LajtaJ 2012 dec. 02. - 00:10:07
(12/12)
Emlékeztem erre a sorozatra és mostanában rátaláltam az MTV honlapján is. Letölöttem õket és kiírtam az egészet egy DVD lemezre, így egységesen könnyebben össze lehet kapcsolni az egyes részeket.

Kedvcsinálónak, a Székelyföld iránti érdeklõdés felkeltésére jó ez a sorozat. Fõleg ilyen célzattal is készülhetett. Azoknak a belvárosi fazonoknak, akik még sohasem ártak Erdélyben, a Székelyföldön. Azoknak akik csak kirándulni nyugati irányba hajlandóak menni. Pedig már régóta tudjuk, "ha elindulsz végre mindig csak keletre tarts, sohasem nyugatnak" (Ismerõs Arcok: Erdély 2003).

A csonkaországi alkotók között olyan fiatal, naív gyerekek is vannak, akik szemmel láthatóan korábban nem sokat hallottak a Székelyföldrõl, akik még azt is képesek lennének megkérdezni egy ottani embertõl, hogy "de jól beszél magyarul, hol tanult meg ilyen jól?"

A filmben túl sok a "romániázás", pedig tudjuk jól, hogy Erdély (ezen belül különösen a Székelyföld) és Románia az két teljesen különbözõ dolog! A kettõnek semmi köze sincs egymáshoz és soha nem is lesz!

Bosszantó naivitás volt szerepeltetni a filmben a maroshévízi ortodox papot. A Székelyföldön ugyanis az otodox egyház nem más, mint a román hatalom elõrenyújtott ökle, a román betelepítés egyik legfontosabb eszköze. Színtiszta vidékekre akar az ortodox egyház benyomulni, mindenféle ájtatoskodó és szemforgató ürügyekkel, pedig ennek célja csupán az. hogy a nyomukban regáti románok tömegeit telepíthessék be a magyar vidékekre, megbontva ezzel a homogén magyar etnikai tömböket, jelenlétükkel provokálva az ottani magyar lakosságot. Ilyen ortodox betelepülés volt Székelyudvarhelyen az ortodox apácák megjelenése a Csereháton, Marosfõn és Gyimesközéplokon az erõdítmény jellegû ortodox kolostorok felépítése. Nem véletlenü akarnak egyre több helyen hagymakupolás, láncos templomokat - én egyszerûen csak paneltemplomoknak nevezem õket - felépíteni. Ezekkel akarják a hülye nyugatiaknak bizonyítani a "több évezredes" erdélyi jelenlétüket.

Az erdélyi magyarok - teljesen jogosan - az ortodox egyházra ellenségként tekintenek, velük nem óhajtanak semmilyen kommunikációt sem folytatni. Vigyék haza a paneltemplomaikat Romániába, de Erdélyt nem fertõzzék meg velük!

A maroshévízi ortodox közösségrõl külön tudni kell, hogy onnan indult el a Vatra Romaneasca mozgalom, amely a Marosvásárhelyen 1990. márciusában lezajlott magyarellenes pogrom elsõszámú felelõsének mondható.

Tehát azt a maroshévízi ortodox papot nem kellett volna szerepelteni a mûsorban, mert az ortodoxia - hál' Istennek - még nem jellemzõ a Székelyföldre.

Ha ezektõl a pesti belvárosiakra jellemzõ hibáktól ltekintünk, akkor egy érdekes, a figyelmet és érdeklõdést a Székelyföldre ráirányító turisztika propaganda filmnek tekinthetjük a sorozatot.
Vupiupi 2011 szept. 22. - 20:10:28
(11/12)
Sziasztok!

Nagyon megköszönném,ha valaki megírná nekem hogy a 09.22-én látott adásban mi volt a háttérzene.Nagyon megfogott.
Enci01 2010 jan. 23. - 12:47:19 Előzmény timcsimacska
(10/12)
Megvan az összes rész. Most már csak az kérdés, hogyan juttassam el hozzád?
timcsimacska 2010 jan. 15. - 11:55:15 Előzmény Enci01
(9/12)
Hú az nagyon jó lenne, elõre is köszönöm.Várom az üzeneted.
Köszönöm még egyszer:
Timi
Enci01 2010 jan. 14. - 15:10:52 Előzmény timcsimacska
(8/12)
Úgy néz ki nekem meglesz. Ha az összest összegyûjtöttem, akkor szólók, hogyan érheted el. Annyit méghozzátenék, hogy nem lesz HD minõség. Remélem, így is kell.
timcsimacska 2010 jan. 12. - 18:11:18
(7/12)
Sziasztok,
nagy szívességet tenne nekem ha jelentkezne valaki aki felvette illetve dvd-re le tudná írni nekem a sorozatot.
Az anyagi természetû dolgokat természetesen megbeszélnénk.
Köszönöm.
ilali 2009 júl. 27. - 11:17:19 Előzmény ilali
(6/12)
Ez csak egy kép.
Kiegészítésnek szántam a történethez. Édesapám van rajta, ebben az üzemben volt tanuló. Akkoriban majdnem mindenki beszélt két nyelven. De ez volt a legkisebb gond. Édesapámnak is egy gondja volt, hogy nem érte fel a satupadot. De mondták semmi gond, tettek alá egy ládát. Késõbb felnõtt a feladathoz, mindkét értelemben. De sajnos jött a háború, a második.
nincstelenek 2009 júl. 26. - 12:38:05 Előzmény ilali
(5/12)
A leírás alapján kíváncsi vagyok, megnézem. Csak egy dologra reflektálnék.
Miért meglepõ az, hogy még mindig több mint 75% magyar? Szerintem is meglepõm (a románok többségének idegengyûlölõ, soviniszta lelke miatt), de norm. esetben nem kellene annak lenni. Miért volt az, hogy a románok, szlovákok, szerbek évszázadokon át nem hogy fogytak volna, hanem egyre többen. Az nem volt meglepõ?! Akkor talán mégsem mi, magyarok vagyunk az elnyomó, intoleráns fajta?!
ilali 2009 júl. 06. - 22:10:06
(4/12)
… ELSÕ ERDÉLYI PÁNCÉLSZEKRÉNY ÜZEME
Geronimo 2007 dec. 29. - 21:48:26
(3/12)
Bezony Réku, egy picitt jobban oda kellett volna figyelned,mert azok az asszonyok szatmári román nõk voltak akik valamilyen oknál fogva Székelyföldöl éltek.
amorocz 2007 szept. 15. - 19:10:53
(2/12)
Hát itt tartunk. Ide jutott a háttértévézés, a figyelmetlenség... A kérdezettek román asszonyok voltak, akik Székelyföldön élnek. Mielõtt belefutunk egy érelmetlen vitába, a videó visszakereshetõ az Mtv honlapján. puszi
Réku 2007 szept. 15. - 17:51:42
(1/12)
azt hittem, hogy végre látok valami szépet...
nem is értem...ilyet kérdezni, hogy honnan tudnak ilyen jól magyarul?!
na ezért tartunk itt ahol tartunk.
Felháborító!!