Téma: Übü király

9/10
FElepHánt 2009 dec. 24. - 19:13:59 9/10
(1/1)
Übü a kortárs színház próbaköve, a Nagy Krakkó-járások idején vagy hatfélét láttunk, a legújabb Titkos Lakásban, mely a legendás "Tilos az Á" fölött található, fûszeres theával megvadítva ücsörgünk a Hírlapkiadó Vállalat eladatlan újsághegyei között. A szereplõk vakmerõen csúsznak-másznak a papírormok között, valóságos makula-túrákat tesznek, miközben abszolválják a teljes színlapot. De mi mindenre jó az a tömérdek újság! Bajuszt, szakállat, csákót formáz, ruház és eltakar, ollóval nyírható, fürgén tépkedhetõ, sõt tele szájjal ehetõ is!

Ahogy Übü papa a cellulóz-étket habzsolja, úgy nyeli el õt és végül az egész stábot Fátyol Kamilla papír-monstrumának feneketlen gyomra... Balázs Zoltán rendezése többszörösen meghaladja a szokásosat: produkcióról produkcióra, tudatosan építi csapatát, minden bemutató egy egyetemi szemeszter záróvizsgája, - színészeinek alkotóerejét hívja elõ, partitúrát tervez, de a szólamokat az aktorok írják. - És micsoda vonósnégyes muzsikál itt! A gordonkánál Páll Zsolt adja a cári nagyságrendû gránit-alapot, de közben a kamasz Bugrislávot is kedvtelve játssza, meg még hét szerepet, - Tompa Ádám mélyhegedûjén tompán bambul a Paraszt, hetykén vitéz Paszomány kapitány, a fogászatilag koronázott Vencel király pedig szordínós pöszeséggel szól. Brutális férje mellett másodhegedûs az igézõ Übü mama: Lendváczky Zoltán vicces sablonok nélkül, teljes átlényegüléssel hitelesíti, nem feledve férfiasságát, amit rettentõ VérMedve-ként hasznosít.

A prímárius, az Elsõ az Egyenlõk között Orosz Ákos, az õ figurája teszi Jarryland-ot a tízezer geg országává. Minden szavára van gesztusa, minden mozdulatára mimikája dupláz rá, bravúros fürgeséggel élteti Übü papát, egyszerre groteszk és csínytevõen abszurd. Kiszámíthatatlan elevenséggel sziporkázik derékig beásva fél négyzetméteren, - tör-zúz, rombol és aláz, rá is záporoznak az ütlegek, - úgy állja hõsiessen, ahogy a publikum is a brilliáns poénok végenincs sorát. Garantáljuk, hogy minden elõadás más és más lesz, a produkció hevesen pulzáló élõlény, amely folytonos fejlõdésben, változásban teljesíti ki magát. Tûzzük ki a Maladype Bázis ormára a lengyel kétfejû sas zászlaját, a Papa jött, látott és gyõzött, Übü: - Király lett!