Téma: Szulejmán

CTU 2013 márc. 19. - 22:23:54
(431/3431)
Történelmi sorozatok közül az egyik legjobb NEM amerikai!:)

Errõl viszont semmit sem tudni:
http://www.youtube.com/watch?v=ev-1KsijU2w

Sorozat lesz, vagy mozifilm????
10/10
Adrienn111 2013 márc. 19. - 15:01:07 10/10
(430/3431)
Olyan körülmények között,én sem hagytam volna magam Hürrem helyében,fõleg hogy a családomat lemészárolták,és egyedül maradtam!Hát én is kitörnék a cseklédsorból ha alkalmam nyílna rá!És hazudik aki nem!Ha van rá lehetõség élni kell vele!Mahidevrán is örökké provolkálta.Különben is egy férfi után nem jó csúszbni mászni.Akkor nem kellesz neki...Mit tett Mahidevrán?Ok hogy õ a felesége,de amior nem õt hívatta hanem Hörremet, szó szerint bemászott aSzultán ágyába.Nos?
Más:Ami érdekel majd,mert én nem nézem elõre...Kíváncsi leszek amikor bemutatkozik mint ágyas Gülnihal (ex-Maria) akkor mi lesz?Nem ravarja majd ez Hürremet?
Nekem bejön a sorozat.Ok mindenben lehet hibát keresni és taklálni,de csak ha úgy nézzük.Én pedig úgy nézem hogy élvezzem,és izgalmas legyen...
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 18. - 07:42:15
(429/3431)
Én kész vagyok. Naggyon szexi... :) : http://www.youtube.com/watch?v=BAlH2Z65vMA
Nagyon szeretem ezt a palit, piszkosul tehetséges... :)
Petrapetrus 2013 márc. 15. - 09:36:10
(428/3431)
SPOILER Már csak a történelmi tényekbõl kiindulva sem jön be a várakozásod. :P SPOILER VÉGE
Petrapetrus 2013 márc. 15. - 09:34:19
(427/3431)
"Egyikkel sem tudok szimpatizálni.... :(
Még EGY olyan szereplõ van aki momentán szimpi....Hatice (Szulejmén huga)....
Hogy késõbb róla is megváltozik-e a véleményem....az még a jövõ zenéje :))"

--> Nekem Hürrem valahol szimpatikus. Nyilván õ sem makulátlan, de tiszteletre méltó az, ahogy kiáll magáért és vannak céljai, no meg persze agya. Elolvastam róla hiteles forrásokból származó írásokat és Hürrem tényleg nagyon értelmes nõ volt. Az meg szerintem teljesen természetes reakció, hogy szereti a gyerekeit. Egy olyan birodalomban, ahol csak egy maradhat, nyilván minden anya a saját gyermekét tekinti érdemesnek. Hürrem is csak anyából volt és a kor törvényeinek megfelelve szerette volna, ha a saját utódját életben tudni. Szerintem minden édesanya így tett volna. Hürrem egykor pontosan tudta, hogy ki alkalmas uralkodónak. Csak idõ elõtt elhunyt, így nem tudott közbelépni. Szulejmánnak ehhez nem volt olyan jó érzéke, mint asszonyának. Szóval Alexandra nagyon értelmes, okos asszony volt tulajdonképpen.

Haticérõl ezek szerint SPOILER meg fog változni a véleményed, pálfordulni fog a jelleme... SPOILER VÉGE
2/10
napraforgó 2013 márc. 15. - 09:33:11 2/10
(426/3431)
Nekem sem volt szimpatikus, egy percig sem. Viszont felismerte, hogy juthat elõrébb a hárem ranglétráján. És nem akart cselédként megöregedni, így a lehetõ legmagasabb célt tûzte ki maga elé. Meghódítani a szultánt. Fiút szülni neki. És ez sikerült is....
Petrapetrus 2013 márc. 15. - 09:28:01
(425/3431)
Nem neked szántam a csatás kérdést, mert te is már láttad törökül elõbb, akárcsak én. Én azoktól érdeklõdtem, akiknek újdonság volt. :P
Pink Pearl 2013 márc. 15. - 09:06:35
(424/3431)
Kedves Napraforgó!

Nem tudom ugyanezt fogod-e gondolni ha a többi részt megnézed.....
Hürrem egy végtelenül gonosz nõ! De ez sztem most is látszik.....

Nagyon aljas dolgokat fog õ is elkövetni.....
Semmivel sem jobb mint Mahidevran.....
Pink Pearl 2013 márc. 15. - 09:04:02
(423/3431)
nikato :DDDDD Ez haláli :DDDD
Amúgy én is ezt gondolom Hürremrõl....de Mahidevran semmivel sem különb.....
Egyik kutya másik eb....

Szulejmán nem marad Mahidevrannal.....ez nem spoiler....(noha elõre is néztem több részt a török verzióból)....de a történelmi tényeket is elég ha tudja valaki....
Hürrem HÍRES mint "hatalommániás" török asszonyság......
2/10
napraforgó 2013 márc. 15. - 08:50:35 2/10
(422/3431)
A felesége még ellenszenvesebb. Lop (gyûrû), félig agyonveri Hürremet, aztán a megmérgezését rendeli el.
Lehet mondani, hogy Hürrem tõle tanul. Épp oly kíméletlenül számol le az "ellenfeleivel", mint Majdevrán. (nem írom "angolosan" a nevét, mivel nem latinbetûs a nyelv. Így az átírást a magyar nyelv szabályai szerint, fonetikusan írom.)
Texas Bill 2013 márc. 15. - 08:50:00
(421/3431)
Én most már hetek óta csak az elsõ öt-hat percet látom a Szulejmán filmbõl, mert valahogy nyomban elalszom rajta, aztán csak az utána következõ magazinmûsor alatt ébredek fel lekapcsolni a tévét. Azt hiszem ez jelez valamit a filmmel kapcsolatban is.
4/10
nikato 2013 márc. 15. - 08:40:37 4/10
(420/3431)
Remélem Szulejmán a feleségével marad. Hürem annyira ellenszenves, bunkó, de még randa is.
Pink Pearl 2013 márc. 15. - 06:00:33 Előzmény Petrapetrus
(419/3431)
A csata? :D Ugyanolyan mint a török verzióban :D
Szerintem szörnyen rosszul lett megrendezve. :((( Ez inkább "csata paródia".....szerintem kimondottan nevetséges volt.....

Már kezdtem "kiabálni",hogy miért adják "újból" a sütis jelenetet (ahol Hürremet megmérgezik)...aztán rájöttem, hogy azt még "csak" a török verzióban láttam :DD
Így jár(hat) az ember ha egyszerre 2 verziót néz ugyanabból a filmbõl :DD

De a viccet félretéve....továbbra sem értem azt, hogy ha csak EGYSZER adják hetente....akkor MIÉRT vágták ketté az eredetileg 90-100 perces részeket?! Olyan rész is lesz ami 2 órás (eredetileg).....
Ennek a ketté vágásnak akkor lenne logikus magyarázata ha pl minden hétköznap adnának egy részt (ahogy az EZEL címû sorozatnál).....

Nem tartom kizártnak,hogy le fogják venni a mûsorról ha ebben a csiga tempóban fogják adni továbbra is......heti egy "fél" rész? :D
Számoljuk csak ki.....így vajon "hány évig" fogja ezt a sorozatot vetíteni a magyar RTL?! :)))

Ebben egyszerûen semmi logikát nem látok....mi ebben a pláne a magyaroknak?!

Ja még annyit a 2 "NÕI" fõszereplõrõl (Hürrem és Mahidevran)...én fenntartom a korábbi véleményemet errõl a 2 nõrõl!
Egyik se jobb a másiknál!
Természetesen elítélem Mahidevrant amiatt amit tett (korábban és most is) Hürremmel....de Hürrem is ugyanolyan mint õ! Gonosz,egoista, hatalommániás és gyilkos!

Egyikkel sem tudok szimpatizálni.... :(

Még EGY olyan szereplõ van aki momentán szimpi....Hatice (Szulejmén huga)....
Hogy késõbb róla is megváltozik-e a véleményem....az még a jövõ zenéje :))
Petrapetrus 2013 márc. 13. - 08:45:09
(418/3431)
Na, ki-mit szól a nagy csatához? :P Már látni az elõzetest az RTL-en... XD
Tulajdonképpen a lényegét be is mutatták, ennyi is lesz majd, csak több percen keresztül ismétlõdnek a jelenetek... (hacsak ki nem vágják :P)
Pink Pearl 2013 márc. 11. - 05:58:40 Előzmény Petrapetrus
(417/3431)
Na közben rájöttem mi okozta a félreértést! :D Mármint az ÉN részemrõl :DD
Szóval....mivel az elsõ 5 (török) részt nem néztem török hanggal csak magyarral....és a magyarul még nem látott részeket néztem törökül....az fel se merült bennem, hogy arról van szó, hogy "menet közben" lett Maria-ból Günihal az a lány...:D
De most belenéztem az elsõ részbe (a török verzióba) és ott még valóban Maria-nak szólítják a törökök is :)

Akkor itt van a kutya a elásva :D Akkor ITT mégse történt hamisítás :DD

Ha esetleg olvas minket a szinkron rendezõ akkor....BOCSI azért amit korábban írtam :D
Petrapetrus 2013 márc. 10. - 11:59:47 Előzmény Pink Pearl
(416/3431)
Nem kevertem. Maria Hürrem barátnõje (aki valóban Gülnihal - de Hürrem is Alexandraként kezdte, ne feledd, neki sem muzulmán neve volt korábban), a "csicskát" pedig Gulsahnak hívják a filmben, s az arc-dolog esetében én rá gondoltam és nem Mariára/Gülnihalra... Én a 61. részben gondoltam rá, SPOILER nagyon-nagyon torz lesz az arca SPOILER VÉGE.
Pink Pearl 2013 márc. 09. - 05:00:35 Előzmény Petrapetrus
(415/3431)
Azóta még egy török részt megnéztem....
De figyi! Te nem összekeverted Maria-t és Mahidevran "csicskását"? :D
Jajj...ez Spoiler téma....akkor kiteszem....

!!!!SPOILER!!!!
A legutóbbi török részben részben amit néztem, Maria lett "elcsúfulva", nem pedig Mahidevran csicskása.....köszönhetõleg Hürrem "ajándékának"....
Nem összekevered a 2 nõt? :) Vagy te vmi másik esetre gondoltál? :)
Pink Pearl 2013 márc. 08. - 17:22:18 Előzmény Petrapetrus
(414/3431)
Igen? :) Na akkor majd elolvasom én is a Rubicont :)

Azt észrevetted, hogy Hürrem barátnõjét "Maria"-t csak a magyar szinkronban "keresztelték" el így? :D Az eredeti török verzióban nem Maria neve.Valami olyasmi a neve, hogy "Günihal" ...ha jól értem....
Ezt most miért kellett meghamisítani a magyaroknak?!
Sztem semmivel se nehezebb kimondani mint a Hürrem-et! Ennyi erõvel a Hürrem helyett is fordíthattak volna "Mosolykát" :DDD
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 08. - 10:24:05
(413/3431)
Az aktuális Rubicon egyébként 33 vagy 34 oldalon keresztül foglalkozik Szulejmánnal, Hürremmel, az Oszmán Birodalommal, valamint a magyar szálakkal. Én nagyon megörültem neki, amint lesz idõm, elolvasom. Jár a Rubicon, de ez a február-márciusi szám elkallódott és csak most ért ide... :)))
Petrapetrus 2013 márc. 08. - 10:22:18
(412/3431)
Igen, gyanús volt, hogy Maria készül valamire. A legutóbbi részben, mikor beállított az agához a kívánságával... :)))
Petrapetrus 2013 márc. 08. - 10:21:35
(411/3431)
Érezd az iróniát... ;)
Pink Pearl 2013 márc. 08. - 08:07:20
(410/3431)
Szia Texas Bill!

Te mire írtad,hogy "férfias jellem"?!

Arra amit Ibrahimról írtam?!

A brutalitás szerinted "férfias"? Szerintem végtelenül kiábrándító! :(((

És eddig õ volt az egyik szimpi figura a 3 közül akikkel ezidáig szimpatizáltam a szereplõk közül :(((
Nagy csalódás a szép romantikus, hegedû játék és versek után.......:(((
Pink Pearl 2013 márc. 08. - 08:02:27
(409/3431)
Azóta már a 7. részt is megnéztem.Mármint a török számozás szerinti 7. részt (ami 3-4 hét múlva lesz a magyaron)
Hááát ott is leesett az állam....ami Hürrem barátnõjét illeti.....Hát ERRE NEM számítottam :DDD
Egy biztos! A film készítõi úgy látom egyik pillanatról másikra úgy "megtekerik" a történetet és egyes emberek jellemét, viselkedését,hogy a "villám" erejével hat az emberre :DD
Petrapetrus 2013 márc. 08. - 07:34:31
(408/3431)
Én is megnéztem már a 6. részt a múltkor. Nem mondtál újat... Ezért is mondtam, hogy Ibi kimutatta a foga fehérjét... És hogy már nem szimpi. :D
Mahidevran "csicskása" nekem is a legantipatikusabbak közé tartozik. SPOILER majd jól el is csúful késõbb a rút beste :) SPOILER VÉGE.
Texas Bill 2013 márc. 08. - 07:31:49
(407/3431)
Férfias jellem.
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 08. - 07:29:22
(406/3431)
Igen, én is tudom, hogy nem biztos, hogy hiteles a Wiki, bár eddig személyes tapasztalataim alapján mindig korrekt oldalakba futottam. Úgy látszik, most mégsem. :)
Pink Pearl 2013 márc. 07. - 18:04:42 Előzmény Petrapetrus
(405/3431)
Sziasztok!

Petrapetrus!

Az ucsó témázásunkkal kapcsban.....óriási változás állt be nálam Ibrahim megítélésében :D
Na nem a tegnapi magyar rész miatt....
Megnéztem rendesen "fotelból" a török számozás szerinti 6. részt (magyar számozás szerint ez lesz a 10. és a 11. tehát jövõ héten az elsõ fele és utána héten a második fele).....
Háááát leestem a székrõl amikor megláttam......

!!!!SPOILER!!!!!!
Amikor megláttam Ibrahimot amint fojtogatta, falhoz ütötte, pofozta azt a Nigar nevû hárem fõnöknõt......
És azt a másik nõt is akinek nem jut eszembe a neve (Mahidevran "csicskása)......
A második nõt mondjuk nem sajnáltam mert egy aljas gyilkos....de most csak az "elv" miatt hoztam föl....eddig nem gondoltam volna Ibrahimról, hogy ilyen brutális is tud lenne....pláne nõkkel.....
Hááát ez valahogy nagyon nincs összhangban a romantikus lelkû hegedülõ, versíró finomlelkû szerelmessel....akinek eddig hittem :(((((
Háááát most nagyot csalódtam :(((( Már nem lesz EGY szimpi figura sem akinek drukkolhatok? :DDDD
Na és a csata jelenet ami lesz (az elkövetkezendõ 2 részben)hááát az inkább egy "csata-paródia"....azokkal a lassított felvételekkel.....
10/10
Tamylla 2013 márc. 07. - 16:40:23 10/10
(404/3431)
Hát igen a harci jelenetek elég gagyik voltak!
Azt nem értem, ha a kosztümökre, ékszerekre és a palota belsõ berendezésére annyira aprólékosan figyeltek, miért nem tudták egy kicsit jobban kidolgozni a csatajeleneteket? Azok a vívások is elégé amatõrök módjára van leforgatva!
10/10
Tamylla 2013 márc. 07. - 16:35:23 10/10
(403/3431)
Igazad van elnézést, hogy nem írtam ki!
Egyébként a Wikipédián nem mindig tényszerû amit írnak, ki is van írva sokszor, hogy a forrás nem megbízható!
Petrapetrus 2013 márc. 07. - 07:55:43 Előzmény Ljerk
(402/3431)
Nos, a tegnapi részben fény derült a titokra... :D
Bár azt továbbra sem értem, hogy egy nagyon-nagyon picinyke mini magzat esetében hogyan lehet ezt így kitapogatni..? Egyáltalán Hürrem hány hónapos terhes lehet a sztori szerint..? A részben elhangzott, hogy két hónapja hagyták el a palotát Szulejmánék... Szóval akkor legalább 2... Hmm... :)
Petrapetrus 2013 márc. 07. - 07:52:14 Előzmény Tamylla
(401/3431)
Márhogy Mustafa nem, csak Mahidevran. Mustafát tudtam... :)
Petrapetrus 2013 márc. 07. - 07:51:40 Előzmény Tamylla
(400/3431)
Ez nekem is újdonság. Pedig mintha a Wikipédián is olvastam volna, hogy... Köszönet az infóért. Bár egyet kell értenem az elõttem szólóval, kitehetted volna a kényeskedõk kedvéért a spoiler-t. :D (de engem sem zavar egyébként :))
Petrapetrus 2013 márc. 07. - 07:50:17 Előzmény Tamylla
(399/3431)
Á, értem! Köszönöm, így már világos! :) Olyan nagy pontossággal nem követem a késõbbi eseményeket, de bele-belenézek fotókba, részekbe. Ez nem volt világos, de most már értem. Azért nem semmi ez a Hatice... :P
Texas Bill 2013 márc. 07. - 05:31:04 Előzmény Crystalheart
(398/3431)
Az egy dolog, hogy meglepetésszerûen támadták meg a várat, de hogyan? Nyilazgattak egy csomót, majd ágyúztak néhányat és már bent is voltak. A király - aki nem tudom, miért pont egy végvárban pihengetett - meg gyorsan szaladt az óvóhelyre :). Szulejmán gyerek meg persze az elsõ sorban tört be a várba, nyomult végig az ellenségtõl nyüzsgõ bunkerfolyosókon.
Nem tudom, de nekem is vannak gondjaim a filmmel. Örülök, hogy a magyarokkal ennyit foglalkoznak benne, mert nagyon kellene keresni, hogy még egy külföldi tévéfilmsorozatot találjunk, amiben a magyarokkal, a magyar történelemmel hosszú részeken át foglalkoznak. (Vajon van ilyen dél-, észa-amerikai, francia, angol, német tévéfilmsorozat????) A háború kivitelezése és láttatása, a politikai és gazdasági indokok magyarázata, vagy magyarázatának elmaradása azonbank kissé gyermeteggé teszi a Szulejmán sorozatot.
arnold63 2013 márc. 06. - 23:53:36
(397/3431)
nem Szolimán dédapja végzett a szultánnal----- hanem Zrínyi Miklós a költõ dédapja a Szigetvárt védõ Zrínyi Miklós a vár kapitánya, akit szintén ugyanúgy hívtak.
Persze ez csak az utód költõ interpretációja. Zrínyi a kirohanás során vesztette életét - elõtte nem is lehetett kapcsolata a szultánnal - köztük volt a várfal meg pár ezer török.
Pink Pearl 2013 márc. 06. - 22:38:30
(396/3431)
Szia Tamylla!

Azt hiszem elfelejtetted kitenni a SPOILER-t! :DD

Engem speciel nem zavar....én is sok mindent tudok és nézek elõre....csak szólok :) Mert sokan nem szeretik a történéseket elõre tudni :)
10/10
Tamylla 2013 márc. 06. - 21:39:24 10/10
(395/3431)
Musztafát felnõtt korában öleti meg a szultán.És a történelem szerint Mahidevrant nem öleti meg, a valóságban jóval tovább élt mint, Hürrem és a szultán! Sokan tévesen tudják, hogy ö is meghalt a fiával együtt!!
És még csak annyit, hogy Hürrem és a szultán lányának, Mirimahrnak és a férjének több köze volt Musztafa halálához mint Hürremnek!!!
10/10
Tamylla 2013 márc. 06. - 21:27:23 10/10
(394/3431)
Spoiler

Igaz, hogy Hürrem elverte Haticét, de ö is egy méreg hatása alatt van!Amit pont Hatice adatott be álnokul neki. Hürrem olyan állapotban van, hogy nem tudja mit csinál és emlékezet kiesései vannak.Így akarja lejáratni Szulejmán elõtt.

Spoiler vége
Crystalheart 2013 márc. 06. - 09:41:34
(393/3431)
Oké, de árulja nekem el valaki, hogy a vérben lehetne saccperkábé ezer kilométerrõl meglepetésszerûen megtámadni egy várat...? :D Egyáltalán, gyalogosokkal és ágyúkkal rajtaütni egy váron... Óatyám. Nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolta az írója.

(Azok a csatajelenetek, amiket a neten korábban láttam már, valahol a Honfoglalás és a Sacra Corona csataábrázolási szintjén leledzenek, csak hozzájön még az eszméletlen gáz CGI. :D )
Petrapetrus 2013 márc. 06. - 08:55:37
(392/3431)
"A Lajost játszó színészt illetõen én fenntartom, hogy én a KINÉZETE ALAPJÁN 50 fölöttinek gondolnám. Elhiszem [...] de ÉN SEM a valódi koráról beszéltem, hanem, hogy mennyinek LÁTSZIK :) "Szerintem" 50 fölöttinek :)"
--> Elhiszem, hogy erre gondoltál, én is nagyjából úgy értelmeztem, de szerintem akkor sem néz ki 50 felettinek. Maximum 40-nek, de az 50-60 év már több, mint túlzás... :) Szerintem.

"Ha a valóságot fogják ábrázolni... kétlem, hogy túl sokan rajonganának érte..." Ezt én NEM A FILMRE értettem, hanem Szulejmán személyére!
Nyilván a törökök sokkal jobban képben vannak eleve Szulejmán személyét illetõen, elvégre uralkodójuk volt elég sokáig. Ezzel szemben mi csak érintõlegesen foglalkoztunk velük a tanulmányainkban, leginkább csak annyit, ami minket is érint, és azt is inkább magunk felé hegyezve (= mi maximálisan jók voltunk, õk meg abszolút rosszak). Szulejmán sok zseniális dolgot vitt véghez, amellett, hogy sok kevéssé szép dolgot is tett. Arról nem is beszélve, hogy egy másik kultúra, ahol, ahogy korábban már itt valaki pár hozzászólással lejjebb kifejtette: ott valóban törvénybe iktattak a birodalom érdekében kegyetlen dolgokat. Tehát ilyen szempontból teljesen természetes, sõt, elvárt dolog volt akkoriban mindez egy szultántól. Ami semmi esetre sem vett rá ennyi idõ után rosszabb fényt, mint a magyar történelemben elkövetett családon belüli áskálódások. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy Szulejmán jó volt és minden el szabad és kell nézni neki, de csinált õ azért nagyon jó, rafkós dolgokat, nem volt hülye gyerek és volt neki szíve is, még ha sokszor ez nem úgy látszott.

"Hatice nem tudom mitõl "balf..ax" szerinted.....nekem EDDIG a nõi szereplõk közül õ az egyetlen szimpi :) Nem tudom mi az amire célzol a jövõvel....majd meglátjuk....lehet,hogy megváltozik róla is a véleményem :) Hát van ilyen :)"
--> Szerintem azért, mert úgy viselkedik, mint egy karthauzi és ha "odébb lökik, ott marad". Igazából azon kívül, hogy epedezik Ibrahim után és néz bambán maga elé, nem csinál semmit... :D

"Nigar?! Az kicsoda? :D"
--> Nigar Kalfa a háremfõnök. :)

A Hürrem "szép-csúnya" témáról:

"a FILM KÉSZÍTÕK valóban ÍGY akarják Hürremet beállítani ("szuper szépség")... pedig tényleg nem az. [...] az írásos történelmi anyagok alapján az IGAZI Hürrem sem volt nagyon szép nõ...."
--> Nem csúnya, átlagos lány, akin dob a smink. Továbbra is így gondolom. Vagyis számomra belefér még abba a kategóriába, hogy külsõleg is megtetszik a férfiembernek. (pláne, hogy õ oszmán földön amúgy is "egzotikumnak" számított, ami külön vonzhatta a pasikat akkoriban :) persze az eszén és a természetén kívül)

"A Hürrem gonosz-nem gonosz témáról: Ház nézd... értem, hogy "szerinted" Hürrem nem gonosz. Szerintem viszont igen! Az egész személyisége gonosz."
--> Ha így gondolod, gondold. :) Én tényleg nem gondolom õt gonosznak, csak megkeseredett, elveszett embernek, akik próbál boldogulni a maga módján, a lehetõségeihez mérten. // A gyûrûlopás esetében a Szultán anyja volt a fõnök, ki lett találva minden és Hürrem is pontosan tudta, hogy csak a szultánát védik ezáltal. Azt viszont én sem értem, hogy miért nem az a lány kapta a büntetést, akit Mahidevran kért meg és valóban elkövette a lopást. Az is lehet, hogy a lányt csak a színjáték miatt hurcolták ki a szobából látványosan és ép bõrrel megúszta az egészet, csak elküldték a palotából. Ez is egy lehetséges alternatíva. A háremhölgyeket leszámítva tulajdonképpen mindenki tudta, hogy ki volt az igazi ludas és hogy elõ kell adni a gyûrût Hürremnek. Talán volt bennük annyi jóérzés, hogy ártatlanul nem zárnak börtönbe vagy végeznek ki valakit. És tényleg csak színjáték volt. Ez már nem derül ki...

"És ami még lesz késõbb....bár nem tudom ezt a filmbe is bele tették-e..."
--> Bele. De SPOILER nem kisfiúként, hanem már tulajdonképpen felnõtt férfiként öleti meg Mustafát. Mahidevran még a 89. részben él és virul, SPOILER VÉGE de gondolom neki is az lesz a sorsa, hiszen még mindig forgatják a sorozatot...
Amúgy lehet, hogy a sztoriban meg lesz magyarázva a cselekedet. Mahidevrant már most nem kell félteni, ha szemétkedésrõl van szó, s állítólag késõbb még durvább dolgokat fog mûvelni. Lehet, hogy Mustafa is tesz olyan megbocsájthatatlan dolgot, amivel megmagyarázzák Hürrem ezen kívánságát. Sajnos nem ismerem a pontos tényeket ezzel kapcsolatban, de szívesen utánaolvasnék.
Halit, mint pasi... Nekem szimpatikus. (és most nem Szulejmán) Ha a szultán is így nézett volna ki, akkor lehet, hogy az én érdeklõdésem is felkeltette volna, de többet nem nyilatkozom, mert az oszmánok szokásai valahol még mindig távol állnak tõlem, nem nagyon tudok mindennel azonosulni. És nem feltétlenül a "kegyetlen gyilkos" miatt - akkoriban egy szultánnak ilyennek kellett lennie, ez volt a norma, az elfogadott - ha akkor élünk és ott, valószínûleg mi is úgy tekintettünk volna ezekre, mint a világ egyik "természetes" dolgára.
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 06. - 08:23:00
(391/3431)
Én a színész életkorára írtam a szõrszálhasogatást, a többi dolog nyilván más lapra tartozik és van benne igazság. De nem bosszantom magam ezen, inkább jókat mosolygok és kikapcsolódok a sorozat által, legalább szerda esténként, csak kár, hogy sok a reklám. :P
Egyébként nagyon gáz csatajelenet várható a 11. részben, én láttam eredetiben és fetrengõs-röhögõsre sikeredett. Nagyon kevés harcos, lassítva végez egymással nagyon brutális, véres módon, hatalmas, tejfelszerû ködben. XD Ahhoz képest ez az esti várostrom talán még jó is lesz. :)))

Egyébként eszembe jutott még ezzel a szimpatikusak - egyáltalán nem szimpatikusak a karakterek "vitáról", meg arról, hogy szerencsére itt senki nem fekete vagy fehér, hogy tulajdonképpen azért a valóságban is ez van ám... Hiába hiszed azt valakirõl, hogy ismered, könnyen lehet, hogy nem is. Szerintem minden ember tesz valami olyat, ami a másiknak közel sem lenne szimpatikus, ha minden egyes lépését látná mindenhol a másik fél. A tévénézésben az a "buktató", hogy ott bele lehet látni oda is, ahová egyébként nem látnál be... És erre az lenne a legjobb példám, hogy anno a suliban bizonyos osztálytársaimat nagyon szerette 1-2 tanár, én viszont nem csak órákon találkoztam a bizonyos delikvenssel, hanem szünetekben és máshol is, én voltam vele úgymond összezárva és pontosan láttam rajta, hogy milyen ember is valójában. Ha például az egykori osztályfõnököm tudná a lányról azokat a dolgokat, amiket anno én, hát egészen biztos, hogy "megállna benne az ütõ". Szóval csak oda akartam kilyukadni, hogy pont azért (is) szeretem ezt a sorozatot, mert igenis mindenki csinál jót és rosszat is és összetettek a karakterek. Ehhez még hozzájön, hogy ez egy másik, idegen, izgalmas, ismeretlen kultúra. Ettõl van egy varázsa, ami miatt én többek között elé ragadtam. :)
Pink Pearl 2013 márc. 06. - 08:18:51 Előzmény Petrapetrus
(390/3431)
Kedves Petrapetrus! :)

Néhány dolgot szeretnék tisztázni amit félreértettél vagy nem egészen úgy értelmeztél, ahogy én gondoltam! :)

Akkor sorjában:

A Lajost játszó színészt illetõen én fenntartom, hogy én a KINÉZETE ALAPJÁN 50 fölöttinek gondolnám.Elhiszem(sõt utána is néztem), hogy valóban csak 36 éves (sõt! mivel ezt a filmet 3 évvel ezelõtt forgatták akkor még csak 33 volt)de ÉN SEM a valódi koráról beszéltem, hanem, hogy mennyinek LÁTSZIK :) "Szerintem" 50 fölöttinek :)

Amikor az elõzõ írásomban azt írtam, hogy " Ha a valóságot fogják ábrázolni....kétlem, hogy túl sokan rajonganának érte..." Ezt én NEM A FILMRE értettem, hanem Szulejmán személyére!
Attól, hogy a fõszereplõ gonosz, aljas stb...attól maga a film még lehet jó! Persze :) Hány de hány olyan film van ahol undorítóan ellenszenves a fõszereplõ.....de attól még a film szuper izgi és/vagy érdekes is lehet :)

Hatice nem tudom mitõl "balf..ax" szerinted.....nekem EDDIG a nõi szereplõk közül õ az egyetlen szimpi :) Nem tudom mi az amire célzol a jövõvel....majd meglátjuk....lehet,hogy megváltozik róla is a véleményem :) Hát van ilyen :)
De a pillanatnyi helyzet alapján a nõk közül nekem Hatice és Hürrem barinõje szimpi kizárólag :)

Nigar?! Az kicsoda? :D Bocs, nem jegyeztem meg úgy látszik az összes nevet :DD nagyon ömlesztve egyszerre néztem meg az elsõ 8 részt :DD Ha még emlékszel amit meséltem errõl :))

A Hürrem "szép-csúnya" témáról:

Én sem mondtam azt,hogy egy filmben kizárólag szuper szépségeknek kell játszani! Szó sincs róla!
Csak arra a korábbi írásra reagáltam amikor valaki "jegypénztáros kinézetû átlagos nõ"-nek nevezte Hürremet és akit a film készítõk "szuper szépség"-ként akarnak bemutatni.....ERRE reagáltam azt, hogy a FILM KÉSZÍTÕK valóban ÍGY akarják Hürremet beállítani ("szuper szépség").....pedig tényleg nem az. Szerintem csúnyácska.....
....de (ahogy korábban is írtam) az írásos történelmi anyagok alapján az IGAZI Hürrem sem volt nagyon szép nõ....hanem az esze és a rendkívüli vidám személyisége varázsolta el a szultánt....

A Hürremet játszó nõt viszont mint "színésznõ" KIVÁLÓ minõsítéssel illetném! :) Nagyon jól játszik! Mint színész tényleg tehetséges! Ami tény az tény! :)

A Hürrem gonosz-nem gonosz témáról:

Ház nézd.....értem, hogy "szerinted" Hürrem nem gonosz.
Szerintem viszont igen!
Az egész személyisége gonosz.

Vegyük azt az egyszerû esetet amikor a gyûrû lopásnál Õ IS TUDTA (mármint Hürrem),hogy a lány akit "megtaláltak" mint tolvajt, NEM a valódi bûnös volt.....Tudta és ENNEK ELLENÉRE....NEM tett semmit, hogy megvédje azt a lányt akit ÁRTATLANUL lopással vádoltak!
Nem arra gondolok,hogy Mahidevrant kellett volna nyílvánosan megvádolni....mert azt úgy se tudta volna elérni (hiába ez az igazság)....és az is tény, hogy nem valószínû,hogy meg tudta volna menteni azt a lányt.....de akkoris óriási különbség van aközött, hogy "NEM TUDJA" (= próbálta de nem sikerült) megmenteni vagy "NEM IS PRÓBÁLT SEMMIT" tenni azért, hogy segítsen!
Én beleroppannék a lelkiismeret furdalásba, hogy "miattam" börtönbe zárjanak valakit úgy, hogy TUDOM hogy nem õ a "bûnös".....
Ha láttam volna Hürremen legalább egy szemernyi együttérzést aziránt a lány iránt.....de semmi! Egyszerûen túllépett rajta....mintha egy lényegtelen dolog lenne....(lehet,hogy nem is börtönbe vitték azt a lányt? Talán meg is ölték?! Ez nem derült ki...)

És ami még lesz késõbb....bár nem tudom ezt a filmbe is bele tették-e....
Na ezt inkább a biztonság kedvéért csak SPOILER-ben mondom......

!!!!!!!!SPOILER!!!!!
Ha a filmben is úgy lesz ahogy a valóságban...vagyis Hürrem megöleti Mahidevrant és a kisfiát.....Háát én egy ilyen nõvel nem tudnék szimpatizálni! De Szulejmánnal sem, aki a saját gyerekeit is megölette (kivéve a kedvenc feleségétõl származókat)
Nekem mint pasi sem tetszik....de ha egy szuper "szép fiú" lenne, akkor se tudna vonzani egy ilyen kegyetlen gyilkos :((((
Hogy képes valaki megölni a saját gyerekeit? :((((
Nagyon kiábrándító :((((((
Furcsa,hogy akkoriban ezt a törvény sem büntette :(((((
Crystalheart 2013 márc. 06. - 08:12:34
(389/3431)
Mivel az egész színész-választásuk és Lajos szerepének ábrázolása a Magyarország elleni hadjáratot próbálja hamisan megmagyarázni a rendkívül ellenszenves magyarokkal, így nem, nem annyira szõrszálhasogatás.

Egyébként jól láttam a mai (hazai) rész ajánlójában, a törökök _rajtaütésszerûen támadnak majd meg egy várat_? Na ne már... :D
Petrapetrus 2013 márc. 06. - 07:42:50 Előzmény napraforgó
(388/3431)
Jaj, ez már tényleg a szõrszálhasogatás kategóriája. Szerintem felesleges ezen ennyire fennakadni. Ez legyen a legnagyobb problémánk... :D
Petrapetrus 2013 márc. 06. - 07:38:35 Előzmény Tamylla
(387/3431)
Egyetértek. Egyébként SPOILER a legutóbbi, legújabb részben, amit most a napokban vetítettek kint, jól össze van verve Hatice (hasonlóan, mint Hürrem volt nemrég), ha jól láttam, talán Hürrem hupálta meg kissé..? :D SPOILER VÉGE
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 06. - 07:37:20
(386/3431)
Én úgy emlékszem, hogy a könyvben szerepel is, hogy fikció a sztori. Vagy lehet, hogy csak pont abban a kiadásban, amit én olvastam... Nem tudom. :)
Crystalheart 2013 márc. 05. - 22:17:06 Előzmény Texas Bill
(385/3431)
Én is ezt mondom, a sorozatban éppen olyan barokkos (és divatjamúlt) túlzások vannak, mint a barokk Szigeti veszedelemben. :)
2/10
napraforgó 2013 márc. 05. - 18:08:06 2/10
(384/3431)
Nem egészen azonos a helyzet. II. Lajos meghalt 20 évesen, így nem reális, hogy egy jóval idõsebb színésszel játszatják.
De Szulejmán 26 évesen került trónra és 70 egykétévesen halt meg. Az hogy õt elejétõl a végéig egy 40 éves színész játsza, sokkal elfogadhatóbb.
Hajreddin Barbarossza 2013 márc. 05. - 17:13:11
(383/3431)
Azért ez egy kicsit más volt, a keresztény országokban nem tekintettek ennyire természetesen az ilyen jellegû erõszakos cselekedetekre. Nem véletlen, hogy a magyar krónikák is igyekeznek mismásolni a királyok ilyen bûneit. A Képes Krónika szerint pl. István, miután megtudta, hogy hamarosan meghal, követet küldetett Vazul börtönébe, hogy hozzák ki onnan, és õt akarta megtenni utódjának. De mikor Gizella ezt meghallotta, István követét lefizette, hogy inkább öntsenek ólmot Vazul szemébe és fülébe. Kálmán néhány "elvetemült" tanácsadója, köztük Sima fia Márk, Jákó fia Achilles és Bot fia Benedek rossz tanácsára cselekedte azt, amit, ráadásul õt hamar utol is érte a végzete, hiszen olasz orvosa tapaszt tett a fülére, hogy azzal enyhítse annak fájdalmát, de ez a tapasz kiszívta az erein keresztül az agyvelejét: a bûnös elnyerte büntetését... III. Richárdot pedig még a saját kortársai is megvetették. :)
Tehát, bár az Occidens számára sem volt ismeretlen a lehetséges trónkövetelõk idõ elõtti eltakarítása, itt mindvégig deviáns cselekedetnek számított. Az Oszmán Birodalomban viszont része volt a szokásjognak és idõvel az írott jognak is. Mivel ezeket a jogszabályokat jog- és vallástudósok folyamatosan vizsgálták, értelmezték, nem igazán merült fel senkiben, hogy nem Allahnak tetszõ törvények szerepelnek benne, és ilyetén módon ne lenne magától értetõdõ, hogy a szultánoknak ezeknek megfelelõen kell eljárniuk.
vénasszonyok:nyara 2013 márc. 05. - 16:39:36
(382/3431)
Ez a szokás a nyugati királyságokban is jelen volt. Gondoljunk pl. III. Richárdra, vagy az Árpád-házban is történtek hasonló esetek: Kálmán megvakíttatta Álmost és fiát, Bélát.
Hajreddin Barbarossza 2013 márc. 05. - 16:01:18
(381/3431)
Nincs ebben a családgyilkosságban semmi eget rengetõ. Az európai és az iszlám államok története is tele van trónbitorlókkal, belháborúkkal, trónörökösök által elkövetett királygyilkosságokkal. Az oszmán állameszme, a birodalomépítés viszont megkövetelte a stabil hatalomátadást, ezért alakult ki az 1300-as években az a szokás, hogy a szultánt csak a trónöröklésre kijelölt fia élheti túl, persze a piszkos munka elvégzésére általában csak a szultán halála után, az örökös által került sor (logikusan, hiszen mi van akkor, ha a szultán elteszi láb alól a potenciális trónbitorlókat, aztán az egyetlen életben maradt fiúörököse egyszer csak meghal, még az õ halála elõtt: kihalt volna a dinasztia). Ez a szokás aztán az 1400-as években már írott törvényként volt jelen, így a frissen trónra kerülõ ifjú szultánnak nem csak érdeke, de a birodalom törvényei által meghatározott kötelessége is volt megölni az összes férfirokonát, hogy elkerülje az esetleges belharcokat. Ez a törvény amúgy kevesebb, mint fél évszázaddal Szulejmán halála után szûnt meg, az 1600-as években már nem volt szokás a családon belüli erõszak ezen módja.
És hogy mennyire számított durvának ebben a korban ez a dolog? Keresztény nézõpontból nézve természetesen akkor is elítélendõ lehetett, de most nem is a keresztény felfogás a fontos. A férfi családtagok legyilkolásának elmaradását a kortársak kifejezetten a birodalom, a szultáni hatalom elpuhulásának tekintették, úgy tartották, hogy a szultánok elnõiesedtek (köszönhetõen annak, hogy a 17. században a szultánfik a háremben, egy rakás "anyával" körülvéve nevelkedtek), hosszú távon pedig ennek a hanyatlásnak tudják be a magyarországi hatalmuk összeomlását.
Texas Bill 2013 márc. 05. - 15:55:33
(380/3431)
A Szigeti veszedelem egy mese. Van valami köze a valósághoz, de kb. csak úgy és annyi, mint a Szulejmán tévéfilmsorozatnak.
Hajreddin Barbarossza 2013 márc. 05. - 15:44:48
(379/3431)
Nem Szulejmán dédapjáról írja, hogy megölte a szultánt, hanem a saját dédapjáról, a Sziget várát védõ Zrínyi Miklósról. Szulejmán dédapja nyilván nem lehetett életben, hiszen akkor õ lett volna a kb. 200 éves szultán. :)
10/10
Tamylla 2013 márc. 05. - 15:33:34 10/10
(378/3431)
A Youtubeon én is elõrenéztem a részeket és hát SPOILER
Hatiche eleinte valóban szende lánykának tûnik késõbb azonban õ is kimutatja a foga fehérjét.
Ugyanolyan gonosz lesz mint Mahidevran, ugyanolyan beteges és bosszúálló!! SPOILER vége.

És hogy Hürrem gonosz lenne nem hiszem.Õ csak a legjobbat akarja kihozni a helyzetébõl, eleinte magáért késõbb a gyermekeiért küzd.
Petrapetrus 2013 márc. 05. - 14:41:52
(377/3431)
A Szigeti veszedelemben szereplõ dolog fikció. Vérhas volt a ludas, én úgy tudom...
Petrapetrus 2013 márc. 05. - 09:19:07
(376/3431)
"Azt sem értem, hogy a magyarok miért vágták ketté az eredetileg 90-100 perces részeket ha hetente csak EGY részt adnak?!"
--> Hát ezt mi sem értjük. :P Illetve sejtjük... (legalábbis én)

"Szerinted a magyar Lajost játszó színész CSAK 35-40 éves?! Szerintem 50-60 között van. Legalábbis kinézetre....De inkább 60....."
--> Egy sorozatot nézünk? A Lajos alakító színész szerintem még véletlenül sem néz ki 50-60 évesnek. Amúgy csak érdekességként mondom, hogy a Lajost alakító színész, nevezetesen Kadir Çermik még nem töltötte be a 36. életévét. (október 1-jén lesz 36 esztendõs) Vagyis, még fiatalabb is, mint a Szulejmánt alakító Halit... És én pont errõl "téptem a szám" már mióta, hogy nem jelent semmit, hogy XY kinéz X évesnek. Lehet attól jóval több és jóval kevesebb is...

"Belenéztem az eredeti török részekbe is (szeretek elõre "kukucslálni" :D) de nem tudom a film mennyire fogja követni és bemutatni Szulejmán VALÓDI személyiségét és tetteit... Ha a valóságot fogják ábrázolni....kétlem, hogy túl sokan rajonganának érte..."
--> Én is belenéztem. Ha az okok nem is pont úgy lesznek, ahogy egykor voltak, bizony lesznek benne csúnya dolgok. SPOILER Ibrahim és Mustafa is megfojtásra kerül, gondolom akkor már Mahidevran is SPOILER VÉGE
Mindenesetre a törököknél a sorozat már mindjárt a 90. részhez ér és nagyon sokan szeretik, sõt, Hürrem a legeslegnagyobb kedvenc. Nyilván ennek köze van ahhoz, hogy a saját történelmi karaktereikrõl van szó, meg próbáltak megmagyarázni benne minden kegyetlen tettet. (s ha jobban belegondolok, bizonyos esetekben nagyon is mûködnek ezek a magyarázatok - mivel senki sem szent benne)

"Ez nekem elképesztõ, hogy valaki a saját családtagjait képes megöletni.... :(((("
--> Egészséges lelkületû embernek nyilván az, bár mi, magyarok is csináltunk hasonló dolgokat...

"A férfi szereplõk közül eddig nekem senki nem szimpi mint ember! Talán egy kicsit a hegedülõ, verseket író....aki Szulejmán "jobbkeze"...."
--> Ibrahim? Eleinte nekem is szimpatikus volt, de már nem. Kezdi kimutatni a foga fehérjét... :)))

"A nõi szereplõk közül talán EGY aki szimpi...most nem jut eszembe a neve...aki Szulejmán testvére és titokban szerelmes Szulejmán jobbkezébe aki hegedül és verseket ír :) A nõk közül õ az egyetlen aki NEM gonosz! Õ olyan kis romantikus, álmodozó :)"
--> Hatice. Így hívják. Nekem olyan "b@lf@sz" szegény, azért nem is szimpatikus. :) Õ szerelmes Ibrahimba, bár SPOILER Ibrahim Nigarral fog összegabalyodni késõbb, õ meg - már mint Hatice - szerintem férjhez adódik valami pasához SPOILER VÉGE.
Ja, nekem Nigar Kalfa a kedvenc nõi karakterem... :)

"És még talán az a lány aki Hürrem EGYETLEN barátnõje....Õ is egy aranyos lány....Nem is értem, hogy kedvelheti azt a gonosz Hürremet..."
--> Hürrem szerintem nem gonosz. Csak törekvõ és megkeseredett. Annyit rúgtak már belé, lemészárolták a családját... Ennyi csapás után hogy lehetne szegény "normális"? Õ csak túlélt és jelenleg is próbál túlélni a sorozatban. Ahogy mondta is, nem igazán van senkije. Nagyjából a Szultán szereti, meg a barátnõje, bár utóbbi szeretete abban a miliõben, ahol létezni kényszerül, vajmi keveset ér. Persze attól még értékes.

"Ez egy filmnél elég ritka, hogy egyik fõszereplõ sem szimpi....de momentán nem tudok mást mondani..."
--> Szerintem ez egy izgalmas dolog. :) Bár sok szereplõben meg lehet találni a pozitívumokat is, hiszen senki sem egyértelmûen fekete vagy fehér. Ahogy a valóságban sem. A hibák ellenére mégis tudunk húzni valakihez. Pont azért, mert nem tökéletes. :)

"Szóval ezzel kapcsolatban....szerintem kimondottan csúnya ez a nõ aki õt játsza,de állítólag az igazi Hürrem sem volt egy szép nõ...."
--> Ízlések és pofonok. Szerintem nem csúnya Meryem. Nem szép, de egyáltalán nem is csúnya. Egy egészen átlagos csaj, akin segít a smink. Különben is, végre egy sorozat, ahol nem tökéletes szépségeket vonultatnak fel nagy szerepekben. Utálom, mikor "szépségkirálynõk" alakítanak fõszerepeket. Igenis legyenek átlagos vagy kevésbé szép nõk is fontos szerepekben filmekben. Amúgy valóban, az igazi szultána sem volt egy tökéletes nõ, de volt neki agya. Rengeteget segített a szultánnak a csaták megtervezésében és sok egyéb más dologban is. Hürrem legalább nem kirakatbaba volt, hanem használta a nyakán lévõ kinövést is. Ami számomra sokkal értékesebb, mint az, hogy valaki a külsejével érvényesül, holott sötét, mint az éjszaka....
Petrapetrus 2013 márc. 05. - 08:47:10
(375/3431)
Igen, de azt se felejtsük el, hogy Szulejmánt sem annyi idõs színész játssza, mint ahány idõs volt abban az idõben. Ha az egyik szereplõ kinéz valaminek, akkor a másik szereplõnek ahhoz képest kell kinéznie valahogy. :)
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 05. - 08:45:49
(374/3431)
I
Petrapetrus 2013 márc. 05. - 08:44:03 Előzmény Ljerk
(373/3431)
Aha. Köszi. Bár elég hihetetlennek hangzik. A pulzus olyan dolog, amit ezer dolog befolyásolhat, szóval valahogy nem hiszem el ezt... :D
Petrapetrus 2013 márc. 05. - 08:42:08 Előzmény Tamylla
(372/3431)
"Pedig Szulejmán a cím és fõszereplõ."

Magyarul igen. Törökül nem. Törökül, vagyis a sorozat eredeti címe "Csodálatos század" és nem az, hogy Szulejmán. :)
2/10
napraforgó 2013 márc. 05. - 04:19:33 2/10 Előzmény Tamylla
(371/3431)
Talán azért mutatják idõsebbnek a magyar királyt, mert egy kamasz kölyköt legyõzni nem lett volna akkora dicsõség, mint egy élvhajhásznak, beképzeltnek bemutatott középkorút.
Pink Pearl 2013 márc. 04. - 23:28:00
(370/3431)
Sziasztok!

Én nem néztem az elejétõl a sorozatot....csak "véletlenül" keveredtem bele :)
Egy barátnõm kérte, hogy szerezzem meg neki torrentrõl az eddigi részeket és ekkor kíváncsiságból én is megnéztem az eddigi részeket, tehát az eddigi 8 részt (magyar számozás szerinti 8-at).
Még nem tudom végig fogom-e nézni...még azt se tudom hány "csillagos" minõsítést jelöljek be.....
Egyelõre azt mondanám, hogy "nem rossz" film,de inkább a szép kosztümök és "mese szerû" körítés mintsem maga a film miatt.

Azt sem értem, hogy a magyarok miért vágták ketté az eredetileg 90-100 perces részeket ha hetente csak EGY részt adnak?!
Anno az Ezel nevû török sorozatot (nagy kedvencem volt) amiatt vágták ketté mert minden nap (hétköznap) adtak egy részt....
De ha hetente csak EGYszer adják....ugyan meddig fog így tartani Magyarországon? Hány évig?? :D

Kedves ferenc164!

Szerinted a magyar Lajost játszó színész CSAK 35-40 éves?! Szerintem 50-60 között van. Legalábbis kinézetre....De inkább 60.....

Belenéztem az eredeti török részekbe is (szeretek elõre "kukucslálni" :D) de nem tudom a film mennyire fogja követni és bemutatni Szulejmán VALÓDI személyiségét és tetteit....
Ha a valóságot fogják ábrázolni....kétlem, hogy túl sokan rajonganának érte.....
Mint uralkodónak valóban nagy érdemei vannak....sokat tett az országért...Ahogy írják róla:
" Fejlesztette az ipart, kereskedelmet és földmûvelést, bõkezû volt a tudósok és költõk iránt, és szigorúan ellenõrizte a hivatalnokokat. Családi körében azonban igazi keleti fejedelem volt, zsarnok és kegyetlen....."

Ez nekem elképesztõ, hogy valaki a saját családtagjait képes megöletni.... :((((
A férfi szereplõk közül eddig nekem senki nem szimpi mint ember!
Talán egy kicsit a hegedülõ, verseket író....aki Szulejmán "jobbkeze"....

A nõi szereplõk közül talán EGY aki szimpi...most nem jut eszembe a neve...aki Szulejmán testvére és titokban szerelmes Szulejmán jobbkezébe aki hegedül és verseket ír :)
A nõk közül õ az egyetlen aki NEM gonosz! Õ olyan kis romantikus, álmodozó :)
És még talán az a lány aki Hürrem EGYETLEN barátnõje....Õ is egy aranyos lány....Nem is értem, hogy kedvelheti azt a gonosz Hürremet....

Szulejmán "fõ" felesége Mahidevran, nekem nagyon ellenszenves! Kegyetlen,betegagyú és végtelenül gonosz!
De a fõszereplõ Hürrem asszony sem sokkal különb nála.....

Ez egy filmnél elég ritka, hogy egyik fõszereplõ sem szimpi....de momentán nem tudok mást mondani...

Ja és még egy dolog.
A korábbi írásokat nem olvastam el betûrõl-betûre, csak átfutottam rajta.....
Emlékszem valaki megemlítette, hogy a fõszereplõ egy "átlagos jegypénztáros kinézetû nõ akit szuper szépségként akarnak elõadni".....:D Nem tudom pontosan , hogy írta (csak fejbõl írom, nem másolom)....
Szóval ezzel kapcsolatban....szerintem kimondottan csúnya ez a nõ aki õt játsza,de állítólag az igazi Hürrem sem volt egy szép nõ....
Egy írás részlet róla: " A leírások szerint lángvörös hajú, apró termetû, filigrán nõ volt, a róla készült képek nem mutatnak különösebb szépséget, csak okos szemei élnek szabályos arcában. A háremben a neve Haszeki Hürrem lett, a Nevetõ, mert szerette a tréfát, és jókedvet árasztott maga körül. Élénkségével, vidámságával teljesen elbûvölte a hallgatag, zárkózott, depresszióra hajlamos Szulejmánt, errõl tanúskodnak a hadjárata alatt küldött leveleinek megszólításai: „Én igazi királynõm, mindenem!... / Kedvesem, fénylõ holdam!... / Leghûbb társam, egyetlenem!... / Minden szépség úrnõje, királynõm!” Kapcsolatuk kezdetén Roxelána még nem tudott folyékonyan írni, olvasni, így kénytelen volt írnokkal íratni válaszait. Késõbb azonban ebbe is beletanult, mint sok mindenbe. Fõleg a hatalomba....."

A képen Hürrem asszony. (az igazi)
Ljerk 2013 márc. 04. - 21:55:57 Előzmény Petrapetrus
(369/3431)
Koreai filmekben (pld. Silla királyság ékköve - 600-as években játszódik), pulzus alapján meg tudják különböztetni azt is, hogy férfit vagy nõt vizsgálnak, terhességet is ugyanígy - sõt az ikerszülést is kitapintották.
10/10
Tamylla 2013 márc. 04. - 21:43:07 10/10
(368/3431)
Jó természetesen igazad van, mert a király korával alaposan mellélõttek, vagyis inkább a királyt játszó színésszel. Mert 16 évesen ö még akkor tényleg csak egy "gyerek" volt.

Az az érzésem, hogy az alkotók ennél a filmnél inkább, a romantikus szálak kidolgozására törekedtek jobban, mint a történelmire.Elég belegondolni abba, hogy milyen botrány volt a törököknél is, mert nem tetszett nekik a szultán ábrázolása.Pedig Szulejmán a cím és fõszereplõ.Nekik Lajos csak egy király akit simán legyõztek.Azt akarom evvel mondani, ha a saját "Hõsükkel" ennyire nem törõdtek, hogy hûen ábrázolják akkor mit várhatunk mi...
Crystalheart 2013 márc. 04. - 11:57:45
(367/3431)
Mátyás mellé megválasztásakor, 1458-ban eredetileg 5 évre állítottak kormányzót, tehát úgy vélem, 20 év lehetett ez a kor. (Más kérdés, hogy Mátyás idõközben erõsebb hatalmat épített ki és legyõzte az emiatt lázongó urakat, a kormányzót pedig fogságba vetette egy idõre.)

II. Lajosnak nem sikerült idõben megerõsítenie a hatalmát, noha tett rá próbálkozásokat, de nagyon kiskora (10 éves kora) óta gyámkodtak fölötte. Nagyon valószínû, hogy a mohácsi csatában is azért vett személyesen részt, hogy rátermettségét bizonyítsa és tekintélyét növelje a széthúzó és teszetosza fõurak szemében, más magyarázat nemigen van rá.
2/10
napraforgó 2013 márc. 04. - 09:01:22 2/10
(366/3431)
Persze ne felejtsük el, hogy a nemi érés környékén - 14, 15, 16 éves korban - a fiatalokat meglehetõsen egyenrangúnak tekintették. Nõsülhettek, férjhezadták a lányokat, gyerekeik születtek, stb. Szóval a 16 éves II. Lajos lehet, hogy még kiskorú volt (habár nem tudom erre milyen szabály volt), de semmiképp nem tekintették tehetetlennek.

Egy történész talán a nagykorúság idõpontjáról, illetõleg a régensségrõl is tudna felvilágosítást adni. Vajon meddig kellett régens egy király mellé? És a régensnek vajon férfinak kellett lennie?

Merthogy pont ugyanebben a korban Medici Katalin régens volt a fia, IX. Károly mellett.....
Crystalheart 2013 márc. 04. - 08:42:30
(365/3431)
Mondjuk szerintem abban a korban minden keresztény uralkodónak voltak törvénytelen gyermekei, legföljebb nem derült ki. :) (Törököknél ugye nem kellett törvénytelennek lennie, fogta magát a szultán, és beraboltatta a menyecskét a hárembe... :D)

Egyébként mint írtam, a most a sorozatban játszódó események idején, Nándorfehérvár elvesztésekor Lajos 16 éves volt. Mai szemmel nézve egy évvel korábban még általános sulis korú volt, ami szerintem azért nem elhanyagolható körülmény. Tényleg olyan, mintha összekeverték volna az elõdjével. Ha már mindenáron undok és pökhendi magyarokat akartak bemutatni, épp elég fõúrt lett volna esélyük elõvenni.
2/10
napraforgó 2013 márc. 04. - 06:27:34 2/10
(364/3431)
Van egy másik kéáp is a Wikipédián Lajosról. Itt inkább néz ki 20 éves fiatalemberként, mint a másikon, ahol a festõ nyilván igyekezett tekintélyesebbnek feltüntetni.
10/10
Tamylla 2013 márc. 03. - 21:33:52 10/10
(363/3431)
Annyi igazság azért van a dologban, hogy II.Lajos és a felesége Mária királyné igen is szerették, a palotabeli mulatságokat, bálokat. Utána néztem...Eléggé nagy lábon éltek, attól függetlenül, hogy elégé kulimászba volt az ország, és ez történelmi tény.Ahogy az is, hogy maradt utána egy törvénytelen fiú az egyik szeretõjétõl.
Szóval nem volt azért annyira szent Lajos király sem!
Crystalheart 2013 márc. 02. - 20:56:54 Előzmény napraforgó
(362/3431)
Elképzelhetõ.
2/10
napraforgó 2013 márc. 02. - 04:39:13 2/10 Előzmény malczikaantaika@gmail.com
(361/3431)
Nem lehet, hogy ebben a sorozatban összekeverik II. Lajost II. Ulászlóval (Dobzse László)? Õ 1516-ig uralkodott és jobban megfelelt annak a képnek, amit itt a magyar királyról mutatnak.
offtopic
Petrapetrus 2013 márc. 01. - 20:39:26
(360/3431)
Ne szemeteld tele a topikokat. Törölve leszel...
Petrapetrus 2013 márc. 01. - 20:09:11 Előzmény Crystalheart
(359/3431)
Idézõjelbe tettem a szót... :)
Crystalheart 2013 márc. 01. - 08:23:32
(358/3431)
Ez nem karikatúra. A karikatúra a másik fél hibáit vagy különös tulajdonságait nagyítja fel és túlozza el, szándékoltan karikaturisztikus köntösben, tehát nem reálisnak beállítva. Ez az ábrázolásmód leginkább erre a gyakorlatra hasonlít:
http://www.heritage-history.com/books/horne/soldiers/zpage059.gif
(Attila)
Erre sem azt mondjuk, hogy karikatúra.

Amúgy én is jókat nevetek rajta, de ez inkább kinevetés... :)
Petrapetrus 2013 febr. 28. - 19:24:13
(357/3431)
Kíváncsi leszek, hogy az eredetileg 6. részben lévõ csatával mit kezd az RTL klub. Kivágja-e, vagy megvágja-e... Ki nyilván nem fogja, de talán megvágják. Mondjuk nem venném zokon, kicsit gagyi lett. :) Ezek a számítógépes trükkök nem igazán sikerülnek olyan jól... Ráadásul még rá is segítenek a lassított képkockákkal... :D

Lajoson igazán nem értem, miért kell ENNYIRE kiakadni. Én csak nevetni tudok rajta. Van humorérzékem és nem érzem személyes sértésnek ezt a fajta "karikatúrát". :)

Hogy meg fog lepõdni Hürrem nemsokára... :D Egyébként tudja valaki, hogy anno ezek a bábák hogyan voltak képesek megállapítani akkor egy terhességet, aminek tulajdonképpen külsõleg semmi jele?
malczikaantaika@gmail.com 2013 febr. 28. - 15:23:47 Előzmény Danamano
(356/3431)
Teljesen egyet értek Veled! Szánalmas!
malczikaantaika@gmail.com 2013 febr. 28. - 15:22:32 Előzmény Marika néni
(355/3431)
Sõt! Felháborító, hogy Lajost mindig úgy ábrázolják, hogy állandóan eszik-iszik, nem törõdik semmivel, félvállról veszi a török támadásról szóló híreket, stb...
Danamano 2013 febr. 27. - 21:40:16
(354/3431)
a magyar történelem gyalázása...
Crystalheart 2013 febr. 27. - 09:50:11
(353/3431)
Ezt én sem kérdõjelezem meg, de abban nem értek egyet, hogy ilyen szintû határt szabjunk a szórakoztató és a dokumentumfilmek közt a 21. században. A dokumentumfilm a dokumentum-jelleg miatt az, ami, nem pedig azért, mert abban a valós történelmet használták föl, míg a játékfilmben meg nem. A filmek és sorozatok készítõi ideális esetben mûvészek, de ha ilyet adnak ki a kezükbõl, akkor távolról sem nevezném õket annak, sem a forgatókönyvírót, sem a rendezõt. Lelketlen iparos munka, filmgyári olcsó vacak, fölösleges megalkuvásokkal és tudatlan figyelmetlenséggel. Hiszen az élvezeti értékébõl semmit nem vonna le, sõt, hozzáadna, ha odafigyeltek volna minderre. (És azt hiszem, piacilag sem volna elhanyagolható, hogy ha egy ilyen fontos exportcikknél gondolnak a leendõ piacra is, és nem késztetem arra az ottani nézõket, hogy húzzák a szájukat. Minimum három-négy országban észrevehetik az erõs csúsztatásokat, ahol terjed a sorozat, szóval valahol öngól is.)
Petrapetrus 2013 febr. 27. - 07:35:54
(352/3431)
Nem. Egy szórakoztató sorozatban nem azok. Ha mindent hûen és pontosan akarnának ábrázolni, akkor nyilván más lenne a helyzet. Úgy kell nézni ezt a sorozatot, aminek készült: történelmi alapokon nyugvó szórakoztató széria. És ennyi.
Hülye emberek mindig és voltak és lesznek is. Amíg a Story, Best, Blikk a legolvasottabb újság, addig én nem szólok semmit...
Nyilván meg kellene próbálni ezeket az embereket az igényesség útjára terelni, de ez nem egyszerû feladat. Ha valakit tényleg érdekel az ilyesmi, az nem ilyen csatornákat bámul, hanem Discoveryt, Spektrumot, National Geographicot, Viasat Historyt, stb.
Én részemrõl inkább próbálom értékelni azt, hogy még ha egy ilyen sorozat által is, de a "nemtörõdöm" emberek életébe is belecsempésznek egy kis okosságot, történelmet jelen esetben. És bár valóban vannak benne ferde dolgok, de még mindig megragadhatnak belõle valós jelenetek is, ami még mindig több, mint az abszolút semmi. Ha valakinek felkelti az érdeklõdését adott korszak vagy birodalom története, úgyis utána fog nézni. (és pontosítja a tudását) Akinek meg nem, az meg nem.

Egyébként én sem örülök ezeknek a túlzott hõs-kultusznak. Ahogy már korábban is írtam, senki nem volt egyértelmûen fekete vagy fehér. Mindenkinek voltak jó és kevésbé jó húzásai. De például az megkérdõjelezhetetlen, hogy I. Szulejmán a maga idejében nagyon is nagy ember volt, méltó arra, hogy fennmaradjon a neve.
Crystalheart 2013 febr. 27. - 00:27:31
(351/3431)
Tovább megyek, ha ma történelmi filmben úgy ábrázolnánk Mátyás királyt, ahogyan a mondák, azt is szóvá tenném. Anno a rajzfilmet is szándékosan egy olyan mondával indították, aminek valóságtartalma egyértelmûen 0, és ezt még a végén meg is jegyzi a narrátor egy szófordulattal. Ez nem a magyar hõsök deheroizálása, csupán fel kell ismerni, hogy a hõsök beleköltés nélkül is hõsök maradnak.
arnold63 2013 febr. 27. - 00:17:43
(350/3431)
talán néhányan kezdenek átesni a paci másik oldalára.
A törökök elfoglalták az ország nagy részét, óriási területek elnéptelenedtek, egy egészen más kultúrát hoztak be.
Az a mentalitás, ami bennünket annyira megkülönböztet a nyugattól, részben ennek a következménye - illetve a történelmünk - jórészt - a török megszállás következtében alakult ilyen szerencsétlenül.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy ebben mennyi volt a szerepe az iszlámnak - gondolom elég sok - és ez ma is gond - egyenlõre nyugaton.
Csak meg kell nézni azokat az országokat - Balkán - amelyek szintén az oszmán birodalom meghódított részei voltak a jugoszláviai "etnikai" háborúk a XX. században, az oszmán megszállás egyenes folyományai.
Crystalheart 2013 febr. 27. - 00:14:58 Előzmény Petrapetrus
(349/3431)
Neked azok, amiket felsoroltam, nem voltak elég nagy blõdségek? És még csak az elején járunk a sorozatnak.

Gondold el, hogy az átlag török nézõ még jobban nincs tisztában a sztorival, mint egy magyar, hiszen abban az idõben sok egyéb is történt a birodalomban, az oszmánok vagy három felé háborúztak, a saját történetírásuk pedig mindig túlzott és ferdített, propaganda-célokból. (Ez mondjuk rengeteg európai forrásra is igaz volt.) Ezek után eléjük adnak egy ilyen sorozatot, amibõl a kétbites 80-90 IQ-jú, kvázi 0 mûveltségû átlagember, aki az ilyen sorozatokra rááll, elfogad magyarázatnak, hacsak nem megy mellette párhuzamosan valami közmédia-béli, nagy nyilvánosságú vita a sorozat hitelességével kapcsolatban. Találkoztam már olyan magyarral(!) is, akinek nekem kellett elmondanom, Lajosnak mi is volt az igazi szerepe, mert egészen meg volt lepõdve az oszmán támadás "indokán", és szokás szerint jött a nagy cinikus "pheh, a magyarok már akkor is barmok voltak" szöveggel. Be kell látnunk, hogy az ekkora ferdítéseket tartalmazó mûvek ma már károsak. Dumas idejében az ilyen megközelítés még hagyományosan gyakorolt módi volt, és egy ilyen fantáziálása miatt ma mindenki egy sötét lelkû intrikusnak gondolja Richelieu bíborost, és nem tudom, készül-e valaha olyan film, ami reális közvélekedést eredményez majd irányában. Rengeteg súlyos kritika éri most pl. a Lincoln c. filmet, amiért az elnököt irreálisan, szinte egy eszményi hõsként ábrázolják, holott valójából ma rasszistának, szélsõségesnek mondanánk. (De azt legalább nagy nyilvánosságú kritikák érik.) Ha mi magyarként kifiguráznánk Szulejmánt mondjuk egy Szigeti veszedelem filmben - minimum 20 mrd Ft-ra volna ilyenhez szükség, szóval egy ideig még nem áll fenn a veszélye -, netán átvennénk az eredeti mûbõl még azt a barokk elemet is, hogy Zrínyi maga vágja le a szultánt, azt szintén kritizálnám.

A film, beleértve a sorozatokat is, elképesztõ hatalom, mindennél jobban képes befolyásolni a közvélekedést bizonyos történelmi személyek megítélését illetõen, és így a népek közös emlékezetének egymáshoz való viszonyát... holott a sorozat szórakoztató jellege egyáltalán nem feltételezné a barokk kori csúsztatásokat, mi több, egy jó forgatókönyvíró a valóságból, vagy a valósághoz közelítõ elemekkel sokkal élvezetesebb dramaturgiát tudott volna varázsolni. Tényleg nem a színészválasztás a legnagyobb gond. A Tudorokban is feltûnõen fiatal és jóképû mindenki, holott valójából az ábrázolások alapján többnyire elhízott és ronda emberek voltak. Az összkép a rossz.
offtopic
Petrapetrus 2013 febr. 26. - 10:59:09
(348/3431)
Miért is?
Amúgy belenéztem, de most is 18-20-nak gondolnám õket, ha nem tudnám, hogy nem annyi idõsek... Ez nem lelkiállapot kérdése... :D
10/10
greislige 2013 febr. 26. - 10:10:12 10/10
(347/3431)
*****SPOILER*****

Mohacsnal jol kikapunk, de Egerben a fanatikus szurkolás megteszi a hatasat, mert gyözünk ;)
2/10
napraforgó 2013 febr. 26. - 09:18:00 2/10
(346/3431)
Akkor talán nem megfelelõ lelkiállapotban álltál neki....
Petrapetrus 2013 febr. 26. - 09:03:18
(345/3431)
Biztos. Mivel ez az egyedüli R&J, amit valaha is filmen láttam... :D
2/10
napraforgó 2013 febr. 26. - 06:53:22 2/10
(344/3431)
Te valóban az 1968-ban készült filmet láttad????

http://www.youtube.com/watch?v=A4x6RCmubWE

Mert ott bizony látszik, hogy nagyon fiatalok. Talán csak a játékuk érettebb a koruknál...
offtopic
Petrapetrus 2013 febr. 26. - 06:36:46
(343/3431)
Tényleg? Akkor elnézést. Mindenesetre szerintem elég koravén kölkök voltak akkor - pardon - mert én idõsebbnek hittem õket. Legalább 18-20-nak. :D

Na, akkor ez tévedés volt részemrõl, most már ezt is tudom. :)
De az tagadhatatlan, hogy sok filmben jóval idõsebbek játsszák a fiatal szerepeket. :) (ide akartam kilyukadni)
2/10
napraforgó 2013 febr. 26. - 05:15:12 2/10
(342/3431)
Az elõzõ hozzászólásomat neked szántam válaszul. csak elfelejtettem a megfelelõ gombra kattintani.
2/10
napraforgó 2013 febr. 26. - 05:13:37 2/10
(341/3431)
"A Rómeó és Júlia filmben sem tizenpáréves gyerekek játszottak..."

De bizony!
A Zefirelli által rendezett filmben - szerintem minden idõk legjobb Rómeó és Júliája - Leonard Whiting (Rómeó) 16 éves volt, és Olivia Hussey (Júlia) 14! a forgatások kezdetekor. Ez kb. megfelelt a Shakespeare dráma fõszereplõinek korával! Zefirelli szándékosan keresett ilyen korú ismeretlen "gyerekszereplõket" a fiatal színészek helyett. És nem is tévedett. Gyönyörûek voltak!
Én anno sokszor láttam a filmet, amíg nálunk ment a sarki mozban, naponta megnéztem.
És most is szívesen nézném, ha adnák a TV-ben!

A Claire Danes és Leonardo DiCaprio féle változat - szerintem sokan azt hiszik, hogy ez az eredeti - csak utánérzés volt, ráadásul elég gyenge. Nekem pl. nem tetszett. Nagyon nem. valahogy iszonyú zajos volt.
offtopic
Petrapetrus 2013 febr. 25. - 19:31:20
(340/3431)
Ezt még nem hallottam. Viszont azt igen, hogy Meryemet imádják odakint, kifejezetten neki van a sorozatban a nõi szereplõk közül a legnagyobb rajongótábora. Mindenkinek Hürrem a kedvence. Megszámlálhatatlan fotót láttam, amiken Meryem fotózkodik a rajongóival. A képeit szivecskés hozzászólásokkal kommentelik, stb. Ebbõl nekem az jön le, hogy sikere van. :)
Viszont a mai nap jött ki egy hír szintén vele kapcsolatban, miszerint 22 évesen, még Németországban egy sorozat/filmszerepben prostituáltat alakított és hogy vannak kínosabb jelenetei is - én nem néztem meg. De nem is nagyon értem, miért kell ezen így fennakadni. Egy szerep volt a sok közül és kész. A színész(nõ) dolga, hogy eljátssza az aktuális szerepet. Ha a szerep valóban megkívánja, akkor helye van a meztelenkedésnek is. Nem kell prûdösködni... Az sokkal kínosabb, ha semmi mondanivalója nincs a meztelenségnek. Sajnos ebbõl van több manapság. Viszont elolvastam Meryem filmjének sztoriját és az is mûvészfilmnek tûnik.
A legutóbbi X-Faktorban is volt egy színésznõ, Lass Bea, akinek hasonló botránya volt, miután felkapódott a MÛVÉSZFILM jelenete...
Petrapetrus 2013 febr. 25. - 19:24:16 Előzmény Crystalheart
(339/3431)
Nem kell ezt ennyire véresen komolyan venni. Szórakoztató sorozat, ami történelmi pillérekre építkezik, de nem kizárólagosan. Nyilván vannak benne ferdítések, de eddig olyan nagyon nagy blõdséget nem vettem észre. A színészek kora pedig: szerintem semmi baj azzal, hogy azok játsszák a karaktereket, akik. Elvégre bizonyos jeleneteket szinte gyerekekkel, kiskorúakkal leforgatni maga lenne a pedofília... A Rómeó és Júlia filmben sem tizenpáréves gyerekek játszottak...
Egyébként meg korábban már írtam, hogy attól, hogy valaki kinéz x évesnek, korántsem biztos, hogy annyi is. Vannak, akik idõsebbnek, vannak, akik fiatalabbnak néznek ki a koruknál. (engem legutóbb 12 évvel néztek fiatalabbnak, pedig csak 25 vagyok) Lajos ábrázolásán én nem akadok ki, jót mosolygok rajta. Fordított esetben valószínûleg mi is karikatúráznánk valamennyire. Aki ezen megsértõdik, azt csak sajnálni tudom. :))))
10/10
greislige 2013 febr. 25. - 18:21:32 10/10
(338/3431)
Erdekesseg, hogy a Hürremet jatszo török-nemet szinesznöt, Meryem Uzerli-t (Kasselben született, csak a Szulejman forgatasara ment Isztambulba) Törökorszagban 2011-ben többször gyilkossaggal fenyegettek, annyira nem tetszett az iszlam allamban a szultan szerajanak ilyeten bemutatasa. Nem tudom, azota mi törtent vele, de azt olvastam valahol, hogy mar enyhült a helyzet.
Mindenesetre a sorozat 1. evadjaban csak rendöri kiserettel jarhatott az utcan!
Crystalheart 2013 febr. 25. - 10:15:18
(337/3431)
Minimum az volna a helyes, ha magyar történészekkel is konzultálnának, hogy ne gázoljanak bele "véletlenül" egy komplett nép lelkivilágába. Más kérdés, hogy a magyarok amúgy is szerettek ujjal mutogatni a magyar urakra meg Szapolyaira, holott a felelõsségük egyáltalán nem bizonyított. Olyan apróságok azonban köztudottak és cáfolhatatlanok, hogy a király 10 évesen került trónra, és 20 évesen halt meg, épp mikor kínok közt és elkeseredve próbálta megerõsíteni a királyi hatalmat. Arról is vannak feljegyzések, hogy a király a fogságban tartott török követtel tárgyalásokat kezdett, amikor a magyar urak és a nyugat sem pártolta eléggé, de akkor már késõ volt, Szulejmán elindította a hadjáratot. Ennek fényében a sorozat komplett ürügy-érvelése - kezdve a magyarok adómegtagadásától (miféle adó?) egészen a pökhendi pszichopata magyar királyig - egy merõ kitalációnak tûnik, amivel valamiképp igazolni akarták a magyarországi hadjárat jogosságát a mai felvilágosultabb köznép elõtt is. Holott arra nem volna semmi szükség, hiszen a középkorban való hódítások a nagyságot jelképezték akkor is, ha arra nem volt ürügyük, pusztán gazdasági, hadügyi vagy ambíció-béli megfontolások. Egy példával élve ez olyan, mintha a honfoglalás utáni "kalandozásokat" megpróbálnánk beállítani valamiféle nyugat vagy nyugati kultúra elleni revansnak, a frank uralkodót hasraütés-szerûen valami pökhendi fráternek beállítva, holott egyértelmûen külpolitikai és gazdasági vonatkozásai voltak az amúgy nagyon megfontolt, jól kivitelezett és sikeres hadjáratoknak.

A más népek szakértõivel (vagy legalább az adott népet behatóan tanulmányozó hazai szakértõkkel) való konzultálás nem idegen a filmvilágtól, lásd pl. a jobb világháborús filmeket, vagy a Japánnal foglalkozó amerikai filmeket. Clint Eastwood egészen addig is elment, hogy ugyanazt az eseményt leforgatta amerikai és japán szemszögbõl is.

Ha viszont erre nem hajlandóak, akkor csináljanak történelmi fantasy-t avagy fikciós történelmi filmet, mint a 300 vagy a Becstelen brigantik. Az is egy kategória és nyilvánvaló, szándékos túlzásokkal operál.
Marika néni 2013 febr. 25. - 09:57:22
(336/3431)
II. Lajos korát igen csak elbaltázták, hisz Lajos abban az idõben még csak 16 éves lehetett,(1506-ban született a történet meg kb 1522 ben játszódik) a színész aki alakítja meg jócskán negyvennek néz ki, Egyébként lefejezett követrõl én se olvastam sehol.
2/10
napraforgó 2013 febr. 25. - 08:55:03 2/10
(335/3431)
Itt is a történet elhúzása a lényeg. Néha van pár perc politika, aztán megint a hárem-intrikák.

A történelmet meg a saját szempontjukból mutatják. Ahogy nekik jó.
Mi hallottunk II. Lajosról, aki a mohácsi csatába vonul, meg a késlekedõ magyar hadakról, akik nem érkeztek meg idõben a csartatérre ???! - vajon miért? - mert nem kapták meg azt a királytól, amit akartak.
És közben nem gondoltak arra, vagy nem is érdekelte õket, hogy mit veszít az ország!
Szóval csak a saját pénztárcájuk érdekelte õket.... Mint sok mai nagyembert....

És miért is akadunk fenn azon, hogy a törökök úgy mutatnak be minket, ahogy? Mert az igazság valahol középen lehet.... Mi sohasem hallottunk a lefejezett követrõl. Õk vajon honnan vették? Talán igaz volt, csak mi nem büszkélkedünk vele....
Persze az is valószínû, hogy nem egy követ feje miatt mentek neki Magyarországnak.... De ürügynek kíváló volt....

Nézzük csak Hürrem és Mahidevran küzdelmeit....
10/10
kazsagx 2013 febr. 25. - 00:54:24 10/10
(334/3431)
Látom nem csak én vagyok felháborodva,hogy "lassan halad a story"! Én is szeretném ha több részt adnának le egy héten, a másik meg...nem értem,hogy minek ennyi reklám? Az éjjel nappal baromságot nyomják hétvégén is csak tudnám mi a francnak?
offtopic
Petrapetrus 2013 febr. 23. - 10:53:29 Előzmény Crystalheart
(333/3431)
Az átlag magyar a magyar történelemmel sincs tisztában. (tisztelet a kivételnek)
Vagy téves infókkal / nagy elfogultsággal rendelkezik a többség vagy semmilyen ismerete nincsen. :D
Crystalheart 2013 febr. 22. - 16:47:15
(332/3431)
Még szép, hogy toleránsabbak voltak, hiszen a más vallásúaktól különadót szedhettek, ez volt a harács. :)