6/10
Danzak 2015 dec. 21. - 17:47:02 6/10
(776/2836)
hát hol is kezdjem. Tegnap néztem meg a filmet, vártam egy kicsit hogy leülepedjenek a dolgok.
Csalódás volt. nekem legalábbis.egy olyan épkézláb momentuma nem volt a filmnek ami úgy igazán megfogott volna.
Spoiler lehet benne: ilyeneket és ehez hasonlókat tudok kiemelni például amikor a lány leszánkózik a homokdûnérõl... szép volt és semmi több. Han Solo fiára egyszerûen nem értettem a szereplõválasztást.. nem tudom hogy gondolták ezt komolyan. Az óriás hologramos E.T. féleség megint mi akart lenni??? Az úgymondd végsõ csata a lány és han fia között az egy paródia.. Elõször veszi a kezébe a lézerkardot és legyõz egy képzett Jedit??? a szakadék szélérõl persze egy gyors agykontroll és egy mély levegõ után..
Többször is feloszlottam a film alatt sajnos. Kár volt folytatni..
6/10 hatalmas jóindulattal
5/10
-csengõzoli-- 2015 dec. 21. - 17:29:16 5/10
(775/2836)
SPOILER

Én is a csalódottak táborát erõsítem, leginkább azért,mert érezni lehet a filmen ,hogy maximálisan politikailag korrekt akart lenni a nõi Jedivel és a feka Finnel.
Még esetleg egy ratyi Darth Vader kellett volna.
Disney kiherélte ezt a sztorit, sehol sincs már a rettegett, sötét erõ,nehogy elsírja magát az Xboxon felnõtt Józsika és bepereljék a mozit,mert pszichológushoz kellett vinni szegényt a film után.
A régi részeknél az ereinkben megfagyott a vér,mikor belépett Dart Vader, na ennek vége.
Van helyette maszkos Harry Potter,mint fõgonosz,akinek visszapofáznak, náci karlendítés, Hildegard nõvér (Leila) és egy rakat szr story.
Minden egyes harc,csata, rajtaütés tökéletesen kiszámítható!
Az egész film,elejétõl a végéig!
Érezni,hogy a film készítõi csak arra alapoztak,hogy a régi szereplõk feltûnésére elélveznek a nézõk. Ez nagyon kevés!
Ez az a rész,amit biztosan sosem fogok itthon visszanézni, ez már a világon semmirõl sem szól,csak arról,hogy keressünk még több pénzt a névbõl, a legendából.
Semmi fantázia,semmi újdonság, semmi hangulat.
Csonger 2015 dec. 21. - 16:50:39
(774/2836)
Egyébként Csubakka ebben a filmben volt legszimpatikusabb. :)
6/10
Castleon 2015 dec. 21. - 16:34:01 6/10
(773/2836)
Biztos velem van a baj és túl nagyok voltak az elvárásaim, de szitkozódtam másokkal együtt kifelé menet.

1., 3D verzió: Ezt a konvertált 3D-t még mindig meg tudják kajáltatni velünk? A Marvel filmekben is ugyanezt tolta a Disney. Még a Final Destination 4 által konvertált 3D is látványosabb volt. Az Avatar-ban láttam utoljára normális 3D-t.

2., Nem akarok neveket sorolni, de több színész játéka igazán siralmas volt. Különösen Boyega adta az amatõr színész szintet.

3., A kulcs karakterek is folyamatosan adták az ostobát. A forgatókönyv írók szerint tényleg ilyen idiótának kell lenniük? (Mara Jade karaktere például nagyon hiányzott részemrõl.)

4., Szétfeszíti a filmet, hogy minden korosztályt meg akartak szólítani. Ha csak a profit miatt, akkor azért megértem. Például: A kisgyerek pár székkel arrébb folyamatosan kérdezte a kísérõjét, hogy mi folyik a vásznon, mert nem értette. Hiába készült az õ korosztályának a golyó-robot.

5., Az esztéta geek-eket nem irigyelem. Logikailag a Martian (Mentõexpedíció) jobban fel volt építve.

6., CGI. Na ez az egy, amire egy rossz szavam sincs. Úgy látszik a rohamosztagosok is megtanultak végre célozni. :-)

Szóval részemrõl 10/6, de csak jóindulattal a CGI és nosztalgia visszatekintések miatt.
csabaga 2015 dec. 21. - 16:09:20 Előzmény REELMAN
(772/2836)
Hát nem tudom,de 30 év után év valahogy nem vagyok igazán kíváncsi a folytatásra.
Már az is buta dolog volt,hogy az elõzménytrilógiát megnéztem,sõt már a régi epizódok sem ütnek akkorát.

Viszont a Vissza a jövõbe vagy az elsõ három Indy filmet ma is szeretem,az nem avult el a szememben.
Csonger 2015 dec. 21. - 15:20:55
(771/2836)
Évtizedek óta várok egy új Star Wars filmre, amiben Luke, Han és Leia szerepel. Most végre megkaptam. :) Luke ugyan alig kapott vászonidõt, de nagyon jó érzés volt öreg mesterként viszontlátni. Leia (és Thripio) épp annyit szerepel, amennyit feltétlenül muszáj, és ez az õ esetükben nem is baj már. Han pedig egyenesen üdítõ látvány a temérdek ránca ellenére is. Bár ebben a filmben nem is annyira a régi Han Solóra, mint inkább a legutóbbi Indana Jones-ra emlékeztetett.
Tele van érzelemmel ez a film. Jó érzés a régi fõszereplõk nevét legendás hõsökként emlegetve hallani az új szereplõk szájából. Folyamatos a nosztalgia, a visszautalások a régi filmekre. A lezuhant csillagromboló, a régi felkelõ pilóta sisak, a lépegetõ roncs... A hajótörött magányos gyaloglása a végtelen sivatagban. A droid, aki fontos információt hordoz. Vader megolvadt sisakja. A dejarik sakktábla a Sólyom fedélzetén. A Sólyom célzószámítógépének hipergagyi kijelzõje (hipergagyi, de mégis ez illik oda). Sõt, eleve magát a Sólymot hihetetlen öröm viszontlátni. És persze a Sólyom nem az igazi az üldözõ TIE-vadászok nélkül. Az újfajta, kétszemélyes TIE-vadász célzórendszerén való tekergetés egy újabb tisztelgés a régi filmek elõtt (Vader is folyton tekergetett ott valamit). Akárhány régi szereplõ felbukkan, mindig a nekik megfelelõ zenei téma csendül fel, ami azonnal visszacsatol az eredeti trilógiához. De a visszautalások a sokak által utált elõzménytrilógiát is érintették: ahogyan BB8 elfoglalja a helyét az X-szárnyúban, az egyértelmûen a Baljós árnyakat idézi; Maz Kanata kocsmájánál a sok zászló között fel lehet fedezni olyanokat, amiket a fogatverseny startolása elõtt vonultattak fel az elsõ epizódban; Kylo Ren pedig a klónokat emlegeti.
Különösen tetszik, hogy a korábban megismert dolgokat új oldalról is bemutatják. A rohamosztagosok eddig csak arctalan katonák voltak. Néha ugyan mutatták, hogy egyik-másik lehajol az elesett bajtársához, de ennyi. Most viszont nagyon jó húzás volt a rohamosztagosokat célba lövõ egyéntõl hirtelen áttérni a másik oldal szemszögébe. Az egyik osztagos együttérzõn néz sebesült társára, aki a véres kezével még utoljára megérinti elõbbi sisakját. Ugyanezen rohamosztagos nem sokkal késõbb vonakodik fegyvertelen civilekre lõni. Soha sem mutatták még így õket; mindig csak könyörtelen karhatalmi szervként voltak ábrázolva. És most végre helyretették sokak tévhitét: a rohamosztagosok NEM klónok. :)
Új szemszögbõl láthatjuk a TIE-vadászt is: korábban csak úgy szerepeltek, mint könnyen megsemmisíthetõ céltáblák. Oké, jónéhány lázadó vadászgépet leszedtek, de ezzel együtt is csak ugyanannyira lehetett õket komolyan venni egy ûrcsata közben, mint a rohamosztagosokat egy tûzharc során: semennyire. Nem voltak többek mozgó célpontoknál a felkelõk szórakoztatására. Most viszont épp egy TIE-vadász jelenti a menekülés egyetlen módját a fõszereplõk számára, ráadásul az elit X-szárnyú pilóta maga is meglepõdik a TIE-vadász gyorsulásától.
A fénykard megint új aspektusban lett bemutatva. Eddig csak egy izgalmas eszköz volt, a Jedik szabvány oldalfegyvere. Egy látványos kellék, amit eleinte jobbra-balra lóbálva használtak, késõbb táncszerû koreográfiát rajzoltak vele az aktuális fõszereplõk. Most viszont egy misztikus kegytárgy, ami magához szólítja az arra érdemest, akit aztán sokkoló látomásban részesít.
Az Erõ is új fícsöröket mutatott meg: most a táv-fojtogatás és húszméteres ugrás helyett kapunk gondolatolvasást és mozdulatlanná merevítést (utóbbi esetén lehet szó akár emberrõl, akár lézernyalábról).
Az Ezeréves Sólyom mûködtetése is új megvilágítást kapott. Sosem tudtam, hogy igazából Csubakkának mi a szerepe a Sólyom vezetésében, de most nagyon jól látszott, hogy másodpilóta nélkül nem is olyan könnyû elkormányozni a gépet. Ahogy most derült csak ki az is, hogy Luke mennyire tehetséges volt: egyszerû parasztfiúként már elsõre otthonosan kezelte a Falcon alsó lézerágyúját, ehhez képest a lõfegyvereken nevelkedett Finn számára komoly kihívás volt ugyanez a feladat. Egyébként Finn nem túl gyakorlatias: amikor elromlott az ágyúja, csak fel kellett volna másznia a fenti ágyúhoz…
Han is megújult: pár évtizeddel ezelõtt Han a Sólyom fedélzetén humbugnak nevezte az Erõt, most meg ugyanott, a Sólyom ugyanazon helyiségében épp az õ szájából hangzik el, hogy az Erõ valóban létezik.
Az új színészek mind tetszenek. Bevallom, Boyegától tartottam kicsit. Nem azért, mert néger (az egy percig sem zavart), hanem mert a nyilatkozatai alapján nem volt szimpatikus. De a filmben nagyon jól játszik, minden megnyilvánulása hiteles. Ridley is mindvégig nagyon jó. A szerepét is jól megírták, amit eljátszik. Meg még bájos is. A pilóta srác is rendben volt: laza, könnyed, rokonszenves. Kylo Ren eleinte profinak tûnik, aztán kiderül, hogy nagyon labilis személy, aki dühében berendezéseket kaszabol. Késõbb is megnyilvánul, hogy nem egyszerû karakter. De a színészválasztás itt nem volt túl jó. Ez az arc egyszerûen nem illik a karakterhez. A családfája ismeretében különösen nem. Egyik rokonának sem volt ilyen vastag hússzája és ekkora orra. Tetszett, hogy Ren és a tiszt rivalizált egymással. A fõfõgonosz óriási lényt viszont nem tartottam jó ötletnek. Amíg ki nem derült, hogy csak hologram. Így már nyugodt vagyok, hiszen Palpatine elsõ szereplése is egy felnagyított hologram volt.
A magyar szinkron nagyon rendben van. Kylo Ren maszkos hangja félelmetesen jól sikerült. Ezerszer jobb, mint bármelyik magyar Vader-hang. A többi szereplõ szinkronhangja is bevált. Óriási baki volt viszont közvetlenül Finn bemutatkozása elõtt két másodperccel Finnt a nevén illetni: – Finnben megbízhatsz. – Mi a neved? – Finn. Remélem, hogy ez csak magyar hiba, és eredeti nyelven nem így hangzik ez a párbeszéd.
Ami nem világos:
- Mik voltak azok a bolygók, amiket megsemmisítettek? Az egyik a Coruscant volt? És hogy lehetett ezeket mind az égbolton látni? Ezek egyazon rendszer bolygói voltak? Akkor az ellenállás bázisa is abban a rendszerben kellett legyen (különben nem látták volna a robbanásokat), miért épp azt a bolygót hagyták meg?
- Han ezer éve Csubival lóg. Hogyhogy eddig sosem próbálta ki Csubi fegyverét??
- Az ázsiai bandában megláttam a Raid fõszereplõjét. Õt nem azért hívták a filmbe, hogy legyen valami látványos közelharci jelenete? Két másodpercig mutatják, szövege sincs.
- A temérdek elõzetes kb. egyharmada nem volt benne a filmben. Miért olyan snitteket használnak a filmbemutatókhoz, amiket aztán nem látunk viszont a vásznon?
Ami nem tetszett:
- A zene. A régi dallamok felidézése persze oké, de minden más felejthetõ. Még az elõzménytrilógia is adott legalább két baromijó zenét, de ez az új film semmit. Mintha nem is szólt volna zene a film alatt.
- A krómpáncélos nõ szerepe. Ugyanis nem volt neki. Amit láthattunk tõle, azt akármilyen mezei tiszt is hozta volna. Így viszont mi értelme volt ennyire megkülönböztetett megjelenést adni neki? Szerintem biztos forgattak vele érdekesebb jeleneteket is, csak valamiért kivágták.
- A filmvégi légicsata. Teljesen rendben volt, de kábé annyira súlytalan, mint a Baljós árnyak filmvégi ûrcsatája. Nálam még mindig a Jedi visszatér ûrcsatája viszi a prímet.
- Solo hajóján a két banda és a szörnyek közötti hûhó. Ez valahogy egyáltalán nem volt idevaló. Mintha egy másik film lett volna.
Verdikt: meg kell néznem még egyszer, hogy tisztán lássam. A sok-sok visszautalás és nosztalgikus elem ellenére egyelõre kicsit idegennek tûnik nekem a film. Mintha a prekvel-trilógia az összes hibájával együtt jobban beleillene a képbe. Viszont az zseniális húzás, hogy Luke várva-várt szereplésével zárul a film: háttal áll, felénk fordul, leveszi a kapucniját, nem szólal meg, csak a tekintetét látjuk, és jön a stáblista. Ez eddig a hét film közül a leghatásosabb zárójelenet.
1/10
Eva Zsitva 2015 dec. 21. - 14:52:07 1/10
(770/2836)
S már ki is adták a 8rész elõzetesét.

https://www.youtube.com/watch?v=TJjfUTzkM1s&noredirect=1
9/10
zsotya010 2015 dec. 21. - 13:54:30 9/10
(769/2836)
Mesének mese, de azért ovisoknak nem kéne mutogatni szerintem. Volt benne olyan rész, nem is egy.
Muya 2015 dec. 21. - 13:21:56
(768/2836)
Akár egy ovis is megnézheti. Nincs benne semmi olyan,amit egy gyerek ne láthatna. Szerintem.
1/10
xdm 2015 dec. 21. - 12:49:27 1/10
(767/2836)
"mikor menekülnek a Jakku-n és Finn megfogja Rey kezét, õ meg rászól, hogy de anélkül is tud futni."

Disney matiné 6-10 éves korig....

Ekkorát még nem csalódtam filmben. Pedig mennyire vártam...áh.
frottirzokni 2015 dec. 21. - 12:35:46
(766/2836)
Én még szivesen ottmaradtam és néztem volna tovább a filmet. Semmi problémám a szentimentális részekkel, a megvalósítás elképesztõen jól sikerült mind technikai, mind "örökség" szempontból. Szóval simán ottmaradtam volna még a folytatásra, sok potenciál van benne. Pont az itt (is) feltett kérdésekre adott válaszok fogják alakítani a folytatást szerintem.
Csakhát ugye az majd késõbb jön.
1/10
xdm 2015 dec. 21. - 12:24:26 1/10
(765/2836)
Hû maradjon? Ja 4. rész újraforgatva sokkal gyengébb karakterekkel... meg a rehab osztályról elõkapart múmiákkal...
Nem értem mirõl szól ja, nyilván. Mert nem kajálom be ezt a látványorgiába csomagolt, nulla eredetiséget felmutató koppintást...
Ostoba párbeszédek, han és leia a nézõhöz beszél folyamat, nem egymáshoz. Így kiszólnak a filmbõl, hogy a nézõ tudja meg, hogy mi történt azóta... Legrosszabb szappanoperás technika.

Hogy én mennyire vagyok rajongó, és mit értek vagy nem, arról neked fogalmad nincs. Tessék vérpistikék most lehet nyáladzani erre a pénzlehúzásra, mert ez nem sw.
REELMAN 2015 dec. 21. - 12:19:32
(764/2836)
Szerbusztok
Sosem szoktam kritizálni egy filmet, hiszen nem vagyunk egyformák.
Talán elkeseredésemben írok. Talán a filmet elõre istenítõ média, vagy a saját elvárásaim csapdájába estem. Ez a film a sorozat szégyene. A film végén, a nézõtéren döbbent csönd. Szerintem senki nem hitte el, hogy lehet így elrontani egy filmet. Ezen a sorozaton nemzedékek nõttek fel, a család minden tagja kíváncsi volt a folytatásra. Sajnos ez a film számomra, sem látványban sem színészi teljesítményben és egyáltalán bármiben, ami ezt a sorozatot legendává tette a film történelem legnagyobb csalódását okozta.
9/10
Kölyök89 2015 dec. 21. - 11:48:03 9/10
(763/2836)
Igen, ez nekem is nagyon tetszett. És ehhez jön még, ami szintén jó volt, mikor menekülnek a Jakku-n és Finn megfogja Rey kezét, õ meg rászól, hogy de anélkül is tud futni. Ez picit a Han-Leia közti csipkelõdõs stílus továbbgondolva, kivéve a szerelmet, ami én remélem nem lesz. :) az sablonos lenne.
Szóval ide annyit, hogy szerintem a humor jól van adagolva, legalábbis kettõjük közt ez nagyon jól mûködött.
Amúgy igen Anakin-Padmé szál egy parányit csöpögõs. Pedig azt is meg lehetett volna csinálni szépen.
Norhytm 2015 dec. 21. - 11:06:48
(762/2836)
Teljesen egyet értek.. Akkor nem csak mi láttuk ugyanigy.. Ennek a filmnek addig volt hangulata amig lement star wars felirat az elején..
1/10
Taki77 2015 dec. 21. - 10:43:50 1/10
(761/2836)
Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy vannak még sokan a Galaxisban, akik nem vesztették még el a józan ítélõképességüket, az –az igen is ki mernek állni a saját véleményük mellett (talán ez még nem fikázás ügye kedves polgártársak) és nem sorakoznak fel a tömeg hangja mögé.

SPOILER

Ebbõl adódóan én is csak azt tudom mondani (írni), hogy hatalmas csalódás volt számomra ez a film, amit már annyira, de annyira vártam. A film megnézése után órákig elemeztük a látottakat a barátokkal, ismerõsökkel és arra a következtetésre jutottam, jutottunk, hogy három-négy óra alatt és két rekesz sör mellett jobb történetet találtunk volna ki, mint amit a filmben kaptunk. Teljes összevisszaság és zavaradottság látszik a mozivásznon. A karakterek gyengék, a régi szereplõk meg ki vannak herélve. Az öreg Forddal próbálták elcipeltetni a történetet, de most ehhez õ is kevés volt. A sötét oldal szereplõi nem hogy nem félelmetesek, hanem egyszerûen szánalmasak és nevetségesek. Pedig ügye a sötét oldalt a félelem tartja össze. Az Aladin csodalámpájából elõbukandó „Szellemtõl” senki sem fél, sõt teljes a káosz, hogy ki, ki felett is áll a gépezet hierarchiájában. És a nagy beszédes jelenet, ahol a piros zászló a háttérben, a katonák sorban és még kart is lengetnek,…. na ne már, miért kell ez?
A filmet nem hogy nem járja át az erõ, de még meg sem rezzen semmi. A régi galaxis lakók közül két karaktert lehet viszont látni, miért kellett õket is likvidálni. A kalózok egyszerûen szánalmasak voltak, ott például megjelenhetett volna akár Pondababa karaktere is újra.
Továbbá semmilyen infót nem kapunk arról mi a helyzet jelenleg a galaxisban. Leia szemében nincsen tûz, a lelkesedés már a múlté, de miért, hiszen neki kéne rendet rakni mindenhol. A napenergiás fegyver pedig az Armageddon II. –ben jó lett volna.
Sajnos a filmbõl, pont azok az elemek hiányoznak, amelyek naggyá és népszerûvé tették, az pedig a fantázia, fantázia, és a fantázia. Eme fûszer nélkül nem ér semmit a leves, hiába van tele hússal. Ez a fûszer nagyon kell egy jó meséhez is.
Amit meg egyáltalán nem értek, hogy most hirtelen divat lett fikázni (ezt mások írják így) az elsõ három részt, de miért is?
Azért mert ott azt kaptuk, amire számítottunk?
Egy Anakin életét felvonultató sorozatot, tele drámával, politikával, cselszövéssel, harccal, ármánnyal és szerelemmel.
Hát ezek közül az új részben szinte semmi sem volt.
Mindent összegezve a film pontozása az én lelkivilágom szerint:
Látvány: 10 pont
Történet: 2 pont
Színészi játék: 5 pont
Zene: 4 pont

Ami viszont a leges legrosszabb érzés, és ebben a barátaim is egyet értettek, hogy úgy jöttem, ki a vetítésrõl, hogy nem várom a következõ részt, nem tudtak bennem semmilyen érzelmi, gondolati szálat megmozgatni a film készítõi, és ez nagyon szomorú!
5/10
offtopic
-csengõzoli-- 2015 dec. 21. - 10:40:00 5/10
(760/2836)
Harry Potter volt, nem ismerted fel?
1/10
offtopic
cellasto 2015 dec. 21. - 10:22:08 1/10
(759/2836)
én is azt vártam,mikor jön donald kacsa vagy bambi beállni a rohamosztagosok közé :D
10/10
Kolókapitány 2015 dec. 21. - 10:17:24 10/10
(758/2836)
+1
SPOILER

Ami szerintem még nagyon jó döntés volt Abramstól és Lucas biztos nem így csinálta volna az Rey és Finn kapcsolata. Amikor ugye megmenekül annak a szörnynek a fogságából és összetalálkoznak Reyyel , akkor annyira izgultam, hogy "ugye nem fognak csókolózni , ugye nem!" és hála istennek csak ölelés volt. Amikor a végén fekszik Finn és oda megy hozzá Rey és mondja neki, hogy még találkozunk barátom, az is nagyon el lett találva. Szóval szerintem ez is egy nagyon érdekes és nem sablonos , csöpögõs(amilyen sajnos az Anakin-Padmé volt) szerelmi(???) szál.
10/10
Kolókapitány 2015 dec. 21. - 10:05:50 10/10
(757/2836)
Elõször nekem nagyon nem, aztán ahogy haladt elõre a dolog és átgondoltam, rájöttem, hogy neki ilyennek kellett lennie és Adam Driver ezt nagyon jól hozta. Ez az elsõ pillanatban ért csalódás amiatt volt , mert a trailer alapján szerintem kb. mindenki azt gondolta, hogy SPOILER olyan lesz , mint az eddigi sithek. De ez ugye az ÉBREDÕ erõrõl szólt. A következõ részben már biztos , hogy teljesen más lesz. Han megölésével megpecsételõdött a sorsa, az a vívódás , ami eddig volt benne szerintem elmúlt. Snoke utána ugye mondta is , hogy be kell fejeznie a kiképzését szóval egy igazi badass karakterre számítok majd ezek után.