és nézzétek az időpontokat.

Az időszámításunk előttiek (pre iPhone/Android/free internet) értelmes emberektől származnak, akik gondolkodó lények voltak. Még hasonlítottak a homo sapience-re úgy általában is. Aztán változtak az idők és mára ez a réteg lett az species periclitantes.

Vajon mi történt volna, ha valaki visszamehetne az időben és nem engedné ezeket a változásokat?

On:

A film számomra döbbenetes hatású volt, de igazából csak a rendezői befejezést tette helyre a dolgokat. Hiszen a valóság az, hogy nem voltak alternatív befejezések.

Mindegyik esemény megtörtént. És a vége mindnek tragédia lett, ezért maradt csak egyetlen megoldás.

És természetesen szó sem volt időutazásról. Egyetlen pillanatra sem. Most a teljesség igénye nélkül arra szeretnék utalni, hogy a főhős

fizikailag nem jelent meg a múltban

, vagyis erre kár tovább szót pocsékolni.

Ami itt történt az az, hogy

képes volt átvenni a saját „testét” és a „tudatát”, majd ott egyfajta skizofrén állapotban a test irányítására.

Ez persze rögtön felveti azt a gondolatot, amit mások pedzegettek, hogy itt az agyi betegségekről van szó, és azoknak ad egy „alternatív értelmezést”, amely szerint egyáltalán nem biztos, hogy ezek a szó szoros értelmében vett betegségek, mert mi van, ha ezek csak állapotok? Ha van mögöttük valami más, akár egy képesség, amit nem értünk?

Ilyen szempontból is nézhető a film. De ez nagyon nem erről szólt. És csodálkozom, hogy ez senkinek sem tűnt fel még ennyi idő távlatában sem. Ez a film arról szólt, hogy van, ami megváltoztatható, de pillangó hatással fog járni [a kérdés csak az, hogy mekkorával], és van, ami előre determinálva van

mint például a sorsunk, avagy a karma, amit nem változtathatunk meg.

Viszont azt, hogy mit nem változtathatunk meg, azt többnyire nem tudjuk meg az életünkben. Ahogy azt sem, hogy mi az, ami biztosan meg fog történni és amit nem kerülhetünk el. Ebben az esetben pedig ez az volt, hogy a főhősünk

Gyilkosnak született, halált hozóként jött a világra. Bármit tesz, bármit csinál, bárhogy dönt, az útját a halál fogja szegélyezni és ez ellen semmit sem tehet. EZ az a sors tehát, amit el kellett fogadnia.

Érdemes ugyanis visszanézni a filmet abból a szempontból, hogy mindig időben korábbra tér vissza, azonban amit látunk, az nem az első idővonal. Honnan tudható?

Hát abból a rajzból, ami a börtönben készült mészárlásáról szól és amit a nézők kedvéért tettek bele a filmbe – mert amúgy nem volt jelentősége azon túl, hogy a BÖRTÖNHÖZ kapcsolja a jelenetet és ami lehetővé tette az „ugrópont” létrehozását. Ott tehát az első időhurok (nézzétek meg azt a filmet!) eredetileg nem ezt rajzolta a srác, mert az első alkalommal nem tudhat a börtönben történtekről. Ez pedig azt jelenti, hogy tudhatjuk, hogy mi már egy mókolt idővonalat látunk!

Vagyis még az is megkockáztatható, hogy ebben az idővonalban azt próbálta ki, hogy

nem fog emlékezni semmire és akkor nem történik baj, mert minden mehet a maga útján előre. De jól látható, hogy ez nem működött, mert akkor meg a kíváncsisága nem hagyta nyugodni. Ami pedig szükségszerűen vezetett a tragédiákhoz. És amely egyben magyarázatot ad az alternatív befejezésekre, mint olyan variációkra, amelyek szintén megtörténtek(!), de azok sem tették jobbá a világot.

Avagy, muszáj arra is utalni a lánnyal kapcsolatban, hogy később azt mondja, hogy

őt soha nem molesztálta az apja! Minden haragja a bátyjára irányult. Amiből bizony az következik, hogy az a jelenet AZ Ő hatására jött létre, mert amúgy, eredetileg létre sem jött volna. Vagyis az apa nem volt pedofil, vagy legalábbis a lányával EREDETILEG biztosan nem történt semmi. Sőt, valószínűleg eleve nem történt volna semmi, ha nincs ott. A lány apját ugyanis igen gondosan mutatták RÉSZEGNEK, vagyis azt, hogy ez a jelenet nem biztos, hogy arról szólt, amit a fiú hitt, vagy amire emlékezett. És itt újólag felhívom a figyelmet arra, hogy nem tudjuk az előzményeket.
Tehát akkora már megváltoztatott, amikor mi láttunk az éppen aktuális életvonalát és ami egyáltalán nem biztos, hogy arról szólt, hogy a lány apja mit akart, hanem arról, hogy a főhősünk mit akart azzal a „filmezéssel”. Mert valahogy a jelenetből és a későbbiekből nekem nem az jött le, hogy az apa igazából mit akart, vagy akart volna, az viszont igen, hogy a főhősünk mit akart. A lányt. Ő pedig a megmentő akart lenni, mint ahogy Robin Hood is a volt. Hát nem érdekes?

Ugyanitt utalnék egyben arra az esetre is, ha már film, amikor a TV-ben hatalmas robbanásról volt szó, ami akár terror/maffiacselkeményből fakadhat, és ami egy darab ócska dinamitrúd esetén nem lett volna lehetséges. Ergo, abból is tudható, hogy már egy megváltozott idővonalról volt szó, eredetileg ott is más történt. Még az is lehet, hogy teljesen véletlenül voltak ott, de az is, hogy a dinamit azért került oda, hogy ne akkorát robbanjon a ház. Nem tudhatjuk. Csak azt, hogy ami történt az azért történt, mert a főhősünk(!) azt akarta, hogy megtörténjen ÉS HŐSKÉNT védje meg a lányt!

Mindez azt jelenti, hogy a saját apja nem véletlenül támadt rá a hősünkre, hiszen tudta, hogy az ő képességeik a megfelelő tudás hiányában – nem játszhatsz Istent! – csak kárt és bajt tudnak okozni. Az apja ugyanis ott jött rá arra, hogy a fia képes arra, hogy ártson, ő pedig akkor értette meg, hogy lehet, hogy nem véletlenül volt ott, hanem a fia miatt. Mert ez is benne volt a játékban, hogy ő azért volt ott, mert nem értette, hogy miért az történt vele, ami. És akkor értette meg, hogy

az ő életét is a fia tette tönkre, mert a kavarásával az ő életét is megváltoztatta. EZÉRT akarta megölni, mert meglátta benne a pusztítót, a démont – lásd Omen.

Ezért akart akkor és ott véget akart vetni annak, hogy újra megtörténjen az, ami vele is megtörtént és az egész világgal. Mielőtt végleg káoszba zuhan. És csak számoljatok:

Halál 1, halál 2 a lány… mindig halottak szegélyezték az útját.

Ám ahogy korábbra megy vissza az időben, jól látható, hogy ahogy a tettei nem történnek meg, nincs ott(!), nem avatkozik bele mások életébe

úgy tisztul ki az idővonal, és aminek az az eredménye, hogy mindenki egyre jobban van, egyre sikeresebb.

Ekkor adódik az az alkalom, hogy boldogan élhetnének együtt a lánnyal,

de akkor azonnal kitör belőle(!) a gyilkos ösztön, az a vadállat, aki bárkit elpusztít, ha olyan hangulata van.

Ez tehát a valódi énje ennek az embernek.

Az, hogy minden gonosz, ármánykodás tőle származott, mert ahogy eltűnt az általa mókolt idővonal, úgy lett mindenki boldog és gondtalan! Ergo, az első életében valójában ő volt irigy mindenkire, ő tette mindenkinek az életét rosszá, majd utána megpróbálta a hőst játszani, aki majd rendbe teszi a saját vágyainak megfelelően. De nem tagadhatta meg a gonosz énjét és a karmáját, amely az előző „életeiből” származott...

Amiből az következik, hogy nincs olyan életvonal, amiben nincs

halál, más emberek vére, ami nem a kezéhez tapad, akik nem miatta halnak meg.

És ez az, amit megért a végén a hősünk. Azt, hogy csak egy választása van, az, hogy

meg se születik, mert minden más úgy változtatja meg a világot, amiben csak a halál és a pusztulás veszi körül.

Azt ebből következően nem tudjuk meg, hogy eredetileg mi történt, mi volt az, ami miatt elkezdett

tudatátvitelt alkalmazni

, és hogy mit szeretett volna elérni. Az azonban valószínű, hogy

eredetileg reménytelenül szerelmes volt a lányba, és ezért akarta úgy alakítani a világot, hogy belé legyen szerelmes.

Aztán valami nem jött össze, újra próbálkozott és egyre inkább szétvert mindent. Egy idő után pedig ebbe szó szerint belefáradt, mert rájött, hogy bármit csinál, egyre kevesebb az esélye arra, hogy

a lány vele élje le az életét.

Ekkor történt meg az, hogy megpróbálta elengedni őt, máshová menni, mással élni, hogy

ne is lássa. De meglátta. És innentől az ún. „alternatív” befejezések lényege csak az, hogy bemutassák nektek: Tök mindegy, hogy mit döntött volna. Az „élet” nem engedte volna el, mert attól a pillanattól kezdve újra kezdődött volna az, hogy meghalnak körülötte, mert ez volt a sorsa.

Ekkor értette meg, hogy

ő „a halál angyala” volt. Nem vallási értelemben, mielőtt valaki félreérti. Csak arról, hogy rájött: Ő nem tud jó ember lenni, és csak árt mindenkinek azzal, ha létezik. Ha nem tesz semmit, akkor azért (lásd postaláda), ha tesz, akkor azért (lásd postaláda), de bármerre jár, bármit is csinál, a létezése az, ami felborítja a világegyetemet. Ő maga a pillangó effektus.

És ebből a szempontból ezt a kérdést szerintem tényleg nem vizsgálta még soha és senki meg:

Mi van, ha nincs pillangó, ami létrehozhatná a pillangóhatást?

Ő pedig ezt ismerte fel. És rájött, hogy ezt csak egyetlen módon érheti el. Ha csak egy halál kapcsolódik hozzá.

Itt pedig arra kell utalni, hogy előbb-utóbb mindenképpen meghalt volna, hiszen nem élhet örökké. Tehát a léte/nem léte nem borítja fel a tér-idő kontinuumot, csak a tettei!

Ezért az a történet vége, ami a rendezői változatban van, mert csak az tudja lezárni úgy a történetet, hogy „rendbe jött a világ”, mert

a pillangó nem rebegtette meg a szárnyait és ezért nem volt hatása a világra.

Így pedig alapvetően mindenki boldog lett, mert senki sem akarta mások életét

elqrni, abba beleavatkozni, hogy NEKI(!) jó legyen. Hiszen, valójában ez az önzés motiválta. Amikor elengedte, akkor értette meg, hogy egyetlen önzetlen cselekedete lehet ebben az életében: ha nem születik meg.

A film tehát megadta a választ a klasszikus kérdésre, hogy mi történne, ha a mai tudásoddal visszamehetnél a múltba és megváltoztathatnál valamit:

A buddhisták kedvéért:

Mi lenne akkor, ha a reinkarnáció a saját élteted újra élését jelentené apró változtatásokkal? Mekkora büntetés lenne már… a purgatórium, pokol ehhez képest maga lenne az üdülés. Ezért jobb más testben újjászületni és csak cipelni és lerakni a negatív karmát.

Mindenki más kedvéért:

Anti-Nike! FUBAR: JUST DO not IT.

Élj a jelenben és előre nézzél, mert ebben az időben tudsz boldog lenni. És ha boldog vagy, akkor mindegy, hogy mi volt előtte, becsüljed meg és élvezzed. Ha nem, akkor pedig a jelenben tegyél azért, hogy az legyél, vagy azzá váljál. Ezt hívják Életnek. Éld emberként és ne akarj istent játszani. Mert az utóbbira nincs esélyed.

10/10
k11zoltan aug. 12. 11:53:11 10/10 Előzmény Quad Damage
(478/479)
A pontszámok alapján te mész szembe a forgalommal, de meghallgatnám melyik filmekre gondolsz.
offtopic
Xxy92 máj. 19. 23:03:22
(477/479)
Nyomtatott tévéújságok alapján úgy volt, hogy ma 21:00-kor vetíti a FilmCafé, aminek nyomán hosszú idő után először néztem volna ezt a teljesen tönkretett, korábbi magas szintű értékétől megfosztott csatornát. Aztán végül ma sem néztem, mert a hitvány, semmit érő, folyamatosan ismételt Sztriptíz-t adták helyette, pedig még a tévékészülék műsorfunkciójában is a Pillangó-hatás szerepelt.
10/10
Albeart 2025 nov. 21. - 13:55:18 10/10
(476/479)
Egyik legjobb időutazós történet, a,, mi lett volna, ha... ? " kérdés tovább gondolása ez a film, nagyon megrenditő volt számomra egy pár jelenet. Azóta nem is néztem meg, de azt tudom, hogy mikor először láttam hatott rám , elgondolkodtató a film, érdemes megnézni. Nincs benne üresjárat.
buncow 2025 aug. 20. - 23:22:40 Előzmény sötétzöld árnyak
(475/479)
Időbűnök, de jó is volt.
9/10
sötétzöld árnyak 2025 jún. 01. - 19:18:07 9/10
(474/479)
Az időutazós filmek témájában az egyik legerősebb film, amit láttam. Ennél már csak az Időutazó felesége és az Időbűnök tetszett jobban.

Azt nem értem teljesen, hogy hogy emlékezhet a főhős mindenre ennyire, de a történet szempontjából ez fontos volt. A lényege, hogy önzetlenül szerette a lányt, képes volt lemondani róla, azért, hogy ő ne szenvedjen.

Figyelmeztetés, ahogy a Mátrixnál is, itt se nézzétek meg a kettő, hármat, időpocsékolás. Az első az igazi.
gara620118 2025 máj. 27. - 01:36:44
(473/479)
Úgy írok, hogy még nem néztem meg a filmet.
Egyszerűen nem értem, miképpen lehet, hogy egyest adnak többen, miközben tízest adnak sokan. Az ember arra számít, hogy mit tudom én, négyest, hatost, nyolcast, stb. De ekkora eltérés, elképesztő.
Na mindegy. Nekiállok, kíváncsi leszek, milyen. Hozzáteszem, négyesnél rosszabbat még soha sem adtam.
Zahire 2025 febr. 10. - 20:39:09
(472/479)
42 perc után még mindig totál zagyvaságnak tűnik, egyelőre feladtam.
1/10
Quad Damage 2025 jan. 24. - 23:25:03 1/10
(471/479)
Tipikusan az a film, amit magasra értékel a plebs, mert összetettnek tűnik számára, csak hát, nem mindenkinek sikerül megkülönböztetnie a valós összetettséget a mindentbeleleveses filmalkotástól. Ez a film egy lapos lenyomata a 90-es, korai 2000-es évek jobbféle misztikus filmjeinek, egyszóval egy divathullámra felülve próbáltak nagyot szólni, és persze, "nevetséges kisegér született".
1/10
DUNAWÖLD 2024 okt. 06. - 03:12:31 1/10 Előzmény sawyerx
(470/479)
Köszönöm a bemutatkozàst! 👍👍😌
Mindent elmondtàl magadról. Nem mindenkinek jön be az élet, de azért jobban kellett volna igyekezned, amikor még lehetett.
7/10
InteriorLulu 2024 máj. 06. - 14:49:00 7/10
(469/479)
Valahol középtájt a felnőtt Evan mögött a szobájában látható egy nagy Bradbury felirat, ez szerintem teljesen nyilvánvaló utalás az irodalmi "ős-alapanyagra", Ray Bradbury Mennydörgő robaj-ára, melyben a szereplők alaposan ki is vesézik ezt "a múltban bármi pici változtatást végrehajtva nagymértékű változást kapunk a jelenben" dolgot.
(A novella sztorija egyébként, hogy a régmúltba való rendszeres, szervezett utaztatások egyike során a dinoszauruszok korában /!/ járó főhős óvatlanul és egészen jelentéktelen mértékben beleavatkozik a természeti körforgásba, ami drasztikus változást hoz a jelen amerikai elnökválasztásának eredményében).

Egyébként ahogy alattam párral pedzegetik is, a film sztorija - és egyben a novelláé is - annyiban nem az egyébként csakis a káoszelméletben értelmezhető pillangó-hatásról szól, hogy nem a térbeli hatásokra-változásokra, hanem kizárólag az időbeliekre fókuszál. Annak, hogy a káoszelméletes - és metaforikusságában nyilván erősen túlzó - pillangó megrebben, és emiatt fél világgal odébb tornádó lesz, mint mindennek, természetesen van időbeli aspektusa, de nem az eltelt időben van a lényege, hanem a gyakran meglepően nagy távolságban - mármint persze az események végtelen számú lehetséges láncolatán túlmenően.
10/10
KalaposMuther 2023 aug. 05. - 00:43:00 10/10
(468/479)
Ez a film volt életem legnagyobb meglepetése. Egy laza thriller kedvéért ültem le h elüssem az estét de az egyik kedvenc filmem lett. A befejezést én az utsó előtti-előtti utazásnál zártam volna mert az mégnagyobbat ütött volna de így sem volt igazán nagy klisé és tudott fájni. A karakterek átérezhetőek épp ezért érzelemdús a film. Egy élmény volt ezt ma megnézni. Bearanyozta a napom, zseniális volt és ajánlom mindenkinek.
10/10
méregfog 2022 ápr. 27. - 08:29:12 10/10
(467/479)
Még annyit felejtettem ki, hogy természetesen a mi lett volna ha, a későbbiekben sokmindenre, sokmindemkire hatással lenne, szóval változást eredményez térben is egyértelműen. És ezt is hozza a film jogosan.
10/10
méregfog 2022 ápr. 27. - 08:24:05 10/10
(466/479)
A film zseniális. Talán, ha mindent "kikockázva" nézünk, akkor lehetnek apróbb hibák, de ehhez többször is meg kell nézni. Nekem úgy tetszett, ahogy van. Olvastam lejjebb, hogy a cím egyeseknek megtévesztő. A pillangóhatás szószerinti jelentése valóban az, hogy egy szárnycsapás itt, máshol, jóval arrébb vihart eredményez. Csakhogy ez így alapvetően nem teljes. Ugyanis elsődlegesen az időben való változásokra utal. És csak részint a térben. Ami annyit tesz, a címe rendben van. (Ajánlhatok hozzá olvasmányt, ha valakit érdekel.) Azaz a mi lett volna ha... Szóval, ha ezt így tettem volna, vagy másképp. Azonnal egy másik jövő alakulna ki. Én például kíváncsi lettem volna, ha évekkel ezelőtt egy lottó esetében eltalálom az öt számjegyet. Vajon hogyan élném akkor a világom...
offtopic
atsicof 2022 ápr. 18. - 12:17:21
(465/479)
Tragédia!!!
Egy szóval tudom jellemezni:HULLADÉK
Összeviszaságos agybetegség,
kerüljétek!!!
10/10
Zentai Laura 2022 ápr. 16. - 23:31:32 10/10
(464/479)
Imádom, meg 15 év múltán is újra nézve. 10/10
8/10
sawyerx 2022 márc. 31. - 14:37:11 8/10 Előzmény DUNAWÖLD
(463/479)
Évszázadokkal ezelőtt is azért háborúztak az emberek és szadistáskodtak', mert a filmekben láttak, mi? Idióta barom...
2/10
doricki23 2022 márc. 31. - 11:35:54 2/10
(462/479)
Szerintem ez nem jó film. Nagyon nem tetszett.
DrumWednesday 2021 dec. 16. - 18:05:02 Előzmény DUNAWÖLD
(461/479)
Én, mint "kretén" (sic!), bizton állíthatom, hogy semmivel sem többen, mint amennyinek amúgy is van rá hajlama, és előbb-utóbb megtenné!

Azért azt szeretném megkérdezni, hogy (végre) saját véleményt írtál az általad látottak alapján, vagy valakinek a véleményére erősítettél rá? És továbbra sem az a gond, ha nem tetszik, ha láttad egyáltalán, ez szíved joga...
1/10
DUNAWÖLD 2021 dec. 08. - 01:56:43 1/10
(460/479)
9.1
Bevált a marketing, kretêneknek
Vajon hànyan kezdenek majd így állatot kínozni?!?