Téma: Szulejmán

offtopic
Petrapetrus 2014 aug. 07. - 18:11:38
(2550/3430)
Én megmondom teljesen õszintén, nem is gondolkozom azon, hogy a szultán éppen hányadik évében jár a történetben. Halit esetében én csak arra szoktam figyelni, milyen sármos még így "bozontosan" is. :) (meg persze a történetre, a színészi játékra, de hogy ki hány éves pontosan, már nem agyalok, csak itt-ott, extrém esetben : lásd Mustafa-Aybige esete)

Nyilván nem kerülne semmibe a pontos dátumokat használni. Talán csak a cselekmény vezetése szempontjából látták jónak, ha kicsit keverik-kavarják a paklit.
offtopic
Petrapetrus 2014 aug. 07. - 18:06:30
(2549/3430)
Szerintem is jók a hangok, csak a velük való játszadozás csalódás olykor - az eredetihez képest. Nyilván más lenne, ha csak így vagy csak úgy látnám az adott jelenetet, de ha van összehasonlítási alapom, akkor egyértelmûen az eredetire voksolok a legtöbb esetben. :) De ez csak az én privát véleményem. :)
Zárójelben jegyzem meg: Halit igazi hangja nekem azért jobban tetszik, bár Széles Tamás orgánumáért is oda-vissza vagyok egyébként. :) Igen, Filiz valódi hangja kicsit más, de nekem nincs vele bajom se így, se úgy. :) Szerény véleményem szerint sokkal inkább Okan hangja az, amelyik a legkevésbé hasonlít a szinkronra. A törökül beszélõ Ibrahim már a hangja alapján egy sunyi kis dög, szinte "sziszeg", ehhez képest magyarnak egy mély, kellemes, kifejezetten férfias hangot kapott. :)
offtopic
Petrapetrus 2014 aug. 07. - 17:59:14
(2548/3430)
Így van. Mivel Hatice Szulejmán testvére, õt, mint nõt, megilleti, hogy a férje kizárólagos hûségét élvezze. Ibrahim emiatt valóban nem tarthatott háremet. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy Ibrahim nem-e nõsülhetett volna még meg. Az uralkodói családban nem tudom, hogy volt-e erre ilyen szabály, de elvileg a muszlimoknál mint tudjuk, van többnejûség. Viszont csak akkor, ha a férj képes vállalni a többi, választott nõ felé is a hûséget, azt, hogy gondoskodik róluk, stb. És ami a legfontosabb: a férfi csak akkor vehetett el újabb nõt, ha az elsõ feleség(!!!) ebbe beleegyezik. Ha az elsõ hites asszony nem adja áldását a frigyre, a férfi nem nõsülhet meg ismét. Mondjuk Hatice nyilván kisajátította (volna) így is, úgy is, de elvileg gondolom Ibrahim megtehette volna, ha a hozzáállás olyan a neje részérõl. Szerintem. De lehet, hogy az uralkodói családban ez tilos volt. A jelenlegi felszarvazás az meg nyilvánvalóan nem volt szabad.

A hercegeknek simán lehetett háremük a "feleség" ellenére is. Miért ne lehetett volna? Szulejmánnak is volt hercegként. Sõt, most is van, Hürrem mellett, bár már nem igazán használja ki az elõnyeit... :)
10/10
SecretKismet 2014 aug. 07. - 17:29:19 10/10
(2547/3430)
A pasák nem tarthattak amúgy sem háremet.
2/10
napraforgó 2014 aug. 07. - 17:29:03 2/10
(2546/3430)
Én akkor inkább úgy értettem, hogy azért, mert házas. De lehet, hogy tévedek....
Tõlem annyifeleségük, meg ágyasuk, meg egyéb szeretõjük lehet
Na ez mondjuk nekem mindegy, sokkal inkább, mint a történelmi tények meghamisítása.
Cameron007 2014 aug. 07. - 17:20:40
(2545/3430)
Ibrahimnak azért nem lehetett több nõje, mert a felesége a Szultán testvére.
10/10
SecretKismet 2014 aug. 07. - 17:11:45 10/10
(2544/3430)
Szerintem elég jól eltalálták a magyarhangokat, majdnem mind hasonlít az eredetihez. Engem csak Nigar hangja zavar a török részek után...Kökényessy Ági hangja szerintem nem olyan mint Filiz-é. A többiek nekem rendben vannak. Ibrahimnál is jól hozzák azt az ordibálós figurát...a beszédhangja kicsit visszafogottabb a magyar szinkronnal, de nem zavart különösebben.
2/10
napraforgó 2014 aug. 07. - 17:07:58 2/10
(2543/3430)
Na ez látod, jó kérdés. A hercegi ágyasok nyilván nem voltak feleségek, vagyis házastársak.
Amúgy arra is kíváncsi lennék, ha ezt az Aybigét hozzáadják Musztafához, hivatalosan, feleségnek, mi lett volna a herceg kiválasztott ágyasaival? visszafokozzák õket a hárembe közönséges rabnõvé? vagy õket is használhatta volna a felesége mellett?
Hatidzse tett az elején valami olyan megjegyzést, mikor feleségül ment Ibrahimhoz, hogy férjként már nem lehet más asszonya rajta kívül, mert az halálos bûn, a szultán sem bocsátaná meg.
2/10
napraforgó 2014 aug. 07. - 16:59:44 2/10
(2542/3430)
Szulejmán 1494 októberében született, 1520-ban lépett trónra. Most 1532-33 körül vagyonk, tehát max 38 éves. Szerintem meg ehhez képest túl öregnek látszik a rengeteg nagy szakállával.
-----
A történelmi ihletés énszerintem nem azt jelenti,, hogy valós történelmi tényeket meghamisítunk, ide-oda tologatjuk az idõben.
Csaták, egyéb fontos események, mint pl. születés, halál, esküvõ olyan dátumok, amiket nem lehetne megváltoztatni tetszés szerint. Így a királyok nevét, vagy korát sem. Ha nem tudtak találni egy nagyon fiatal, 20 év körüli - és annyinak is látszó!!! - színészt, inkább hagyták volna ki Lajost a panoptikumból. Elég lett volna, ha követek hoznak mindenféle híreket, mindenféle üzenetekkel, vagy csak beszélnek az eseményekrõl.
offtopic
Petrapetrus 2014 aug. 07. - 16:34:56
(2541/3430)
Igen, valóban, bár az 'asszony' és 'asszony' között is van különbség. A 'hatun' az tudtommal az angol lady megfelelõje, tehát tényleg csak azt hívták így, aki valamilyen oknál fogva megtisztelõ címként kapta/viselte. Például a nem kivételes, de házas nõnek is más megnevezése volt. Aki férjnél volt/van, annál tudtommal a 'bayan' jelzõ használatos. Például nekem nem rémlik, hogy a háremhölgyeket eredetiben hatunként emlegetnék. De majd belenézek eredeti nyelven egy ilyen jelenetbe... Aztán lehet, hogy nincs igazam, de szerintem itt tényleg minden egykaptafa alá lett véve az asszony szócska alá nálunk. Szerintem amúgy simán meg lehetett volna hagyni az eredeti titulusokat magyarul is. Nigar asszony helyett lehetne Nigar kalfa, Daye asszony helyett meg Daye hatun. Függetlenül attól, hogy a 'hatun' valahol tényleg asszonyt jelöl. Túl sok a szóismétlés a szinkronban. Eleinte jópofa volt, de már kicsit zavar. A magyar nyelvben annyi szinonima van, nem igaz, hogy a gyártók nem használták ki. Plusz ez a "költõiség" is egy ideig különleges, meg érdekes, de ismerve az eredeti hango(ka)t, azért nagy a kontraszt. Az eredeti hangok sokkal inkább visszaadják a helyzeteket, az érzelmeket. Persze a magyar szinkronja sem rossz, de az eredetihez képest... Azért messze van. Volt, hogy az eredetin sírtam, a szinkronoson nem tudtam, mert annyira más hatást keltett bennem az a düh, üvöltés vagy sírás... :)
10/10
SecretKismet 2014 aug. 07. - 16:12:46 10/10
(2540/3430)
Az utolsó évadban viszont rájöttek a készítõk, hogy kellene, hogy látszódjon az idõ múlása...jól elmaszkírozták a szereplõket. Pár kép:
10/10
SecretKismet 2014 aug. 07. - 16:12:36 10/10
(2539/3430)
Az utolsó évadban viszont rájöttek ak észítõk, hogy kellene, hogy látszódjon az idõ múlása...jól elmaszkírozták a szereplõket. Pár kép:
10/10
SecretKismet 2014 aug. 07. - 15:59:26 10/10
(2538/3430)
amúgy a hatun az asszonyt jelent, ha jól tudom. :) Engem csak Nigarnál zavart az, hogy mindenhol Nigar Kalfa volt a neve, nálunk meg Asszony. Mondjuk a török részekben is Nigar Hatunnak kezdték hívni, miután végleg elhagyta a palotát...de ettõl függetlenül nem kellett volna az elejétõl elhagyni.
offtopic
Petrapetrus 2014 aug. 07. - 15:12:38
(2537/3430)
Szerintem eleve ott van a probléma, hogy rossz a szinkron. Meg hogy nincs rá talán igazi magyar megfelelõ. A sorozatban is pl. mindenki asszony, holott az eredetiben Nigar kalfa, Daye hatun, stb. Mind-mind tisztség, "fokozat", stb. Nálunk meg elintézik, hogy asszony, meg feleség.

Mustafa esetében nyilván arról van szó, hogy Aybigét úgy szánják neki, mint anno Szulejmánnak Mahidevrant. Nem rabszolganõ, hanem valahol vérvonalilag tkp. valamennyire nemes asszony. Mahidevran kegyencnõ, de mégis a legtöbb nõ felett áll, mert oszmán, nem pedig innen-onnan odahurcolt rab. De õ maga nyilván ugyanúgy az uralkodó alatt áll. Azzal, hogy 'kadını birinci' (fiúgyermek anyja) lett, nyilván az elsõ, legidõsebb fiú miatt magasan felül van rangban.

Más kérdés, hogy a valóságban Mahidevran állítólag cserkesz vagy albán volt... A sorozatban van némi ellentmondás, mert Mahidevrant hol "nemesnek", hol "rabszolgának" állítják be. A szinkron miatt itt sem tudni, hogy akkor most ki is õ pontosan.

Szulejmánnak Mustafán kívül volt még egy Murat és egy Mahmut nevû fia is, de õk meghaltak. (Mahmut Mustafa elõtt született, Murat Mustafa után) Sõt, Szulejmánnak volt két lánya is, az egyik szintén meghalt, a másik pedig férjhez ment egy oszmán admirálishoz. (a valóságban) De hogy ennek a négy gyermeknek [2 fiú, 2 lány] kik voltak a szülõanyjai, nem nagyon lehet tudni. Gülfem esélyes... :) De nem mindenki tõle született, ez gyanús. Szulejmán herceg háremében körülbelül 17 nõ volt, ebbõl 6 ágyas... :)

Ahogy a sorozatban elhangzott Hürrem és Szulejmán között: Szulejmán ennyi idõsen már több tisztséggel és ranggal is bírt. (vagyis neki ezért voltak gyermekei és "felesége") Szóval tulajdonképpen Mustafának is kell szerezni gyorsan 1-2 dolgot és szabad a pálya nõügyben. És ez a feleség nyilván nem olyan feleség, mint Hürrem. Hanem inkább olyasmi, mint Mahidevran. Szulejmán apja uralkodása idején sok mindenben részt vett. Volt régens és tartományi kormányzó többször is, sõt, Manisában konkrétan õ irányított, kormányzott.

Ettõl függetlenül tényleg kicsit ködös és homályos, hogy pontosan miért is teheti meg ezt a valide és Mahidevran.
offtopic
Petrapetrus 2014 aug. 07. - 14:46:13
(2536/3430)
Én is úgy gondolom, hogy felesleges a színészek korán lovagolni. Engem sem zavart Lajos különösebben, sõt, ahogy írtam, egyik kedvenc karakterem is volt a Kadir által megformált 'Lali király'. :) Néha persze kicsit elgondolkozik az ember, mint például most is, Mustafa cseréje kapcsán, hogy akkor ki "hányadán áll" éppen korban. :) De egy kis matekkal ki lehet számolni nagyjából, hogy ki hány esztendõs. Legalábbis a sorozat szerint. És ezt nyilván össze lehet vetni a valósággal. Nem fog egybe csúszni, de azért be lehet lõni belõle a számokat. :)
Petrapetrus 2014 aug. 07. - 14:37:58
(2535/3430)
Ez igaz, bár szerintem belefért volna, ha az elsõ pár részben fiatalabb alakítja a fõszereplõt. Halit 30-as pasinak simán okés, az elsõ részben is simán elhiszem róla, hogy 30. De huszonévesnek nem mondanám. Ahogy Meryemet sem mondanám kislánynak. Szóval részemrõl az elsõ pár részt simán játszhatták volna mások. Ha már az életkori dolgoknál vagyunk. (amúgy persze engem nem zavar, sõt, anno Lajos sem zavart, sõt, egyik kedvenc karakterem volt :))

Igen, jócskán vannak ferdítések, de ilyenkor jusson eszünkbe, hogy valós eseményeken ALAPULÓ, SZÓRAKOZTATÓ produkcióról beszélünk. :) Ettõl függetlenül értem, amit mondasz. (és helyesül bólogatok) Ha már itt tartunk, Cihangir születését is elpuskázták, mert nem akkor született, mint amikor sorozatban... :)
Petrapetrus 2014 aug. 07. - 14:31:21
(2534/3430)
:) Ezt az apróságot leszámítva egyetértek veled. Csak szegény Lajossal jön mindenki, én meg minden alkalommal leírtam, hogy a pasi akkor 30-as évei elején járt még, hol volt még a 40-tõl, pláne az 50-tõl. (valaki szerint '50-es) Oké, azt aláírom, hogy Kadir idõsebbnek néz ki, mint ahány éves, de akkor se kiáltsuk ki hivatalosan negyvenesnek vagy ötvenesnek, ha nem az. :)
azaki72 2014 aug. 07. - 14:25:36
(2533/3430)
Igen, ez nekem is nagyon fura volt. Sõt! Ott van ugye, hogy a szultán nem házasodhat. (legalábbis mekkora patália volt Hürremen, pedig jóval korábban a valide maga mondta a szultánnak, hogy döntse el mit akar Hürremmel, és ha annyira szereti, vegye feleségül, hogy tudják a többiek is, hogy hányadán is állnak vele.) DE! Ezek szerint a herceg házasodhat, ha van katonai címe. Akkor mi lesz a szultán régi (hercegkori) feleségeivel? Visszafokozzák õket ágyasnak? Nem hiszem. Szulejmánnak a film szerint nem volt korábban felesége. (Vagy akkor hol vannak? Mahidevran is csak szolga, mint az kiderült, mikor fel akarta szabadíttatni magát.)
KLOPCSIK69 2014 aug. 07. - 14:24:57
(2532/3430)
Sziasztok!

Az elejétõl fogva nézem én is a sorozatot, a fórumot is régóta olvasgatom, eddíg még nem írta, de most nem tudtam megállni.

Nem értem miért akkora probléma, hogy nem egy 15 éves játszotta Lajos királyt, hanem egy 30 éves férfi. Értem én, hogy így hiányzik a hitelesség, de minden rész elején elmondják, hoyg történelmi ihletésû, és történelmi elemeket tartalmaz, ergó nem kötelezõ minden egyes eseményt be is tartaniuk, de nem is ez a célja a sorozatnak, hanem a szórakoztatás. Ha annyira akarták volna a történelmi részeket, több lenne a politikai szál, és negyed ennyi a hárembeli ármánykodások.

Az viszont engem is zavar, hogy a palotában senki nem öregedett látványra, egyedül csak Mustafa, de õ legalább 10 évvel többnek néz ki...

Viszont egy valamit nem értek. Hogyan lehet az, hogy a herceghez hozzá akarják adni Aybige-t. Elvileg az uralkodónak nem lehetne felesége, és mivel õ az elsõ számú trónörökös így nem világos, hogy ez most hogy jött...
2/10
napraforgó 2014 aug. 07. - 14:06:17 2/10
(2531/3430)
Szulejmán elég hosszú ideig uralkodott, nyilván nem lehet lecserélni a színészt 5-10 évenként, ez érthetõ.
De szegény Lajosnak csak pár röpke jelenete volt, és egy gyerekbõl élveteg középkorút csináltak. (Talán nem lett volna túl nemes megtámadni egy gyereket... egy olyan nagy uralkodónak, mint szulejmán).
De máshol is tévedgetnek, illetve szándékosan megváltoztatják a történelmi tényeket. Itt van pl. ez a Girej kános eset. Eddig nem tudtam, de a Girej családnév, nyugodtan hívhatták volna a kánt az egyedi nevén (szándékosan nem írom, hogy keresztnevén, mert nem valószínû, hogy keresztény lett volna). Mi sem mondjuk megkülönböztetés nélkül, hogy az Anjou király, vagy a Plantagenet király, mert akkor akármelyik is lehetne. Épp 1532-ben ment végbe a kánváltás, és csak 1540-41-ben segédkezett a kán a Buda-Bécs elleni ostromban. itt meg majd 10 évvel elõrébb hozták az egészet.
Még ha a török nézõknek is készül a sorozat (szerintem meg pláne azoknál) jobban kellene törekedni a történelmi hûségre, ha nem akarják, hogy a török gyerekek hibásan tanulják a történelmüket. Egy külföldinek nagyjából mindegy, hogy egy esemény 5, vagy 10 évvel elõbb, vagy utóbb történt-e, de azért mi sem datáljuk a mohácsi vészt 10 évvel korábbra.