Téma: Senna

lukenukem dec. 03. 20:46:26
(4/4)
kiskoromban még láttam a tv-ben versenyezni. sajnos nem sokat. és kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de azóta is követem az f1-et. főleg az elmúlt 15-20 évben. a brawn gp menetelése óriási hatással volt rám. nagyon szerettem a "rush" című filmet, lauda és hunt folytonos viszályáról, teljesen más személyiségükből fakadó folyamatos ellentétükről. remek film volt. és nagyon vártam, hogy elkészül a "folytatás", ami a senna-prost rivalizálást helyezi központi témába, mert az is bőven megérne egy misét. aztán láttam, hogy a netflix készít egy sorozatott senna-ról. aztán megtudtam, hogy egy brazil produkció... nagyon kettős érzéseim voltak vele. az egyik, hogy igen méltó, de talán egy kicsit túlságosan is elfogult, a másik meg a minőség, elvégre vannak remek brazil filmek, de nem a filmgyártás fellegvára. aztán megnéztem ezt a sorozatot, a werk filmet, és alig térek magamhoz. minden reményem beigazolódott, minden félelmem elszállt, és ami maradt sokkal több mint remélni mertem volna!
a sorozat 6 epizódon át követi végig senna ismert, később dokumentumfilmekből megismert, és feltehetően így zajlott életét. remek színészt találtak a szerepre, aki annyira nem hasonlít a pilótára, de minden más miatt hiteles volt. a történetben voltak fiktív szálak is, amik nyilvánvalóan a címszereplő gondolatainak kimondására lettek beleszőve, ami egy sportoló esetében egy riporter képében tökéletes megoldás. nagyon tetszett benne, hogy megidézte a bemutatott korokat, kb minden apró részlet ott virított, ami reprezentálta az adott korszakot. akár ruhák, hajviselet, autók, tényleg minden. az angliai f1 előtt éveket bemutató rész volt talán számomra a legkevésbé hiteles, révén úgy éreztem, mintha folyamatosan csak egy pályán versenyeztek volna. nyilván nem ismerem a kis szériák 80-as években használt pályáit. én végig úgy éreztem, hogy korai spielberg-ben versenyeztek, ausztriában, ami ma már red bull ring. közben meg nagyon nem. a werk-ből kideürlt, hogy egy pálya adta az összeset, amit bemutatnak, és az összes nagyon híres kanyart abból mintázták meg, aztán a hátteret meg nyilván cgi-al oldották meg. az autókat megépítették, amikből sokat szintén digitalizáltak, és a tömegjelenetek újra rekonstruálásakor azokat használták fel. de egyáltalán nem lógott ki a lóláb, nagyon nem éreztem butának vagy rondának a cgi-t, teljesen hitelesen repített vissza az időben, a világ legjelentősebb versenypályáira. az ismert és kevésbé ismert, de létező, valós figurákat igen jól hozták a színészek. lauda sminkje, és az őt alakító színész is remek volt. nagyon sok megoldása páratlanul jól sikerült, főleg azon tudattal, hogy egy brazil produkció. elképesztően grandiózus vállalkozás volt, de pont emiatt, hogy brazil produkció, minden képkockán érződik, hogy mekkora tisztelettel, és alázattal vágtak bele a munkába.
kicsit átrobog élete jelentős szakaszain, hol gyorsabban, hol elidőzve, és csak igen keveset foglalkozik azon vívódásaival, hogy meg kellene reformálni a sportot, családot kellene alapítani, mihez kezdene, ha abbahagyná esetleg, amik tényleg hozzáadtak volna a kultuszához. de ezzel együtt is nagyon érzelmes sorozat volt. nagyon méltó a legendához, és ezt igen jól ábrázolták is, hogy mit jelenthetett, és feltehetően jelent a mai napig a brazil embereknek. ami egyszerűen felfoghatatlan nekem (aki amúgy jelenleg nem drukkol egy f1 pilótának se. vannak szimpatikusak, és kevésbé, de nincs azaz egy akivel tudnék azonosulni), a mai világban, hogy egy országnak ennyire szívügye legyen egy autóversenyző. ezek voltak a legjobb pillanatok egyébként. meg a részek a családjával. tényleg érzelmes, nagyon megható pillanatokból nem volt kevés. és nagyon jól átjött, hogy miért is ő az a pilóta akivel azonosítják a mai napig a forma 1-et. hiszen sok rekordot nem döntött meg, de amit igen, azokat már rég megdöntötték. de ő tényleg nem emiatt, és biztos nem a tragikus halála miatt lett az aki, mert ő már életében is pontosan ez volt!
nagyon ajánlom a sorozatot mindenkinek, aki kedveli a forma1-et, de azoknak is, akik csak egy érzelmes, és szép drámát néznének meg, egy óriási példaképről.
Blindmouse dec. 02. 11:59:18 Előzmény Kommentátor
(3/4)
Kb. Én azon röhögök mostanában hogy idén M.V.-t ekézik hogy mennyire erőszakos, letol mindenkit.. aztán Senna pont ugyanilyen volt, szemrebbenés nélkül ment neki ugye a riválisnak, abban a biztos tudatban hogy ha kiüti akkor övé a VB, aztán elsétált ebédelni..
Írom ezt úgy hogy anno Sennáért rajongtam..
Aztán egy korszakkal később ugyanilyen pimasz volt MSC is, aztán később meg HAM. kedveskedve nem lehet bajnokságot nyerni.

Viszont ezt a sorozatot úgy érzem meg kéne néznem. :)
Kommentátor dec. 02. 10:42:30 Előzmény Kaszis
(2/4)
A Sennáról készült filmekben/dokumentumfilmekben visszatérő direktíva, hogy ő volt a szent, Prost és Balestre pedig a sátán.
7/10
Kaszis dec. 01. 19:45:04 7/10
(1/4)

Tegnap megnéztem mind a hat részt és csak ajánlani tudom mindenkinek. A sorozatban bemutatott futamokat annak idején mind élőben láttam az osztrák tévén és a Senna-Prost párharc minden pillanatát fel tudom idézni. Aki emlékszik arra az időszakra, az tudja, hogy akkoriban mindenki a Forma 1-ről beszélt. A kollégiumban ölre mentek a Senna-Prost rajongók. Sennát személyesen is láttam 1992-ben a Hungaroringen, a pódium előtt a díjátadáskor az első sorban álltam. A sorozat bemutatja Ayrton pályafutásának fontos pillanatait, habár bizonyos időszakokat érthetetlenül átugrik. A 1984-1987-ből mindössze 2 futamot látunk, és a 1991-1993 évekből sincs sok minden. Mansellt is nagyon hiányoltam, pedig ő annak a korszaknak szintén egy fontos figurája volt. Prost sokat szerepel, habár ő és Balestre lettek a főgonoszok. Az utolsó részben viszont már barátokként látjuk a két riválist, ami plusz pont a készítőknek. Senna rendkívül karizmatikus és összetett személyiség volt a valóságban és emberként természetesen voltak hibái is. Itt viszont egy szentként mutatják be, ami szerintem erős túlzás. Több csúsztatás is van a sorozatban, de a lényeges események (versenyek, ütközések) tényleg úgy történtek. Nagyon tetszettek az autók és a zenék. Kedvencem, amikor Motörheadre előzgetik egymást 1988-ban. A színészeknél voltak azért mellényúlások. Szegény Gerhard Berger, Ron Dennis, Frank Williams stb. még csak halványan sem emlékeztetnek az akkori valódi személyekre. A főszereplő odatette magát, és Lauda és Prost is jók voltak. Lauda osztrák akcentusa nagyon jól sikerült az eredeti angol verzóban. Sajnos a sorozaton gyakran látszik, hogy brazilok csinálták kevés pénzből. A brazil szappanopera feeling is visszaköszöntött időnként, a tömegjelenetekben mindig 20-30 ember látszott és a CGI-nél is kilógott a lóláb. Ami még zavaró, hogy a kocsik és a sisakok mindig patyolat tiszták voltak, holott ez egy Forma 1-es versenyen természetesen nem így volt. Sennáról köztudott volt, hogy nőfaló volt és hogy terhes volt a felesége amikor szakítottak a karrierje miatt. Nos ezekről a sorozatban nem sokat tudunk meg. Mindezen negatívumok ellenére az utolsó rész nagyon tetszett és megérintett érzelmileg. Ezt a kritákat úgy írtam, hogy abszolút Prost rajongó voltan annak idején. Érdekelne mások véleménye is a sorozatról.