sanderson 2025 szept. 12. - 19:04:46
(1/1)
Valamikor, a 80-as évek elején a kezembe került az Asszony a tóban c. könyv. Nem én vettem, hanem valamelyik családtag. Semmit sem tudtam az íróról, de mivel szeretem a bűnügyi regényeket, rögtön elolvastam. Tetszett a történet, és a főhős, Philip Marlowe karaktere. Mikor beszéltem a munkahelyemen a könyvről, az egyik munkatársam közölte, hogy Raymond Chandler regényeit ő is kedveli, és van még több történet is, amiben ez a magánnyomozó szerepel. Így szerencsésnek mondhattam magam, hogy internet és okostelefon hiányában is (azok még ilyen idők voltak) tudomást szereztem még további öt regényről. Többször előfordult, hogy munka után, útban hazafelé, a belvárosban betértem könyvesboltokba és antikváriumba, hogy rátaláljak a többi Chandler regényre. A munkatársam is segített, és néhány hét után minden Marlowe történet a birtokomba került. Az Albatrosz könyvkiadó sorozatában jelentek meg ezek a regények. Hosszú álom, Kedvesem, isten veled!, A magas ablak, Asszony a tóban, A kicsi nővér, Elkéstél, Terry!, mindegyik történet tetszett. A filmek is eljutottak Magyarországra, kivéve A magas ablakot. Sokáig azt hittem, hogy azt a történetet nem filmesítették meg. Nemrég tudtam meg, hogy abból a regényből is készült film 1947-ben The Braser Doubloon címmel.