Smonika 2010 jún. 12. - 22:50:43
(45/65)
Sajnos lemaradtam róla, elnéztem a dátumot...nem tudtam, hogy ma van :( Az utolsó 10 percet láttam csak. Az pedig nagyjából az, ami a könyvben is volt, és elég jól visszaadta a könyv hangulatát. Most már nagyon kíváncsi vagyok az egész filmre :)
Nem baj, ha minden igaz, anyukám felvette, majd megnézem.
sültkrumpli 2010 jún. 12. - 20:30:31
(44/65)
Remélem, hogy nem fogsz csalódni! Én nem csalódnék,ha végignézhetném, de kezdõdik az Angol-USA meccs...Sajnos odavagyok a fociért, a könyvet pedig akkor olvasom el, amikor akarom, és jó, hogy ebbe a filmbe belenéztem, mert ezeket a szereplõket szívesen képzelem magam elé. Fõleg a férfit. Tulajdonképpen olyan, amilyennek a könyvben képzeltem. A gonoszsága nem véletlen, és a gonoszság is férfias tulajdonság.:)
Smonika 2010 jún. 12. - 20:25:02
(43/65)
Nemrég olvastam a könyvet - másodszor - és nagyon nagy hatással volt rám. Nem bírtam letenni! Tényleg nem egy vidám történet, de nagyon olvasmányos. Annyira jó és részletes benne a jellemábrázolás, és annyira érthetõ, hogy mit miért csinálnak benne a szereplõk, miért jutnak el oda, ahova, hogy szerintem ezt egy filmes feldolgozás sem tudja visszaadni. Nemhiába kavart akkora port a megjelenése idején.
Még nem láttam filmen, és bár fenntartásokkal, de ezt meg fogom nézni. Remélem nem fogok nagyot csalódni a könyv után...amit mindenkinek feltétlen ajánlani tudok!
sültkrumpli 2010 jún. 12. - 20:18:11 Előzmény angela2
(42/65)
Hááát, tényleg állandóan ordítozik, de szerintem nagyon jó pasi, és tele van tûzzel, szenvedéllyel.:)Nekem bejön.Heathcliff elég nyomorult sorsú, nem csoda, hogy ordítozik. A nõ is szép, csak nincs kikenve-kifenve... Nem is értelek. Egyetértek az elõttem szólóval, miszerint a könyvnek érdekes hangulata van.Olyan, ami miatt nagyon megfogja az embert.
ceia 2010 jún. 12. - 10:58:10
(41/65)
Valamikor jó régen olvastam a könyvet, de már nem is emlékszem, mirõl szólt :(
Azt tudom, hogy akkor nagyon tetszett, mert olyan furcsa, különleges volt a hangulata - én meg nagyon hangulat centrikus vagyok. Meg kéne néznem, de ha tényleg sokat ordibálnak benne, akkor nekem sem fog menni. A könyvben az ilyesmi nem zavaró, de filmen nagyon!
sültkrumpli 2010 jún. 12. - 10:14:41 Előzmény DcsabaS
(40/65)
Nem rossz könyv ez, ha így megmozgatta a társaságot. Amúgy meg: én nagyon élveztem a könyv olvasását, és valahogy nem is törtem azon a fejem, hogy miért Üvöltõ szelek, és miért nem Süvöltõ...Lényegtelen. Amúgy meg: elég ordító a kapcsolat a könyvben, vagy nem?
sültkrumpli 2010 jún. 12. - 10:09:52 Előzmény szisz
(39/65)
Én nem láttam még ezt a filmet, és a focimeccs miatt ma sem fogom, de a könyvet újra elolvasom, mert megvan a polcomon, és az egyik legnagyobb kedvencemmé vált annak idején, huszonéve, amikor olvastam. Épp ideje, hogy ismét elõvegyem...Ha vége a focimeccsnek...:)
sültkrumpli 2010 jún. 12. - 10:06:58 Előzmény angela2
(38/65)
Aki csúnya, az dögöljön meg, mi? Örülök, hogy ilyen lelkesen terjeszted az igét, amirõl ez a mai világ szól, és amiért olyan rossz is egyben...
5/10
angela2 2010 febr. 07. - 13:21:03 5/10
(37/65)
Attól még hogy Üvöltõ szelek a címe, nem kéne a szereplõknek folyton üvölteniük. Komolyan mondom, mint két pszihopata, a film elsõ kb. 45 percében - tovább nem voltam képes nézni - egyfolytában kiabáltak, veszekedtek, Hartcliffe kibírhatatlan személyiségnek tûnt, minden apróságon megsértõdött. És akkor még õ egy felnõtt férfi és szerelmes Catherinebe. Pfff! Sõt a két fõszereplõ külsõleg se volt vonzó.
d.rita 2010 febr. 01. - 02:01:19
(36/65)
Az eddigi hozzászólásaidat olvasva, te inkább otthon vagy a "kioktató hangnem"-ben, ráadásul ok nélkül (saját bevallásod szerint is) figyelmetlenül kommentáltál valamit. Az én rövidke mondatom, ami miatt rámszóltál, közel sincs olyan kioktató, mint a te magyarázatod.
d.rita 2010 jan. 27. - 23:44:04
(35/65)
Elfogadom, el van nézve:)
Viszont nem értem miért neveztél "magyar tanárnak"...mégcsak nem is a saját hozzászólásomat védtem meg.
offtopic
bayswater 2010 jan. 26. - 10:06:08 Előzmény d.rita
(34/65)
:)))
d.rita 2010 jan. 25. - 22:44:13
(33/65)
Senkisem állította, hogy Jane Austin írta volna...Máskor olvasd el pontosabban a hozzászólást, mielõtt válaszolsz.
d.rita 2010 jan. 18. - 01:49:27 Előzmény Cecilya
(32/65)
Ha elõítélettel olvasod, akkor még nehezebb lesz végigkísérned a történetet. Teljesen mindegy, hogy te mit gondolsz: produkálhat-e az élet ilyet valójában, vagy sem. Miért is ne? A mi korunkban talán már nem.
d.rita 2010 jan. 18. - 01:43:31
(31/65)
Szerintem teljesen mindegy már, ez a címe és kész. Megjegyzem, nekem tetszik. Viszont ezt a történetet sem szabad a belõle készült filmek alapján megítélni. Nekem az egyik legnehezebb olvasmány volt, nehezen ülepedett le, és most végig gondolva, mégis ez a legfelkavaróbb történet, amit valaha olvastam.
Ez az írónõ zseni és õrült egyszerre, csodálatos a könyv, megdöbbentõ. A jellemek, a párbeszédek...nem beszélve arról, hogy milyen visszafogott korszakban íródott, egy visszafogott társadalomban. Ennekellenére olyan vad, és sokszor gátlástalan, a vége mégis milyen szelíd és lágy.
Szerintem olvassátok el! Én is többször nekifutottam, nem szabad feladni, kitartás, kivételes könyv.
susannaius 2010 jan. 17. - 23:36:35 Előzmény Cecilya
(30/65)
Amikor nekem elõször, pár mondatban elmesélték, mirõl szól a könyv, az én reakcióm is az volt, hogy atyaég, ezt most mér kell. Aztán elolvastam a könyvet, és... Ez nem egy kedves, vidám, romantikus történet Jane Austen tollából, aki alig ötven évvel korábban alkotott. Ez kõkemény. És pontosan az itt említett kérdéseket feszegeti: hogy a szocializáltalan gyermek antiszociális lesz, képtelen a "normális" életre, és mindent lerombol maga körül. A regény rendkívül felkavaró, de éppen ezért került be a klasszikusok közé, és ezért érdemes elolvasni.
offtopic
Rahel 2010 jan. 17. - 21:02:12 Előzmény Cecilya
(29/65)
-Nekem még van egy visszatérõ rémálmom:
-Akár egy negyedik kérdés, bár tudom, hogy nem ide tartozik:

-Az egyetemen vizsgázom!
-A kérdés: a pszichológia miért mondja ki, hogy anyád nem szeret, csak egy eszköze vagy az életének!

-És akkor felriadok, és felvillan elõttem, hogy ott sem tudtam a választ!!:((
-És még most sem tudom!!:((
DcsabaS 2010 jan. 17. - 19:56:13
(28/65)
Kedves Cecilya!

Szerintem nagyon jó megfigyeléseket tettél! A történetben vergõdõ karakterek konfliktusai (szerelme, szenvedélye, gyûlölete, vagy épp ridegsége) mind sajátos torzulásokon mennek keresztül fõleg a nyomorúságos és belterjes viszonyokból kindulóan. Akár abnormálisnak is nevezhetnénk, de ilyenkor eszünkbe juthat, hogy manapság is mik elõfordulnak teljesen civilizáltnak és jólétinek hitt korunkban.

Az "üvöltés" nekem már azért sem tetszik, mert itt szó sincs arról, hogy a nyílt színen kiabálnák ki (és végre tisztáznák) a gondokat. Nem. Jó angolszász módra (el)hallgatás van, a fontos dolgokra legfeljebb ha célzások történnek - miközben a mélyben zajlik a rombolás.

Amúgy ez a történet is példázza, hogy a gyûlölködõ és bosszúszomjas gazemberek sem eleve ilyenek, és meglepõ módon nem holmi "gonoszság" hajtja õket, hanem a fékevesztett és kisiklott igazságérzet! Ugyanilyen kisiklott (nem mondok durvábbat) a "szerelmük" is, csak hát a filmek világában igyekeznek mindennek szalonképesebb külsõt adni - pláne az angolszászoknál. Ugyanezért bizton állíthatom, hogy még sok filmes verzió fog megszületni addig, amíg egyik a maga mûfajában végre kertelés nélkül arról fog szólni, amirõl kellene - amirõl a regény is szólt.
1/10
Cecilya 2010 jan. 17. - 18:58:50 1/10
(27/65)
Lehet, hogy mégis elolvasom, de eleve elõítéleteim vannak.
MERT:

1.ha két gyerek kicsi korától együtt nõ fel (normál esetben) nem szerethetnek egymásba, két édestestvér nem azért nem kívánja meg egymást szexuálisan, mert azonosak a szüleik, hanem, mert a gyerekkori együtt töltött idõ ösztönösen taszítja ezt bennük.

(ezért elfogadhatóbb, hogy a végén a két édes-unokatestver egymásba zúg, mert gyerekkoruk külön volt, bár ez a megoldás is gennyes kicsit)

2.ha a nõ annyira veszettül szeret valakit, miért akar tetszeni másnak, gyereket csináltat vele, aztán hisztizik, ha a szerelme is talál partnert, akivel mellesleg úgy bánik, mint egy utolsó ronggyal, csak mert szeretni merte.

3.lehet-e valakinek a szeretetét komolyan venni, aki saját gyereket, aki nem tehet születésérõl, halálra ítéli.

nem is mondom tovább, mert elhányom magam...
1/10
Cecilya 2010 jan. 17. - 18:43:56 1/10
(26/65)
Lehet, hogy tök ciki, de én nam olvastam a könyvet, ennél csak egy lehet cikibb, hogy NEM IS FOGOM! (Eröltetett bugyuta történet.)

A címfordítás jó: Üvöltõ szelek, mert üvölteni szerettem volna, hogy egy ilyen bugyuta mesterkélt "romantikus" vacaknak bedõltem, és megnéztem. Ráadásul, mint a végén rájöttem másodszor.

(úgy látszik tudatalatt az agyam úgy védekezett, hogy elfelejtette az elsõ nézést)

Bár, ha paródiának veszem, hogy valaki fiatalkori sérelmei miatt bosszút áll ártatlanokon, közben gyengéd szálakat ápolgat egy zombinõ iránt, akinek kukacrágta testét sírva ölelgeti, nem is olyan rossz.

De hogy ne vesszen kárba az az 1-2 órám, amit sajnos rászántam a történetre, lehet belõle tanulság:

ha egy szerencsétlen ember gyerekkorában nem kapja meg a normális emberi élethez az alapokat, és nem képes saját erõbõl megtalálni önmaga becsülését, akkor abból csak egy torz lélek süvölthet ki.
Bocsi üvölthet ki.