Téma: Unsane

6/10
cinemad ápr. 15. 00:14:20 6/10
(29/29)
Akár nagyon jó is lehetett volna... Több izgalmas témába is belekezd, de ahelyett hogy ezeket csúcsra járatná, a végére egy kiszámítható, picit klisés thriller marad. Az "ártatlanul" bezárnak egy pszichiátriára és minél jobban ellenkezel annál inkább őrültnek hisznek sztori lerágott csont. Kismillió különböző műfajú filmet lehetne itt említeni például Gothika, Elcserélt életek, 12 majom, de még a Felhőatlasz egy történetszála is épít erre... Így elsőre nem tűnik egyedinek, de mégis roppant jól hozza a kilátástalanság feszültségét, ahogy egy apró banális szituációból kerül hősünk ebbe a helyzetbe. Kifejezetten jó és új vonal az intézmény gátlástalansága és a profit maximalizálás "kreatív" módszerének bemutatása, de aztán ezt elengedik és a háttérbe szorul, pedig még az is jobban ütne, amikor kiderül a végén például a fekete srác háttere... Aztán bedobják azt a vonalat, hogy agyalj azon most tényleg beteg, vagy összeesküdtek ellene. Lásd például a Viharsziget című és kismillió másik film. De ezt is nagyon hamar feloldja, így ezen se kell sokat lamentálnod. Jön a zaklatás vonal, baromi jó lenne, amikor visszaemlékszik az eseményekre az igazán erős. Például az óriási rózsacsokor, amitől elalél az összes kolléganő, nem is értvén mi a szitu, de a Damon-os "cameo" is remek, ahogy számba veszi két percben mit tehetsz és tudatosul, hogy gyakorlatilag életed végéig rejtőzködnöd kell és nem élhetsz ahogy eddig... Nagyon izgalmas lenne, de ez is csak egy kb 10 perces mellékszál. Helyette marad hogy valami idióta kerget egy kalapáccsal és az összes logikátlan viselkedés, thriller klisé előjön amit csak a műfajban el lehet sütni. Vannak benne remek dolgok, meg ugyanennyi idegesítő is. A szinkron borzalmas, valószínű eredeti nyelv segített volna rajta. Az meg hogy mobillal vették állítólag fel (ha tényleg igaz, nehezen hihető), hát kit érdekel, ettől élvezetesebb nem lett, csak ilyen szakmai érdekesség maximum. Teljesen korrekt kis film, csak azért vagyok picit csalódott, mert igazán emlékezetes is lehetett volna.
7/10
gBandi1983 2023 jan. 23. - 20:57:21 7/10
(28/29)
Egy kis esti filmnek jó!
7/10
tonijani@gmail.hu 2021 febr. 14. - 20:33:49 7/10
(27/29)
Nagyon jó alkotás, végig feszült volt, fenntartotta az érdeklődésem. A sztori elején még nem tudhatjuk hogy mi az igazság és mi a képzelgés, de a végére minden kiderül. Legalább annyira dráma, mint thriller. Akinek tetszett, tudom ajánlani a hasonló témájú remekműveket, mint:
Száll a kakukk fészkére
K-pax
Észvesztő
Gothica (ez talán kicsit kilóg a sorból a többi közül, de nagyon jó)
8/10
InteriorLulu 2020 dec. 11. - 23:38:22 8/10
(26/29)
Nem tudom miért, de nem számítottam arra, hogy ennyire jó lesz. Azt hiszem attól féltem, hogy mint sok más olyan filmben, melyekben zavart lelkiállapotú, látomásos, tudathasadásos stb. a főhős, úgy össze fog csúszkálni a valóság és a képzelet, hogy már az egyszeri néző sem tudja a végére kibogozni. De itt nem, ez egy teljesen követhető (és emellett izgalmasnak is mondható) thriller, épp ezért is csodálkozom az egyébként a hsz-ei alapján sok filmet néző @Viharsziget értetlenségén (a "KÉRDÉSEK" című kommentjének utolsó kérdése maga a válasz az őt kínzó kérdésre).
Claire Foy tényleg nagyon jó, és tök meglepő volt a film közepén Matt Damon kétperces felbukkanása (mint magánnyomozó/biztonsági szakember). Mondjuk amúgy nem csodálkozom, mert Soderbergh-gel országos cimborák. Viszont a magyar hangja katasztrofális, tökre nem illik hozzá.
6/10
Ildikó Nóra 2020 szept. 06. - 18:36:34 6/10
(25/29)
Érdekes volt, vártam, hogy mi lesz a vége. Claire Foy játéka tetszett.
851205 2020 júl. 09. - 19:26:04 Előzmény rommel1944
(24/29)
10/1
3/10
UncleSam 2020 júl. 08. - 22:28:55 3/10
(23/29)
C kategória.
Zahire 2020 jan. 18. - 09:57:05
(22/29)
Nekem tetszett ! Fenn tudta tartani az érdeklődésemet, nem volt benne unalmas rész, az, hogy ki minek sorolja be - az imdb.com-on drama, horror, mistery - mindenki maga döntse el.
7/10
rommel1944 2019 okt. 19. - 03:19:55 7/10
(21/29)
El tudtam fogadni a filmet, mert egy fiktív történetről van szó, de egy kicsit ( csak sokkalta gyöngébben
és tudálékosabban, össze-zutyulva egy kis Ken Kesey-vel ), ...." Brazil, Száll a kakukk fészkére.....", hozzáadva egy csipetnyi, Gothikával, na meg a krimi vonulata elfogadhatatlanul gyönge, mégis, valami miatt hív a történet, még akkor is, ha a film cselekményét 10-15 perc után egyértelműen olvashatónak találtam, s ( basszus, annyira jó lett volna tévednem ), de sajna jelenetről-jelenetre pontosan tudtam mi fog történni, s még csak egy minimális hibát sem ejtettem....!!! Na ez a film első és a legnagyobb HIBÁJA!!!
Nem lehet egy ilyen mondandóval és tartalommal ellátott filmet ennyire elbagatellizálni...!
Már-már egy-egy jelenet után elmosolyodtam, mert a ."....Leslie Nielsen...." paródiák jutottak eszembe annyira "igyekeztek horrorisztikussá" tenni a sztorit....!!!
Azután mégis történik valami, ami miatt komorrá változik a film, bár ez is előrelátható, de mégis, valami miatt van egy bolondéria a főszereplő kiválósága, sőt kb. 2-3 epizódszereplő is kiválóvá tesz jeleneteket
s emiatt válhat egy kerek egésszé ez a "furcsa film".....!!!!
7/10
Warthog82 2019 júl. 29. - 07:12:51 7/10
(20/29)
Nekem tetszett,Claire Foy jó benne.
7/10
rommel1944 2019 máj. 28. - 01:43:01 7/10
(19/29)
Ahhoz képest, hogy egy "majdnem" igaz történetnek kell(e)ne elénk tárulnia, már-már majdnem egy
teljes klisére épített történetté törpül előttünk a film...Túlságosan a már "sokszor lerágott csont"
dobódna elénk a maga sztereotípiáival együtt, s utolsó szalmaszálként jelennek meg a kellemes karakter szerepek, s Claire Foy felveszi főszereplőként a többiek nagyszerű etűdjeinek foszlányát,
s összefogja nagyszerű alakításával...!!!
8/10
sexykex 2019 márc. 20. - 08:03:38 8/10
(18/29)
Én nem foglalkoztam a film technikai megoldásaival és a látszólagos ellentmondásokkal sem. Steven Soderbergh a Mint a kámfor és az Erin Brockovich, zűrös természet rendezője és számtalan jól ismert mű operatőre szerintem mindvégig kiválóan fenntartja a feszültséget és remekül – bár túlzásoktól sem mentesen – ábrázolja a valóságot.
Ha valaki felelőtlenül fecseg arról egy terápián, hogy gondolt már öngyilkosságra és ecseteli az „eltávos” ötleteit is – az szuicid hajlamúnak minősül és könnyedén zárt osztályra kerülhet. Kinézhet neki egy 24 órás megfigyelés. Magyarországon még a papírmunkától is megkímélik. És azt se gondolja senki, hogy a Davidhez hasonló pszichomókusok itthon nem léteznek. A gyilkosságig ugyan ritkán jutnak el, de pióca módra rátapadnak a „szerelmükre”. Követik, megfigyelik, zaklatják a végtelenségig, nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Végleg, majdnem lehetetlen. A zsákmányukon kívül szinte minden családtagot és barátot elvarázsolnak, mert többnyire megnyerő külsejű és modorú személyiségek. Igazi hülyét csinálnak a kiválasztottból, akinek nem kell ez a remek ember.
Tudom, hogy én sem fogom újra megnézni, mert elfelejteni sem fogom és ez a jó film egyik ismérve nálam.
7/10
bannor72 2019 márc. 09. - 22:30:32 7/10
(17/29)
Nem vagyok tisztában sem a horror sem a thirrel filmeknél történő kategóriázásával. Számomra ez egyik sem volt. Feszült dráma. Nem is olyan rossz. És főleg nagyon fontos a mondani valőja. Az üzlet. Tanulság: soha ne irj alá semmit, amit nem olvastál el. :)
7/10
bannor72 2019 márc. 09. - 22:10:01 7/10 Előzmény Viharsziget
(16/29)
Kérdések? Te melyik filmet nézted? ?
Viharsziget 2018 okt. 22. - 19:59:25
(15/29)
spoiler: Hogy a nő volt a gyilkos, és képzelte az egészet, arra lehet egy magyarázat, hogy amikor a zaklató megtámadta a fekete bőrű srácot, akkor a telefonja saját magánál volt, majd utána a nő kezében van a telefon. Lehet a nő ölte meg? Viszont akkor a zaklató hogy ment a nő anyjához, láthattuk az arcát, tényleg ő volt, és a levél is a címmel.....

Kevés a hozzászólás, várom a véleményeket!
Viharsziget 2018 okt. 22. - 19:53:49
(14/29)
Matt játszik benne fél percet, én meg főszereplőnek láttam kiírva a film alatt..
Viharsziget 2018 okt. 22. - 19:53:08
(13/29)
KÉRDÉSEK

Spoiler: A végén arra utal a film, hogy a zaklatót csak ő képzelte? Akkor lehet, hogy nem is volt zaklató a film alatt, és a nő gyilkolta meg a csávót? Na viszont ha ez igaz lenne, akkor ki ment el az anyjához, mert ott a zaklatót láttuk, és nem a képzelgő nő volt ott, már ha képzeleg. Vagy tényleg volt zaklató, de annyira megviselte, hogy a végén odaképzelte? spoiler vége!
1/10
patty567 2018 szept. 29. - 22:04:07 1/10 Előzmény Lucici
(12/29)
Nem. Nem értetted jól. De emiatt nehogy megnézd mégegyszer.
1/10
patty567 2018 szept. 29. - 22:03:32 1/10
(11/29)
Egy kalap szar.
6/10
ResidentEvil 2018 szept. 03. - 23:09:43 6/10
(10/29)
Nem horror hanem thriller,végig fent tudta tartani az érdeklődést.Sajnos volt par üresjarat is es logikátlansagok,az hogy iphone/mobillal vették fel nekem nem volt zavaró.Egynek elmegy a film de mégegyszer nem nézném meg,annyira azért nem jött be.6/10.