Téma: The Return

9/10
dmajer700 2025 jún. 24. - 10:40:22 9/10
(1/1)
Gyönyörű vizuálisan ez a film. Minden képkockájában hitelesnek hat, valóban a bronzkorban érzem magamat. Nagyon ritka, amikor egy filmet képes vagyok valóságnak megélni, és nem színészekkel eljátszott filmként tekinteni rá.
Ugyanakkor fájlalom, hogy ez az érték, amit a képi igényesség ad, csorbul azáltal, hogy Homérosz művéhez nem hű. Nem az ógörög hitvilág istenségeinek kihagyását értem ez alatt, mert egy lecsupaszított, realista ábrázolás még rendben is volna. Hanem hogy magában a történetvezetésben is éles eltérések láthatóak. És nem csak egy-két dologban. Télemakhosz előbb indult el apja megkeresésére, mint ahogy Odüsszeusz visszajutott Ithakára. Pénelopé nem kapott hírt arról, hogy Odüsszeusz él, és Kalüpszóval van együtt egy szigeten évekóta. Valamint úgy fedte fel Odüsszeusz előtte a kilétét, hogy felismerte közös ágyukat, ami saját keze munkája volt. Továbbá örült férje hazatérésének. A kérők között rendezett vérfürdő sem spontán cselekedet volt, hanem Télamakhosszal előre megbeszélte Odüsszeusz. Ezenkívül teljesen kimaradt a szolgálólányok - nagyon brutális - lemészárlása is. Ha felfrissíteném az emlékeimet, biztosan többet is felsorolhatnék még.
És - számomra érthetetlen módon-itt is megjelenik az etnikai diverzitás. A bronzkori akhájok között, akik egy népcsoportot alkotnak, mit keres szőke fehérbőrű és néger? Itt még csak arról sincs szó, hogy "fehéretlenítés", mert a mediterrán emberek amúgy barnább bőrtónusúak. Innen - ahogy mondtam - a szőke német ugyanúgy kilóg, mint a feketék. Ráadásul olasz gyártású film, szóval különösebben meg se kellett volna erőltetniük magukat a film készítőiknek a jó castinghoz.

A hibái ellenére ez azonban az eddigi legjobb életre keltése Odüsszeusz történetének. Már a nyitókép is, ahogyan a parton nyaldossa a sós tengervíz a meztelen testét - pontosan ilyen képként éltek Homérosz sorai a fejemben, így, ahogyan filmre vették.