Téma: Redl ezredes

10/10
öregvidra 2021 febr. 27. - 11:13:27 10/10
(65/65)
Hatalmas film.
9/10
vargama 2021 febr. 26. - 23:15:06 9/10
(64/65)
Láttam amikor bemutatták, bevallom, nem értettem meg. Azóta megszerettem a történelmi filmeket, és nagyon örülök, hogy újra megnéztem. Méltatlanul alul pontozott ez a film.
Milyen volt a Monarchiában a császári sereg vezérkara, hogyan éltek, ellentétek köztük és árulás. A túlfűtött politikai légkör az első világháború előtt.
Remek a forgatókönyv, a film egy pillanatig sem unalmas. (Igaz, hogy felvételről láttam, és két részletben néztem meg) Döbbenetes a végkifejlet, és a színészek játéka briliáns. Nem beszélve a fényképezésről.
antibond 2021 febr. 18. - 20:45:45 Előzmény xilol
(63/65)
Bizonyára sok igazságot fogalmaztál meg, ám érzésem szerint az Akadémia tagjai azt mégiscsak túlzásnak tartották volna, hogy egy közép-európai rendezőnek három éven belül két Oscart is odaítéljenek.
Ha a két film születése között legalább tíz év eltelt volna, talán a másodikat is megkapta volna ez a tehetséges magyar.
xilol 2021 febr. 18. - 18:44:15
(62/65)
Nincs jó film. Csak olyan film van ami érdekli az embereket, meg olyan ami nem. A díjakat abban az időben politikai, baráti és vallási alapon osztogatták.
antibond 2021 febr. 18. - 18:09:33
(61/65)
A jelenleg látható pontértékre inkább nem mondok semmit, mert azonnal elveszíteném kultúremberi minősítésemet...
Azt azonban örömmel látom, miszerint nem maradtam egyedül azzal a véleményemmel, hogy Szabónak eme filmje jobb, még a "Mephiszto"-nál is.
Hosszú? Igen.
Kemény? Nagyon.
Hiteles? Feltétlenül.
Egyszerre mutatja be zseniálisan egy nagy horderejű történelmi eseménysor kibontakozását, s a különböző jellemű emberek olyan kavalkádja tárul elénk, amilyet eddig csak a "Sindler listája" mutatott be. Na, és a színészek!!!
Eperjest például nagyon nem állhatom, de itt földre esett állal bámultam az alakítását, a karakterét.
Itt derült ki számomra, hogy Rátonyi bizony drámai szerepet is kiválón el tud játszani.
Soha sem gondoltam azt, hogy túl hosszú, azt sokkal inkább, hogy nem láttam még elégszer.
Végre, adják.
Köszönet érte.
Zahire 2020 nov. 09. - 18:53:52 Előzmény Gollam24
(60/65)
Én úgy látom, hogy folyamatos emelkedéssel jut el a tragikus végkifejlet felé, ha jól értelmeztem, a film a hatalmat mindenáron kiszolgáló , majd annak érdekében feláldozott egyén tragédiája.
Zahire 2020 nov. 09. - 18:45:05 Előzmény trudy
(59/65)
Valószínűleg nem voltál elég türelmes.Azt nem mondom, hogy egy-két jelenet talán valamivel rövidebb is lehetett volna, de azt, hogy bármely jelenetében így lenne, nem is tudom értelmezni. Szerintem a film jelentősen nem lépte túl a szükséges időkeretet.
6/10
trudy 2020 ápr. 30. - 00:58:20 6/10
(58/65)
Minden elismerésem annak, aki végig tudja ülni a 2,5 órás filmet. Mert bár nagy költségvetésű, sok drámainak szánt jelenettel, hírességgel és Brandauer is nagyon jó, de sajnos nekem egyáltalán nem tudta leköltni a figyelmemet, csak a háttérben ment. A történet sajnos annyira nem fogott meg, illetve nem sikerült eléggé mozgalmasra, érdekesre ahhoz, hogy fenntartsa a folyamatos érdeklődésemet. Lehet, hogy én nem voltam elég türelmes, de a film bármely jelenetében sok a felesleges, túlnyújtott mozzanat, amik nélkül talán tömörebben, rövidebben egy befogadhatóbb film lehetett volna.
10/10
Ktesibios 2020 márc. 20. - 21:33:34 10/10
(57/65)
Az ízlések és pofonok, ugye... de ez az 5 pont komikus. Felfoghatatlan, hogy miért áll ennyire távol a magyar néplélektől ez a remek film. Szabó legjobb alkotói korszakából, finom, érzékeny munka, kiváló forgatókönyv (akkor még voltak ilyenek...), csodás szereposztás, Brandauer hatalmasat alakít. Én azt gondolom, még a Mephistónál is jobb, persze ezen lehet vitatkozni. De az 5 ponton nem nagyon...
offtopic
Edmond Dantes 2020 febr. 26. - 08:46:34 Előzmény Gollam24
(56/65)
A Nemzeti Színház az eredetivel szinte megegyező címmel játszotta, nagyszerű előadás volt:
https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/hazafit-nekunk
wolfat 2020 febr. 25. - 20:16:30 Előzmény wolfat
(55/65)
Mephisto, Bizalom, Szerelmesfilm, Napfény íze - egyetértünk! Nekem is ezek a filmjei tűnnek legidőtállóbbnak.
Gollam24 2020 febr. 25. - 17:22:41 Előzmény wolfat
(54/65)
Lehet, hogy félreérthető voltam, nekem sem tetszett a film különösebben.
Nagyon vontatott, nincs íve a sztorinak, leszámítva az utolsó 45 percet, s eléggé homályos az üzenet is.
Szabó filmjei közül nekem leginkább a Mephisto, Bizalom, Szerelmesfilm, Napfény íze tetszik, a többi embertpróbáló mű azért erősen.
wolfat 2020 febr. 25. - 16:56:30 Előzmény Gollam24
(53/65)
Számomra minden film közös nevezője, avagy mércéje, hogy a sztori, amit megjelenít, mennyire tud lekötni, jobb esetben elvarázsolni. Ezen túl bármi beleférhet, még ha nem is az ízlésem szerint való (pl. általában a sci-fik), elfogadom, hogy vannak, akiknek az ilyen filmek élményt jelentenek . A "Redl ezredes" -sel az a gondom, hogy nem éri el ezt a hatást, az egymás után következő epizódok lazán függnek össze...; össz-vissz szerintem mára igencsak megfakult. Ha nem így lenne, valószínűleg gyakrabban tűznék műsorra. Persze, itt már erősen ízlésbeli szempontok jönnek be, márpedig ízlésekről - ha túl nagy az eltérés - nem érdemes vitatkozni.
Gollam24 2020 febr. 25. - 15:11:50 Előzmény wolfat
(52/65)
"A film nem a valós történelmi eseményeket akarja visszaadni, a cselekmények és a figurák kigondoltak, elsősorban John Osborne „Patriot for me” (több nem igazán jó magyar fordítás után maradok inkább az eredeti címnél) c. drámája inspirálta. Amikor az utóbbi szálnak kicsit utánanéztem, máris jobban képbe jöttem. „Osborne ebben a történelmi félmúltba helyezett drámában a konzervatív polgári társadalom és a militáns, előítéleteken alapuló patriotizmus baloldali kritikáját adja. "

Látod értetted te ezt......akkor minek hőbörögsz itt, hm?
A film amúgy az elvakult nacionalizmus veszélyeire akarta felhívni a figyelmet leginkább.....szerintem.
wolfat 2020 febr. 14. - 11:48:23
(51/65)
Teljesen pozitív beállítódással kezdtem nézni a filmet, az elején megállapítottam, hogy jól adja vissza a Monarchia légkörét, aztán ennél leragadtam… Egy ideig hajlottam arra, hogy bennem van a hiba, amikor nehezen sikerül összeraknom a mozaikszerű részleteket, mígnem a film vége felé Redlnek bizonyos Alfredo Verocchioval (Gálffi László által alakított szereplő) történt találkozása után be kellett látnom, hogy valamiféle jól végig vitt, filmélményként átélhető mondanivalót kár keresnem ebben a filmben.
Időnként csodálkozom, hogy a magyar filmművészet számos egykor agyonajnározott alkotójának (élükön Jancsóval), a filmjeit miért tűzik oly ritkán műsorra, aztán, ha úgy adódik, hogy ilyen filmekbe botlok, mint Szabó Redl ezredese, máris sok mindent jobban értek.
Kicsit bővebben: mindjárt a film elején jön a világos színt vallás: a film nem a valós történelmi eseményeket akarja visszaadni, a cselekmények és a figurák kigondoltak, elsősorban John Osborne „Patriot for me” (több nem igazán jó magyar fordítás után maradok inkább az eredeti címnél) c. drámája inspirálta. Amikor az utóbbi szálnak kicsit utánanéztem, máris jobban képbe jöttem. „Osborne ebben a történelmi félmúltba helyezett drámában a konzervatív polgári társadalom és a militáns, előítéleteken alapuló patriotizmus baloldali kritikáját adja. (…) Osborne nem sokat bíbelődött a környezetrajzzal, a mellékalakok árnyalásával; csak az az aspektusuk érdekelte, amely kihatott Redl sorsának és jellemének alakulására. Így aztán ebben a darabban igazán nagy szerep csak egy van, a többi jobb esetben is mindössze „hálás" – írta a szakavatott kritikus a dráma egy 1996-os előadásáról. (Tasnádi István, Színház, 29(1996): 6. szám, 44-46. old.) A filmben ehhez a vázhoz még jön némi ideológiai máz, amelyik azt sugallja, hogy a Monarchia bukása miért volt szükségszerű. Vagyis akik prekoncepciókban gondolkodnak és a saját elvárásaik, előítéleteik visszaigazolást várják – amire az egykori Monarchiánál máig kevés alkalmasabb terep kínálkozik -, azok számára – az itteni hozzászólásokból ítélve is - összejön valamilyen filmélmény.
Ami a valóságot, a megtörtént eseményeket illeti, ma már végképp nyilvánvaló, hogy Redlt áldozatnak, sőt bűnbaknak beállítani felér egy szellemi perverzióval. Akik mégis ezt (mögötte részszint Szabó burkolt önigazolását) méltatják a filmben, saját prekoncepcióik foglyai. Az eredeti téma, a megtörtént eset amúgy kiváló matéria lehetett volna, csakhogy ebben a filmben először is Redl valós motívumairól szinte semmit sem tudunk meg. Amint Redl lebukásának a mozzanatai is felettébb tanulságosak voltak pl. arra vonatkozóan, hogy a Monarchia miért volt sokak szemében operettország. Ti. a korabeli felső vezetés hirtelen reakciója és legfőbb gondja az volt, hogy miként tussolják el az esetet, miközben Redlt az öngyilkossága előtt tkp-en „elfelejtették” kihallgatni. Aki ennek a mozzanatnak a jelentését és a jelentőségét nem érti, annak úgyis felesleges magyarázni.
8/10
Kozma Zoltán László 2019 jan. 10. - 11:45:35 8/10
(50/65)
Szerintem is egy nagyon jó film. Elhangzanak azok az érvek is, hogy miért akart a Monarchia háborút. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a többi nagyhatalom is ezt akarta. A németek, a franciák, az oroszok szintén. Meg is kapták. Az egészben az a szörnyű, hogy nem mérték fel, hogy a modern harceszközök mekkora pusztítást tudnak véghez vinni a harctéren. Az emberiség soha nem tanul. Volt pedig erre korábban példa: az amerikai polgárháború, ahol kezdetlegesebb formában szintén hatalmas mészárlások voltak (Shiloh). Ha jól tudom azonban Redl valóban áruló volt, nem pedig áldozati bárány, mint ahogy a filmben szerepel. Ferenc Ferdinánd valójában nem kedvelte a magyarokat. Trialista Monarchiát akart a csehekkel. Nem volt egy kedvelt figura, a halála csak ürügy volt a hadüzenetre. Mondjuk ez is érdekes, hogy a gyilkosa valójában vaktában lőtt reá és a feleségére és mint kiskorút, nem lehetett halálra ítélni (tüdőbaj végzett vele a börtönben).
De ezek nem számítanak, mert Szabó István többi filmjéhez hasonlóan ez is egy kiváló alkotás.
10/10
fosszilia 2019 jan. 10. - 04:19:04 10/10
(49/65)

Hát, csak 5.1 pontra sikerült "feltornázni", érdekes hogy a Filmkatalógus listáján sokkal jobban áll, ott az adható 5 pontból 4.32-n áll a film.
10/10
fosszilia 2019 jan. 10. - 04:07:43 10/10 Előzmény violino111
(48/65)
Az utóbbi pár hozzászólással maximálisan egyetértek. Szabó filmjeihez valóban kell egy érettség. Nagyon szeretem a filmjeit, de nekem még azok közül is kimagaslik a Redl ezredes. Remélem az utóbbi hozzászólókkal egy kicsit javítunk a film statisztikáján... :)

10/10
violino111 2019 jan. 09. - 23:46:17 10/10
(47/65)
Ennek a filmnek a z értékelésének átlaga hűen tükrözi azt, hogy Magyarország egy súlyosan beteg állapotban lévő nemzet, amin nem segíthet semmi-sajnos.
Egyébként egy fantasztikus film, ami művészien érzékelteti azt, ami Trianonhoz vezetett.
Querelle82 2018 dec. 03. - 10:15:37 Előzmény solicitor
(46/65)
Úgy tudtak ilyen filmet csinálni, hogy akkor még voltak alkotók, akiket komoly téma foglalkoztatott, nem a krimi, akció, gagyi vígjáték és tökéletesen megvalósították elképzeléseiket.