Téma: Sigmund Freud

Kreszcencia 2009 okt. 03. - 15:37:55
(4/4)
nekem ezzel a dokumentumfilmmel volt bajom. az egy órából kábé a felében csak ilyen elvont freaky bevágások vannak csöpögõ vérrel meg a szobákban komolyzenére keringõ kamerákkal..., ráadásul a narrátorcsaj szövege totál érdektelen néha és önismétlõ. akkor már többet érsz ha wikipédiázol kicsit...
Zitike 2008 júl. 03. - 02:06:54 Előzmény Padisah
(3/4)
Nem a szexközpontúsággal van ott a baj -- még éppen az a legörökérvényûbb része a tanításnak --, hanem azzal, hogy az értelmezés legnagyobbrészt csak az adott társadalmi környezetben állta meg a helyét az adott történelmi idõpontban. Ha egyáltalán azt megfigyeled, hogy hogyan gondolkodunk ma a szexrõl, és hogyan gondolkodtak a szexrõl, mint taburól Freud korában, akkor megérted, mire gondolok: az összes elhárító mechanizmus ma már másként (vagy egyáltalán nem) mûködik. Másként fogalmazva: manapság már éppen nem azt tartjuk erkölcsösnek, aki véka alá rejti vágyait, akaratát, hanem azt, aki minél szabatosabban kifejezi azokat. Ezért az interpretáció terén nem sikerült örökérvényût alkotnia -- végül is a "korszellem" késõbbi változásaival nem számolhatott.
Padisah 2008 jún. 30. - 22:06:38 Előzmény Zitike
(2/4)
Igazán megemlíthették volna Josef Breuer-t, Bertha Pappenheim esetét, és hogy a Breuer által megállapított diagnózisa mekkora baklövés volt, Freud bizonyos jellembeli sajátosságait ("mindig igazam van"), a kokain -és dohányzásfüggését, amellett, hogy mekkora horderejû felfedezést tett. Ami viszont talán mégsem lett eléggé kivesézve. Hiszen a téma továbbfejlõdött; -nem ide értve azt, hogy közben az eredeti tanítást mennyire összezagyválták, hogy végül használhatatlannak lehessen egyesek által minõsíteni. Tisztelem õt azért, hogy ki mert állni, és valami újjal elõhozakodni. Persze, nem kellett volna mindent a szexbõl és a szexre le- és visszavezetnie.
Zitike 2008 jan. 05. - 14:33:05
(1/4)
A filmben egy megkérdezett épp most nyilatkozta:
"Az álomfejtésben -- én úgy látom -- túl nagy szerep jut a véletlennek."
Egyetértek.