Téma: Sátántangó

Redfield 2008 júl. 31. - 19:49:47
(10/110)
Az ötödik pecsét pedig nekem is tetszett, sokszornézõs, és valahol nálam is elõkelõ helyet foglal el, de azért mondjuk még nem a TOP 5-ben, meg ilyenek.
Redfield 2008 júl. 31. - 19:48:53
(9/110)
Mivel tényleg nem lehet megtudni, hogy mi lett valójában a macskával, talán még az állatorvos is hazudna (ha egyáltalán emlékszik, vagy él még) ezért inkább abban a hiszemben vagyok, hogy Tarr igazat mondott, és nem nyíratta ki a film kedvéért. Már csak azért is vagyok ilyen jóhiszemû/naív (ahogy tetszik) mert egyéb filmjein látszik, hogy nem alkalmazza elõszeretettel az állatkínzást "visszatérõ elemként", és azt kétlem, hogy Estike hozzátartozói nem emeltek volna hangot a dolog ellen, ha a gyerekükkel vagy húsz percen át cipeltetnek és símogattatnak egy döglött macskát.
offtopic
Miki1900 2008 júl. 31. - 18:40:44 Előzmény Redfield
(8/110)
A legjobb magyar filmek közt ott van az Ötödik pecsét.
Miki1900 2008 júl. 31. - 18:37:44 Előzmény Redfield
(7/110)
"De hogy maibb és ideillõbb példánál maradjunk: Tarr Béla 1994-es Sátántangójában szintén macskát gyilkolnak, ráadásul egy tízperces vágatlan jelenetben: a kislány, miután azt nézi, hogy mindenki tangózik, felmegy a padlásra, kiönti a tejet, beleteszi a patkánymérget, és a kiscicája fejét belenyomja. Végignézi a hosszú haláltusáját, majd kifekszik vele a szabad levegõre, hogy együtt nézzék a holdat, és közben az élettelen tetemet simogatja. Angliában be sem akarták mutatni a filmet állatokkal szembeni kegyetlenségre hivatkozva, majd Tarr a Guardiannek adott interjújában azt állította: végig állatorvosi felügyelet mellett zajlott a forgatás, és a macska a látszat ellenére nem halt meg, sõt a rendezõ saját háziállata lett."

azt nyilatkozta. ebbõl nem lehet megtudni, h él-e a macska. az állatorvost kellene megkérdezni és tanúkat (lehetõleg ne a feleségét).
Redfield 2008 jan. 24. - 17:18:40
(6/110)
Hát beszélgessünk, ha ki tudod egyáltalán fejezni szavakban. :) én mondjuk nem sok más filmre koptatom el, hogy a legjobb magyar film.
Redfield 2007 aug. 01. - 21:19:50
(5/110)
Hát az õ fegyvere a tényszerû bemutatás, a teljes realitás-érzet. Bár a filmjei negatív, depressziós kisugáráza bármilyen mérõmûszert kiakasztana, nem védekezhetünk, nem takarózhatunk azzal, hogy ez csak fikció, mert magunkba kényszerülünk nézni, és a körülöttünk lévõkre. És a felismerés, hogy Tarr eltörli a boldog sorsokat mint tanár a táblán lévõ írást nyomasztó hatású. Nyomasztó hatású, de csak egyetlenegy dolog miatt! És ez az, hogy örökre belénk vésõdik: ha a valóság elõl próbálunk meg menekülni, magunkba folytani a ki nem mondott szót, és az érzést is, ha el vágyunk rúgaszkodni attól amit mi megélünk... akkor ne Tarr Béla filmjeit válasszuk.

Furcsa, hogy senki nem követeli vissza a pénzét. Talán mert melankóliát gerjeszt, hogy találtak egy rendezõt, aki mintha beléjük látna, még ha cserébe meg is fosztja õket a reménytõl. Nem nehéz egy szenvedõ társadalom szenvedõ embereinek szívébõl elõcsalogatni a nyomorúltat.

Ami még a filmnek megadja a hatását, az az is többek közt, hogy a számunkra legszimpatikusabbnak ítélt karakterben se tudjuk meglelni azt, amit el akarunk magunkkal hitetni. Mindenki szánalmas, mindenki gazember, mindenki alapanyag. Ahogy mi is: gyilkosok és áldozatok vagyunk egyszerre. Nincs csap, ahol kezeinket moshatnánk, ha egyszer felborúl bennünk egy illúzió.

PICIKE SPOILER A WERCKMEISTER HARMÓNIÁK C. FILMBÕL!!!
(Bár nem meglepetés annak, aki Tarr-on edzõdik)

A Werckmeister harmóniák azért is egy másik számomra kitûnõ mûve, mert ott van egy központibb karakter: Valuska, akivel egyszerre tápláljuk a reményt, és a szépség érzetét, és aki velünk együtt veszti el ezeket, csak õ a vásznon.
Redfield 2007 jún. 02. - 03:25:54
(4/110)
És (ennyire bíztam is Tarr-ban) a macska nem lett ölve, még a "kínzások" is állatorvos felügyelete alatt zajlottak. Habár nem örömteli dolog így sem, de mindenki fellélegezhet ez alól. Szinte biztos voltam a film közben is a dologban, ugyanis közvetlen azelõtt a rész elõtt van egy vágás. (aminek Tarr-t ismerve nem volt még annyira ott az ideje) :)
Redfield 2007 jún. 02. - 02:27:04 Előzmény Indigo
(3/110)
Pedig érdemes nekiülni. Azt hiszem ez a film (és nem is csak a hosszúsága miatt) örök nyomot hagy az emberben. A kép ködként telepedik a helyszínre, mely mindenhová beszûrõdik, mindent megmutat, nincs menekvés, az egész egy folyton a saját farkába harapó kígyó. Feszült és lebilincselõ hatást kelt az események bemutatása, melybõl kb: félóránként, ha kipillant a nézõ saját környezetébe. Az idõ annyira lassú, hogy olykor kicsit gúnyosan még szinte meg is áll. Minden függ mindentõl, a csalóka remények érzete, az önzés, az emberi kiszolgáltatottság és a befolyásolhatóság Tarr nagy kedvencei, melyeket ezen filmjében is kellõen boncol. Sokkal nagyobb szabású és igényesebb mûnek találom, mint például a Kárhozat címû filmjét, mely szintén: mindenképp említésre méltó alkotás.
Indigo 2007 ápr. 01. - 16:34:49
(2/110)
Huhh, jó régóta megvan már nekem ez a film, de épp a hosszúsága miatt nem szántam még rá magam, hogy megnézzem, elaprózni meg nem akarom. Inkább rászánok majd egy teljes napot, csak nem tudom mikor lesz annyi idõm :$
matamoscas 2007 ápr. 01. - 09:49:06
(1/110)