Téma: Poligamy

2/10
krampampuli 2009 dec. 12. - 15:17:56 2/10
(36/176)
Ja most láttam, hogy Orosz Dénes írta a forgatókönyvet is... Akkor csak 1 pont :-)
2/10
krampampuli 2009 dec. 12. - 15:16:16 2/10
(35/176)
A rendezõt nem lehet bántani de az ötlet sem eredeti ebbõl a gyenge forgatókönyvbõl nem igen lehet sokat kihozni. csak ennyit. Aki szerint csajos film az nézze meg újra és gondoljon bele jobban. Amíg a csaj végigjárja a babakihordás kálváriáját addig a pasija fûvel fával... , hogy aztán õ legyen a szeretõ jajj de édi apa újra. Istenem de szép történet... 2 pontos de csak max!
Marcipáncica_ 2009 dec. 12. - 12:04:10 Előzmény mozifunner
(34/176)
márpedig akkor is csalódottan jöttem ki a moziból. :(
nyitottság érzékenység és rosszindulatúság ide vagy oda.
de azért köszönöm....
10/10
tünõ 2009 dec. 11. - 22:58:16 10/10
(33/176)
Összegzés: 10/8!
És ez még az Indexnek is tetszett...
http://index.hu/kultur/cinematrix/kritika/2009/12/09/poligamy/
10/10
tünõ 2009 dec. 11. - 22:52:18 10/10
(32/176)
Márpedig ez egy 'tipikusan' JÓ film!
Valahol ott a helye a Csak szex... mellett.
Nem vígjáték, nem dráma: nézõbarát, mégis alkotói film. Orosz Dénes szórakoztató és abszolut univerzális filmet készített, és elsõre nem kis dolog.
Hasonló szeretett volna lenni a Kaméleon, de ott túlságosan erõltették a drámát. Itt viszont van happy end (mégis, hogy végzõdjön egy romantikus film, érfelvágással???), van egy kis szomorkodás, van jó duma, és sztori.
Igaz, a film belassul a közepén, már-már unalmassá válik, de a vége megint csak remek, akár az elsõ fele.
Tessék elmenni megnézni MOZIBAN, nem megvárni a dvd-t...
A film színvonalas, kedves alkotás, és Csányi Sándor remekül játszik, sajnos pár hölgyecske erõltetett, vagy színtelen.
Hogy nõi film-e? Mögöttem ült egy nagyjából 30-as pár (férfi-nõ :), akik végig, felváltva nevettek, majd a végén így szólt a pasas: "Hát, ez olyan amit egyszer jó megnézni, nem?" A nõ válaszol: "Igen... de nekem tetszett, tényleg jó volt..."
A kettõt összevonva jön ki az igazság: egyszer MINDENKÉPP jó megnézni, férfinek és nõnek is (talán 17-18 felett ajánlott igazán, mert kell hozzá egy kis érettség)!
Éljenek a fiatal alkotók, akik akarnak valamit, és nem azt böfögik, hogy mekkora szeméthegy a világ... Gratulálok Orosz Dénesnek, jó, hogy járható utat teremt azoknak, akik a nyomába szegõdünk…
3/10
Ameliee 2009 dec. 11. - 22:42:18 3/10
(31/176)
Ez nem jó film. Ennyi elõadás... gyerekek ne adjatok ki rá ... :(
10/10
mozifunner 2009 dec. 11. - 14:30:28 10/10 Előzmény Marcipáncica_
(30/176)
Nyitottnak, érzékenynek, nem rosszindulatúnak!!!, és a mûvészetek vagy legalább a filmmûvészet terén tájékozottnak érdemes lenni ahhoz, hogy maradéktalanul élvezni lehessen. Mondjuk szerintem enélkül is nagyon vicces és élvezetes a Poligamy. Aki olyanokat jelent ki, hogy hülye az, aki a legjobb barátjával szeret ünnepelni, még ha ez egy párkapcsolat évfordulója alkalmából rendezett kis vacsi is, akkor az azt kell mondanom hogy korlátoltan áll hozzá és csak magából indul ki.
Lehet hogy nem tökéletes ez a film, de nagyon nagy öröm volt a számomra, hogy végre van egy ilyen magyar mû. Szerencsére van jópár dícsérõ kritikája a filmnek, amiket érdemes elolvasni, mert elég mélyen belemennek a Poligamy elemzésébe (www.magyar.film.hu, www.kultura.hu, www.index.hu). Nyilván a kritikusok is szeretnek fikázni ha lehet, de azért úgy tûnik legalább közülük is jópáran õszintén tudnak örülni, egy ilyen filmnek. Én minden esetre nagyon élveztem. Az idétlen idõkig, meg néhány Woody Allen film jutott eszembe.
Ez valóban nem az a vígjáték ahol azon kell nevetni, ha valaki fingik. Sokkal finomabb, mélyebb és megszerkesztettebb az olyanoknál. És nagyon vicces.
Még sok ilyet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kösz!
offtopic
Marcipáncica_ 2009 dec. 11. - 00:39:19
(29/176)
a tökéletes véleményezés!!!!
és ezzel meg is oldódott a problémám.
nem írok én már ide semmit! ;)
Marcipáncica_ 2009 dec. 11. - 00:37:08
(28/176)
háááát...
a "csak szex.."- nem volt valami története, és igazán jókat nevettem rajta. itt egyik sem. persze lehet bennem van a hiba... :(
Marcipáncica_ 2009 dec. 11. - 00:34:53
(27/176)
Hát megnéztem. Bevallom sokkal jobbra számítottam...
annyira a hatása alatt vagyok még a csalódásnak hogy nincs is kedvem róla bõvebben írni... :(
zsiráfgomb 2009 dec. 10. - 23:13:55
(26/176)
SPOILER
Engem az a momentum akasztott ki, amikor Sanyi egyik reggel egy túlsúlyos nõrõl emeli le a takarót. Erre vág egy sajnálkozó képet és a következõ snittben a barátjával sajnákozik magán : nehéz az élet. Vékony vagyok, nem egy emancipu_ci, de ezt most mért, meg minek ? Álszent vagyok? :)
5/10
Csada Ágnes 2009 dec. 10. - 21:39:57 5/10
(25/176)
Most néztem meg.Általában megnézem a Magyar filmeket moziban.Évrõl-évre fejlõdést tapasztaltam,de ez a film csalódás volt.(Pedig jó kedvvel ültem be rá.)
Rossz színészi teljesítmény,elõre kiszámítható poénok.Sokkal jobbat ki tudtak volna hozni belõle,mert a sztori jó.A lányok nem játszottak jól,és nagy
bánatomra azt kell írnom,hogy Csányi Sándor már alakított 100-szor jobban is..
A rendezés is "paródia" volt..
A moziról azért nem mondok le,a legközelebbi Magyar film bizos jobb lesz.:)

Sajnálom..Nagy jóindulattal is csak 5 pont.
offtopic
Marcipáncica_ 2009 dec. 10. - 16:50:12
(24/176)
megnézzem?
ne nézzem?
na azok alapján amiket írtatok megnézem... ;)
moviek 2009 dec. 10. - 14:16:10
(23/176)
Az ötlet eredeti, és azt hûségesen végigviszi, de ennyi. Mélyebb mondanivaló, vagy kidolgozottab koncepció nincs mögötte, a dialógok néhol suták, a szórakoztatást viszont jól csinálja.
Tekinthetjük a "Csak szex..." folytatásának is. Akár.
ittato 2009 dec. 10. - 13:09:48
(22/176)
--- SPOILER ---

Hát igen. A könyv. Már megént a könyv. Ennyire következetlen forgatókönyvvel régen találkoztam. Van ez a Sányi(a filmben András a neve) meg a Lilla (a filmben Lilla a neve). Lilla gyereket akar mindenáon ("ha nem akarsz gyereket, nincs szex"), a Sanyi meg semmit nem akar (vele csak úgy történnek a dolgok). Szerencséjére egészen jól. Ez az eredeti lelkizsarolós Lilla, aki amúgy teherbe is esik, egyik nap, Sanyi nagy szerencséjére kicserélõdik egy másik, hasonlóan határozott szukára, akivel a Sanyi ugyan semmit nem tud kezdeni, de legalább jól megdugja. Ez a lány állítja, hogy ugyanaz a Lilla, megvan a közös múltjuk, a nyaralásos fotókon is együtt vannak, Sándorunknak hihetõnek tûnik, hogy biztos õ õrült meg. Aztán másnap ez a csaj is kicserélõdik egy újabb finoman lelkizsarolós lányra, aki szintén tud a közös múltról, az elõzõ Lillákkal történt múltbeli eseményekrõl. Ezzel az nõsténnyel már végre egészen könnyedén sikerül ennek a mi Sándorunknak szakítania. Végre fellélegezhetne, hogy egyedül alhat a franciaágyon, annyi pornót nézhet amennyit csak akar és annyiszor verheti ahányszor csak akarja, erre mi történik? A fránya forgatókönyvírók elfelejtették, hogy itt most békülni kéne, vagy visszahóditani vagy valami... ami úgy a film belsõ logikájából is következne, és megént odapakolnak neki egy nõt, szerncsére egy sztriptíztáncost, aki érdekes módon nem emlékszik a szakításra, legalábbis elfelejtõdik a dolog. Utána meg csak jönnek, jönnek és jönnek a lányok (egyre gyengülõ hatásfokkal), a mi Sanyink semmit sem nem ért az egészbõl, de egykedvûen leszarja, végülis ez tuti kényelmes, a nõk cserélõdnek és neki még csak meg sem kell feszülnie, a terhes pornót meg élõben gyakorolhatja. Aztán jön az évforduló amirõl a mi Sándorunk naná hogy elfelejtkezik. De sebaj, mert mikor már nagyon kínos lenne a dolog betoppan a legjobb barátja, aki szintén azért jött, hogy megüneppelje az évfordulót, mert itt ez természetes. De kérdem én, hogy a tökömbe kerül az ikszedik évfordulóra ajándékkal(!) a haver? Ki az az ökör, aki ilyen eseményre elhívja a barátját, és ki az az állat, aki el is megy? Ez osztán már nem következik sem a belsõ sem a külsõ logikából. Aztán, hogy még érthetetlenebb legyen az egész az egyik jelenetben megjelenik két darab Lilla is, amit a nézõn kívül Sanyi sem ért, de legalább Sanyit nem is érdekli. Ellenben engem, a kibaszott nézõt igen! Hogy a picsába következik ez a film belsõ logikájából? Mivel Sanyit nem érdekli a dolog így választ sem kapunk rá, sõt, arra sem hogy ez az egész varázslat mitõl indult be és mitõl szûnik meg a végén? Sanyink a film végén bár boldog, de ugyanolyan passzív semmilyen, mint a film elején. Boldogan tekint a gyerekre, a csajra, a kamerába, és már csak halványan emlékszik a film közepén a rendezõnek odavetett félmondatára: "tudod, jellemfejlõdés!". Sanyinak alapvetõen mindegy. Egy elefánt mellett is ébredhetne. Az írók nem állítanak elé akadályokat.

--- SPOILER OFF ---

ui: A fenti értelmetlenségeken túl, amúgy többször is nevettem a filmen, és nagyon tetszettek a képek is, és a párbeszédek is rendben vannak, de a mondanivaló az nagyon hiányzik! Azért egy nézésre minenkinek ajánlom, hátha én vagyok a hülye! Ja, és ha nihilista filmként nézzük egész jó lenne, csak akkor ennek az erõsítésére kellett volna jobban rágyúrni.
rain74 2009 dec. 10. - 11:40:41
(21/176)
Tegnap láttam a filmet.
A filmrõl azt olvastam korábban,hogy csajos film.
Szerintem nem.
Nem tudom,megmondani,hogy tetszett-e vagy sem.
Én megkérdeztem a "pasimtól" , Neki tetszett, hogy miért a "lehetõségek" miatt. :-)
Gondolkodtam egy kicsit rajta.
Lehet vannak olyanok, akik csak azt látják a filmben,hogy a férfi fõ"hõs" belebújhat a "vágyaiba".
Lehet,hogy a férfiaknak valóban szüksége van az útvesztésekre,mert nem látják azt ami esetleg ott van az orruk elõtt.
A biztonságot,az otthont, a társat. Lehet,hogy ezek unalmas közhelynek tûnik,de a film végén ez derült ki.
A fõ"hõs" hiába "csókólja" végig "vágyai békáit", rá kell jönnie,hogy igazából a "közhely" kell neki.
Lehet,hogy az értékek többet érnek , mint a "lehetõségek".
10/10
kovi43 2009 dec. 10. - 10:32:40 10/10
(20/176)
Én is tegnap láttam a filmet a port vetítésén.
Állítólag ez is olyan film, amire a csajok vonszolják el a pasijukat.
És bár mint késõbb kiderült, kölcsönösen néztük ki, de én ajánlottam a „csajomnak”.

Hasonlóan a Védett férfiak végén kialakuló helyzethez, ebben a filmben is rejlik a férfiak számára egy csábító lehetõség :-)

Érdekes volt hallani a közönség soraiban, hogy mennyire más helyeken nevettek fel a nõk és a férfiak.

Ha valaki egy könnyed filmet szeretne látni, ajánlani tudom.

Ja, és Osvárt Andreán bántóan vastag volt a vakolat.
10/10
Damon 2009 dec. 10. - 10:15:35 10/10
(19/176)
Tegnap láttam a Vox vetítésen ezt a filmet, és remekül szórakoztam! Nagyon jól felépített történet, kellemesen fanyar humor, és remek fõszerepelõi teljesítmény. Megmondom õszintén, nekem nem tartozik Csányi Sándor a kedvenc színészeim közé, de ebben a filmben hatalmas volt! Amikor sodródott az árral és ezt ahogyan kifejezte a mimikájával.. hát az nagyon vicces volt.

Gratulálok Orosz Dénesnek, mert végre egy olyan magyar film, amely nem akart túl hosszú lenni és ezáltal nem is ült le a történet egyszer sem.
7/10
already-in-use 2009 dec. 09. - 16:54:56 7/10
(18/176)
Tegnap láttam, tökéletesen kivitelezett, szépen fényképezett, remek látványvilágú, intelligens, humoros és elgondolkodtató film. Az a típusú alkotás, amin még napokig zakatol az ember agya.

Biztos meg fogom nézni még egyszer.

A Liliomfis jelenet zseniális és az is nagyon tetszett, amikor a két férfi fõszereplõ a stúdióban beszélgetnek, miközben veszi õket a kamera.

A "Lillák" kiválasztása viszont nem volt telitalálat. De megbocsátjuk...
zimzum1111 2009 dec. 09. - 01:31:45
(17/176)
Nagyon jó film…

Bár én mindíííg örülök, ha jó magyar filmet látok. Ez is az. Ugyan arról szól mint az 1 címû magyar film, csak másként…
Remek – besorolás szerint – közönség film. Ez külön jó és a szó szoros értelmében használható. Remélem, sokan megnézik.
Miért?

Spoiler

Hátmert ez van… Ilyen a nagybetûs élet.
A film bár a férfi oldalt, a párkapcsolatban a hím szerepét, vágyait mutatja meg erõsebben, mégis a háttérben finoman - és valjuk meg dominánsan - ott a nõ. A nõ ezer arcával és megnyilvánulásával. Amire jelen filmben a férfi reagál… De meg is lehetne fordítani. A nõ aspektusából is meg lehet csinálni ezt az alkotást. Vagy lehet abból az aspektusból is nézni. Bár nem tudom, nem vagyok nõ. De az biztos az alkotók nem voltak elfogultak egyik fél felé sem...

Az ember tragédiájáról való megemlékezés is kellemes és finom áthallás, amelyet Móricz Frigyes írt (hehe). Ugyan arról szól. Minden emberi érzelem ugyan az évezredek óta. Csak a tárgyi kultúra változott meg. Az nagyon. De mi nem...

A film vállaltan hajaz az Idétlen idõkig címû zseniális alkimista mûre. De nem zavaró. Fõleg ha megnézzük utána az idõjós történetét és rájövünk: minden nap egy új lehetõség a változásra… Egészen addig, amíg nem szeretünk eléggé. Ahogyan az meg van írva a könyvekben...

Azt lefogadom, hogy az író nagy rajongója - mint én - Popper Péternek. A haza pszichológusainak doayenjének – mondatai kicsit elharapódnak. Sajnos. Bár igen jellemzõ jelenetben (fõhõsünk megvárja míg párja elalszik és aztán pornográfiára kapcsol…). Pedig éppen azt a példát mondja, hogy a férfiakban – ahogyan a nõkben is – több jellem lakhat. Ezen jellemekre reagál a partner, azaz a párunk. Mi milyenek vagyunk? Ez dönt. Nincs olyan, hogy csak Õ. Szóval egy kicsit ezt jobban kihangsúlyoztam volna a Garnier reklámok rovására (amelyek egyébkén rendben voltak, nem voltak olyan idegesítõen szerkesztve, mint a Miniszter félre lépben – hiába fejlõdik a magyar film).
Csányi Sándor jutalom játékát is lehet élvezni. Neki gratula. Különösen mivel – férfitársaim nevében is remélem nyilatkozhatom – a „gyermekünk lesz” jelenetben a szeme örül az arca nem. Megteremtve ezzel azt a kétséget, amivel – legalábbis én – nagyon, mélységesen azonosulni tudok.
A film boldog befejezése a mainapság tapasztalható párkapcsolati turbulenciákban – bulvár kapcsolatok – üde ideát fogalmaz meg. Kell a gyermek. Meg kell rá érni…
Az út pedig a tapasztaláson át vezet, hogy mint fõhõsünk is ráébredhessen. A sok vagy csak pár darab kapcsolat egy nõben tud meg testesülni, formát tud ölteni különösen akkor, ha erre egy férfi rájön és megérti. Woody Alen Viki Krisztinájában mondja: „Õ a részem…” Minden nõ és minden férfi az elõzõ viszonyokból beépülnek. Az egyéjszakások is. Azok pont azért… Azt hiszem ezt kell, megbecsülni: ami ebbõl fejlõdik ki és válik megnyugvássá és harmóniává…
Errõl szól a film. Szerintem…

Annak is örülhetünk - mi mindannyian -, hogy nem fog csalódni most-már a sokadik magyar filmben a külföldi nagyérdemû. Jó hírünk a világban…

(Azt hiszem a legnagyobb vitát nem a jovolt nem volt jó váltja ki: asszem’ van egy logikai bukfenc a filmben. Ezt a fõhõs barátja „követi” el miközben „megcsalja” a pszichológusnõvel… Nem baj lesz mirõl írni meg vitázni! :)