Téma: Szulejmán

adamnagysweetmovie 2013 jan. 18. - 14:38:14
(121/3431)
Természetesen. Ruhaszárító kötélrõl szóltak. Zúzmara.
offtopic
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 18. - 13:25:26
(120/3431)
Ha Galíciából nem érkezik annak idején bevándorlók formájában segítség, ma már nem is létezne Magyarország, csak a bõ gatya. Szerencsés nemzet vagyunk.
adamnagysweetmovie 2013 jan. 18. - 12:50:21
(119/3431)
Egy kis identitásépítés:

http://www.youtube.com/watch?v=Z4kXaV4hvik
offtopic
fredi60 2013 jan. 18. - 12:40:59
(118/3431)
fredi60 2013 jan. 18. - 11:33:24
(117/3431)
Szulejmán - mint a történelem 23 nagy törvényhozójának egyike - márvány dombormûve az Egyesült Államok képviselõházában, a Capitoliumban.
fredi60 2013 jan. 18. - 11:25:24
(116/3431)
Ha érdekel valakit a szultán életmûve, inkább az angol nyelvû wiki-t ajánlom a magyar helyett (ami szinte kizárólag a magyar történelem oldaláról közelíti meg):
http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_the_Magnificent
Petrapetrus 2013 jan. 18. - 08:15:36
(115/3431)
Nem csak a magyaroknál volt Nándorfehérvár Nándorfehérvár? Mintha egyszer olvastam volna valahol, hogy csak mi hívtuk így, mások meg nem... ???

Egyébként a sorozat célja elsõsorban a szórakoztatás, szóval sokkal kevesebb szerelmet ne várj benne. Az megy a többi (harcok, hadjáratok, csaták, egyebek) rovására. Ennek én sem örülök, de lehet, hogy bele-belenézek majd ebbe a sorozatba, mert amúgy alapjáraton sosem vonzott a török kultúra, de azért érdekes, hogyan látják õk saját magukat...

Mellesleg nem kell felháborodni az ábrázolásokon. Mi is ki szoktuk "figurázni" az ellenségeinket. Minden népnek "teljesen természetes módon" a sajátjai az elõbbre valók, így ezen abszolút nem akadok fent. Az lenne a fura, ha nem így lenne. Mellesleg mi magyarok se panaszkodhatunk gerinctelenségbõl, genyóságból a történelem során, szóval szerintem csak fogjuk be a bagólesõnket. Ott van mindjárt például igazságos Matyi, aki ha valaki kicsit is jártas a történelemben, pontosan tudja, hogy micsoda szemét dolgokat mûvelt... És még lehetne sorolni sok magyar híres történelmi személyiséget. Én attól vagyok rosszul, hogy a magyar történelem alakjait mindenek fölé emeljük gondolkodás nélkül... Természetesen mindenkinek voltak jó, kevésbé jó és rossz húzásai, de hogy abszolút kikiáltsunk valakit pozitívnak vagy negatívnak, hát az nagy butaság.

Nyilván Szulejmán is kegyetlen volt és sok dologban nem túl szimpatikus, de neki is voltak pozitív tulajdonságai. Amiket meg nyilván a törökök még pluszban fel is nagyítanak. Mint ahogy mi is felnagyítanánk gyanúsan, ha egy saját nagy történelmi alak lenne a fõhõsünk. És ez egy szórakoztató (és nem dokumentarista) sorozat esetében nem számít fõben járó bûnnek. Akit a valódi, hiteles tények érdekelnek, az olvasson sok könyvet és inkább az ismeretterjesztõ csatornák adásait kövesse figyelemmel.
manibani 2013 jan. 17. - 22:56:02
(114/3431)
mármint hetente 4 óra
manibani 2013 jan. 17. - 22:55:18
(113/3431)
ha 80 részes, egy rész 2 óra kb, a RTL klub 1 órásra röviditette, illetve felezett egy részt, hetente egy fél rész, ha kiszámolom, ez a film 3 évig fog tartani? ezt komolyan gondolták???? más oszágban ezt a filmet egy héten kétszer tûzték mûsorra és összesen 4 órás.
Malarki 2013 jan. 17. - 22:04:06
(112/3431)
Érdekes sorozat ez, bár nekem kicsit sok benne a szerelmi szál, remélem késõbb ez visszább lesz fogva, mert engem nem nagyon érdekel még egy török love story. Kíváncsi leszek hogy minket hogy ábrázolnak majd benne. Valami egyszerû, leigázandó népnek, vagy egy európai nagyhatalomnak, a birodalom egyik legnagyobb ellenfelének. Mivel Sulejman a fél életét ellenünk hadakozva töltötte el, gondolom jó párszor szerepelünk majd benne. Mondjuk érdekes volt, hogy a 2. vagy 3. részben mondták, hogy Lajos király Belgrádban fogadt a török követet. Na most azt se értem, hogy miért hívják az akkor még magyar Nándorfehérvárt Belgrádnak, meg azt se, hogy miért fogadná a király egy másik ország követét egy végvárban? Hát ha a történelmi hûség továbbra is ilyen lesz, akkor az elég lehangoló lenne.