Téma: Szulejmán

gb4400 2013 aug. 15. - 10:28:12
(1131/3431)
Az az "eszement" titulus nálam is kiverte a biztosítékot. Én is úgy vagyok vele, hogy érdekel a történelmi háttér, és ha megtehetem, miért ne nézzek utána? Vagy miért nem beszélhessek errõl mással? Szerintem tök jó dolog elbeszélgetni a dolgokról.
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 15. - 09:56:48
(1130/3431)
Egyébként én elfogadom, hogy nem mindenkit érdekel a valóság és beéri a sorozattal, meg azzal, hogy nem néz utána csak izgul rajta hétrõl-hétre. Van ilyen is. De engedtessék már meg, hogy más meg érdeklõdjön mindezek iránt és ne elégedjen meg ezzel a lassú folyású mûsorral, ami van.
Plusz azt sem értem, mi baj van azzal, hogyha valakit pont a sorozat csigáz fel a történelem iránt?
Ha zavar téged, hogy a valóság is le van írva a topikban, nyomd meg az offtopik elrejtése gombocskát és máris nem látod. Én ezeket így írom, nem kötelezõ elolvasni!
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 15. - 09:24:50
(1129/3431)
? Eszement?! Azért, mert a valóság érdekel elsõsorban és nem egy olyan történet, ami hemzseg a hiteltelenségtõl? Ha neked elég egy mese, ám legyen, én jobb szeretem az igazságot, a tényeket, a valóságot. Nyilván ez sem mindig egyértelmû, de ha vannak elméletek, akkor szeretem ismerni az összeset és nem fogadok el valamit kritika nélkül, amit elém tolnak. Sok "nagy" Szulejmán rajongó a körmét rágja, mi fog történni a sorozatban, holott ha egy picit utánanézne a hiteles forrásoknak, rájöhetne, hogy mik a történet fõbb nyomvonalai. Minden más már kitaláció vagy több vélt variáció egyik lehetséges megjelenítése.

Amúgy meg nyilván élvezem a sorozatot, hiszen nagyszerû színészek játszanak benne, remek a díszlet, fantasztikusak a jelmezek és egy olyan szemüvegen át mutatják magukat és másokat, ami az õ szemüket tükrözi. És ez izgalmas. De azért, mert nem fogadom el maradéktalanul azt, amit látok és mert kutatok a történelmi háttér után, hogy valójában mi volt / lehetett és hogyan (nem semmitérõ Wikipédiákból és sok "okos" nõi portál összeollózványaiból), még nem vagyok eszement. Sõt, kifejezetten örülök, hogy jött ez a sorozat, mert felkeltette az érdeklõdésemet a történelem egy olyan szeglete irányába, ami korábban egyáltalán nem érdekelt, sõt, untatott. Arra pedig kifejezetten büszke vagyok, hogy van agyam, amivel tudok gondolkozni és szelektálni az információkat.

Amúgy a sorozatot is követem kíváncsisággal, sõt, mondhatom, jóval elõrébb járok az átlag magyar tévénézõnél, hiszen az RTL meglehetõsen idegesítõ mûsorpolitikája miatt a széria élvezhetetlenségi faktora elég magas. Ettõl függetlenül tisztában vagyok rengeteg mindennel, mi fog történni a SOROZATBAN. A részek törökül is egészen érthetõek, úgy is, hogy a párbeszédeket nem vagy csak részben lehet kikövetkeztetni. Plusz akadnak a neten olyan helyek is, ahol olyanok írják le a sorozat eseményeit, ahol már leadták az egészet a 3. évad végéig. A lehetõségek tárháza végtelen.

Akinek jó az RTL-es "egyhelyben toporgás", az csak toporogjon, de ettõl én még nem vagyok eszement.
Petrapetrus 2013 aug. 15. - 09:12:26
(1128/3431)
A lány Lajos magyar király udvarából jött, s egy korábbi török ostrom alkalmával Szulejmán megölte a férjét - pont az esküvõjük után. Viktória (Sadika) bosszút esküdött Lajosnak és magának is, hogy végez szeretett ura gyilkosával. Dióhéjban ennyi.
Amélie_St.Clare 2013 aug. 15. - 03:39:50
(1127/3431)
Kedves kommentelõk!

Mivel én csak 2 hónapja követem a sorozatot, leírnátok, hogy eddig mit tudunk arról a nõrõl, aki

Spoiler

(akarata ellenére) együtt volt a szultánnal?

Ha jól emlékszem, õ követte el azt a gyilkosságot, amellyel Hürremet tévesen vádolták.
gb4400 2013 aug. 15. - 00:05:45
(1126/3431)
Mégis benne maradt a fojtásos jelenet. Azt hittem, ki fogják vágni. Mivel nem volt benne vér, ezért maradt vajon?
gb4400 2013 aug. 15. - 00:03:55
(1125/3431)
Honnan veszed, hogy nem élvezzük? Ha nem élveznénk, akkor nem is néznénk. egyszerûen csak szeretünk róla beszélgetni. Ennyi.
10/10
Anikó98 2013 aug. 15. - 00:00:05 10/10
(1124/3431)
De okosak vagytok..Nehogy véletlenül élvezzétek ezt a filmet:D Sok eszement...
9/10
filmimádóó 2013 aug. 14. - 23:59:30 9/10
(1123/3431)
Nem gondoltam volna, hogy Hürrem tört ránt, berohan az uralkodóhoz és megkéri Szulejmánt, hogy ölje meg.
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 18:50:31
(1122/3431)
Igen. :)

Viszont például megoszlanak a történészek azzal kapcsolatban, mit akart velünk valójában Szulejmán. Az egyik tábor szerint Szulejmán nem akart minket meghódítani, ugyanis kívül estünk az úgynevezett "akciórádiuszon". Ezért is próbálta gyõzködni a magyar uralkodót, hogy vállalja el a vazallusi státuszt, hiszen, ahogy írtad is, Szulejmán fõ ellenségének a Habsburgokat tekintette. Illetve deficites is volt a kincstár, költséges lett volna fenntartani egy távol esõ területet. 1526 után ezért is nem lettünk egybõl odacsatolva. Valójában úgy hiszik, hogy csupán egy vazallus állam lettünk volna neki.

A másik tábor a történészek közül viszont valóban úgy véli, hogy minket már a kezdetek kezdetén le akartak igázni a törökök. Ennek érdekében Szulejmán lassan, óvatosan, a lehetõ legkockázatmentesebben próbált minket bekebelezni. Ez volt a "szakaszos hódítás", egy új elmélet, ha úgy tetszik. E tábor szerint 1526 után csak azért nem foglalt el minket, mert egy bábkormányt kívánt alkotni belõlünk. Ennek a kormánynak az lett volna a célja, hogy elfogadtassa a magyarokkal - szépen fokozatosan - hogy török uralom van. Megismertetnék lassacskán a szokásokat, stb. Illetve a Habsburg-erõközpont kiiktatásával együtt kívánta feltenni az íre a pontot velünk együtt. Vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy Szulejmánnak sokszor fogalma sem volt, mit és hogyan kellene pontosan csinálni, nem volt világos stratégiája sem.
Gondolták 1526 után, hogy Bécs a kulcskérdés, s ha azt legyõzik, akkor mi is "zsebben vagyunk". Csak hogy mivel Bécset nem sikerült bevenni, így inkább a szultán úgy határozott, hogy Budát és Magyarországot kívánja inkább meghódítani.

Mindkét nézõpont mellett vannak egyébként érvek és ellenérvek is, mindenbe bele lehet kötni.

Mohács egyébként a tévhittel ellentétben nekünk kedvezett, mi voltunk sokkal kedvezõbb pozícióban, csak elbactuk. Inkább fosztogattunk, mint hogy a sereget próbáltuk volna kiiktatni. :)
gb4400 2013 aug. 14. - 18:32:09
(1121/3431)
A törököknek az a lelkiállapota, ahogy erre a korszakra gondolnak, nagyban meghatározza még ma is, hogy abban az aranykorban erõsek, gazdagok voltak, semmiben nem szenvedtek hiányt. Az idõ meg nyilván megszépíti az emlékeket. Ez olyan, mint nálunk az igazságos Mátyás meséje, amibõl a történészek szerint tulajdonképpen semmi sem igaz. Mátyás kõkemény diktátor volt, hatalmas adókkal.
Szulejmán erõs alakja is hasonló cipõben jár. A filmsorozat pont emiatt olyan, amilyen. A Lajos királyos baki elég nagy hiba, de az a gondolkodás, ahogy rólunk, gyaur magyarokról a filmben gondolkodnak, az teljesen valós. Abban a korban a törököknek mi voltunk az igazi ellenfelei. Presztízskérdést csináltak abból, hogy minket leigázzanak. S ha belegondolunk, hogy a török korról szóló regényekben, filmekben hogyan ábrázoljuk õket, az ugyanez, csak visszafelé. A pogány törökök, félszemû Jumurdzsák, kegyetlen janicsárok, stb. Az egri csillagok is épp errõl szól.

Furcsa dolog az a török-magyar viszony. Tipikus se vele, se nélküle. Utáltuk egymást, miközben mégis valahogy bírtuk a másikat. S ennek legfõképp az osztrákok voltak az okai. A Habsburgok egy év alatt több kárt csináltak, mint a törökök tíz év alatt. Mi az osztrákokhoz képest jobbnak láttuk a törököket, afféle biztosítékként. A törökök meg tudták, hogy mi mennyire utáljuk a Habsburgokat, és bennünk szövetségest láttak ellenük.

Ma meg már testvéreknek tekintenek minket. Ha Törökországban megtudják, hogy magyar vagy, körbeugrálnak, annyira akarnak neked jót tenni.
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 18:26:59
(1120/3431)
Azt mondod ugyanaz a hang? Nem tudom, én nagyon különbözõnek hallom a kettõt... :D
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 18:17:03
(1119/3431)
Nem. A sorozat keltette fel az érdeklõdésemet a történelmi háttér irányába. Az iskolában sosem szerettem ezt a részt, meg úgy cakk-pakk a magyar törit sem. (ettõl függetlenül becsülettel mindenre felkészültem) Az oszmánok sosem érdekeltek, túl szárazon, túl unalmasan adták elõ, azt is leginkább ránk hegyezték ki, magyarokra. Vagyis amolyan megsértett nézõpont volt. :)
A sorozat pedig, amikor anno indult, nem is érdekelt, elkönyveltem valami gagyi telenovellának. Aztán belenéztem és rájöttem, hogy ez annak ellenére, hogy szórakoztatni akar elsõsorban, még mindig egy minõségi darab és tulajdonképpen nincs köze a telenovellához - maximum a palotai intrikák szempontjából, ami van benne bõven, de mint ismeretes, ez nem kitalált, a valóságban is ez folyt, hisz' így lehetett boldogulni.
Lényeg a lényeg, nézve a sorozatot elkezdett érdekelni a történelmi háttér és elkezdtem utánajárni. Próbáltam hiteles forrásokat olvasni, sajnos magyarul ebbõl kevés van. (nem a Wikipédiára és társaira kell gondolni) Õsszel külföldre megyek és már kinéztem két könyvet a témában, amit történészek írtak, szóval igyekszem beszerezni õket és majd elolvasni. Akkor talán még tájékozottabb leszek. :) Itt a neten sajnos sok különbözõ infó terjeng és ki tudja, mi igaz és mi nem. Sok sorozatnézõ csámcsog egy-egy bedobott és már megrágott csonton, sok verziót lehet látni, de én egyelõre egyiket sem hiszem el. :)
A sorozat miatt sem rágom le a körmöm egyébként. Sokat ferdít, így engem tulajdonképpen nem az érdekel, mi lesz a sorozatban, hanem inkább az, hogy mi volt a valóságban és miben tér el a sorozat. :) Én a valós hátteret kutatgatom, nem pedig annyira a sorozat eseményein rágódom. Ha ismerem a "tényeket", akkor a sorozat fõbb irányaival is pontosan ugyanúgy tisztában vagyok. A filmben sokkal inkább a megjelenítést, az elõadást, a tolmácsolást élvezem. Törökök magukról, saját szemükkel hogy látják magukat, stb. Hitelesek és szépek a jelmezek, a díszletek, stb. Kicsit idõutazom általa. :)
gb4400 2013 aug. 14. - 18:10:41
(1118/3431)
Nekem itthon megvan mind a kettõ változat. Ahogy hallom, a filmes dal is Meryem hangja. Teljesen megegyezik, csak más a hangszerelése.
gb4400 2013 aug. 14. - 18:08:51
(1117/3431)
Úgy látom, te elég tájékozott vagy ebben a témakörben. Talán a végzettséged teszi?
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 18:07:54
(1116/3431)
Nem tudom, szerintem nincs annyira leegyszerûsítve. A lemezen Meryem énekel, a sorozatban pedig van, hogy olyan verziót vágnak be, ami valaki más által lett felénekelve. A lemezen Meryem Uzerli énekli a dalt. Nekem az tetszik jobban. :)
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 18:05:39
(1115/3431)
Törvénybe volt iktatva, hogy minden egyes fiútestvért és unokaöcsit el kell tenni láb alól annak, aki aktuálisan a trónra kerül. Korábban nem volt divat, csak aztán lett törvénybe iktatva ez a kegyetlen gyakorlat, amikor II. Mehmed idejében (konkrétan 1402 és 1413 között) olyan hatalmas ellentétek feszültek egymásnak a trón várományosai között, mely akkor majdnem felbomlasztotta a birodalmat. Ezt pedig nem volt szabad engedni. Szóval hiába szerették egymást, tisztában voltak vele, hogy ez a birodalom rendje: csak egy fiú élheti túl az aktuális uralkodót: az, aki õt követni fogja.
gb4400 2013 aug. 14. - 18:02:51
(1114/3431)
Köszi!

Azt hiszem, ugyanez van meg nekem is. :-) Belehallgattam, de azt vettem észre, hogy Hürrem altatódala, a Lulli címû szám a lemezen le van egyszerûsítve hangszerelés szempontjából. Ugyanez a szám a filmben nagyobb zenekarral, és halk férfikórussal hallható. Az a változat sokkal jobb.
gb4400 2013 aug. 14. - 17:59:30
(1113/3431)
Ahogy utánanéztem, ez a szultáni család nem igazán ismerte a testvéri szeretetet. Szulejmán apja, I. Szelim is eltette láb alól a testvéreit, megbuktatta az apját, unokaöccseit is elintéztette, hogy ne legyenek riválisok. Aztán amit Szulejmán csinált Mustafával, az is ebbe a sorba tartozik.
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 17:52:19
(1111/3431)
Így van.

Ez a belsõ monológ egyébként a sorozat hivatalos soundtrackjén is helyet kapott, ahogyan İbrahim és Szulejmán monológja is. Ha jól emlékszem, Hürrem monológja "Intriká(k) a palotában" cím alatt fut. :)
gb4400 2013 aug. 14. - 17:33:34
(1110/3431)
Én eddig csak bele-belenéztem a következõ részekbe. Az a jelenet, amikor Hürrem meséli, hogyan lett egy egyszerû lányból a nagy szultán felesége, az nagyon ütõs! Ahogy megy végig a palota folyosóján, és mindenki fejet hajt elõtte. S a végén, amikor a fejére teszik a koronát, az a csúcs.
Igaz, ez a jelenet már késõbb van, mint amikor Szulejmán bejelenti, hogy hivatalosan is feleségül veszi Hürremet. Ez akkor nagy szó volt, mert a szultán egyetlen gyermeke anyját sem vette törvényesen feleségül, csak kinevezték feleségnek. Hürrem viszont hivatalosan is feleség lett, és így Szulejmánt és a Valide-t kivéve, mindenki fölött állt.
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 17:28:24
(1109/3431)
Igen, láttam. Megvan a 69. (török) részig DVD minõségben a sorozat. Eredeti nyelven nyilván.
Én sem bírom az RTL klub "tökörészését", muszáj elõre menni... :D
gb4400 2013 aug. 14. - 17:26:35
(1108/3431)
Gondolod?

Ha ezt mondod, akkor valószínûleg már te is láttad! Ugye?
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 17:24:30
(1107/3431)
Tudom. :D

Amúgy az általad említett +18-as jelenet szerintem nem fog ma adásba kerülni. :))))
gb4400 2013 aug. 14. - 17:22:38
(1106/3431)
A film lényegét tekintve végül is majdnem mindegy, hiszen a török birodalom Szulejmán idejében volt az ereje teljében, a törökök csodálatosnak és dicsõségesnek is érezték. Szulejmán fia, II. Szelim uralkodása alatt lassan elindult lefelé a lejtõn a Török Birodalom.
gb4400 2013 aug. 14. - 17:19:55
(1105/3431)
SPOILER

A második részben lesz egy 18+os jelenet, hacsak ki nem vágják, mint a múlt héten a kardcsapás, plusz fej kettõst. Kíváncsi leszek rá, hogy bevállalják-e!
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 17:17:17
(1104/3431)
Pontosabban a török szó maga jelenti azt is, hogy dicsõséges, meg azt is, hogy csodálatos, egyfajta szójátéknak is felfogható, viszont ha pontosan meg akarjuk határozni, akkor a sorozat esetében a cím a csodálatosra utal elsõsorban, nem pedig a dicsõségesre. Az általam már említett okból kifolyólag.
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 14. - 17:13:17 Előzmény gb4400
(1103/3431)
Muhteºem Yüzyıl =/= Dicsõséges Század

A "muhteºem" nem dicsõségest, hanem csodálatost jelent. Vagyis "Csodálatos Század" a sorozat eredeti címe magyarul. Maga a "csodálatos" jelzõ pedig az 'il Magnifico'-ból ered, mely jelzõt Szulejmán valójában İbrahim hatására kapta meg a híres, 1532-es diadalmenetet követõen.
10/10
Tamylla 2013 aug. 14. - 16:31:07 10/10 Előzmény Lili024
(1102/3431)
SPOILER

Megmondja a szultánnak, hogy vagy elküldi az új ágyasokat vagy , õ (Hürrem) fog elmenni a palotából!
10/10
Tamylla 2013 aug. 14. - 16:28:14 10/10 Előzmény gb4400
(1101/3431)
Abban a részben lesz Hürrem a Valide :)
2/10
napraforgó 2013 aug. 14. - 13:11:33 2/10
(1100/3431)
Én speciel azért szeretek TV-t nézni, mert az ágyon heverve bámulhatom a 82 cm-es átmérõjû, szép képet biztosító képernyõt. Igaz, nem nézek reality-mûsorokat, barátok közt-et, meg éjjel-nappal hülyeségeket sen. És igen, a reklámblokkokk alatt én is kapcsolgatok, mert sem a pelenka, sem a prosztata reklám nem érdekel.
De, a számítógépem monitorja sokkal kisebb, a szék elõtte meg sokkal kényelmetlenebb, mint az ágyon heverészve tévézni. Szóval, inkább a Tv. És nem azért fizetek a szolgáltatónak, hogy ne használhassam a Tv-met, hanem csak a szgép monitorja elõtt kelljen gubbasztanom görnyedõ vállal és zsibbadó lábbal.
És igen, én is azt szeretném, hogy este 8-kor kezdjék el azt a nyomorult Szulejmánt, ne fél 10 után, hogy még emberi idõben vége legyen. Mert nem minden ember éjjeli bagoly, vagy álmatlanságban szenvedõ szerencsétlen, esetleg mihaszna naplopó, akinek nem kell felkelnie délig, és így ráér éjfélig tévézni, hanem vannak még (még!) dolgozó emberek is, akiknek korán kell kelni, mert a munkahelyükön nem hivatkozhatnak arra, hogy azért késtek el, mert a Szulejánt nézték éjfélig.
7/10
Elhaym 2013 aug. 14. - 13:01:13 7/10
(1099/3431)
TV-ben azért érdemes nézni, mivel ha nézett csak akkor lesz folytatás. Ha kevesen néznék, akkor félbehagynák és akkor másnap a neten sem lehetne megnézni. Én inkább elviselem a sok reklámot, csak nézhessem a sorozatot. Reklám alatt meg lehet olvasni, vagy bármi mást csinálni.
IMGOD 2013 aug. 14. - 11:36:06
(1098/3431)
Én azt nem értem ki az aki még TV-t néz?Ha annyira kiakaszt mindenkit a sok reklám meg a sok általuk sz*arnak tituált mûsor akkor minek nézik?Az interneten is ugyanúgy elérhetõek ezek a mûsorok.Bár nincs gondom azzal hogy éjfélig fent maradjak hogy megnézzem pl.:a Szulejmánt,ha fent is vagyok inkább a gép elött ülök és ott nézek valami filmet.Nem fogok beülni a TV elé és megnézni a Szulejmánt,úgy hogy tucatszor szakítják meg a reklám miatt.Inkább várok másnapig amíg felkerül a netre és ott egyben,reklámok nélkül végig tudom nézni.Szóval azok akik szidják ezeket a mûsorokat mint pl.:Éjjel-Nappal Budapest,Barátok Közt meg hasonló igénytelen sz*arokat,miért nézik?Miért jó olyas valamit nézni,ami szerintünk egy f*os?
A másik amit nem értek,miért éri meg a TV-ben hirdetni?Hiszen amikor még nem volt netem és TV-t néztem,amint jött a reklám,már kapcsoltam is el(gondolom mindnki hasonlóan tesz).Az interneten viszont csak akkor fizet egy hirdetõ,hogyha meg is nézik a reklámját,a TV-ben viszont akkor is fizet,ha elkapcsolok.Akkor ez miért éri meg a hirdetõnek?Tudja valaki erre a választ?
10/10
offtopic
csikosi 2013 aug. 14. - 10:26:02 10/10 Előzmény abisztriczky
(1097/3431)
Hát itt lenne már a reklámadó bevezetése, de igazából lehet, hogy csak a reklámozóknak kerül majd sokba.
Tehát kevesebb lesz.
Nem beszélve arról, hogy nekünk kellene nézni ezeket, de én azonnal elkapcsolok a reklámblokknál.
Ki lehet számolni mennyi idõt lopnak el és törölnek ki a filmekbõl-sorozatokból, hogy betegyék a prosztata és egyéb marhaságokat.
Üdvözlök mindenkit, aki egyetért velem.
2/10
napraforgó 2013 aug. 12. - 18:42:46 2/10
(1096/3431)
Akkor is le fogják adni, mert az adó ellenére megmarad a bevétel nagyobbik hányada. Ha el tudják adni a reklámidõt, akkor több reklám lesz, hogy a bevétel ne csökkenjen.
abisztriczky 2013 aug. 12. - 17:48:27 Előzmény napraforgó
(1095/3431)
Mit fognak csinálni a kereskedelmi adók azzal a r****t sok reklámmal, ha bevezetik a reklámadót????
10/10
Vik21 2013 aug. 12. - 01:16:42 10/10
(1094/3431)
Ma van Meryem 30-ik szülinapja, Happy B :)
2/10
napraforgó 2013 aug. 09. - 20:32:04 2/10
(1093/3431)
A szolgáltató csak szolgáltatja a TV-mûsort, nem õ "csinálja". Nem õ állítja össsze, nem õ szerkeszti a mûsort, nem õ pakolja tele reklámokkal, stb.

A csatorna meg azt a sok ostoba, agysorvasztó, igénytelen mûsort is el akarja sütni, és tudja, hogy ha a szemetet éjszaka adná le, hát ember nem lenne, aki nézné. Akkor meg csökkenne a reklámbevétele és nem tudna horribilis pénzeket fizetni azoknak, akik ezt a sok ócska mûsort kitalálják nekünk. Ezért is kell sok ostoba kérdésre emelt díjas sms-ben válaszokat adni, ami amúgy nem is érdekli õket.
9/10
filmimádóó 2013 aug. 09. - 20:05:55 9/10
(1092/3431)
Egyet értek veled.
10/10
offtopic
csikosi 2013 aug. 09. - 14:48:03 10/10 Előzmény Arjan
(1091/3431)
Leszarják ezek a véleményünket, de engem csak az bosszant, hogy elõfizetünk nem kevés havidíjat a szolgáltatónál és ezt a sok rohadt reklámot sózzák a nyakunkba.
Tehát mi fizetjük még a reklámadót is.
Na beüzemelem a régi videómat és nem tökölök mégegyszer hajnalig ezzel a filmmel.
Üdv: szép napot nektek
10/10
Lili024 2013 aug. 09. - 14:42:11 10/10
(1090/3431)
Engem is a reklámok akasztanak ki! Ez az éjjel-nappal Bp. egy ***** nagy baromság (már elnézést) inkább akkor cseréljék meg a két mûsort!
10/10
Arjan 2013 aug. 08. - 21:53:15 10/10 Előzmény csikosi
(1089/3431)
Ha felcserélnék az éjjel-nappallal azt senki nem nézné, mert nincs olyan hülye aki azért a gatyi sorozatért fent marad. De mivel az saját gyártmányú sorozat, ezért az kell nyomni fõidõben, másképp nem kap rtl pénz támogatást stb. Szulejmánt meg a reklámokból nyomják, így tuti nem fognak belõle sem elhagyni, se csökkenteni, még ha hajnalig is elhúzódik a film.
Én most már rendszeresen letöltöm és így nem kell éjszakába kuksolnom, na meg agymenést kapnom a reklámoktól. De azért tényleg jó lenne, ha már egyszer egy mûsoridõ összeállító személy is belegondolna reálisan, hogy mi fér bele a kedves nézõ igényébe és mi nem.
lady 83 2013 aug. 08. - 19:40:07
(1088/3431)
Én sem értem hogy miért nem lehet picit elõrébb hozni a Szulejmánt...ha ennyire kellenek a reklámok oké legyen de akkor kezdjék hamarabb és ne hagyjanak ki részeket adják le rendesen.Felcserélhetnék az éjjel nappal Budapesttel,amit
úgyis ismételnek másnap amúgy meg vissza is lehet nézni az rtl most-on. Tényleg picit jobban át kéne gondolni és jobban az emebrek igényeihez igazodni.Amúgy is éjjel fél 11 kor kit érdekel hogy melyik mosószer hozza ki azt a retket a pólóból mikor alig bírom nyitva tartani a szemem,küzdök az álmossággal hogy végig tudjam nézni a filmet:(
gb4400 2013 aug. 08. - 10:37:06
(1087/3431)
A reklám sajnos nagy úr! A reklámokból rengeteg pénz folyik be a csatorna kasszájába. Fõ mûsoridõben, amikor sokan nézik a tévét, jóval magasabb a tarifa. Pont ezért adják le akkor a legtöbb reklámot, mert így lehet a legtöbbet kaszálni.
Bár tegnap azért szokatlan volt, hogy a második részbõl csak a fõcím ment le, és máris jött a reklám.
Akik szeretik a sorozatot, sokan utánanéztek a dolgoknak, a török epizódokat is könnyen meg lehetett találni. Én úgy vagyok vele, ha minden kötél szakad, és az RTL Klub hozza a szokásos formáját, hogy egy sorozatot folyamatos megszakításokkal, esetleg összevissza adnak le, én törökül is megnézem. Egész jól ki lehet következtetni az eseményeket.
Például a Dr. Csont-tal is csináltak olyat, hogy elkezdték a 7. évadot, lement belõle két, vagy három rész, aztán hónapokig szünet. Ezután nem hogy folytatták volna, hanem újból leadtak néhány részt a 4. évadból, majd megint szünet, és utána jöttek a 7. évad hátralévõ részei.
10/10
csikosi 2013 aug. 08. - 10:23:07 10/10
(1086/3431)
Ezt várhatod ezektõl! szemét banda!
10/10
offtopic
csikosi 2013 aug. 08. - 10:21:45 10/10
(1085/3431)
Szia!
Én láttam és nagyon szomorú vagyok, hogy miért nem emberi idõben adják le ezt a sorozatot.
Szégyen, amit az RTL megenged magának!
Ugyan nem volt eddig szokásom, hogy elõre belenézek, most megtettem, de ott a 20-ik részben történik ez.
Kivágnak belõle többször is, hogy legyen helye ennek a sok szemét reklámnak.
Na ezt találjátok ki, hogyan lehetne ezt a szemétséget megszüntetni már!
Vagy cseréljék ezzel a bugyuta (éjjelnappalbudapest) mûsorral ki és nem kéne hajnalig nézni ezt.
Kezdõdjön este 11-kor, mivel aki szereti vagy ott ül, vagy megnézi másnap az ismétlést.
Felháborít ez a sok reklám, ennyire nem lehetnek mocskok a kereskedelmi adók.
Szakadjanak meg.
Én most leírtam, hogy mit gondolok, de a véleményemmel, amúgy sem törõdik senki, de jólesett.
Üdv:
malvinkicska 2013 aug. 08. - 07:57:27
(1084/3431)
A tegnap este stoppoltam a reklám idõt az elsõ részben 2 7perces blog volt a második részt be játszotta és újra reklám az vagy 9p és kikapcsoltam egyszerûen élvezhetetlen a reklámtól fen lesz a neten és meg nézem van rá egy hetem.
gb4400 2013 aug. 08. - 07:50:11
(1083/3431)
Aki már korábban látta a tegnapi részt törökül, biztosan észrevette, hogy azt a részt tegnap kivágták, amikor a szultán a karddal lesújt a lázadók vezérére, miután elõhúzta a testõr kardját. Csak a kard elõhúzásának a kezdeti mozdulatát mutatták, utána volt egy képváltás, és már nem látszott a lesújtó kard, sem pedig az összeesõ vezér. Volt még egy jelenet, amikor a pasas feje a földön hever. Ez is ki lett szedve.
9/10
filmimádóó 2013 aug. 07. - 23:22:46 9/10
(1082/3431)
Ezen én is meglepõdtem.
10/10
merevreszeg 2013 aug. 07. - 22:54:08 10/10
(1081/3431)
Most mi van??? Elkezdõdött a 2. rész, de közbe raktak egy reklámot... ilyet eddig nem csináltak a retkek!! Pedig elõtte is volt reklám bõven!
gb4400 2013 aug. 06. - 15:54:56
(1080/3431)
Az egri vár ostroma óriási kudarc volt a törökök részérõl. A nagyságrendekkel nagyobb seregük nem bírt el a vár kevés védõjével. Várható volt, hogy mi lesz a vége Isztambulban.
9/10
filmimádóó 2013 aug. 06. - 10:53:10 9/10 Előzmény Petrapetrus
(1079/3431)
Sikerült pár zenét letölteni a sorozatból :)
10/10
Lili024 2013 aug. 06. - 10:31:47 10/10
(1078/3431)
Ahmed pasán nem is csodálkozom...
Acbar sah 2013 aug. 05. - 21:56:53
(1077/3431)
Azért lehet tudni.
Ahmed pasa (Eger 1552) kivégzése leirásban is fennmaradt.
Általában ,,szaracén,, csaus osztag volt ezzel megbizva,akik kézbesitették a szultán itéletét közlõ fermánt,s mig olvasta,hátulról a nyakába vetették a hurkot.
gb4400 2013 aug. 05. - 16:21:34
(1076/3431)
A Topkapi Palota egyik kapuja manapság.
gb4400 2013 aug. 05. - 16:15:03
(1075/3431)
Lehet, hogy ha egy pasa hibázott, akkor felajánlották neki a választás lehetõségét. S ha nem élt vele, akkor õk intézték el. Errõl sokat nem lehet tudni.
10/10
Lili024 2013 aug. 05. - 16:07:28 10/10
(1074/3431)
Ibrahim halálát én is már láttam, meg ezt az egészet csak a töri könyvben írták.
gb4400 2013 aug. 05. - 11:35:50
(1073/3431)
A selyemzsinór sajnos nem egészen errõl szólt! A valóság sokkal csúnyább. Szó sincs itt öngyilkosságról! Odamentek hozzá, a nyakára tekerték a selyemzsinórt, és kétoldalról elkezdték húzni, addig, amíg meg nem fulladt.
Elég durva dolog, de errõl van szó. Ha nálunk ki nem vágják, két héten belül látnunk is kell egy ilyen esetet.
Évekkel késõbb Ibrahim is így végzi. Bemennek hozzá a szobájába, és ott ölik meg.
10/10
Lili024 2013 aug. 05. - 11:27:33 10/10
(1072/3431)
Ez a selyemzsínóros dolog, a törikönyvünkbe is van:

"A vilajet élén egy-egy pasa állt. (...) Ha azonban kudarcot vallott, a szultán elküldte neki a selyemzsinórt. (Az a török hivatalnok vagy hadvezér, aki megkapta, köteles volt önkezével véget vetni az életének.)"
9/10
filmimádóó 2013 aug. 05. - 10:48:55 9/10
(1071/3431)
Ezt nem is tudtam. Durva.
gb4400 2013 aug. 05. - 10:02:07
(1070/3431)
A selyemzsinór akkoriban megszokott kivégzési módszer volt. Szulejmán mindkét sógora erre a sorsra jutott. A másik lánytestvérének a férjét is kivégeztette, aztán évekkel késõbb Pargali Ibrahim pasa is selyemzsinórt kapott.
ildi1980 2013 aug. 04. - 23:30:54
(1069/3431)
A történelmi ismereteim már megkoptak ebbõl a korból,így utána olvastam kicsit. :) Voltak érdekes dolgok a történelemben körülöttük. pl a kivégzésekre gondolok... Nem volt szívbajos a Szultán az biztos :)
gb4400 2013 aug. 04. - 19:53:43
(1068/3431)
Hürrem lánya, Mihrimah valóban anyja lánya volt. Ugyanolyan szeszélyes és céltudatos, makacs nõ volt, mint az anyja. A szóbeszéd szerint idõnként õ is fegyvert ragadott, hogy az apja mellett harcoljon. Hogy ez igaz volt-e, vagy nem, ki tudja! Az biztos, hogy a gyermekei közül Szulejmán õt szerette a legjobban.
gb4400 2013 aug. 04. - 19:46:56
(1067/3431)
A sorozatban azért látható sok a nõk harcából, mert tulajdonképpen Hürrem felemelkedésére koncentrál. Arra, hogy miként lesz egy Alexandra Lsowska nevû ukrán-lengyel lányból a XVI. század legnagyobb uralkodójának a nagy hatalmú asszonya. Bár a sorozat magyar címe Szulejmán, de az eredeti török cím, a Muhtesem Yüzyil dicsõséges századot jelent. És ez így is van. A törököknek sem Szulejmán elõtt, sem pedig utána nem volt ekkora birodalma, mint akkor. Szulejmán halála után (1566), Hürremtõl született fia, Szelim, II. Szelim néven került a trónra.Az õ uralkodása alatt azonban már elkezdõdött az oszmán birodalom lassú hanyatlása.
IMGOD 2013 aug. 04. - 19:31:48
(1066/3431)
Nekem Hürrem a legantipatikusabb személy a filmben.Soha nem kedveltem az olyan nõket akik úgy akarnak sikert elérni hogy felemeltetik magukat egy sikeres férfival.Jobb szeretem az olyan nket akik maguk érik el a sikert.
A filmrõl:A bemutatója alapjn egy gagyi magyar sorozatnak tûnt így sokáig nem néztem.Kb.:egy hete kezdtem el nézni és nem rossz sorozat.Bár nekem jobban tetszik pl.:Róma vagy a Tudorok.Jobb lenne ha többet mutatna abból a korból,az Oszmán Birodalomból stb..Ehelyett szinte csak a nõk harcát látjuk amint versenyeznek a férfi kegyéért.Ez néha már unalmas.
gb4400 2013 aug. 04. - 19:13:08
(1065/3431)
A sorozatban csak Hürrem szólítja keresztnevén a szultánt. Abban az idõben ez szokatlan dolog volt. Az uralkodócsaládoknál még otthon is betartották az etikettet. Egyedül az anyakirálynõ volt ez alól kivétel. Ugyanúgy, mint a sorozatban a Valide. Nem kötelezõ felállnia, sem pedig szemlesütve állnia az uralkodó elõtt.
csabaga 2013 aug. 04. - 16:54:20
(1064/3431)
Ha megggondolom,hogy a késõbbi II.József az anyját(Mária Terézia)felségnek hívta és nem csak társaságban.
Ferrer 2013 aug. 04. - 16:30:42
(1063/3431)
Csak nekem tûnik kissé idétlennek és soknak Ibrahim és Hatice állandó "nagyuram"-ozása? Elõbbi a fiatalkori barátja, utóbbi a saját húga, az isten szerelmére! :)
10/10
littlestar 2013 aug. 03. - 21:20:44 10/10
(1062/3431)
Ez az egyetlen sorozat, amit képes vagyok megnézni. Imádom!
10/10
Vik21 2013 aug. 03. - 21:00:40 10/10
(1061/3431)
Most olvastam olyan hírt, hoggy a régi Hürrem visszatérne, de sajnos nincs hová :(
10/10
Vik21 2013 aug. 03. - 19:05:06 10/10
(1060/3431)
Nekem elég lenne, ha a zene címét mondanád meg, elõre is köszi :)
gb4400 2013 aug. 03. - 15:17:17
(1059/3431)
Most néztem bele a török számozás szerinti 63. részbe. A végén van egy remek monológ. Hürrem hangját hallani, ahogy beszél. Elmeséli, hogy ki õ, honnan jött, hogyan került a szultán háremébe, és hogy lett nagy hatalmú úrnõ. Közben a filmen mutatják, ahogy lassan végigsétál a palota folyosóin, körülötte a szolgák, mindenki hajbókol elõtte. Õ pedig csak megy, királynõi tartással. Felmegy a lépcsõn az emeleti korláthoz, és onnan néz le az emberekre. Mellette áll egy nõ, kezében a koronával, aztán Hürrem fejére teszi. Aztán megjelenik odalenn Mahidevran, és meglepetten néz föl a magasba, ahol ott áll Hürrem, fején a koronával, diadalmas arccal. Remek képsor!
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 03. - 14:50:08
(1058/3431)
Te is le tudod szedni bármikor [valahonnan], ha kell. :)
9/10
filmimádóó 2013 aug. 03. - 12:04:01 9/10
(1057/3431)
De igen. Köszi :)
gb4400 2013 aug. 03. - 11:37:12
(1056/3431)
9/10
filmimádóó 2013 aug. 03. - 11:32:35 9/10
(1055/3431)
De jó neked, hogy megvannak a film zenéi......Meg tudnád mondani, hogy mi a címe annak a dalnak, amit Hürrem néha énekelt Mehmednek, amikor nagyon kicsi volt? -->és akkor is játszották ezt a dalt, amikor Ibrahim és Szulejmán a hajón voltak, megtámadták õket és a hajó elkezdett süllyedni.
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 03. - 10:46:57 Előzmény Vik21
(1054/3431)
Nekem megvan a teljesen filmzenei CD, majd meglesem. Tudom, mire gondolsz, és rajta van, de az csak egy picike részlet a trackbõl.
offtopic
Petrapetrus 2013 aug. 03. - 10:42:48 Előzmény filmimádóó
(1053/3431)
Jenerik :)
9/10
filmimádóó 2013 aug. 02. - 20:25:47 9/10
(1052/3431)
Igen, erre gondoltam. Köszi :)
10/10
Vik21 2013 aug. 02. - 20:01:07 10/10
(1051/3431)
Szerintem te erre gondolsz:

http://www.youtube.com/watch?v=CpkKYzCgiu4
9/10
filmimádóó 2013 aug. 02. - 14:33:52 9/10
(1050/3431)
Valaki tudja, hogy mi a címe annak a zenének, amit akkor jàtszanak amikor az elején bemutatják a filmet??
10/10
Vik21 2013 aug. 02. - 01:42:43 10/10
(1049/3431)
Köszi szépen, de ezeket már én is megtaláltam, de amit én keresek, az sajna nem volt ezek között (igaz, hogy sok törölve is lett).
10/10
kazsagx 2013 aug. 01. - 23:39:59 10/10
(1048/3431)
10/10
kazsagx 2013 aug. 01. - 23:31:48 10/10
(1047/3431)
Itt vannak zenék,remélem megtalálod közte! :) Szólj,ha megvan...

http://www.youtube.com/watch?v=pBdR_ye1I9o&list=PLI-TE09TLjVZakXG_gN9MMjhWmWjvYCh8
10/10
Vik21 2013 aug. 01. - 19:53:10 10/10
(1046/3431)
A zenék nekem is bejönnek, de van egy, amit nem találok, pedig az majdnem mindegyik részben bennevan, többek között akkor, amikor Mehmet herceg beleesik a tóba vagy pedig amikor Ibrahim a tûzbe dobja a levelet, amikor a szultán megszólítja õt vagy pedig az elején is ez a zene megy, amikor a szultán megtudja, hogy Hürrem börtönben van.
Ha valaki tud ebben segíteni, azt megköszönném :)
10/10
kazsagx 2013 aug. 01. - 16:56:48 10/10
(1045/3431)
:)

Az új dolgokat is meglehet szokni,elsõre furcsa lesz,ha más fogja játszani,de nyilván az sem lesz rossz..... bár ha így halad a sorozat akkor sose tudom meg...
Én is szívesebben néznék több részt a sorozatból,még így is keveslem,de már elõre látom hogy 1 hónap múlva ismét variálás lesz és lefog csökkenni ez a heti 2 rész 1-re..... bár ne legyen igazam... :)
Nem vagy egyedül amúgy,engem is megfogott a sorozat...elsõnek annyira nem tetszett,de most már függõvé váltam, a zenéket is nagyon szeretem :)
gb4400 2013 aug. 01. - 10:46:56
(1044/3431)
Az eltûnt gyûrû, ami persze, hogy Mahidevrannál köt ki, végül visszakerül Hürremhez. Mahidevran Nigar által visszajuttatja Hürremnek, valószínûleg azért, mert a zarvargások idején a nõ vigyázott Mustafára. Bár nem értek törökül, de ezt vettem ki a történetbõl.
gb4400 2013 aug. 01. - 10:41:46
(1043/3431)
A szultán megkapja a palotaõrség vezetõjének a levelét, és félbehagyja a vadászatot. Visszatér a fõvárosba. Hullani fognak a fejek.
Nigar Ibrahim pasáról kezd el fantáziálni.
Csak így dióhéjban összeszedve néhány dolog a jövõ hétrõl.
10/10
Vik21 2013 aug. 01. - 00:13:18 10/10 Előzmény kazsagx
(1042/3431)
Egyet értek az elõttem szólóval :)

Másrészt viszont Hürrem-re visszatérve nekem semmi bajom nincs az új színésznõvel, de lehet ez csak az én szerény véleményem, mégpedig az, hogy mindig az játssza legjobban az adott szerepet, aki 1-nek játssza (lehet azért is, mert õt már megszokja a közönség is addigra, megszeretik õt és nem tudnak elképzelni más valakit a helyére - én is így vagyok ezzel).

De legfõbb az egészség és azt kívánom, hogy mihamarabb gyógyuljon meg :)

Ui: Most megint várhatok 1 hetet az új részig - egész nap el tudnám nézni ezt a sorozatot - valahogy megfogott és még csak az 1. évad megy, de rögtön bekerült nálam a Top3-ba, sõt ha így folytatódik, akkor talán még elsõ is lehet...
10/10
kazsagx 2013 júl. 31. - 22:15:54 10/10
(1041/3431)
Olvasgattam itt a véleményeket és hát bárki bármit mond, szerintem a Hürremet alakító színésznõ nagyon szép és tehetséges...valóban van egyfajta kisugárzása... Ez a "Májdevrán" (direkt írom így,mert nem bírom a karaktert) már elhúzhatna a búsba...nagyon nem bírom, anno a Szultán számûzte (ha jól emlékszem)de még mindig itt van....de szerencsére mindig koppan! :D
Szegény Leót azért sajnálom....
gb4400 2013 júl. 31. - 18:27:52
(1040/3431)
Meryem Uzerli-nek állítólag kiégés-szindrómája van. Állítólag azoknál jön elõ, akik állandó terhelésnek vannak kitéve, és nem nagyon vannak olyan pillanatok, amikor egy kicsit elengedhetik magukat. Hogy ezt a forgatás okozta-e, ki tudja!
Elõször azt hitték, hogy hazudik arról, hogy kórházban van, aztán kiderült, hogy mégsem.
Az új Hürremmel egyébként semmi bajom, csak túl nagynak érzem a kontrasztot Meryemmel összehasonlítva.
offtopic
Petrapetrus 2013 júl. 31. - 16:49:06
(1039/3431)
Persze, a török médiát, illetve a hivatalos TIMS-et figyelve elsõk között láttam - én legalábbis - és hoztam a képet is ide anno az új színésznõrõl.
Személy szerint nem értem a kiakadást Vahide Gördüm miatt, szerintem teljesen rendben van. Magam is jó döntésnek érzem, hogy idõsebb színésznõ kapta meg a szerepet, hiszen a történetben Hürrem sem egy csitri már. Ami pedig a külsõt illeti: kinek mi vagy ki a szép? Hürrem a valóságban különben sem volt nagy szépség, ez köztudott. Viszont az új színésznõt rondának tartani.?! Enyhe túlzás. Szerintem nincs vele semmi baj.

Azt megértem, hogy Meryem kiszállt, illetve, hogy besokallt és tiszteletben tartom a döntését, meg véleményem szerint az egészsége sokkal elõrébb való és fontosabb, mint ez a szerep. Ha nem érzi magát erõsnek és egészségesnek ehhez a munkatempóhoz, akkor nem. Nem fogok nyivákolni ezért. Biztos jólesik Meryemnek, hogy rengeteg "Come back" felkérést kap, de a rajongók is lehetnének annyira észnél, hogy elfogadják a nemleges választ is...
Petrapetrus 2013 júl. 31. - 16:43:21
(1038/3431)
SPOILER Igen, el fog vetélni. Egyébként Haticének nem ez lesz az egyedüli szomorú terhessége. A következõ gyermeke ugyan megszületik, de õ maga fog végezni vele - véletlenül. Sok szenvedés és szomorúság vár erre a nõre, Ibrahim pedig belefárad a sok csalódásba, amit a felesége okoz neki, így jön majd az a bizonyos félrekacsintás...
gb4400 2013 júl. 31. - 13:43:18
(1037/3431)
Nem tudom, hogy láttátok-e az új Hürremet, aki a kórházban lévõ Meryem Uzerli helyett játszik a negyedik évadtól? Hát... találhattak volna jobbat is. Bár ez csak egy szubjektív vélemény.
9/10
filmimádóó 2013 júl. 31. - 11:55:00 9/10
(1036/3431)
Lehet...majd meglátjuk
gb4400 2013 júl. 31. - 10:41:18
(1035/3431)
A mai második részben a janicsárlázadás elõl a palota népe bezárkózik. Ahogy láttam, menekülés közben Hatice legurul a lépcsõn. Lehet, hogy elmegy a gyereke?
Acbar sah 2013 júl. 29. - 22:20:49
(1034/3431)
Nézd meg te is.

Hamarosan megtudod!!
10/10
Lili024 2013 júl. 29. - 15:49:11 10/10
(1033/3431)
"Hürrem nehezményezi, hogy az uralkodónak több ágyasa van. Szerelmi bánatában olyan kéréssel áll az uralkodó elé, amely a szultánt az ágyasaival kapcsolatban döntésre készteti."
Ez mit jelent pontosan??? Ez a döntéses dolog....valaki segítsen aki már látta ezeket a részeket.
offtopic
Petrapetrus 2013 júl. 26. - 17:50:53
(1032/3431)
Ismerem, de tudjuk, hogy a bulvár is milyen. Gusztustalan és mindenbõl hírt gyárt, sokszor maximálisan hasraütés szerûen. Tele van a net friss boldog családi képekkel, erõsen kétlem, ha ez a hülyeség igaz lett volna, akkor ma itt tartana ez a pár. :)