Téma: Tormay Cécile

LajtaJ 2013 jún. 16. - 12:07:27
(1/1)
A XX. század legnagyobb magyar írója. Lelkében izzón magyar, mûveltségében teljesen nyugati.

Stílusmûvészetének koronája hatalmas trilógiája; az "Õsi küldött", amelyben a Kelet és Nyugat két malomköve közé szorult tragikus magyar sors nagy regényét írta meg. Õ írta meg a világháború után bekövetkezett összeomlás siralmas krónikáját látomásos erejû "Bujdosó Könyvében". A bujdosó õ maga, aki számkivetve bolyongott, de mindig hazai földön, feje fölött a kommunizmus halálos ítéletével. "Napkelet" címû folyóiratában õ gyûjtötte össze a világháború után induló új magyar nemzedéket. Szinte írói sikereit is feláldozta a szervezõ munkának nemzete és Európa közös nagy céljai érdekében. Ezt az érdemet méltányolta a nemzet, amikor õt küldte a népszövetség mellett mûködõ Szellemi Együttmûködés Tanácsába Genfbe.

Sikere túlnõtt az ország határain, mûveit angol, francia, német, olasz nyelvre is lefordították és a legelõkelõbb külföldi folyóiratokban közölték. Halála évében akarta az Akadémia a Nobel-díjra ajánlani.

http://api.ning.com/files/EcitkXBdDnIHRj1eMmxKrFGWgJAnkSJLjh1Frgz2RGZ8zoSygUaPntip9MIgJ9JSOYHOPcmOyXlTdvrD3otRYl9STgFawczF/TormayBujdosknyv.pdf