7/10
nefefe ápr. 03. 22:11:46 7/10
(19/19)
Kezdetben nagyon vígjáték-szaga van, de a háttérben ott a társadalmi dráma. Megint egy veterán, aki nem tud normálisan megélni, és bűnözésre – még ha ilyen pitire is – adja a fejét. Hát igen, a híres amerikai álom… A későbbiekben kiderül, hogy Jeffrey-nek tényleg különleges képességei vannak – csak azt nem értem, hogy nem tudta használni ezeket az életben… Sok bujkálás után visszaesés. Itt fordul krimibe a történet. Minthogy igaz történeten alapul a mozi, így abban nem lehet hibát keresni – de azért azt meg kell jegyezni, hogy néhány dolgot másképp is csinálhatott volna Jeff. Pláne a végén. Aki utánanéz a Wikipédiában, az megismeri a teljes történetet. A közepesnél jobb film, a tanulságok miatt is érdemes megnézni.
7/10
offtopic
tesz-vesz márc. 31. 15:43:36 7/10 Előzmény InteriorLulu
(18/19)

persze, bármely államban előfordulhat, hogy nem talál állást és a bűn felé megy, csak sokkal nagyobb esélye van egy rossz rendszerben, mint egy jóban. pl egy skandináv államban. miért baj hogy megnevezem a rossz rendszert? azért írok blogot, mert szétfeszít a kommentmező, de ugye nem baj, ha néha leírhatom ide is, hogy mit gondolok?
néha a filmeket össze lehet vetni a valósággal, a Breaking Bad tanára se tudja fizetni a kórházi költségeit, és a valóságban mikor megölnek egy magán eü. biztosító igazgatóját, akkor az amerikai társadalom élcelődik rajta - jogosan.

mindenben sarkítok? és miben még? nem lehet, hogy csak félreérted azokat is?
az hogy a gazdagok egymással harcolnak sokkal ritkább, minthogy olyan törvényeket kapnak, amik az adófizetők vagy a környezet terhére mennek, ráadásul irreleváns is. attól nem lesz feltétlen jobb az vagyoni eloszlás...
nagyon demokratikusak azok az amerikai választások, amikor egy apró közpozicióért is dollármilliókat kjell összekaparni - a kontraszelekció, a leköteleződés, a korrupció már itt elkezdődik. ráadásul két nagy párt van, most azért a demokraták objektív szemmel is civilizáltabbak persze. Mitch McConnel tett róla hogy a republikánusok összeomoljanak, ahogy ő is összeomlik, amikor egy riporter kérdezi trumpról az egyik folyosón.

azért elé precízen lehet mérni ám az elszegényedését a középosztálynak, és azokat is akik kiesnek a középszotályból. a 70-es években még 3 havi medián fizetésből lehetett autót venni, most 4 vagy 5. kb, nem számoltam ki pontosan. ez a középosztály elszegényedése, hiába él még mindig jól az átlag(!) középosztálybeli, ami szintán nem igaz a gyakorlatban, mert vidéken borzalmas nagy a lecsúszás és a droghasználat. rengeteg ilyen videó van a utube-on amikor lemennek vidékre, meg amikor megnézik a sátorlakókat is a városok romnegyedeiben. úgyhogy nagyon nem stagnál.

akkor pontosítok, rosszul fogalmaztam: úgy értettem, hogy a forgalomban lévő pénzmennyiség egy zéró összegű játszma, ahogy írtam is: "ha valakiknek adsz, akkor valakiktől elveszel", tehát az állam által elköthető javak zéró összegű játszmák.
7/10
tesz-vesz márc. 26. 00:42:02 7/10 Előzmény InteriorLulu
(17/19)
az amerikai középosztály, az átlagember elszegényedése összefügg neolib plutokráciával.
bush előtt is hibrid rezsim volt. bush után is, félreértetted. a hangsúly a plutokrácián van, amit igazán a neolibek hoztak be a 70-es évek végén, a 80-as évek elején.
addig még a középosztály együtt gazdagodott a gazdagokkal, azután a középosztály szegényedett szupergazdagok meg obszcén módon meggazdagodtak, mert a sok balek elhitte hogy az a kapitalizmus, hogy hagyjuk gazdagodni a szupergazdagokat, a nagytőkét a deregulációkkal is pl. de nem csöpög le le a Trickle-down economics. miközben szabadpiacot csak az állam garantálhat, és a szupergazdagok és a nagytőke pedig nemcsak demokrácia ellenesek, hanem kapitalizmus ellenesek is (megölik a szabad versenyt pl, korrumpálják a politikai vezetőket hogy számukra hasznos és a jövedelmező törvényeket vezessék be, ami valakinek a rovására megy, tippelhetsz kiére. a gazdaság egy zéró összegű játszma, ha valakiknek adsz, akkor valakiktől elveszel.)
7/10
InteriorLulu márc. 24. 19:05:12 7/10
(16/19)
Amit a portos kritika ír, hogy hősünk ahogy a nagylányhoz viszonyul, van annak némi kellemetlen pedofil érzete, szerintem nem valid, és Vízer valóban mintha túlságosan érzékennyé vált volna a dologban. Mégha nyilván maximálisan érthető is az ő - és persze mindannyiunk - felháborodása és dühe a sorra kiderülő esetek kapcsán. Szóval én nem érzek semmi ilyet, itt tényleg pusztán arról van szó, hogy emberünk szinte mániákusan - és a realitásokat meghökkentően felelőtlen és ostoba módon figyelmen kívül hagyva - akar magának egy új és boldog családot.

A fő problémájával viszont tökre egyetértek, hogy nagyon eltolódik a hangsúly hősünk érzelmei, szerelmi élete felé, de főképp annak bizonygatására, hogy ő amúgy mennyire jó arc, és így túl kevés teret kap minden más, ennél több potenciált hordozó dolog - kapcsolódóan pár izgalmasnak tűnő, mégis bántóan elhanyagolt mellékkarakterhez.

A sztori egyébként tényleg jó, mondhatni ordított a megfilmesítésért (fura, hogy erre húsz évet kellett várni), és a film is szórakoztató.
Viszont biztos vagyok abban, hogy ha pusztán a játékáruházat veszem, és a valóságban csupán feleannyi dolog lett volna, amin emberünk potenciálisan megbukhat, mint amik a filmben vannak, akkor két hetet sem tudott volna ott elcsövezni, nemhogy fél évet (mégha idővel egyre kevesebb időt töltött is ott).
És kb. ugyanez igaz a kint kibontakozó új élete kapcsán is, ami a filmbeli dolgok alapján a valóságban nagy eséllyel még csak be sem indult volna.
7/10
offtopic
InteriorLulu márc. 24. 18:52:09 7/10 Előzmény tesz-vesz
(15/19)
"ha normális állást tudott volna szerezni az amerikai neoliberális plutokrata hibrid rezsimben az exkatona, akkor gondolom nem is ment volna a bűn felé."

Ebben a mondatban miért fontos az, hogy neoliberális plutokrata hibrid rezsim? Mit akarsz ezzel mondani? De tényleg.
(Azt már meg sem merem kérdezni, hogy ifj. Bush elnöksége mitől volt hibrid rezsim, és ha az plutokrata lett volna, akkor az előtte és utána lévők mitől nem azok... Ez utóbbiak kéretlen megválaszolásával szerintem ne fáraszd magad. Engem pláne ne, köszi.)
6/10
sexykex márc. 19. 21:13:47 6/10
(14/19)
Erőteljesen haladok a rigolyás vénember felé vezető úton. Ha feltételezem, hogy Jeffrey ilyen ember és nagyjából így is történt minden, akkor a film rendben van. Kicsit hosszú, kicsit unalmas, de jobb, mint egy dokumentumfilm. De, Jeffrey valószínűleg nem ilyen és nem értem miért kell őt szépítgetni.

Jeffrey nem szeret dolgozni. Szuperképességét inkább betörések közben kamatoztatja. Egy rabló nem lehet figyelmes és udvarias és a valóságban nem is az; inkább elszánt és határozott. Jeffrey bujkálása alatt is sokat lop, pazarol és szemetel. Furcsa, hogy senkit sem zavar igazán. Jeffrey érzelmei túlcsordulnak, amikor a gyerekeiről van szó és ezt látjuk mások gyerekeinél is. Sajnos ez sem akadályozza abban, hogy bűnöző életmódot folytasson. Leigh lányainál, aztán jócskán félreérthető is az a nagy kavarás – az életben persze, a filmben aligha. Nehezen magyarázható, hogy egy sikeres szökés és bujkálás után nem a szabadságot választja, de ha egyszer így történt, akkor így történt. Az már csak az én bajom, hogy ezt az egyházi revüt fölöttébb álszentnek tartom. Nálam egy református testesíti meg a vallásos embert. Vesz egy bibliát – nem zenél, nem táncol – elmélyül benne, próbálja megérteni és belsőséges viszonyt alakít ki Istennel.

Végeredményben a körítés tetszett legjobban: az indító jelenet, a szökés, az ügyködés a haverjával. Túl hosszú a bujkálás és csöpögősek az érzelmek.
1/10
ef márc. 10. 06:19:07 1/10
(13/19)
A vegyes hazassag alattomos propagalasa erosen lehuzza a filmet
7/10
tesz-vesz márc. 07. 12:13:56 7/10 Előzmény funfun
(12/19)
feltűnt nekik, csak nem szóltak a rendőröknek, mert a törpe ezért cseszegette a fura ducit, mert gondolom azt hitte hogy a cukorkák után az ajándékokból is lopott. ezért is szállt rá annyira.
7/10
tesz-vesz márc. 07. 12:11:05 7/10
(11/19)
túl szigorúak voltak vele. túl sokat kapott feleslegesen. senkit nem bántott komolyabban. egy modern kori Robin Hood, aki viszi a gyerekeknek az ajándékot.
jó hogy legalább a lelkipásztor kiállt érte utána is, igen, lopta az ajándékot, de a gyerekeknek attól még ugyanúgy öröm volt, mintha vette volna... a rendőrnő ezt nem érti?

ha normális állást tudott volna szerezni az amerikai neoliberális plutokrata hibrid rezsimben az exkatona, akkor gondolom nem is ment volna a bűn felé.
danek87 febr. 15. 08:46:30
(10/19)
Külföldi oldalak vígjáték műfajt is írnak mellé, érdekes...
8/10
Ahoj poplacsek febr. 12. 21:43:32 8/10
(9/19)
micsoda sztori
7/10
pihes febr. 11. 14:31:03 7/10
(8/19)
Különösebb problémám nem volt vele, és az átlagtól is jobb volt kicsit, de HÉT/TÍZ
3/10
bundi8 febr. 09. 21:19:37 3/10
(7/19)
Jól indul, aztán semmi.
8/10
smithh febr. 07. 05:18:54 8/10
(6/19)
Jó sztori!
7/10
film_ez 2025 nov. 12. - 23:50:28 7/10
(5/19)
Nem rossz, de kicsit túl van hypeolva
7/10
funfun 2025 nov. 11. - 19:07:50 7/10
(4/19)
Kissé elnyújtott film, főleg sok a játékboltos üresjárat. A szerelmi szál is kiszámítható, sőt a film vége sem tartogat meglepetést. Sematikus, hogy az idősebb (16 éves) tinilány hogy viszonyul anyjához, annak barátjához, de persze megenyhül és ő is rajongó lesz, mikor az autót megkapja. Fura, hogy az áruháznak nem tűnik fel, mennyi mindennek lába kél, és Leight sem jön rá, hogy "John" ruháit, ajándékait a munkahelyén forgalmazzák.
10/10
Regkov 2025 nov. 09. - 19:22:49 10/10
(3/19)
Jó film, mély mondanivalóval.
10/10
gshh 2025 nov. 07. - 20:34:17 10/10
(2/19)
Aki ezt a filmet szórakoztatónak találta, az szerintem nem sokat értett belőle. A maga nemében kiváló és anno nem gondoltam volna, hogy Channing Tatum egyszer egy ilyen nehéz, nyomasztó filmben ekkorát fog alakítani.
10/10
PC Zálog 2025 nov. 05. - 22:58:02 10/10
(1/19)
Nagyon aranyos, szórakoztató film!