Téma: Saul fia

offtopic
Juhász Dávid 2015 máj. 17. - 10:25:40
(18/618)
Hogy lehet valaki olyan korlátolt, hogy egy holokauszt témájú filmnél egybõl jobbikozni, meg szélsõjobbozni kezd?
Nagyon primitív és egyben unalmas is már, hogy ha valaki bármilyen kérdésben szembemegy az aktuális zsidó állásponttal, az rasszista, antiszemita, jobbikos, fasiszta, homofób, non-européer stb.
Ideje lenne elfogadni, hogy - bármennyire is az ember pofájába tolják - valakinek nincs ínyére ez a téma.

Én biztosan meg fogom nézni a filmet, és igyekszem majd objektívan értékelni...DE! Nagyon bánt, hogy a magyar adófizetõk pénzén ezt a témát erõltetik (korábban a Sorstalanság is több százmilliós támogatásban részesült), miközben Trianonról, a Tatárjárásról, az Árpád-házi királyainkról, a török veszedelem korszakáról, a Don-kanyarról, a boldog békeidõkrõl, a kalandozásokról nem láthatunk filmet, ahogy Wass Albert szívhez szóló írásait sem láttuk eddig a vásznon, egy árva dokumentumfilmet leszámítva. Ha már itt tartunk, Solymosi Eszterrõl is jól jönne egy minimum objektív változat (tehát nem a Verzió meg a Tutajosok-féle hányingerkeltõ "mûvekhez" hasonló)
offtopic
perry 2015 máj. 17. - 10:04:38
(17/618)
Az emberi szabadság értelmében azt a gombot "haszbálom" amelyiket akarom.
Ha nem tudsz értelmezni, akkor tényleg tök felesleges írni neked.
Kétlem , hogy ha a film jó -amit így látatlanban fikázol- hatalmas beleérzéssel kezelnéd annak értékeit.
1/10
offtopic
tesz-vesz 2015 máj. 17. - 09:13:20 1/10
(16/618)
nyugodtan haszbáld a válaszgombot, meg a vesszõket.
amúgy semmi értelme a kommentednek, ugyanis én egyetértek azzal és azokkal a zsidókkal.
kérlek, ha nem tudsz értelmesen hozzászólni, akkor inkább meg se szólalj
1/10
BurnZero 2015 máj. 17. - 05:52:05 1/10
(15/618)
Elég gyenge film. Miért nem lehet rá nullást adni?
perry 2015 máj. 17. - 02:01:37
(14/618)
Akkor az van , hogy az a zsidó, vagy zsidók toleránsabbak a te értékrended felé mint te feléjük.
1/10
tesz-vesz 2015 máj. 16. - 16:58:21 1/10 Előzmény baktertom
(13/618)
aki unja a holokauszt-filmek, könyvek tömegét, és utálja a filoszemita propagandát, az már szélsõjobb? az már antiszemita? ha az örmények ugyanezt csinálnák, és arról mondanám el a véleményem akkor antiörmény lennék?

és mi van ha ezt egy zsidó mondja?
http://kkbk.blog.hu/2013/10/21/martonyi_es_a_nemzet

http://kkbk.blog.hu/2015/05/15/az_izraeli_allam_tortenete
offtopic
baktertom 2015 máj. 15. - 22:01:55
(12/618)
na...gyülekezik a szélsõjobb, hogy lecsillagozza a filmet, úgy, hogy meg se merik nézni.
lesz dolga a moderátornak.
offtopic
Edmond Dantes 2015 máj. 15. - 19:43:29
(11/618)
"csodálatos": hol láttad? Itthon június 11-étõl vetítik. Netán Cannes-ban? Jó neked.

"véleményünk": kiké? "tesz"-é és "vesz"-é? ;)
1/10
tesz-vesz 2015 máj. 15. - 17:53:46 1/10
(10/618)
még egy csodálatos holokausztfilm! alig várom már a következõt!
tessék mondani, készülnek magyarokról szóló filmek is ebben az izraeli városállamban?

(ki lehet törölni a kommentemet, a véleményünk akkor se fog változni)
smartdrv 2015 máj. 15. - 13:20:08
(9/618)
na, megcsinálták a Mesterségem a halált filmen?

lehet, hogy megvan a második legjobb film a Holocaustról? (az elsõ az Összeesküvés)
perry 2015 ápr. 17. - 15:02:14
(7/618)
Mindketten jól tudjuk , hogy a Remény nevû õnagysága hal meg utoljára.:D
Igen, a Mefisztóban tényleg csak utalás vagy egy mellék szál példának okáért a zsidó öltöztetõ epizódja az ami sejteti a "véget".
Szívesen írtam volna többet is a Saul fiáról de akkor tele lett volna a poszt SPOILERREL, meg aztán jöjjön ki a film -ami remélem a DVD kiadással nem késik annyit mint a Fehér Isten- , akkor érdemes több szem többet lát alapon kommunikálni.
olahmiki1959 2015 ápr. 17. - 12:44:25
(6/618)
Én a magam részérõl a Mefisztót nem sorolnám az ún. holokauszt-témájú filmek közé, ott a vészkorszak inkább csak háttérként, keretként szolgál egy ember személyes tragédiájához, az egyén és a hatalom viszonya problémájának a körüljárásához, az emberi tartás és a belsõ értékek fokozatos, észrevétlen elveszítése folyamatának az ábrázolásához.
De ez csak mellékes megjegyzés.
A Saul fia kifejezetten érdekel, pláne ezek után, amiket leírtál, meg amit olvastam róla.
Ezek szerint tulajdonképpen a haláltábor iszonyata csak hátteréül szolgál egy ember vívódásainak az ábrázolásához, egy hagyomány - a halott gyermek tisztességes eltemetése, - foggal-körömmel történõ megvalósításához, az egyéni érdek és a csoportérdek összeütközésének a problematikájához.
Én drukkolok a filmnek, kíváncsi vagyok, az üzenete "átjön-e" a külföldi zsûrinek és az ottani közönségnek.
Reménykedjünk...:D
Edmond Dantes 2015 ápr. 17. - 10:12:27
(5/618)
Csupán tudósítani akartam a jó hírrõl, amint azt mások, más filmeknél megteszik: "ekkor és ekkor lesz a bemutatója". Nos, én még ezt sem tudom, mindenesetre 1988 óta ez csak a 4. film (1xTarr, 2xMundruczó után), ami bekerült a cannes-i fõsodorba=nagyfilmek közé.
perry 2015 ápr. 17. - 09:00:31
(4/618)
"SPOILER" Értve iróniádat, volt szerencsém azt a verziót látnom amely lehet, hogy még nem a végleges -bizonyára lesznek még vágási utómunkálatok-, a film sajtós elõvetítésen.
Amennyiben magam is szeretnék ilyen eszközökkel operálni /irónia/ akkor írhatnám azt, hogy Szálasi anyja vagy "Tûz van hungarista babám", ne tán Tiszaeszlár a dicsõ múlt címekkel maximum a Jobbik Filmfesztiválra válogatnák be ezeket a filmet.
De ezt is csak azért írom , hogy a keretes szerkezet meglegyen és lehetõséget adjak valakinek bele kötni a posztba.:)))
Azt szeretném elmondani milyen élményeket okozott nekem a Saul fia.
Az tény, hogy sok holokauszt témájú film készült a II. Világháború után és készül a mai napig. Utalhatnék Szabó István Mefisztójára vagy Koltai Lajos Sorstalansága ezeknek a filmeknek sajátja, hogy hol a társadalom és egyén , hol pedig a zsidóság és a társadalom vonatkozásában mûködik a konfliktus.
A Saul fia számomra teljesen új szemszögbõl járja körül a témát. Itt az egyén az aki történet és mondhatnám a történelem fókuszába kerül. A filmen végig vonul a személyes emberi sorstragédia nyomasztó légköre. Az a soha sem gyógyuló seb ami a mikróközösség a család elpusztulásának drámája. Ugyan akkor a film kettõs szerkezetû vagy írhatnám két szálon bont ki választási és viselkedési formákat. Az elsõ szinten a mérhetetlen fájdalmat mutatja fel, a gyermek elvesztését és az ezzel járó elszigetelõdést írhatnám "bezárult" cselekvéssorakt, a már-már az õrület határán mozgó elhatározást a tradíció megõrzésére egy olyan világban ahol minden ennek ellenére "szól" és mûködik. Ennek az ember monomániává váló igyekezetét amely szörnyûséggel körülvett élettérben kilátástalan de az elvekhez való ragaszkodást jelenti. A post mortem végtisztesség krédója ez az elsõ síkja a filmnek, sötét és kilátástalan -a film érdekes választ ad erre- igyekezet a fõhõs lelki békéjének megszerzésére abban a világban ahol ennek a lehetõségnek a végrehajtása és még kísérlete is kilátástalannak tûnik.
A film másik aspektusa Saul viszonya társaihoz. Milyen az a pillanat mikor a közös érdek felé helyezi az egyén a saját "útját". Utak és választások egyén és közösség ezeket a lehetõségeket járja be a film. Mert mindkettõ önmagában is, drámai mindkettõ viszont olyan súlyos és fontos kérdés amit elvonatkoztatva a film alaptörténetétõl az én olvasatomban a mai napig is nehezen megítélhetõ társadalmi probléma.
Ennyit tudnék mondani a filmrõl amely élménye számomra még koránt sem feldolgozott.
olahmiki1959 2015 ápr. 17. - 06:08:01
(3/618)
"Április 16-án délelõtt kihirdették a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Hivatalos Versenyprogramját. A listán sorakozik Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia, amellyel a rendezõ már a bemutató elõtt filmtörténelmet írt: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsõfilmest válogattak be a programba!"

Ha kissé ironikusan akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy az lett volna az igazi botrány, ha ezzel a címmel és ezzel a témával NEM válogatták volna be a filmet a versenyprogramba!...:)))
olahmiki1959 2015 ápr. 17. - 06:03:15
(2/618)
Ez eddig oké, de a filmet láttad? Tudsz róla valamit mondani?
Vagy egyelõre még a magyar nézõk számára nem hozzáférhetõ?