Téma: River

7/10
FElepHánt 2013 ápr. 09. - 16:42:09 7/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
RIVER Miklós Marcell Sanyi és Aranka Színház



Hamar rájövünk, hogy a szereplõk honnan ismerõsek: Miklós Marcell elõzõ, igen erõs rendezésében, a Téboly-ban láttuk õket. Cseppet sem zavaró, mivel ez a történet annak a kezdete...
Horváth Kristóf, a "két lábon járó gyújtóbomba", sistergõ, agresszív, kiismerhetetlen, rohamainak célpontja a gyermekre vágyó feleség. Dobra Mária, szinte eszelõs vágyakozásában egy plüssállatkát dédelget, becéz és pólyáz. Nem ismeri fel: embergyûlölõ, világmegvetõ, zavarodott társa aligha lesz segítségére, kettejük kapcsolata hisztérikus veszekedések, õrjöngõ összecsapások kilátástalan sorozata.
Megjelenik a barátnõ, Zsíros Linda, de éles szavai is leperegnek a férfi tar koponyájáról. Aztán a lágyszavú Dióssi Gábor tûnik fel, a kisstílû bûnözés megtagadott világába próbálja visszacsábítani, kettejük találkozója nevetséges dulakodás után, majdnem pisztolylövéssel végzõdik.
Hihetetlenül leköt a színészek elementáris játéka, a filmszerû kisrealizmus perzselõ nagyfeszültsége. A rendezõ Miklós Marcell kezenyoma jól felismerhetõ a karakterek, szituációk korrekt kidolgozásában, a darabnak nincs eleje és nincs vége, folyamatábra, talán érdemes lenne hozzácsapni a már meglévõ folytatást, még több teret adva az alkotóknak.