Téma: Tordy Géza

Tyrannosaurus(velo)Rex ápr. 03. 19:45:57
(5/5)
Kár érte! Tényleg színészóriás volt és egyben egy kedves, rokonszenves ember.
Bonitó ápr. 01. 13:23:17
(4/5)
Kamaszkorom legszebb filmje volt a Kőszívű ember fiai.
Sok évtized távlatából még most is előttem van egy jó pár filmkocka, amely anno beleivódott a retinámba. Jenő, a legkisebb Baradlay fiú volt a kedvencem. Tordy Géza alakította. Előttem van a fekete szemüvegével ahogy a bátyjával, Richárddal beszélgetnek. Anyjának, s még a rideg apjának is a legkedvesebb volt. Jenő, az aranyszívű, naiv, gyönge egészségű, rövidlátó, sebezhető lelkű gyermek.
Aki katonai tettekre, testileg is alkalmatlan volt. Ezt a karaktert játszotta Tordy Géza, felejthetetlenül.

(Természetesen nem lehet elmenni a többi Isteni tehetséggel megáldott színészek, színésznők mellett sem. Akik mindannyian hatalmasat alakítottak, méghozzá olyan csodálatos ruhákban, hogy még visszagondolva rájuk is, megszépül minden emlékezetes pillanat!)

Egyébként Jenő karaktere nem a harctéren lett hős, hanem egy névtévesztés miatt. Amikor őhozzá került a bátyjának címzett hadbírósági idézése és ő jelentkezett Ödön helyett. Így még a két bátyjánál is nagyobb hőssé emelkedett, hisz olyan ügyért adta életét, amelynek sikerében nem hitt sohasem. Eklatáns példája annak, amikor hősök nemcsak a csatatéren lehetnek, hanem a család iránt érzett elkötelezettség miatt is. Ez volt Baradlay Jenő, és az ő karakterét alakította a legendás színész, Tordy Géza.
Ruttkai Éva a "színészóriás" nevet adta párjának, illetve jelzővel titulálta párját, Latinovits Zoltánt?! Nekem nem Latinovits, hanem Tordy Géza volt a színész óriás!

Nyugodjon békében!
gladiolus 2013 jan. 11. - 13:13:49
(3/5)
A hangja egészen egyedülállóan szép, szeretem hallgatni, nem véletelnül fogalalkoztatták annyit szinkronszerepekben és rádiójátékokban is.
offtopic
Thickleg 2008 aug. 08. - 01:56:37
(2/5)
Nagyon nagy életmû van mögötte. Rengeteg régi magyar filmben szerepelt. Kivételes egyéniség, remek színész és valóbban jellegzetes hangorgánummal rendelkezik. Nem hiába lett a Nemzet Színésze!
Miki1900 2008 aug. 05. - 13:41:54
(1/5)
nagyon jónak tartom. Széchenyi sorozatban õ a címszereplõ. meg a hanga nagyon egyedi és különleges.