Téma: Tüskevár

Lyanos1 2019 júl. 07. - 12:59:04 Előzmény csbocsi
(111/131)
A Tenkes kapitánya filmforgatókönyvből lett nyomtatott könyv és nem fordítva. Így nem lehet túltömörített.
A Tüskevárat valóban kissé átdolgozták a könyvhöz képest. Már csak azért is, mert a szövegben rengeteg leírás van. Ezeket igyekeztek a profi fotósok által készített vadmadár felvételekkel pótolni a filmben. Bütyök anyja meg egy az egyben kimaradt. Hogy mindez túltömörítés-e? Lehet, de a cselekmény főbb pontjai így is megtalálhatóak a filmben.
Az meg már apróság, hogy - a korszellemnek megfelelően - a filmben az osztály minden tagja úttörő egyenruhában jelenik meg a tanévzárón. A könyvben erről szó nincs, sőt külön ki van emelve, hogy az osztályból csak Dubovánszky kötött nyakkendőt az évnyitóra.
Mindezzel együtt remek filmsorozat, bármilyen remake csak ront rajta.
robbr 2014 nov. 12. - 13:20:35 Előzmény atriumis
(110/131)
és a színészek is csodálatosak...
http://cultura.hu/kultura/a-tuskevar-matula-bacsija/
10/10
atriumis 2013 dec. 25. - 13:25:25 10/10
(109/131)
Örök darab, kedves , bájos, nagyon emberi..:)
csbocsi 2013 dec. 25. - 01:31:15
(108/131)
Szóról szóra igazad van... és én is tudom,hogy a Tüskevár és a Tenkes kapitánya is tévéfilm,nyilván ezért lett fekete-fehér. Igazából, ha színesben csinálják meg akkor is lehet ,hogy kifakult volna azóta, mint néhány azonos korú
másik film.
Számomra az igazán nagy kérdés az, hogy lehet e még korrigálni ezt a mulasztást és hogyan? Újraforgatni mindkét könyvet(jobban mondva,csak az egyiket) színesben? A Tüskevár új változata tudom,hogy elkészült,de amit az elõzetesben láttam, az nem sok jóval kecsegtet. Ezt a két könyvet filmen csak úgy tudom elképzelni,ami maximálisan ragaszkodik aú könyvhöz (már amennyire lehet). Nem tudom díjazni a mai korba átültetést,a szereplõk karaktereinek átírását és a rövidítéseket sem. Nekem még az eredeti film is kicsit túltömörítettnek hatott a könyv után.
10/10
Semprini 2013 dec. 24. - 21:49:37 10/10
(107/131)
" ha a Lúdas Matyit és a Rákóczi hadnagyát lehet nézni színesben ,akkor a Tüskevár fekete-fehér elkészítése alapvetõ hiba volt."
Azért azt ne felejtsük el, hogy a Ludas Matyi vagy a Rákóczi hadnagya mozifilmek voltak, a Tüskevér pedig a Tenkes kapitányához hasonlóan tévésorozat. Márpedig a hatvanas években még nem volt Magyarországon színes tévé, az csak jó 10 évvel késõbb kezdett elterjedni nálunk, tehát a világon semmi nem indokolta még akkor, hogy színesben forgassák le a tévére szánt filmeket, sorozatokat.
Az igaz, hogy a természetfilmes felvételek élethûbbek, szebbek lennének színesben, de az, hogy a Tüskevér fekete-fehér, ad hozzá valami plusz archaikus bájt, ahogy a régi fotók is fekete-fehérben az igaziak.
Azt viszont már tényleg csak sajnálni lehet, hogy nem forgatták le rögtön utána ugyanezekkel a szereplõkkel a Téli berek-et is, ez bizony jóvátehetetlen mulasztás volt.
csbocsi 2013 dec. 24. - 21:41:16
(106/131)
Tíz éves koromban kaptam a könyvet,amit azóta nagyon sokszor olvastam. A filmet késõbb láttam és kezdetektõl fogva
az volt a véleményem, hogy ha a Lúdas Matyit és a Rákóczi hadnagyát lehet nézni színesben ,akkor a Tüskevár fekete-fehér elkészítése alapvetõ hiba volt. Ezért azt gondoltam, hogy újra kellene csinálni az egészet,de már a Téli berek-
el együtt. Sajnos volt benne egy pótolhatatlan karakter (gondolom, vágjátok, hogy nem István bácsi,vagy Kengyel). Természetesen a Matulát játszó Bánhidi László.
Azért, ha van is pótolhatatlan karakter, valaki újra el tudja játszani a Matula szerepet. Van aki rosszul, van aki jól és van aki majdnem tökéletesen. Ez már nem csak nekem jutott eszembe. Ezt olvassátok el:
http://mno.hu/migr_1834/tutajos-visszater-443769
Szerintem Õ sem Kovács Lajosra gondolt. Én viszont mindkét rész leforgatására gondoltam. Kíváncsi vagyok vajon ki lehet az Õ Matula jelöltje???
10/10
offtopic
kimbin01 2013 dec. 24. - 18:13:33 10/10 Előzmény Szaffi2
(105/131)
Ebben igazat adok, kár, hogy nem filmesítették meg. Pedig akkoriban még jutott pénz
filmekre, meg tv sorozatokra. Szerintem a Tüskevár akkor is sikeres volt, és ez indokolhatta volna
a Téli berek megfilmesítését is.
10/10
-greghouse- 2013 dec. 24. - 17:43:00 10/10
(104/131)
Tökéletes. Nem láttam az újabb feldolgozását, biztos az is jó. De valahogy nem is vagyok kíváncsi rá. Ez abszolút tizes, nem érdekel, hogy fekete-fehér... sõt, talán a képek még hitelesebbek is így. Kötelezõ.
vino-et-veritas 2013 aug. 05. - 13:16:13
(103/131)
OFF

Inkább fordítva.

Petrik József elõbb volt Bütyök hangja, s majd csak jó másfél évtized múltán lett Pom-Pomé...

Alkata és hangja miatt számos fiataloknak, gyerekeknek szóló filmet, mesejátékot, rajzfilmet szinkronizált vagy játszott ilyesmiben még idõsebb korában is (valaki azt írta róla, hogy õ volt az "örök kamasz").

Aztán az idõsebb (?) generációk leginkább úgy emlékezhetnek rá, mint a Szabó-család szintén "örökifjú" Wágner Ferkójára (gyerekkoromban rengeteget hallgattam én is).

Alapvetõen karakterszínész volt, de színházi rendezóként is sokat dolgozott. Viszonylag fiatalon ment el.
rené2010 2013 aug. 05. - 11:07:40 Előzmény ceia
(102/131)
Egy dolog idegesítõ a filmben. Bütyöknek pom-pom hangot szinkronizáltak.
ceia 2013 júl. 21. - 17:27:16
(101/131)
Tüskevár röviden:
-Fogtál már sügért? (kérdezi Tutajos)
-Sajnos még nem! (válaszolja Bütyök nõi hangon)
-Eeegen.. (mondja az öreg)
Ennyi :D
Szaffi2 2012 dec. 26. - 11:55:16
(100/131)
Én ezt a könyvet ha 20-szor nem olvastam el,akkor egyszer sem.Már kívülrõl tudom a szövegét,mégsem unom meg.A Téli bereket tényleg kár hogy nem filmesítették meg,most karácsony elõtt pont azt olvastam,nagyon jó az is.Nekem Fekete István akedvenc íróm felnõtt létemre,szinte minden regényét kívülrõl fújom.
10/10
offtopic
kimbin01 2012 dec. 26. - 08:51:51 10/10
(99/131)
Könyvben is jó, abban vannak olyan részek, amik nem kerültek a filmbe, de olvasva még mindig
rötyögök rajta, pedig nem vagyok már gyerek.Sok Fekete István könyvet olvastam, persze
felnõtteknek valót is, imádom a humorát, a történetei alapján pedig Matula bácsinak
képzelhetné az olvasó.Egyszerû, és bölcs.
10/10
Sousuke 2012 dec. 26. - 08:31:33 10/10
(98/131)
De meg ám!
Mivel az összes modern magyar film, úgy ahogy van egy rakás hulladék (és akkor még nagyon finom voltam),
maradok a régi jó daraboknál. Nagy ritkán még ilyet is adnak.
kata3 2012 szept. 15. - 19:09:38
(97/131)
Átszerkesztették a videótárat, a régi filmeket áthelyezték az old.hirado.hu-ra.
crackjack 2012 szept. 14. - 23:10:09 Előzmény crackjack
(96/131)
Ez egyre durvább. Most akartam a "Másfélmillió lépés.... "-be is belenézni, és annál is ezt dobja. Mi ez az új õrület, hogy minden régen forgatott mûsor jogvédett??
crackjack 2012 szept. 13. - 23:56:49 Előzmény kata3
(95/131)
Köszi. A videotar . mtv . hu oldalon már ki is van írva hogy:

Törölt tartalom
Tisztelt Látogató!
Az Ön által keresett tartalom szerzõi jogvédelem alatt áll, így ingyenes megtekintése nem lehetséges. Tartalmainkat elérheti a legnagyobb hazai kábelszolgáltatók – UPC, T-Home, Invitel – szolgáltatásaiban, illetve a Teletéka mobilportálon. További kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a tartalomertekesites@mtva.hu címen! szerzõi jog miatt szedték le.
10/10
fredi60 2012 szept. 06. - 17:30:23 10/10 Előzmény Griselda
(94/131)
Miért Zsurzs Évától vártad volna a Téli berek elkészítését? Fejér Tamás valószínûleg ugyanezen a szinten tudta volna folytatni.....
kata3 2012 szept. 06. - 16:32:00
(93/131)
crackjack 2012 szept. 06. - 14:57:44
(92/131)
Az MTV Videótárból miért tûnt el a régi sorozat????