illuminator 2016 febr. 15. - 10:51:10
(4/4)
...azért az mindent elmond a tudományról, hogy mekkora jelentõséget tulajdonítanak a tudósok a kreativitásnak. kreativitás ugyanis ahhoz kell, hogy megalkossunk valamit. pont azért látott már napvilágot ennyi tudományos magyarázat a világ keletkezésére és mûködésére egymással párhuzamosan (és persze sokszor egymásnak ellentmondva), mert a tudósok között nagyon sok a kreatív. érdekes módon ez a sok kreatív alkotmány egyike sem adott még igazi, végsõ, átfogó választ a legalapvetõbb kérdésekre sem, vagyis egytõl egyig baromság, de persze ettõl függetlenül sok idõ elteltével a legnépszerûbb ilyen baromságok a puszta népszerûségük, avagy elfogadottságuk mértéke alapján bizonyított magyarázattá válnak - pont mint a vallások esetében; a hívõk száma határozza meg a hirdetett ige erejét.
a tudományos vallásokat csak az különbözteti meg a hagyományos vallásoktól, hogy elõbbiek kizárják a teremtõ istent és a teremtés aktusát és erre az alapgondolatra építkeznek - "kreálnak". a hagyományosak meg persze éppen a teremtõ isten és a teremtés alaptézisére kreálnak. na ott is született jó pár orbitális baromság - konkrétan az összes az.
ahhoz, hogy a világ tényleges eredetét és mûködését (vagy bármi mást) valaki megértse, pont kreativitásra, pont az alkotókészségre nincs szüksége. egyes egyedül értelemre van szüksége. azt ami van, ami már meg van kreálva azt nem kreativitással lehet megérteni, sõt, azzal pont nem lehet. azt egyedül az elme kitárásával, korlátainak folyamatos lebontásával lehet, hogy minél magasabb szintû összefüggéseket legyen képes befogadni. az aki kreál, az szinte mindig a saját szûk korlátain belül marad, mert az építkezés folyamata nem követeli meg olyan következetesen a tudat kitágítását (akár egyáltalán nem) mint a tényleges befogadásé-megértésé. vagyis ha akkora az elmém mint egy teniszlabda, akkor erõlködés nélkül faragok akkora magyarázatokat mint egy teniszlabda. jó nagy baromság ugyan, de ismerjük az önvédelmi reakciókat: "...de legalább válasz!" "...de legalább megpróbáltam!!!"
ha viszont a valódi válasz akkora mint egy strandlabda, akkor azt csak akkor vagyok képes felfogni, ha legalább ugyanakkorára tágítom a saját tudatomat, anélkül, hogy közben bármilyen kreatív/alkotó munkát végeznék. az ilyen kreatív alkotó tevékenység másik jellemzõje, ugyanis hogy elkerülhetetlenül mindig része az önigazolás, az önfelmentés, a felelõsséghárítás akarva-akaratlanul. szóval amíg kreatív emberek kreálnak nekünk válaszokat, addig biztosan nem ismerjük meg az igazságot.
subotal 2015 júl. 23. - 10:39:54
(3/4)
Jó mûsor mindenképp!

off:
De a magyar cím több mint felháborító! Már nagyon unalmas az idióta magyar félrefordítás, humortalan poénkodás, elcseszett szójátékok...
Az pedig egy külön topikot megérne, hogy milyen hatalmas feltûnõ és felháborító félrefordítások vannak ezekben a dokumentummûsorokban, kellene egy szakértõ, vagy legalább egy olyan ember akinek érettségije van
Sztárok és csillagok: a hátamon áll a szõr!
Totem58 2015 jún. 24. - 17:45:28
(2/4)
Véletlenül kapcsoltam rá, és nem tudtam abbahagyni. Nagyon jól elmagyarázták például, hogy mi történne velünk, ha beleesnénk egy fekete lyukba, és még számos sci-fi legenda valóságtartalmát is bemutatták. Nagyon tetszett!
KeNorbi 2015 ápr. 30. - 17:05:53
(1/4)
Én még nem láttam egyetlen részét se -nyilván-, nade ma igencsak "pótolom" mulasztásom!