1/10
tazmanch 2025 dec. 31. - 04:45:12 1/10
(112/132)
Lehet, hogy nem leszek népszerű, de ez a sorozat nagyon túl van hype-olva. Gyerekeim kattantak rá, kábé ilyen FOMO effetktus miatt, gondoltam adok neki egy esélyt. Végigkínlódtam az első évadot (6. résztől pörgetve), hát egyáltalán nem tudott berántani, pedig mondták, hogy várjam ki a 3.-4. részt és majd beindul. Nekem nagyon vontatott és unalmas volt, kábé a 3. résznél már ki tudtam következtetni, hogy miről szól az egész és mi van a háttérben (végül be is igazolódott a sejtésem). Láttunk már hasonló sztorti,

ahol a hidegháború alatt katonai céllal próbáltak kifejleszteni kutatóbázisok biológiai és humán fegyvereket és félresikerül a projekt

, de ez nagyon gyermetegre sikerült. Valóban fiatal tiniknek készült, semmi indok a 16+ besorolásra, nekem ez nem ütötte meg az ingerküszöböt. Olyan sorozatok, mint a From, Yellowjackets, Harper-sziget, TWD, Lost, Spartacus, Prison Break sokkal pörgősebbek és ütősebbek, ez egy gyerekmese, lapos sztorival. King jópár hasonló történetet megírt már (amire utalás is van), persze azok sokkal ikonikusabbak és félelmetesebbek (pl AZ, IT: Welcome to Derry). Ami jópofa, az a Kinder Joy figurák gyűjtése és ennyi. De ez persze egy magánvélemény, részemről finish, nem fogom az időmet erre pocsékolni.
k11zoltan 2025 dec. 30. - 18:13:56 Előzmény Noncsi0601
(111/132)
Én is csodálkoztam rajta, úgyhogy rákerestem a szinesz csávóra, és ott láttam, hogy a való életben is az. Gondolom ő kérte, hogy tegyék bele a sorozatba is, hogy az.
4/10
4anyreg 2025 dec. 28. - 20:46:44 4/10
(110/132)
Nekem nagyon-nagyon nem működik ez az utsó évad, az előzőben már egészen jól lezárhatták volna az egészet, itt olyan érzésem van, mintha küzdöttek volna a sotryval, mert még egy bőrt le kellett húzni, még egy egész évadot ki kellett köhögni, de a kreativitás már kifújt. Egyáltalán nem működnek benne az érzelmes részek sem, kevés olyan jó sorozatot láttam, ahol ezt az utsó részekben nem tudták hitelesen megoldani, sőt, volt ahol óriásit ütött, de itt folyamatosan érzem rajta az erőlködést, a hatásvadászatot, a "kell-bele-ez-is" effektet. A pusztán ijesztegető hülyeségek sem illenek ide, Vekna is lelkizik megállás nélkül a gyilkolászás és a világ elpusztítása közben, nagyon fura ez az egész. És hát liberális gondolkozású vagyok, ha kell a story line-ba a gender, akkor okés, de itt minek kellett ez, hol jött a történetbe? És ahogy kivitelezték, mint egy kis színház, hihetetlen. Jó, ráerőltettek egy kicsavart megoldást, de annyira gyermeteg volt, és persze azzal a szereplővel csinálták, aki eleve meleg a normál életben, már évek óta tudjuk. Ezt pl. az Esernyő Akadémiában sem értettem, miért kellett beleírni Eliot életbeli transszát, egyben megünnepelni a dolgot, hiszen ők ezen esetekben színészek (pl. Eliotnak, ha továbbra is lányt kellett volna alakítania egy filmben, nem ment volna?). Igyekeztem a fenti károgásaim közben (elnézést azoktól, akik imádják ezt az évadot is, senki lelkébe nem akarok belegázolni!) a történetből semmit sem el-spoilerezni, de akkora csalódás ez az egész évad, részről-részre - így lesznek ígéretes alkotókból hatalmas csalódások, pl. Neill Blomkamp vagy Richard Kelly (mindkettő nagy kedvencem volt első idejükben). Már a dupla-epizód finálét sem tudom izgalommal várni, csak ha már ennyi évadot rászántam, és az első 60-80%-ot valóban élveztem, már csak megnézem, hogyan zárják le. 4 csillag, és tényleg csak a korábbi (főleg az első 3) évad miatt.
1/10
TheOldMan 2025 dec. 28. - 15:07:06 1/10
(109/132)
No comment !!
Legyen elég az osztályzat :
5.évad/1 rész . 8/10.
2.rész. 8/10.
3. rész: 9/10.
4.rész: 10/10.
5.rész: 9/10.
6.rész: 7/10.
7.rész: 1/10.
Noncsi0601 2025 dec. 28. - 07:54:29 Előzmény Imruska
(108/132)
Most megnyugodtam, hogy nem csak engem zavar.
1/10
Imruska 2025 dec. 27. - 23:42:27 1/10 Előzmény öregvidra
(107/132)
Plusz gender "letolom a torkodon akkor is"!
1/10
Imruska 2025 dec. 27. - 23:40:08 1/10
(106/132)
Unalmas marhaság, tinifilm, idegesítő a túltolt felesleges hangeffektekkel együtt.
Noncsi0601 2025 dec. 27. - 22:42:27
(105/132)
Helyesbítenék, mert ez túl durva fogalmazás volt, és hirtelen dühből írtam.

Nem az orientáció zavar, hanem hogy dramaturgiailag semmit nem változtat a történeten, miközben már volt hasonló szál. Nekem ez kizökkentő volt. Nem volt itt helye. S az előkészítés, mintha azt akarná bejelenteni, hogy sorozatgyilkos, közben meg semmi olyat nem közölt, ami rossz lenne.
Noncsi0601 2025 dec. 27. - 22:27:30
(104/132)
Meg kell mondjam, nagyon-nagyon tetszik az új évad eddig. Végig izgalmas, folyamatosan történnek a dolgok. Na de a hetedik rész végén a dráma most már tényleg kiverte a biztosítékot!!!!!!!
Spolier:

Tényleg, mi a jó francért kell már minden karaktert felmelegíteni, ráadásul úgy beágyazva egy hosszas drámai jelenetbe, mintha valami hatalmas nagy, sorsdöntő bizonyítékot készülne feltárni a személy?! Totál illúzióromboló, már nagyon unom, hogy ennyire erőltetni kell! A világon semmit nem ad hozzá a történethez, csak rombol!
Mert hogy egy szálon ment az Lmbtq, az még belefér. Na de most...!

Gratulálok, sikerült megtépázni az idegeimet!
gm262 2025 dec. 26. - 21:14:14
(103/132)
A gyerekeim nézték, így én is bele kukkantottam. Olyan Harry Potter szerű filmnek tünik. Nem az én műfajom az ilyen gyereszereplős történetek. Így nem tudom pontozni.
1/10
TheOldMan 2025 dec. 16. - 16:53:09 1/10
(102/132)
Azt nem gondoltam volna, egyszer azt kell mondjam a Stranger Things leggyengébb láncszeme Millie Bobby Brown.
Már korábban is olvastam valahol, hogy a kislány csak a furcsa nézése miatt került a soriba. Az első két évadban az volt a pillanat , amikor tizi képernyőre került. Ma már ott tartunk, hogy felszisszen az ember, hogy mi lett abból a kis aranyos - rejtélyes csajsziból. Talán az zavar, hogy fel nem foghatom : egy huszas éveiben járó fiatalnak a faxért kell szabatnia az arcát. Barom egy világban élünk, az tény!
Maga a sorozat ígéretes. Hozza a szintet ( kivéve, azt a fájdalom 3.ik évadot ), még nem pontoznám, csak az eddigi részeket :
5évad / 1. rész : 8/10.
2.rész : 8/10.
3.rész : 9/10.
4.rész : 10/10.
1/10
APBT 2025 dec. 03. - 19:48:36 1/10
(101/132)
Az első két évad után 7 pontot adtam, az akkor még jópofa retró mesére. Éltem a sorozatot.
Szerintem hosszabb magyarázatra nem szorul, miért is adok 1 pontot. Borzalmasan túl van értékelve, ha egészében nézzük a sorozatot és még vége sincs sajnos.
9/10
Wendigen 2025 nov. 28. - 21:21:40 9/10
(100/132)
Pár dolgot ugyan áttekertem, mivel nem az én korosztályom, vannak benne számomra is bárgyú és unalmas jelenetek, de az utolsó 5/4-es rész végén bizony majdnem sírva fakadtam olyan gyönyörű volt..Alig várom, a nagy finálét..
5/10
öregvidra 2025 nov. 27. - 10:25:51 5/10
(99/132)
Bumbusos gyerekmese.
Pimpalini 2025 aug. 24. - 04:13:31 Előzmény zetorka
(98/132)
Nemcsak a plakát, de egy jelenetben a TV-ben is megy A dolog, illetve még a zenéjéből, a fő zenei motívumából is hallhatunk pár hangot.
Pimpalini 2025 aug. 18. - 17:16:43 Előzmény Pimpalini
(97/132)
Úgy látszik, mégsem felejtették el, sőt. A harmadik széria végére egyértelműen bebizonyosodott, hogy itt is - sajnos - valamiféle propaganda vette át a szálak fűzését, a karakterek
építését és irányítását. Így lehet egy tinisorozatot elrontani. Amit az első jó másfél évadban felépítettek, azt a harmadik végére lerombolták (gondolom tudatosan).
Azért írom így, mert a második évadban már voltak jelek WB-vel kapcsolatban, de a néző azt gondolhatta, hogy ez csak mellékzöngéje a cselekményszövésnek. De úgy tűnik, hogy
nem...
Megint a kultúrharc, a kvótaszellem, s megint az érzékenyítés?
Pedig az ember amikor leül egy sorozat elé, leginkább csak szórakozni akar(na).

1. WR "amazon" szereplője: egyrészt a hihetetlenül független nő, akinek nincs szüksége férfira, aki maximum csak elviseli a férfiak közeledését, másrészt használja őket ha valami elromlik,
vagy épp valamit meg kell oldani. Nem tudjuk mitől ment tönkre a házassága, de ott is az egész úgy volt beállítva, hogy egyértelműen a férj lett volna a válásban a ludas. Feminizmus, köszönjük szépen.
2. Mike. Mondhatnánk, hogy az egyetlen nem idegesítő szereplő a tinik között, de ez sem igaz, mert sokat agyal és méltatlankodik, drámázik, de legalább ott van benne az igaz szerelem, ami legalább üdítőleg hat a harmadik széria végére. Az érzései nem változnak semmit sem a barátnője iránt, még akkor sem, amikor "szerencsétlen" kislányt oda-vissza manipulálják.
3. 11. Az igaz szerelem másik oldala, viszont nagy kár, hogy a harmadik évadra "ostobává" írták, akit pár mondattal el lehet távolítani a kedvesétől és rá lehet venni arra, hogy manipulátorrá, a srác kvázi kínzójává váljon.
4. Max. Ahogy WB-nél érezhető, úgy itt is képlékeny milyen is az identitása. Valószínűleg mindkét irányban "érdeklődik", például gyanús a ruházat, stb... Illetve nagyon rossz üzenetet képvisel a viselkedése, s a manipulációi annak érdekében, hogy kisajátítsa magának 11-et, s tönkretegye a kapcsolatát Mike-kal. Miközben ő ugyebár a banda másik tagjával jár - ha éppen nem kínozza a srácot.
Rendkívül káros üzenet a "nincs szükség a hülye fiúkra", s a megoldás a manipuláció, a játszmázás és a vásárlás. 14-15 évesen... Vagyis szerintük (az írók szerint is) nincs szükség a problémák megbeszélésére, átbeszélésére, rögtön az első adódó alkalommal, vélt sérelem esetén is, "dobni kell" azt, aki tiszta szívből szereti az illetőt. Megint csak talán a túltolt feminizmus dolgozott, ki tudja. No comment. Hát ez nem igazán követendő példa.
5. A kosárlabdás "alfahím" képletes "kiherélése". Ugyebár az első szériában még ő volt a "király", az alfahím, aki minden lányt meghódít. Ezt a harmadikra szériára sikerült totál átvinni egy "vesztes" szerepbe, mégpedig úgy, hogy igazából a srác semmit sem tesz ezért, csupán próbál "rosszarcból" átalakulni, és normálisan viselkedni. Na de ki veszi át a szerepét?
6. Max bátyja, Bill. Igen ám, de ő mindig is rafkós, erőszakos, gonosz alak volt, vagyis a 2. évad badass figurája, akit a harmadikra már a valódi gonosz eszközévé tesznek, s a film végére meg is ölik az írók.
7. A rendőrfőnök. Ő talán végig megmarad a férfias szerepben (a negyedik szériát nem láttam még, de lehet, nem is fogom megnézni), persze árulkodó, hogy nem tudja meghódítani 1. amazon karakterét, mert neki ugye "nem kell férfi, csak ha valami elromlik a házban". :)
8. A fagyis lány. A széria végén coming outol. :) Megint csak no comment. Értjük, tudjuk, de miért volt szükség erre is, ha már eleve ott van WB?
9. A Wheeler-família. Az első évad egyik legmókásabb szereplői, mert amikor őket mutatják (többnyire családi vacsora közben), az mindig vicces. Nem tudom szándékosan írták-e ilyenre őket, de ha igen, akkor nagy dicséret illeti az alkotókat. Más kérdés, hogy ők meg az érdekkapcsolat képviselői, ezt az első évadban már a többi szereplő elspoilerezte.
10. Natalie és az idősebb Byers fiú. Ez is a nő oldaláról inkább a "nincs más, hát jó lesz ő"-jellegű kapcsolat. De legalább van, s ez legalább bemutatja az életbe kilépő, s emiatt nehézségekbe ütköző fiatalt párt.
A férfi persze itt is szerencsétlen, mert szerelmes, de legalább (ha átmenetileg is) elérte a célját.
11. WB. Hát igen, már a második széria vége óta lehetett sejteni, amikor arról folyt a diskurzus, hogy ő megmaradna egész életében a barátai között. A második évad végi, kollektív érzelmi cunami , ami felé irányul (szeretünk Will, gyere vissza hozzánk, stb, s mindez perceken át) indokolttá teszi a 1,5-szeres sebességre váltás lehetőségét. Persze nem az identitásával van gond, mert van ilyen, hanem úgy általában véve az egésszel, amivé a sorozat az első széria után szép lassan átalakult.

S akkor nézzük mennyiben változott más szempontból az alkotás a 3. évad végére.
A helyzet az, hogy az események, történések súlyát sikerül elvenni több elemmel is.
- Egyrészt 11 mindent úgyis megold.
- Másrészt adott egy összeesküvés hiper-szuper földalatti bázissal, katonákkal, amolyan James Bondosan mindennel, ami kell, erre előkerül egy fagyi imádó, rendkívül ellenszenvesre és idegesítőre írt, undok és nagyszájú, 10 éves karakter, s a másik gyerekkel együtt megoldja a helyzetet. :)
Bohózat. Most thrillerről, tinihorrorról, vagy paródiáról van szó?
- Legalább az összeesküvés-elmélet hívő, önjelölt pszichológus figurája szórakoztató, elsősorban a többi szereplő viselkedésére vonatkozó elemzései miatt. Ezek a kirohanásai egyébként 10/10-esek. Ide írd a spoileres tartalmat

Ide írd a spoileres tartalmat [/spoiler]

Szóval a fentebb részletezettekkel ezt, az amúgy egész jól induló sorozatot is képesek voltak elrontani a készítői.

Pimpalini 2025 aug. 18. - 02:49:58
(96/132)
Tisztában vagyok azzal, hogy a Stranger Things (ST) lassacskán bizonyos körökben ugyanolyan kultstátuszba kerül, mint a GoT, vagy a Sárkányok háza. Ennek oka egyértelmű, mivel a sorozat minden elemében tökéletesen hozza a Stephen King művekre jellemző hangulatot, a szerző művei döntő többségének kiindulópontjaként funkcionáló 80-as évek amerikai keleti parti kisvárosának miliőjét, s mivel a Mester regényeit tízmilliók olvassák, egyértelmű a sorozat sikerének oka is.
Nagyon sok King műben ez a kezdet, s ezt az unalmas-álmos hangulatot bontják meg különböző rejtélyek. Nincs ez másként itt sem, gyakorlatilag csak a színészek mások, a karakterek tényleg olyanok, mintha egy King-meséből léptek volna elő. A főszereplő gyerekek miatt leginkább a Stand by me-re, vagy az Az-ra lehet asszociálni, de sok más King-feldolgozás elemei is vissza visszaköszönnek később itt-ott.

Az első sorozat a hangulata miatt (80-as évek autói, öltözködése, zenéi) nagyon jó, bár a vége felé az ember már nagyon unja a gyerekek egymás közti konfliktusait, illetve azok túlbeszélését, kezelését. De azt mondom, összességében az az évad hibátlan. Kiváltképp a zenéket jó újra hallgatni.

A másodikban a fenti elem - tinédzservilág - még nyomasztóbb és idegesítőbb lesz, már csak azért is, mert elveszik az egyik főhős körüli rejtély (nyilván ez a sztori előre haladása okán teljesen egyértelmű).
Emiatt kap is a karakter egy külön utat, s a sztori ezáltal egy "mellékvágányt", amely szerencsére kirepíti a nézőt az egymással feleslegesen vitázó, drámázó, egymásra a semmiért is megsértődő kamaszok unalmas, érdektelen, és bosszantó világából. Azt is írhatnám, hogy az egész "bandából" úgy általában véve (s ebbe bele kell illeszteni Winona Ryder karakterét is, amelyet a színésznő nagyszerűen mutat be, s a LotR Samuját - nem tehetek róla, nekem Sean Astinról mindig a Gyűrűk egyik legbosszantóbb karaktere jut eszembe - is) ő a legfelnőttebb, leginkább érett, értelmes és érdekes személy, nyilvánvalóan az előélete
ad ehhez megfelelő alapot (szintén párhuzam a Tűzgyújtóval, Carrie-vel, stb...). Amikor viszont a rejtélyek forrását jelentő természetfeletti jelenségekkel találkozik a néző, legalábbis a monitoron, akkor a film is újra érdekes, látványos, és feszült lesz - szerencsére.

Most a harmadik évad közepén tartok, s a fenti dohogásom itt négyzetre emelve jelentkezik, mivel a drámázás itt is adott (sajnos), így aztán olykor van mit 1,5-szeres sebességgel pörgetni.

Összességében azt lehet írni, hogy tökéletesen érhető a sorozat körül felhajtás és figyelem, mert a King-regényekre jellemző atmoszférát tökéletesen adja vissza, s mai, modern korukban is átélhetővé teszi.
Ráadásul a zenék miatt mindenképp megéri megtekinteni. Olykor persze (ha már King, akkor) lehetett volna "sötétebb" is, de valahol az is érthető, miért nem akartak az alkotók magasabb korhatár besorolást a művüknek.
Ugyanis ez a sorozat - amellett, hogy felnőttek számára is élvezhető, s olykor hatalmas gegek is megfigyelhetők benne (kedvencem a Wheeler-család bemutatása, amely hibátlan és rendkívül mókás) - elsősorban tinédzsereknek készült.

Tulajdonképpen 2-3 részt követően a néző rájöhet, hogy ez a sorozat amolyan Stephen King best of feldolgozás, ami természetesen egyáltalán nem probléma, mert az ember szívesen nézi, még akkor is, ha egy idő után várja, mikor kerül elő egy veszett kutya (Cujo), egy feltámadt macska (Kedvencek temetője), vagy egy önálló életre kelt "zombiautó" (Christine) az alkotók kalapjából.

Ha úgy vesszük a ST egy nagyszabású, érdekes, izgalmas tisztelgés a horror egyik legnagyobb mesterének munkássága előtt, s ha így állunk hozzá, akkor mindenképpen értékes és szórakoztató.

Kíváncsian várom a történet lezárását, amely állítólag az év végén szorítja majd a nézőket a fotelek karfái közé, de azért bízom abban, hogy "ABC-sek" nem akarnak itt is megint edukálni minket.
5/10
LEO BIRDER 2025 aug. 06. - 18:42:27 5/10
(95/132)
Még csak a 3. évadnál tartok, (Ezt is be kellett pótolni) de a véleményem valószínüleg már nem változik! Ez egy elég fantasztikus sorozat. A történet zseniális, a rendezés-megvalósítás pazar, A karakterek pedig nagyon jól rétegeltek. Millie Bobby Brown szerintem nagyon kilóg, sokkal gyengébben alakít, gyakorlatilag mindenki másnál, de ITT (Néhány jelenetet leszámítva) nem olyan vészes mint amúgy szinte mindenhol máskor, Ez valahogy megy neki, nem tudom. A sorozat nagyon jól mixeli a horrort, a fantasyt, a coming of age elemeket, és a sci fi-t. A történet berántja a nézőt, Teljesen rá lehet gerjedni a sorozatra. Nagyon várom az utolsó évadot, és Összességében nagyon elégedett vagyok! Egy dolgot vegyetek figyelembe: Ez egy szórakoztató sorozat, Nagyon komoly filozófiai üzenetet ne keressetek benne, de ettől függetlenül nagyon nagyon megéri megnézni!
10/10
fanni-tokes 2025 júl. 30. - 09:44:09 10/10 Előzmény joshfeed
(94/132)
Nem értek egyet, szerintem a felnőttek is ugyanúgy tudják élvezni
joshfeed 2024 máj. 04. - 00:20:37
(93/132)
Gyenge. 10 évesen lehet tetszett volna, így nem adok rá pontot.