Téma: Szulejmán

10/10
Adrienn111 2014 máj. 20. - 15:46:05 10/10
(2131/3431)
Én bíztam benne,tavaly nyáron is duplázták!Végre!Köszi,feldobtad a napomat :) <3
abisztriczky 2014 máj. 20. - 15:07:52
(2130/3431)
***SPOILER***
Elõre néztem néhány török nyelvû részt az interneten, és néhány részen belül feltûnik Hürrem következõ "jelentõsebb" riválisa. A nevét sajna nem értettem, de magas, vékony színésznõ, hosszú barna hajjal. És már láttam egy másik török sorozatban is.
***SPOILER***
10/10
Arjan 2014 máj. 20. - 14:13:16 10/10
(2129/3431)
Végre!!! Június 4-tõl 2 részt, azaz készítés szerint egy nagy részt adnak le az elõzetes kiírás szerint. Gondolom ismét csak a nyári szezonban lesz, de én ennek is nagyon örülök. Utóbbi részek kicsit laposabbak voltak, így mindenképpen jó lesz a hosszabb film.
abisztriczky 2014 máj. 18. - 18:56:16
(2128/3431)
***SPOILER***
Tudja vaki, hogy nálunk mikor lesz az a rész, melyben Szulejmán és Hürrem egybekel? Na arról a részrõl nem akarok lemaradni, látni szeretném a többi hárem-hölgy reakcióját!
***SPOILER***
Jasinbure 2014 máj. 17. - 15:51:15 Előzmény napraforgó
(2127/3431)
Én úgy tudom, hogy törökbõl fordítják egyenesen.
2/10
napraforgó 2014 máj. 15. - 18:58:28 2/10
(2126/3431)
Valaki tudja, hogy eredeti törökbõl fordítják, vagy van valami közvetítõ nyelv (angol, német, orosz, stb.)?
2/10
napraforgó 2014 máj. 15. - 13:49:50 2/10
(2125/3431)
Ez tényleg furcsa volt. Nem hiszem, hogy a XVI. század elején a házaspárok sokat törõdtek volna a fogamzásgátlással.

Én arra magyaráztam, hogy Hatidzsét nagyon megviselte a gyermeke halála, összeomlott lelkileg, talán nem is lett volna képes kihordani egy gyereket. Ezért is cipelték el környezetváltozásra, hogy némileg helyrejöjjön.
Talán valójában nem volt ez egy engedélykérés (csak rosszul fordították), mindössze egy bejelentés, hogy kész újra belevágni a baba-projektbe.
abisztriczky 2014 máj. 15. - 11:37:56
(2124/3431)
Egy valamit nem értek teljesen. Amikor Hatice beszélt az anyjával, olyan volt, mintha az engedélyét kérte volna, hogy újra teherbe eshessen. Úgy értettem, hogy nem csak az áldását, hanem az engedélyét kérte hozzá.
2/10
napraforgó 2014 máj. 15. - 09:19:31 2/10
(2123/3431)
Miért jár Hürrem éjszaka a gyerekeihez? Megtiltották tán neki, hogy nappal lássa a fiait? És miért nem viszik el a gyerekeket napközben látogatóba az anyjukhoz? Ha igaz, Hürrem most pont abban a vadászkastélyban él, ahová Izabellát szállásolta el a szultán korábban, vagyis igen kis távolságra a Topkapitól. Tehát akár naponta járhatnának egymáshoz látogatóba, úgy hogy közben nem élnek együtt.
És ha már éjszaka járkál, miért nem kísérik testõrök?
Ezek itt a szppanoperás fordulatok, éjszakai ki- besurranások, majd egy orvtámadás, aztán jön a megmentõ Szulejmán személyében... A következõ lépés már a nagyszabású esküvõ....
Petrapetrus 2014 máj. 15. - 08:29:45
(2122/3431)
SPOILER

Hürrem nem hagyja amúgy teljesen magára a fiat, éjjelente visszajár a Topkapıba, hogy lássa õket. Mindezt persze a lehetõ legnagyobb titokban. Késõbb Mihrimah megbetegszik, s amikor ezt Szulejmán meghallja, egybõl rohan a kislányhoz. A pici lány kéri az apját, ne hagyja egyedül, maradjon mellette, aminek a padiºah eleget tesz. Haticérõl kiderül, hogy megint terhes. Mahidevran, mikor megtudja a hírt, kéri a szultánát, hogy küldje el Nigart, de õ nem akarja, mondván, jó szolgáló. Erre Mahidevran elõáll az ötlettel: adják férjhez Nigart, méghozzá Nasuh Efendihez (matrakos). Haticének tetszik az ötlet. Nigar persze közben mindent hall... Mahidevran és a valide meg akarják mondani Szulejmánnak, hogy újfent nagybácsi lesz. Ekkor kiderül, hogy a szultán Hürremnél járt. Ayºe Hafsa beszél Ibrahimmal is, akivel közli, tud a Leós afférrõl, de nem óhajtja maga mellett tudni Hürremet...
Daye is felkeresi Hürremet a számûzetésében, beszélnek... Kiderül, hogy Hürrem éjszaka jár gyereknézõbe, Daye pedig rosszat sejt. Beszél Bali béggel, hogy figyeljen oda a szultánára, mert veszélyes éjszaka az erdõben. A valide elárulja Szulejmánnak, hogy Hürrem este jön a gyerekeihez. A szultán nem érti a helyzetet, de ekkor az anyja érdekes módon "megvédi" Hürremet, mondván, õ is anya...
Daye baljóslata beteljesedik, Hürremet megtámadják az erdõben. Amikor a szultán fülébe jut, azonnal odasiet. Végül megleli szerelmét és a karjaiban viszi haza... :)

SPOILER VÉGE
2/10
napraforgó 2014 máj. 15. - 08:06:22 2/10
(2121/3431)
Hürrem nagy játékos. A döntésébe bevonta a validét is - te nem így gondolod, asszonyom? Meg: Te mit tanácsolsz?
Mit mondhatott volna a valide? Hogy a szultán felette áll a vallásnak, meg az erkölcsnek? Nyilván nem. Mondott valami nevetségeset az önmegtartóztatásról, ami úgy tûnik, hogy a hárem többi szabd lakójának sem volt erénye, lásd Májdevránt.
Vajon mit írt Hürrem a szultánnak a gyûrû mellé?
És mit súghatott Májdevrán fülébe?
Mindenesetre hatásos volt, mert a szultán nem nyúlt Májdevránhoz, csak a több hónappal késõbb esedékes körülmetélésrõl értekezett vele. Esetleg még Musztafa tanulmányairól.
Petrapetrus 2014 máj. 15. - 07:31:29
(2120/3431)
Szerencsére nem sokáig. :)
Petrapetrus 2014 máj. 15. - 07:31:09
(2119/3431)
Lehet, de Allah, illetve a hit elvileg ugyebár a szultán felett áll - õ is aszerint cselekszik, s Hürrem tulajdonképpen rá, az Istenükre hivatkozott. Ebbõl a szempontból teljesen elfogadható a szultána döntése. Tény, hogy emögött taktika is van, de azzal, hogy az erkölcsre hivatkozva utasította el Hürrem a padiºahot, igazából nem tett rosszat. Legalábbis szerintem. :)
Petrapetrus 2014 máj. 15. - 07:28:20
(2118/3431)
Így van, Hürrem végülis a vallásra hivatkozik, ami teljesen rendben is van. Ha valami/valaki a szultán felett áll, akkor az Allah. Szulejmán mély és tiszta hite pedig elõbb-utóbb belátásra bírja Hürrem erkölcsösségérõl. Az meg már csak hab a tortán, hogy Hürrem milyen merész és okos, hogy elõáll ezzel. Mahidevran érdekes módon a vallás ezen részét nem veszi annyira komolyan. :) Szegény nõ, tegnap hogy koppant. Olyan nagyon beleélte magát, hogy végre, a szultán õt kéreti, aztán nem volt semmi intim, csak beszélgettek, pontosabban Szulejmán magyarázott valamit nagyon. :P Hürrem ilyenkor érdeklõdéssel szokott figyelni, Mahidevran meg mintha csak bambulna és elengedne mindent a füle mellett... Ebbõl is látszik, hogy Hürrem mennyivel jobban illett a szultánhoz. Minden érdekelte, ami vele kapcsolatos és próbálta az infókat jól hasznosítani. :D

A gyerekek annyira édesek voltak, majdnem elpityeredtem, amikor Hürrem elment és búcsúzkodtak...
9/10
filmimádóó 2014 máj. 14. - 23:19:18 9/10
(2117/3431)
Szegény Hürremnek mindhárom fiát a palotában kellett hagynia....
2/10
napraforgó 2014 máj. 14. - 12:44:12 2/10 Előzmény Petrapetrus
(2116/3431)
Ha egy szabad nõ házassági köteléken kívül lefekszik egy férfival, akkor az nem erkölcsös, rendes asszony. Szultán, vagy nem szultán az illetõ. Hürrem erre játszik.
Amíg rabszolga volt, nem voltválasztása. De most hirtelen erkölcsös szabad nõ lett.
Acbar sah 2014 máj. 13. - 22:52:32
(2115/3431)
Nem ego kérdése!

korlátlan úr korlátlan hatalommal!
Acbar sah 2014 máj. 13. - 22:51:56
(2114/3431)
Nem ego kérdése!

korlátlan úr korlátlan hatalommal!
Petrapetrus 2014 máj. 12. - 07:13:51 Előzmény napraforgó
(2113/3431)
:)
Jó, de õ a szultán, neki nem lehet nemet mondani. Azt nem viseli el az egója. :)))
2/10
napraforgó 2014 máj. 10. - 18:14:36 2/10
(2112/3431)
:D :D :D
Van még néhány nõ abban a háremben, akik tudnának kekszet sütni a szultánnak...
Azért annyira nem volt a szultán annyira hûséges tipus, hogy mástól már nem is kell az a keksz.
Petrapetrus 2014 máj. 10. - 17:35:00
(2111/3431)
Nilüfer egy "jelentéktelen" rabszolga volt, vele ellentétben Hürrem 4 gyerekes anyuka, aki kiáll magáért és részben "hatalmában is áll". Plusz Daye végignézte és asszisztálta az elõzõ igazságtalanságot, még egyet már nem akart. Gondolom.
Petrapetrus 2014 máj. 10. - 17:31:30
(2110/3431)
Nem teljesen értem a kérdést. A neten fent van a sorozat Vol.1 soundtrackje, azon minden szám szerepel - teljes hosszúságában, ami eddig nálunk volt a sorozatban. Nem tudom, azóta jelent-e meg Vol.2, de szerintem nem...
Petrapetrus 2014 máj. 10. - 17:29:56
(2109/3431)
Igen, mert megharagszik a keksztilalomért. :D
2/10
napraforgó 2014 máj. 10. - 11:54:24 2/10 Előzmény Petrapetrus
(2108/3431)
Na és hol volt Dázse igazságérzete akkor, amikor Nilüfert kivégezték egy olyan tettért, amire a nagyasszony adott parancsot Dázse közvetítésével?
Azért furcsa ez az igazságérzet, hol mûködik, hol meg nem....
Petrapetrus 2014 máj. 09. - 12:34:26
(2107/3431)
Szerintem ez nem túl bonyolult. Bár Daye hû szolgája a validének, igazságérzete neki is van. És mivel tudja, hogy Hürrem nem volt hûtlen a szultánhoz, nem támogatja nagyasszonyát abban, hogy tulajdonképpen ártatlanul kivégeztesse. Meg nyilván érzi, jobb, hogy a gyerekeknek ott van az anyjuk, mellettük. (Bár most majd Szulejmán elzavarja Hürremet a palotából egy idõre...) Nem a birtoklevélért tette, amit tett, hanem mert úgy érezte, ez a helyes döntés.
2/10
napraforgó 2014 máj. 09. - 12:19:27 2/10
(2106/3431)
No igen, de amikor Hürrem már elégette a füzetet és meg akarta köszönni neki a tettét, Dázse nem akarta elfogadni a birtoklevelet. Úgy kellett beletuszkolni a kezébe. Hát... Szóval nem annyira biztos, hogy Dázse az anyagi elõnyért tette vona, amit tett. De mivel nem mutat soha szimpátiát Hürrem iránt, akkor vajon miért?
9/10
filmimádóó 2014 máj. 08. - 23:15:57 9/10
(2105/3431)
Hürrem egy kicsit elbeszélgetett Daje asszonnyal és neki ajánlotta egy földbirtokát, hogy ott élhessen hátralévõ életében. Cserébe a naplót kérte.
ucsitelnyica 2014 máj. 08. - 22:05:16
(2104/3431)
Sajnos a múlt héten lemaradtam egy részrõl, így tegnap meglepetten láttam, hogy Daje asszony adta át Hürremnek a naplót. Elmondaná valaki, hogy miért? Mi történt itt? Most nem igazán értem...
Köszönöm szépen!:)
2/10
napraforgó 2014 máj. 08. - 14:38:19 2/10
(2103/3431)
Úgy látom, Hatidzse mégsem jött rá, hogy a férje és Nigár közt volt valami. Furcsa, hogy nem tudta összeadni az egy-meg-egyet anno...

És Nigár is ostoba, hogy pont a hegedûtokba rejtette a levelét. Ha csak úgy otthagyja Ibrahim dolgozószobája asztalán, Hatidzse biztos nem nyúlkál hozzá. Hihette volna, hogy hivatalos irat.

Az is furcsa, hogy a szultán szava elég volt ahhoz, hogy Hürrem szabad emberré váljon, és ezt nem rögzítették semmilyen iratba. A török közigazgatás akkoriban sokkal fejlettebb volt a nyugatinál, éppen ezért én elvártam volna, hogy az ilyen felszabadítási aktust rögzítsék írásban és õrizzék meg valami levéltárban.

Dazse asszony viselkedésén elgondolkodtam. Nem hiszem, hogy megsajnálta Hürremet és a szívjóság vitte rá, hogy ellopja a füzetet. És azt se nagyon hiszem, hogy a valide nem kérdez rá, hogy került a füzet Hürremhez. Mivel Dazse õrizte, mindenképp hunyó lesz. Ha õ adta át, azért, ha meg nem, hát azért, mert nem vigyázott rá.
Petrapetrus 2014 máj. 08. - 08:39:02
(2102/3431)
Na igen, jó kis jelenet volt, meg akadt még pár a tegnapi (fél)részben. Viszont Hürrem most egy kicsit ráfázik, ugyanakkor ebbõl is jól ki fog jönni, mint mindig. :D Az esküvõig már nincs sok. Anno kiszámoltam, hogy május végére, június elejére esik majd. :)

A forgatókönyvírók Nigart most olyan kis butuskának állítják be, ezért nem túl hiteles nekem, hogy a hegedûtokba rejti a szerelmeslevelet. Jól ismeri Haticét és Ibrahimot is, tudja, hogy az asszonya is gyakran hegedülget mostanában. Sokkal reálisabb lett volna, ha Nigarral az írók egy idegennyelvû könyvbe rejtetik el a levelet. Olyan nyelvûbe, amit Hatice nem ért. Ahhoz biztos nem nyuládozna olyan gyakran. :)

Nagyon szép volt a havas táj / havas Bécs. A jelenlegi török részekben is esett a hó nemrég. Szulejmán az erkélyen magába roskadva, beletenyerelve a hideg hóba... SPOILER Most vesztette el Hürremet. SPOILER VÉGE

Gülºah: még egy darabig látható lesz...

SPOILER Mahidevrannak új szolgálója/bizalmasa lesz, Fatma, akire Gülºah féltékeny lesz. Próbálja kifúrni, sõt, megöletni is, de nem sikerül. Mahidevran bizalmát végleg elveszti, elküldi másik palotába is. Õ bepróbálkozik, hátha Hürremet szolgálhatja. Hürrem persze kineveti. Gülºah véletlenül kihallgatja Ibrahim és Nigar beszélgetését, amikor is a kalfa bevallja, hogy terhes és õ az apa. Ezzel az infóval Gülºah Hürremhez próbál menni, de ugye elküldik. Üzen neki, hogy fontos információ van a birtokában, stb. Kiderül, hogy mit hallott, Nigar elmondja Ibrahimnak, aki küldi az embereit, hogy végezzenek Gülºah-val. Meg is késelik brutálisan, de nem hal bele. Késõbb megint üzen Hürremnek, de titokban. A szultánának fogalma sincs semmirõl, ezért elmegy. Meglepõdik Gülºah-n és az általa szolgáltatott értékes információn is. Ezzel elnyeri Hürrem bizalmát és innentõl kezdve Gülºah Hürremet szolgálja.
ucsitelnyica 2014 máj. 07. - 23:40:29
(2101/3431)
Mekkorát nevettem, amikor Hürrem rácsukta az ajtót a döbbent Szulejmánra. Nagy volt. :) De milyen már, hogy van 4 gyereke a szultántól, de már nem lehet vele, mert erkölcstelen? Ez mekkora... :) Nagy játékos a csaj, bírom...

De azért figyelte valaki Daje asszony félmosolyát, amikor utasította Szümbült, hogy tegye azt amit a szultána mond?

Saját reménykedés: Gülsah jó lenne, ha végre eltûnne a színrõl, borzasztó, hogy mennyire nem bírom elviselni... :(
9/10
filmimádóó 2014 máj. 07. - 23:28:20 9/10
(2100/3431)
Hürrem szépen rácsukta az ajtót Szulejmánra
10/10
Betti Racz 2014 máj. 07. - 23:27:17 10/10
(2099/3431)
Mi lesz a május 14.-ei utáni részben!?
2/10
napraforgó 2014 máj. 05. - 07:55:42 2/10
(2098/3431)
Igen, ezért írtam, hogy vagy tudja, vagy sejti. Legfeljebb nincs bizonyítéka. A levéllel viszont lesz.
Petrapetrus 2014 máj. 05. - 07:38:59
(2097/3431)
Nigar sokat fog szenvedni Hatice miatt. Ibrahimra dühös lesz ugyan, de neki megbocsájt. Nigarnak viszont nem nagyon kegyelmez.
Petrapetrus 2014 máj. 05. - 07:37:29
(2096/3431)
Igen, magam is nézem a sorozatot, láttam. :)
De majd meglátod, hogy tudni nem tudja. A sejtés benne van, de biztos tudás nincsen. Akkor válik számára világossá, amikor SPOILER Nigar szerelmeslevele az õ kezében landol SPOILER VÉGE. Legalábbis nekem valami ilyesmi rémlik.
Petrapetrus 2014 máj. 05. - 07:35:44
(2095/3431)
Mi van a Kadmium rendelettel? (ami ráadásul egy "κ" :))
moondog 2014 máj. 04. - 22:00:01
(2094/3431)
κκανδ νδ
respect77 2014 máj. 04. - 21:38:18 Előzmény napraforgó
(2093/3431)
Remélem, hogy elõbb-utóbb eljut oda a sorozat, hogy bemutatja azt, hogy hogy válik Hürrem intellektuálisan is a szultán társává. Talán most majd elkezdi a szultán felfedezi Hürrem eszét is azok után, hogy a nõ szépen kifundálja hogyan vetesse el magát. :P
2/10
napraforgó 2014 máj. 04. - 17:47:25 2/10 Előzmény Petrapetrus
(2092/3431)
Szerintem meg tud, vagy legalábbis sejti. Hatidzse megtalálta Nigár köntösét a hálószobájukban, ahol akkoriban, a távollétében ugye egyedül Ibrahim aluszkált.... Vissza is adta a nõnek, aki nem tiltakozott, hogy nem az õvé.
Hát, ha én a férjem hálószobájában nõi ruhadarabot találok, ráadásul éjszakai neglizsét (hálóing, köntös), akkor nem arra fogok gondolni, hogy a gazdájának takarítás közben melege lett és azért dobta le magáról.

Hatidzse is elég alamuszi, szerintem megtorolja õ még ezt Nigáron.
9/10
balipityu 2014 máj. 04. - 14:32:31 9/10 Előzmény keveled
(2091/3431)
Nekem is meg kellett néznem,nagyon kíváncsi voltam mi lesz.Most már jobb...
2/10
napraforgó 2014 máj. 04. - 06:08:47 2/10
(2090/3431)
Nem tudtam, hogy kell farkincát csinálni az s-nek.
Ha egybe írom, a Google fordító nem fordítja le, de ha külön: gül ºah, akkor a mindenki nevetett megoldást adja. Farkinca nélkül meg: hamis rózsák.
Ez csak azért tetszett, mert a nõ is, aki viseli a nevet meglehetõsen hamis.
Petrapetrus 2014 máj. 03. - 15:37:25
(2089/3431)
Még nagyon a sorozat elején járunk. Hiába megy nálunk több, mint egy éve a széria, mivel felezve adják a részeket, nem haladtunk sokat. Jelen részszámokat tekintve kb. a sorozat negyede ment le nálunk eddig. Hürrem nyilván akkor kap nagyobb (politikai) szerepet például, amikor már nem lesz rabszolga, illetve nagyobb hatalommal is bír majd.
Petrapetrus 2014 máj. 03. - 15:32:23 Előzmény napraforgó
(2088/3431)
Nem tudom, hogy fordítottad, de nekem nem ezt adta ki. A Gülºah nevet "º"-sel kell írni, nem "s"-sel, mert két külön hang a török nyelvben. Míg az elõbb "s", addig utóbbi "sz". :) Amúgy "király" a "ºah", de ez talán nem is meglepõ. :) Fordító nélkül is lehet tudni. Bár ha több jelentése is van a szónak..? A Google nekem mindenesetre csak egy jelentést ad ki. :)
Petrapetrus 2014 máj. 03. - 15:27:30 Előzmény abisztriczky
(2087/3431)
Minden évad más-más mennyiségû részt foglal magában. Nálunk azóta van a 2. évad, mióta Viktória lebukott és kiírásra került a sorozatból. Itt vannak az évadok és részek: http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhte%C5%9Fem_Y%C3%BCzy%C4%B1l_b%C3%B6l%C3%BCmleri_listesi
Petrapetrus 2014 máj. 03. - 15:19:45 Előzmény napraforgó
(2086/3431)
Hatice nem tud róluk. Csak úgy tûnik, mintha. De majd nemsokára Nigar ír egy levelet Ibrahimnak, amiben vall az érzéseirõl. Ami persze nem jut el a címzetthez, mert Hatice kezei közé kerül...
haniel52 2014 máj. 03. - 13:46:35 Előzmény napraforgó
(2085/3431)
Ja, akkor a péntek volt...ezek szerint mégis Majdevránt feleségnek tekintette a Valide. Akkor nyilván ezt értettem félre. :S Abban egyébként nekem is van hiányérzetem, hogy Hürremnek csak a háremben zajló hatalmi harcairól és a szultánhoz fûzõdõ viszonyáról van szó, remélem azért az elkövetkezõ részekben megcsillantja majd különleges intellektusát, vagy látunk valamit abból is, ahogy Szulejmán bizalmasa lesz, hiszen ez az, ami a többi kortársnõi fölé emeli...
2/10
napraforgó 2014 máj. 03. - 06:00:47 2/10 Előzmény szevia
(2084/3431)
Én azt hiányolom a sorozatból, hogy bemutatná, hogy Hürrem méltó társa - szellemi szinten is! - Szulejmánnak. Igaz, a wikipédia nem túl hiteles történelmi forrás, de ebben valószínûleg nem téved.: Hürrem igazi, inteligens társa volt a szultánnak, okos tanácsokkal segítette, vele politikai kérdéseket is megbeszélhetett. Itt meg csak azt látom, hogy hHrrem a szépségével, meg a nõi fortélyaival hódít. A szultán a világon semmi fontosról nem beszél vele, politikai kérdésekrõl meg aztán végképp nem.
Igaz, Hürrem még csak 24 esztendõs, a szultán meg 10-zel több, még van idõ ilyesmire is. Csakhát az inteligencia olyan dolog, ami hamar megmutatkozik...
Ferrer 2014 máj. 02. - 22:04:48 Előzmény haniel52
(2083/3431)
Egyébként észrevettétek, hogy Hatidzse mennyire szerencsésnek mondhatja magát a sorozatban? Egyedül neki van valakije, akire azt mondhatja, hogy a barátja.
9/10
szevia 2014 máj. 02. - 20:59:00 9/10
(2082/3431)
Hát igen, alighogy megkedvelném Hürrermet a vitalitásáért, szabadlelkûségéért, bátorságáért, máris csorbul a kép a kicsinyes féltékenykedései, és alacsonyrepülésû akciói miatt.
Másfelõl õ az egyetlen akit Szulejmán méltó társnak érezhet, vele egy súlycsoportban lévõnek, nem a lelki nemesség vonalán sajnos, de a lélek merészsége, és ereje miatt.
A lényeg, hogy õ nagyon más, mint a környezete, máshonnan jött, nincs a vérében ez a hierarchikusság és alázatos beletörõdöttség. De ami a fõ, hogy elveszítette szüleit, szerelmét /így hitte /semmi talaj a lába alatt, emiatt annyira életbevágó számára, hogy biztonságot találjon, valahol otthon legyen.
Hatidzse hogy megváltozott! A hosszas Ibrahim utáni epekedése idején nagyon unalmasnak és érdektelennek találtam ; azóta az egyik legizgalmasabb szereplõ lett, és hihetetlenül jó a színésznõ, aki játssza.
A legemberibb, és legszerethetõbb Nigár.
2/10
napraforgó 2014 máj. 02. - 19:47:31 2/10
(2081/3431)
Nem volt szokás, hogy a szultánok is nõsüljenek, mint a közönséges alattvalók. Az, hogy Hürremet mégis elvette, különleges alkalomnak számított, még akkoriban is.
Amúgy meg nem a csütörtök volt Májdevráné, hanam a péntek (szent péntek). Ahogy a kersztények a vasárnapot, a zsidók a szabbatot (szombat) ünneplik, úgy a muszlimok meg a pénteket tartják Isten szent napjának. Állítólag minden muszlim férfi köteles péntekenként a feleségével hálni! Mint itt a sorozatban láthattuk, akkoriban még nem volt többnejûség, vagy legalábbis az oszmán birodalomban nem.

Valamikor régen olvastam, hogy valami nagy hódító háborúskodás után túl sok ellátatlan özvegy és árva maradt, ezért engedélyezték a férfiaknak a többnejûséget. Ma is lehet 4 felesége egy muszlim férfinak a legtöbb arab országban. Bár ebbe állítólag az elsõ feleségnek elõzetesen bele kell egyezni.
haniel52 2014 máj. 02. - 18:46:14
(2080/3431)
Köszi az infót, akkor én valamit nagyon félreértettem, azt hittem Mahidevran a felesége... Valamikor az elején volt egy olyan rész, amikor a Valide kiharcolja, hogy csütörtökönként mindenképpen Mahidevránt fogadja Szulejmán, azt hiszem én akkor véltem hallani azt, hogy az a nap mindig a hivatalos feleségé....:S Viszont akkor nem értem, mire van úgy nagyra magával Mahidevrán, miért nézi ennyire le Hürremet, ha õ is csak egy ágyas. Én nem is értem, miért nincs akkor hivatalos felesége a szultánnak, ez elég fura.....hiszen már nem annyira fiatal...
2/10
napraforgó 2014 máj. 02. - 17:24:54 2/10
(2079/3431)
Májdevrán soha nem lett a felesége Szulejmánnak, csak Hürremet vette el hivatalosan. Gondolom ezért kapta meg a valide tisztségét Szulejmán anyjának halála után.
2/10
napraforgó 2014 máj. 02. - 17:22:59 2/10
(2078/3431)
Igaz, igaz, Gülfem Hatidzse szolgálója, Gülsah meg Májdevráné. Gülfem volt a szultán korábbi ágyasa, aztán egy rövid pillanatig Gülnihál is.
2/10
napraforgó 2014 máj. 02. - 17:20:39 2/10
(2077/3431)
Annyi Gül van itten - ami rózsát jelent, mint tudjuk - Gülsah, Gülfem, Gülnihan, sõt Májdevrán másik neve Gülbahar. A Bahar tavaszt jelent, így a gül-lel együtt talán tavaszi rózsának lehet fordítani.
A Google fordító a Gülsah nevet hamis rózsának fordítja. És valóban Májdevrán szolgálója elég hamis.
Acbar sah 2014 máj. 02. - 16:07:29
(2076/3431)
Így van.

Gülsah az intrikus szolgáló.

Mahidevran a, ,fehér rózsa,, nem hivatalos feleség,hanem a trónörökös anyja,de mivel oszmán,s szabad ember,ezért az uralkodócsalád tagja.
haniel52 2014 máj. 02. - 15:09:52
(2075/3431)
Bocs, de nem Gülfem az, aki korában a szultán ágyasa volt, mielõtt az szultán lett volna?? És õ Hatidzse nagy barátja, egyébként meg a validénél van nem? És Majidevran Szulejmán hivatalos felesége...legalább is ahogy én értelmeztem a dolgokat, mert õ az uralkodó család tagja, pont ezzel van most a konflikus az adományoknál nem? vagy valamit én most akkor rosszul értelmeztem?? Mert ugye azzal piszkálta Hürremet, hogy õ csak egy rabszolga....
abisztriczky 2014 máj. 02. - 11:13:54
(2074/3431)
Biztos volt már errõl szó korábban, de nekem nagyon kiesett. Úgyhogy szeretném megkérdezni, hogy egy török évad hány részes (Törökországban)? Csak azért, mert kiváncsi vagyok, hogy most hol tart az RTL Klub az 1. évadban.
Elõre is köszönöm, ha valaki leírja!
keveled 2014 máj. 02. - 10:59:23
(2073/3431)
Nigart meg nagyon sajnálom emiatt a reménytelen szerelem miatt. Jobban megérdemelné Ibrahimot, mint ez a hisztis Hatice.
Modjuk nem tudom, mit eszik Ibrahimon, tök bunkó, lekezelõ vele...bárez már ki lett egyszer tárgyalva.
keveled 2014 máj. 02. - 10:44:09
(2072/3431)
Erre nem gondoltam., de én tuti minél messzebb szeretném tudni a "vetélytársam". Persze ki tudja, Ibrahim nem hagyná el egy szolgáló miatt,, ebben biztos lehet Hatice.
2/10
napraforgó 2014 máj. 02. - 09:46:35 2/10
(2071/3431)
Ez van! Ott és akkoriban elég volt a legkisebb gyanú, hogy akárki zsákban végezze a tenger fenekén.
Gülnihál nem csinált semmit, csak eleget tett a szultán óhajának, elment hozzá az "aranyúton".
Májdevrán még ennyit sem csinált, õ addig a szultán kedvenc ágyasa volt, a fia anyja. De Hürrem szívfájdalom nélkül kitúrta a helyébõl.
És? Most melyiket sajnáljam?
Ez kicsit olyan, mintha ma a szeretõ elszeretné a férjet a családjától. Manapság inkább a feleséget, meg az elhagyott gyereket szokták sajnálni és kígyót-békát kiabálnak a szeretõre.
Most akkor miért is kellene Hürremnek drukkolni?
Amúgy meg Májdevrán is elvette Gülsahtól a szuktánt, most Gülsah az õ szolgálója, holott korábban õ is gyerekeket szült a szultánnak. Pech, hogy azok nem maradtak életben, így Májdevrán a túlélõ fiával legyõzte õt. Most az, hogy Gülsah lelkesen szolgálja az utódját vajon megbecsülendõ? Normális nõ biztos ármánykodna ellene.
mészimarcsi 2014 máj. 02. - 09:16:22
(2070/3431)
Nem volt Hürrem se angyal, az biztos, viszont Ibrahim is meg akarta etetni a méreggel, kölcsönösen nagyon útálják egymást! De az nagyon igazságtalan, hogy egy füzet miatt kivégeztesse "anyóskája"!
mészimarcsi 2014 máj. 02. - 09:12:53
(2069/3431)
Köszönöm válaszaitokat, akkor mégiscsak jól következtettem, hogy nem foglalkoztak ezzel a részével. Ez van!
2/10
napraforgó 2014 máj. 02. - 08:32:27 2/10
(2068/3431)
Hürrem is megéri a pénzét.Ahogy kigolyózta Májdevránt... meg félretette Gülnihált... Lehet, hogy nem tõrrel végzett az áldozataival, de nem átalt mérgezgetni... (Gülnihált, Ibrahimot). Nem volt õ egy rózsaszínû angyalka. Nagyon is kemény, céltudatos nõ lehetett, ugyanolyan álnok módszerekkel, mint amiket látott, tanult a háremben. Mindent lehet, csak ki ne derüljön...
Kicsit sem tudom sajnálni. Egyik kígyó harcol a másikkal.
2/10
napraforgó 2014 máj. 02. - 08:27:12 2/10
(2067/3431)
Ez egy kitalált hercegnõ volt, kitalált élettel és kitalált halállal. Valahogy eltûntették, ezt nem mutatták, csak sejteni lehetett, hogy vízbe fojtották. Zsák a fejére és irány a tenger....
9/10
filmimádóó 2014 máj. 02. - 07:48:03 9/10
(2066/3431)
A hercegnõ meghalt, csak a sorozat ezzel a résszel nem foglalkozott, nem mutatták...
mészimarcsi 2014 máj. 02. - 07:36:09 Előzmény filmimádóó
(2065/3431)
De annyira érthetetlen, én úgy fel vagyok háborodva, hogy mindenki el akarja ítélni Hürremet, amiért bocsánat, hogy mielõtt a Szulejmánhoz került, volt egy élete és igaz szép szerelemmel szerették egymást a festõvel! Most arról õ miért tehet, hogy Szulejmán elõtt szerelmes volt, de mióta nála van, azóta õt szereti és hûséges hozzá! Érthetetlen!
mészimarcsi 2014 máj. 02. - 07:31:27
(2064/3431)
Végülis tudja valaki, hogy mi lett azzal az olasz hercegnõvel, aki a szulejmánnál raboskodott? Annyit még láttam, hogy eldugták egy félreesõ szobában õt meg a társalkodónõjét, de hogy mi lett velük azóta, vagy nem láttam, vagy nem is foglalkozik vele a sorozat?! Légyszi, írja meg aki tudja! Köszönöm!
2/10
napraforgó 2014 máj. 02. - 07:21:57 2/10 Előzmény keveled
(2063/3431)
Akkor Hatidzse is álnok, álszent. Nigár kérdésére, hogy miért nem kedveli õt, úgy válaszol, hogy ellenkezõleg, nagyon is kedveli, ezért is kérte, hogy menjen vele.
Na én az ilyesmit nem szeretem. Akkor már inkább mondják a szemembe, mi bajuk velem. Ezt a szemembe mosolyogsz, aztán meg hátbaszúrsz viselkedést ki nem álhatom.
10/10
Adrienn111 2014 máj. 01. - 16:49:49 10/10 Előzmény keveled
(2062/3431)
Pontosan ezért mert ott mindig szem elõtt van naki Nigar ;)
10/10
Memoni 2014 máj. 01. - 00:01:21 10/10
(2061/3431)
Koszi! Bàr egy kukkot sem értettem, de megnyugtatónak tûnik a dolog :-)
keveled 2014 máj. 01. - 00:00:43
(2060/3431)
Amúgy nem értem, ha Hatice tudja mi volt a férje és Nigar között, miért engedi a palotájába? Vagy csak addig tartja ott, amíg Ibrahim hazatér?
keveled 2014 ápr. 30. - 23:58:38
(2059/3431)
Megnéztem, köszönöm, most már tudok aludni....
10/10
Adrienn111 2014 ápr. 30. - 23:37:07 10/10
(2058/3431)
Én sem bírtam ki,most kerestem meg a youtube-n.(Bölüm 40).Itt bele nézhetsz.Én nem néztem végig most, már késõ van,de nem bírtam volna elaludni,ha nem tudom meg :)
10/10
Memoni 2014 ápr. 30. - 23:30:39 10/10
(2057/3431)
Valaki àrulja el, ebbõl a helyzetbõl hogy jön ki Hürrem. Nem várhatok egy hetet álmatlanul forgolódva :)
Megszánja õt Daje? Vagy addig sikoltozik még elmenekülnek az õrök ? ;)
Hàlásan köszönöm elõre is
9/10
filmimádóó 2014 ápr. 30. - 23:17:29 9/10
(2056/3431)
Szegény Hürrem......a Valide jól bekeményített
andy_balog 2014 ápr. 30. - 22:17:15 Előzmény napraforgó
(2055/3431)
akkoriba 15 evesen mar ferjhez adtak a lanyt
haniel52 2014 ápr. 30. - 19:36:15
(2054/3431)
Bocs, következõket...természetesen :S
haniel52 2014 ápr. 30. - 19:32:47
(2053/3431)
Engem nagyon is érdekel, és örülök minden-akár a jövõbeni eseményeket-ismertetõ/magyarázó hozzászólásnak!! Úgyhogy köszi a mostanit is, és a következõkez is!! :D :D Én már csak ilyen kis kíváncsi csacsi vagyok.... :o)))
Petrapetrus 2014 ápr. 30. - 17:25:17
(2052/3431)
Nem tudom, szerintem nem az. De majd a többiek megmondják. Én, ha Meryem Uzerlire gondolok, akkor Meryem Uzerlit írok, ha meg Hürremre, akkor Hürremet. Nem azonosítom a színésznõ(ke)t a karakterrel, megkülönböztetem a színészt a szerepétõl. :)

SPOILERT TARTALMAZHAT: Hürrem (akit már Vahide alakít) a törököknél (134. epizódnál járnak most õk, ahogy már említettem) már halálos beteg, ez derült ki. Tudja, hogy nincs sok már hátra neki, Szulejmán is tudja, hogy szeretett asszonyát hamarosan elveszíti. Mivel a betegségére az akkori orvostudomány nem tudott gyógyírt. Így borítékolható volt a kórság végkifejlete is. És a hivatalos oldalra nemrég kerültek fel a búcsúzó Hürrem képei. Hogy mi Hürrem baja, azt már taglaltuk itt, nem írom le újra.

Nos, nekem úgy tûnt, hogy vannak itt jópáran - köztük én is - akik követik a sorozat "jelenét" is, a "mostját", ha úgy tetszik. Az egy dolog, hogy magyarul hol járunk, de sokunk nézi elõre is a sorozatot eredeti nyelven, vagy ha nem is szorgosan minden részt, de belenézünk, ismerkedünk az eseményekkel. Elsõsorban nyilván azoknak írtam, amit írtam, akiket érdekel. Ha téged nem, akkor nem. Át kell felette siklani. :)
Petrapetrus 2014 ápr. 30. - 17:10:14
(2051/3431)
Az lehetséges, hogy nem jut el a szinkronig és a hazai sugárzásig a sorozat ezen része. Majd kiderül.
Petrapetrus 2014 ápr. 30. - 17:08:44
(2050/3431)
Köszönöm.
nish0209 2014 ápr. 30. - 16:26:04
(2049/3431)
***és vagy Vahide Gördüm-re
nish0209 2014 ápr. 30. - 16:24:38
(2048/3431)
Szerintem meg ha Hürrem-re gondol akkor Hürrem-et írja, ha meg Meryem Uzerli-re akkor meg õt írja. Ez ilyen egyszerû...
2/10
napraforgó 2014 ápr. 30. - 16:13:03 2/10
(2047/3431)
A hsz-ed nagyon félreérthetõ. Hûrrem, meg hogy búcsúzik... Kitõl, mitõl? Tudjuk, mikor halt meg. 1558-ban. Az még innen csaknem 30 év. Hogy mi derült ki - nem igazán tudom, mire gondoltál. A szereplõre, vagy a karakterre? Most 1529-ben járunk, hogy mi a fene lesz 29 év múlva, az most annyira, de annyira mellékes, nem gondolod?
Valóban arra gondoltam, hogy a színésznõrõl kiderült, hogy terhes, merthogy kb. erre az idõszakra eshetett a dolog. Azóta megszületett a lánya is, mint tudjuk. Hogy a sorozatbéli Hürremnek milyen betegsége lesz 28-29 év múlva? Nem tudom, de talán mindegy is. Majd ha ott tartunk, addig nem fontos.
2/10
napraforgó 2014 ápr. 30. - 14:15:17 2/10
(2046/3431)
Lehet, hogy mi ezt soha nem is fogjuk látni. Így aztán baromira nem érdekel Hürrem jövõbeli esetleges betegsége.
Ami engem érdekel, az a mostani, meg a következõ rész. Az, hogy 100 résszel odébb mi lesz, hát... az meg nem. Legalábbis most nem.
Petrapetrus 2014 ápr. 30. - 12:39:20
(2045/3431)
Még mindig nem érted, úgy látom. :)
Nem az RTL klubon vetített részekrõl beszéltem, hanem azokról, amiket jelenleg Törökországban vetítenek. Mi jócskán le vagyunk maradva ahhoz képest. Mint már írtam, a törökök a 134. résznél járnak, mi pedig török részekkel számolva valahol a 38-39. epizódnál. Szóval 100 rész különbség van. :)
2/10
napraforgó 2014 ápr. 30. - 12:25:47 2/10
(2044/3431)
Nem tudom, hogy Üzerlyt pontosan mikor is vették ki a sorozatból, de szerintem még azután, hogy õ lett a "valide". Most 1529-ben járunk és az anyaszultánnõ bizony csak 5 évvel késõbb, 1534-ben fog meghalni. Szóval Hürremnek még kell szenvednie rendesen. Egyszóval látjuk mi még Meryemet egy darabig.
Petrapetrus 2014 ápr. 30. - 09:24:50
(2043/3431)
Most esett le, hogy te mirõl írtál. NEM Meryem Uzerli és a privát élete, hanem a karakter, amirõl én beszélek... Hürrem KARAKTERE távozik nemsokára a sorozatból, akit Vahide vett át anno, mert Meryem terhes lett, ahogy írtad is. A sorozatban, ahol JELENLEG járnak a törökök, van már vissza kevés Hürrem KARAKTERÉNEK.
Petrapetrus 2014 ápr. 30. - 09:20:28
(2042/3431)
A hivatalos oldalon Hürrem búcsúztatásáról tettek fel képeket...
2/10
napraforgó 2014 ápr. 30. - 08:29:47 2/10
(2041/3431)
Milyen betegség??? terhes volt! Azóta már meg is született a kislánya.
Petrapetrus 2014 ápr. 30. - 08:19:52
(2040/3431)
A 134. résznél járnak egyébként.
Petrapetrus 2014 ápr. 30. - 08:19:12
(2039/3431)
Nem tudom, tudjátok-e, de a törököknél Hürrem nemsokára távozik a sorozatból. Kiderült a betegsége...
2/10
napraforgó 2014 ápr. 27. - 05:24:49 2/10
(2038/3431)
Ez a napló dolog több dologra jó. Elõször is jól el lehet húzni vele a történetet. Másodszor azt mutatja meg, hogy milyen ici-pici valami is okul szolgálhat egy véres megtorlásnak. Harmadszor pedig azt, hogy milyen kegyetlenül megtorolták a nagy semmit is. Megmutatja a valide kegyetlenségét, meg azt, hogy a környezetében élõk is milyen örömmel segédkeztek neki ebben.
azaki72 2014 ápr. 26. - 22:17:05
(2037/3431)
Azon kívül, hogy közös jövõt tervezgettek, nem tettek semmit. Kicsit már idegesít, hogy a filmben mindenki a naplóval akar operálni, pedig mikor Leo írta, hallhattuk, hogy nincs benne semmi különös. Ilyeneket ír "ez már nem az az Alex, akit ismertem" "ma arra kért, hogy menjek el" stb. Tényleg nem értem... De mondjuk azt sem, hogy mi értelme volt annak (a film további bonyolításán kívül), hogy Nigar megkereste a naplót.
2/10
napraforgó 2014 ápr. 26. - 17:11:21 2/10
(2036/3431)
No, akkor nekem volt igazam. Nem volt Leo és Hürrem között semmi, csak egy kis plátói etye-petye.
Amúgy meg az adott korra visszatekintve én mindig azon a véleményen volta, hogy a XVI. század elején egy pap lánya nem lehetett csak szûz, mielõtt férjhezment.
Nem kell, hogy a mai kor szokásai belezavarjanak a történetbe. Mert lehet, hogy manapság már nem szûz egy lányka 15 évesen, na de akkoriban.... Régen még az is erotikusnak számított, ha mise közben összenéztek.
azaki72 2014 ápr. 26. - 16:58:47 Előzmény napraforgó
(2035/3431)
A sorozat elején az újonnan érkezett lányokat "kivizsgálták", csak szüzek kerülhettek a hárembe, tehát e téren nem merülhet fel kérdés.
malvinkicska 2014 ápr. 25. - 19:10:47
(2034/3431)
A Valide most nagyon szigorú volt Hürremmel, mindenkinek van múltja, jelene a jövõjét senki nem tudhatja. Valami rosszat tett, akkor õ még nem tudhatta, hogy a Szulejman ágyasa lesz és gyerekeinek anyja.
2/10
napraforgó 2014 ápr. 25. - 18:45:53 2/10
(2033/3431)
Azt tudjuk, hogy a háremagák eunuchok voltak, tehát Szümbül és Gül is. De mi van a loknis õrõkkel, akik azt az idétlen piros egyenruhát hordják és szokásuk kötéllel megfojtani a rakoncátlankodókat. Vajon õk is kasztráltak? Mert a hárembe elvileg ép férfi nem mehetett be a szultánon kívül.
timi21 2014 ápr. 25. - 17:33:40
(2032/3431)
Hürrem amikor Leoval volt, azt nem is tudta, hogy egyszer még Szulejmán felessége és öt gyermekének anyja lesz.
Én sem értem, hogy a múltja mért ennyire fontos. Szerintem, ha végig menne valaki a háremben és mindenkit megkérdezne a múltjáról, biztos akadna olyan akinek ugyanúgy mint Hürremnek volt bárki-e is!