9/10
dorombka 2014 jún. 17. - 19:56:53 9/10
(2445/3405)
Illiona nyomát online követve összegyûjtöttem néhány infót :

Távolodjunk el most a központi fõhadiszállástól a JSA /KEH területétõl
http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_Security_Area,

azaz a Joint Security Area avagy Közös Biztonsági Területrõl/ Közös Ellenõrzõ Hatóság sokat megélt fennhatóságától.....

TÉRKÉP :
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_of_Joint_Security_Area.svg

+ KÉPEK :http://www.koreadmztour.net/dmztour_01.html

A közvetlen közelben élõ civil lakosoknak-mint Illiona is említtette- szigorú elõírás és engedély szerint kell élniük és dolgozniuk.
Este takarodó van. Csak mintegy 155 család kapott ott letelepedési engedélyt.
A lista zárt.Ide csak születéssel lehet bejutni, házassággal nem.
És min 240 nap állandó ott-tartózkodás szükséges, hogy állandó lakosok maradjanak.
A sok kellemetlenségekért kárpótlásként adómentességet élveznek.
Mezõgazdasági tevékenységbõl élnek , legkeresettebb az általuk termesztettek közül a vörös ginseng.
http://flashpackatforty.com/2012/10/30/seoul-trips-dmz-tour-and-joint-security-area-itinerary/
9/10
dorombka 2014 jún. 17. - 18:53:06 9/10
(2444/3405)
.
9/10
dorombka 2014 jún. 17. - 17:59:17 9/10
(2443/3405)
Az áprilisi kompbaleset személyzetének újból bíróság elé kellett állniuk.

A kapitányt, Li Dzson Szeokot, az elsõ-tisztet és két másik vádlottat akár halálra is ítélhetik,
ügyvédeik védik õket.
http://nol.hu/kulfold/koreai-kompbaleset-nem-a-szemelyzet-a-felelos-1468729
9/10
dorombka 2014 jún. 17. - 17:46:45 9/10
(2442/3405)
Köszönet az infókért.

A lelkizés meg szerintem nagyon is illik a témához...bocs, hogy forszírozom.
Eddig nem is nagyon foglalkozva vele -elõttem , a képzeletemben csak egy határ-menti nem átjárható állomás jelent meg.
Még egy-két utazós filmet is látva (sajnos a Travell már nálunk nem fogható )is csak ezt hangsúlyozták : üres barakkok, vigyázzba meredt katonák...mint egy atomvillanás után.
Még utánaolvasni sem mindig ingerelte a nézõt.......
Most hallom Tõled, meg látva a képeket, hogy ezek egyrészt ennél sokkal összetettebb, élettel telibb ...
sõt jó-rossz értelemben üzletesedett dolgok.

Nem csoda , hogy az odalátogató turisták nem mindegyike érzi át az ügyben létezõ igazi komolyságot...., de erre azt mondanám, hogy szerencse.
Illiona 2014 jún. 17. - 16:30:48
(2441/3405)
Még egy gondolat a DMZ-hez

ha az itteni benyomásaimat kellene összefoglalni, akkor azt mondom, nagyon is érdemes ide eljönni.

Amikor a kis védett (vagy védettnek tünõ!) világunkban csak élünk nem gondolva arra,
milyen törékeny is az emberi élet, itt azért -még ha show is egy kicsit,- de mégis ráéreztem arra,
hogy milyen szép is az a békés világ amiben mi a napjainkat éljük.

Talán jobban kellene megbecsülni azt a létlehetõséget, amibe -mi már békeidõben- beleszülettünk, beleértve a földet, az épített környezetet, és jobban értékelni az ember szabadságát, ami nekünk oly természetes.

Én Ujévkor mindig irom a barátaimnak a jókívánságaim között, hogy "legyen világbéke". Ezt csak úgy rutinosan megszokásból, évrõl évre.
Itt a DMZ-ben viszont uj értelmet nyertek ezek a szavak, és õszintén, a lélek legmélyébõl tör fel a valós kívánság:

"Jajj, csak legyen mindig BÉKE"

hát ezt jelentette számomra a Demilitarizált Zóna,
és bocsánat a kevés konkrétumért, de sok lelkizésért.
Illiona 2014 jún. 17. - 16:00:52
(2440/3405)
a DMZ egy szük félnapos program.
Reggel csúcsforgalomban kellett keresztülmenni Szöulon, utána az a 40 km már gyorsan megvan.
Idõpontra kell érkezni. A parkolóban átszálltunk egy másik buszba, ahol elõre kiosztott ülésrend volt, oda kellett ülni, ahová a jegy szólt. Volt egy koreai kisérõ, + a buszsofõr.
A mi buszunkon rajtunk kívül egy 8-10 fõs veterán koreai férficsoport volt, az életkoruk ugy a 70 és a végtelen között. Õk nagyon élénken fogadtak mindent, aktivan megélték az ittlétet.
Innen vittek minket több helyre is, de a legérdekesebb a kilátó volt, és az alagút.
a kilátónál nem lehetett fényképezni, de lehetett pénzérmét bedobva távcsõvel nézelõdni.
az két országzászló tisztán kivehetõen jól megvolt egymáshoz közel. Látszott az falu is, amit az északiak kirakatfalunak odaépítettek.
Igazából minden olyan kihalt és mozdulatlan volt.
Keszongban nem voltunk, szerintem oda nem is lehet menni, de ott termelés-gyártás folyik, sokan járnak oda át dolgozni, külön út vezet oda.
A busz többször elment a képeken elõszeretettel mutogatott kék házak mellett, de oda nem mentünk be.

A faluban be lehetett menni egy kis múzeumba, ahol régi gazdálkodással kapcsolatos tárgyak voltak kiállítva.

Van egy olyan speciális üzlet, ahová minden turistát kötelezõen bevisznek, ahol kizárólag északi termékeket lehet vásárolni.
Különbözõ fûszerek, ginseng, tészták, italok, pólók, mindenféle ajándéktárgyak voltak itt, nem is drágán.
Én pl semmit nem vettem, de a csoport többi tagja sem, ahogy láttam. Ezek a termékek Szöulban is megvásárolhatók bármelyik boltban, és nem akartam hogy az én pénzembõl egyetlen won is arra menjen, hogy A Diktátort gazdagítsa.
A parkolókban vannak még árusok, mindenféle olyan dolgot árulnak, amit máshol is, sapkát pólót, vizet, fagyit, stb...
elég sok turista van itt, hétköznap is több busz forgott, rajtunk kívül szinte csak koreaiak voltak a látogatók, akik közül nagyon sok volt a fiatal.
Szerencsére ezen a napon nagyon szép idõ volt, napsütés, és 25 fok. Igazi kirándulóidõ! ( a többi napon is az volt, csak az most nem téma)
Abban a propagandafilmben, amit bemutattak nekünk, amirõl már tegnap irtam, mutogattak növényeket és állatokat, amelyek a zónában az érintetlenség miatt ujra feltüntek, és szaporodnak.
Azon a pár kilóméteres szakaszon, ahol kiépítették ezt a túristaközpontot, ilyesmi biztosan nincs. De maga a zóna hosszú, és a többi részen ez biztosan így van.

a képen a vasútállomáson, a velünk utazó koreai férfiak beszélgetnek.
9/10
dorombka 2014 jún. 17. - 14:09:13 9/10
(2439/3405)
Nekem lenne még néhány kérdésem még hirtelenjében:

Merre , meddig , mennyi ideig tudtátok megnézni, mit meséltek ott, mit tapasztaltatok Ti ?
Milyen volt az idõtök ?
Átláttatok-e Északra ?
Tényleg olyan happy, shoppingoló hangulat a barakkokon kívül ?
Tényleg látszanak az országzászlók az oszlopokon ?
Voltatok-e máshol is még a közelben ?
Elmennél-e ide még egyszer egy hosszabb túrára : drótkerítéstúra,Keszong, bár nem tudom oda be lehet-e menni, más helység, természetvédelmi terület...stb
9/10
dorombka 2014 jún. 17. - 12:59:17 9/10
(2438/3405)
A hírekben már tegnap hallottam, csak elfelejtettem mesélni, de hátha valaki lemaradt volna róla:

A kínai Hszinhua hírügynökség beszámolt egy kínai fociszurkoló halálhírérõl, kiemelve, hogy a világbajnokság miatti alvásmegvonás játszhatott ebben döntõ szerepet.
A két ország közötti idõeltolódás miatt az ázsiai drukkereknek egész éjjel ébren kell maradniuk, ha minden akciót élõben szeretnének látni....
http://www.nemzetisport.hu/foci_vb_2014/vb-2014-alvashiany-miatt-halhatott-meg-egy-kinai-szurkolo-2343247

Ugyanebben a cikkben hivatkoztak arra, hogy
A labdarúgó-világbajnokság közeledtével egyre több helyen próbálják a beosztottak valahogy kiharcolni maguknak, hogy nézni tudják a brazíliai tornát.
A kínai munkások azonban már egy lépéssel elõrébb járnak ebben a játszmában, sokan hamis orvosi igazolást vásárolnak a neten keresztül azért, hogy az elõttünk álló egy hónap során kiszabaduljanak a melóból....
http://www.nemzetisport.hu/foci_vb_2014/vb-2014-kinaban-mar-gyartjak-a-hamis-orvosi-igazolasokat-2342129
9/10
dorombka 2014 jún. 17. - 09:55:45 9/10
(2437/3405)
Bocs.
Futtában olvastam.
Az idegenlégiósság itt azt jelenti, hogy máshol játszik, de azért dél-koreaiak a drágák.
9/10
dorombka 2014 jún. 17. - 09:38:14 9/10
(2436/3405)
Ma éjfélkor gondolom itt mindenki dél-Koreának drukkol.
Még mindig nem tudni (?) kikbõl fog állni a csapat.
Ha meglesz a névsor, talán innen megtudni valamit a játékosokról.
http://www.focikatalogus.hu/del-korea-focicsapat-jatekosok

A keret így néz ki, akad köztük idegenlégiós:
http://www.nemzetisport.hu/foci_vb_2014/vb-2014-valtozas-a-del-koreai-keretben-utazhat-a-mainz-legiosa-2339101
9/10
offtopic
dorombka 2014 jún. 16. - 22:25:17 9/10
(2435/3405)
:)))

A félelem ellen legjobb gyógyszer a jó csapatszellem és a könnyed humor. :)
Illiona 2014 jún. 16. - 20:47:08
(2434/3405)
egyáltalán nem féltem.

Részben sokan voltunk egyszerre lenn, vagy 100-an, és hát van az a bizonyos csordaszellem...

Volt elég fény lenn, és jó levegõ volt, bizonyos méterenként voltak tartalék oxigénpalackok is elhelyezve.

Hát, ha pont ebben az 1 órában tört volna ki az igazi háború, akkor lett volna pánik és rettegés biztos!

És akkor talán annyi idõ lett volna, hogy átnevezzük a túrát "karmagyorsító túrá"nak.

sõt az egyik társunk még humorizált is, kiáltott egyet, hogy álljunk félre, engedjük át az északiak jönnek szembe.
Hirtelen még fel is kaptam a fejem, be is vertem rögtön a sziklatetõbe, és egybõl megvilágosodtam a sisak fontosságáról!!!! :)

az alagutat kb 150 cm-es emberekre tervezték, vagy kis quadokkal gondoltak ott átjönni?
Illiona 2014 jún. 16. - 20:34:54
(2433/3405)
nos, pont ez az az alagút, amiben végigmentünk.
De jó, igy mostmár errõl is van képem!
9/10
dorombka 2014 jún. 16. - 20:34:39 9/10
(2432/3405)
Nem féltél lent ?
Tényleg úgy néz ki mint egy bánya.
Valamelyik cikkben olvastam, hogy amikor az észak-koreaiak gyanúba keveredtek dél megtámadása miatt,
akkor hirtelen befújták a sziklafalakat szénporral, mintha tényleg szénbánya lett volna, de a tudósok szerint a szént rétegenként ülepszik , nem így besatírozva a sárga agyagra.
Illiona 2014 jún. 16. - 20:30:53
(2431/3405)
Itt a DMZ-ben sokan dolgoznak.
Büfések, sofõrök, takarítók, árusok, biztonsági õrök.
Valószinûleg ezek közül is vannak akik a faluban laknak.
De szerintem családok is laknak ott, valahogy nem az elhagyatottság képe van jelen.
Biztosan csak megbízható embereket engednek oda, én ezért gondoltam pl a leszerelt volt katonákra, akik azután civilként dolgoznak a közelben tovább, odaköltöztetve a feleséget is.

Bár az alvajárás biztosan kizáró ok lehet az ottlakóknak :)))
9/10
dorombka 2014 jún. 16. - 20:18:37 9/10
(2430/3405)
Jó, hogy írod ezt, mert konkrétan P.falú civil éltérõl nem sokat találtam.:((
Gondoltam is vajon õk, a tisztek és hozzátartozóik vajon hol laknak, hol esznek, hol pihennek.....
Biztos vannak állandó lakosok, gondnokok, vagy mifélék arra is.
Majd még folytatom, a böngészést , már van is vázlatom a következõ részhez.
Hirtelen azt hittem arra válaszolsz, nem értettem, honnan tudod.Telepatikusság nem ismer km-ket.

És igen, a propaganda anyagokkal szemben védve maradni talán csak kívülállók tudnak igazán.

KÉP innen, ahol még vannak harcászati adatok az alagutakról: http://www.f-106deltadart.com/Korea-DMZ/tunnels.htm
Illiona 2014 jún. 16. - 20:11:15
(2429/3405)
egy kis pontosítás, 300 m hosszan viszik be a kisvonatok a látogatókat, a mélység pedig 70 méter ha jól emlékszem.
Illiona 2014 jún. 16. - 20:08:52
(2428/3405)
Az alagut:

az egyik linken látszanak azok a kis vonatok, amikkel leviszik a látogatókat az alagútba.
Mindenkinek kötelezõ a védõsisak, ami a szük hely miatt is fontos, de a vízcsöppeket is felfogja.

kb 300 mélyre viszik lefelé a kisvonattak a látogatókat, ott kiszállás. Az idáig vezetõ utat a déliek csinálták, hogy jobban elérhessék az eredeti alagutat.

Maga az alagút csak ettõl kezdve érdekes, jó hosszan be lehet gyalogolni, egészen a határ föld alatt lévõ vonaláig, ahol komoly biztossági erõditmények vannak.
Maga az alagut alacsony, csak hajolva lehet benne haladni, és csak az igazán kis termetû turisták húzhatták ki magukat.
A magamfajta pedig mélyen hajolva tiszteleghetett azoknak a verítékcsöppeknek, amelyek itt hullottak. Kétségem nincs afelõl, hogy sok kényszermunkás, rabszolgaként élõ hadifogoly és politikai elitélt dolgozott itt a mélyen a föld alatt.
Illiona 2014 jún. 16. - 19:57:16
(2427/3405)
Az alagutak felé:

elõször is meg kellett nézni egy 7 perces propagandafilmet, amit egy kis szinházteremben vetitettek le.
Itt a hatás érdekében három vetitõvászonra rakták fel ugyanazokat a képeket, igy fokozták a hatást, hogy a megfelelõ benyomással rendelkezzenek azok, akik épp erre járnak.
A filmen bemutatták hogyan jutottak nyomára az alagutaknak, és hogyan tárták fel azokat.

Azt is demonstrálták milyen pusztító és megsemmisítõ inváziót lettek volna képesek az északiak elõbb Szöulra, de azután az egész országra rázúdítani. Imitálták a robbanások képsorait és hangjait.

Mint propagandaanyag nagyon hatásosra volt megcsinálva, de én pl. vagyok annyira tudatos, hogy annak tekintettem ezt az elõadást aminek kell. Abban is biztos vagyok, hogy az európai és amerikai turisták is döntõen ugyanigy vélekednek. Hogy a helyiek hogyan, hát ebben nem vagyok biztos. Õk annyi helyrõl kapják és olyan iszonyú mennyiségben ezeket az infókat, biztosan nem tudnak annyira kivülállók maradni, mint pl én.

a kép még mindig az állomás, itt a filmvetitéskor nem fotóztam, és azt hiszem senki.
Illiona 2014 jún. 16. - 19:41:30
(2426/3405)
A vasútállomás viszont tényleg emlékeztet egy szellemtanyára, ott 2-3 biztonsági õrön kívül nincs semmi élet.
Minden csillog villog, Mintha csak nyitás elõtt csak percek lennének hátra, egy hely ahová bármely pillanatban beözönlhetnek utasok. Mûködnek a kijelzõk is. Egyébként dolgoznak itt a zónának ezen a részén, valószinûleg ezen emberek nagy része is vonattal jön munkába, és megy haza.