Téma: V. Henrik

7/10
szentipatrik94@gmail.com 2023 dec. 22. - 10:29:58 7/10
(30/30)
Jó indulattal kap 7 csillagot, jó az atmoszféra és a szinészi játék, de a története kissé laposra sikeredett.
1/10
azabaj 2023 aug. 29. - 04:27:37 1/10
(29/30)
rém gyenge. még középszerűnek sem nevezhető. bealvós beszélgetések, se humor, se karakter, sehol egy szál sem. mintha a rendező jelen sem lett volna, mindenki csak erőlködik. azt, hogy mekkora baromság is az egész sztori, a francia királylány összefoglalja négy mondatban a vége előtt 10 perccel nem mellesleg okosabban mint egy fél ország. egy jó jelenet van benne, mikor a tvájlájtos csávó esik- kel két percig a sárban full páncélban. elég lett volna egy videoklip erről, zenével.
9/10
Tesó 2023 márc. 31. - 21:31:40 9/10
(28/30)
Nagy jó ! Sok ilyen film kéne még !
Ferenc Nith 2022 aug. 15. - 00:04:31
(27/30)
Egyszer nézhető, bár a jobbak közül való kosztümös film. Mondjuk nekem önmagában üdítő a letűnt, a mai kamudemokráciás, gyökértelen és istentelen világnál kissé őszintébb középkori világot nyelvével és modorával is ábrázoló filmeket nézni, bár ebben a műfajban a Braveheart és MelGibson mindenben odaver ennek. A főszereplő srác mondjuk jól adja a királyok dilemáit, de a 45 kilós teste az full hiteltelen ezekben a nehéz páncélokban.
Pulai József 2022 jún. 16. - 06:44:45 Előzmény trikolor
(26/30)
"Ez annál hitelesebb film" ...hát a film hitelessége ezer sebbből vérzik. Főleg történelmi "bakik" vannak benne, de a harctéri jelenetek is hagynak sok kívánni valót maguk után. Aki kicsit is beleásta magát a középkori hadviselésbe, annál biztos kiveri a biztosítékot... (néhány kommentben említik a példá
kat) összegyűjtöttem néhány történelmi hitelttelenséget:
V. Henrik király nem volt sem humanista, sem pacifista. Az igazi V. Henrik harcias és agresszív volt. A Franciaország elleni háború nem csupán a király elleni összeesküvés eredménye, hanem ősei külpolitikájának folytatása is, akik az angol korona jogait követelték Franciaországtól....
-------
William Gascoigne-t nem V. Henrik ölte meg, hanem uralkodása kezdetén menesztette...
-------
V. Henrik sohasem adta fel walesi hercegi kötelezettségeit, és nem bátyja halála késztette arra, hogy elfogadja a koronát. Ráadásul testvére, Tamás herceg nem Walesben, hanem a franciaországi Anjou-ban vívott baugéi csatában halt meg, nyolc évvel V. Henrik megkoronázása után...
-------
A francia Dauphin, Louis de Guyenne nem volt jelen Harfleur ostrománál vagy az Agincourt-i csatában. Ráadásul a karakter filmváltozata Robert Pattinson tolmácsolásában messze áll a valóságtól. Az arrogáns, ostoba és brutális karakterként bemutatott Dauphin, aki két hónappal az agincourti csata után halt meg, valójában jámbor, törékeny egészségű fiatalember volt...
-------
Az agincourti csata nem olyan dombos és zöld helyen zajlott, mint a film mutatja, hanem parlagon, szántáson a síkságon. Ráadásul az angolok tartották a dommbot, bár a film azt sugallja, hogy a franciák voltak....
-------
Falstaff, egy kitalált karakter természetesen nem volt a csata stratégája, és nem vett részt a csatában, és nem is halt meg...
-------
Az angol védelem döntő részét, a kihegyezett cövekeket, amelyeket a francia lovasság felé meredek szögben állítottak, hogy megvédjék az íjászokat, szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a filmben, pedig a hadtörténészek szerint döntő jelentőségű volt ...(Joan Smith: Decisive Medieval Battles) az eng wikipédiából...
5/10
Filmz 2022 jan. 05. - 20:14:55 5/10
(25/30)
Mikor leültem megnézni, nem igazán tudtam, hogy mi sül ki belőle. Az indítás (konkrétan az első jelenet) nekem egész ütős filmet jósolt. Olyan komor, szigorú volt számomra. Aztán az érzés leült, megilletődöttségem elszállt és szépen a film is odalett. Pozitívan csalódtam az általam eddig nem igazán ismert Timothée Chalamet-ben. Joel Edgerton kis fűszert adott a filmhez. Történelmileg azért nem hű, szóval próbáltam felfogni nem dokumentum filmnek (nyilván nem az), hanem csak egy önálló filmnek. Ez kicsit nehéz volt. Voltak jó jelenetek, de összességében nem fogott meg. Főleg, hogy Henrik egyszemélyes harca Schwarzi Kommandójára emlékeztetett. Nem fogta semmi, nem "találta" el/meg senki. De oké, ez egy ilyen film. A képi világa tetszett. De összességében nem hagyott bennem mély nyomot. Egy borongós délutánra nézhető volt nekem. Jah és Robert Pattinsonnak, egy számomra unszimpatikus színésznek sikerült egy unszimpatikus karaktert eljátszania. Hát érdekes élmény! :D
4/10
tesz-vesz 2021 nov. 01. - 18:32:51 4/10
(24/30)
mint film nézhető, de olyan bornírtságokkal van tele, hogy borzalmasan idegesítő. értem én, hogy shakespierre, node ilyen hiteltelen, történettudománytalan filmet csinálni a 21. században nagyon gáz. utoljára az őskorban, a törzsi társadalmakban volt ilyen, hogy a vezető, a "király" elöl ment a csata idején inváziókor idegen területen! meg hogy személyesen vesse bele magát a csatába. meg hogy felderítők nélkül haladjon egy sereg előre, és a királynak kell a domb mögé küldenie egy futárt.... nonszensz, a csatából csak a sár igaz, meg hogy V. Henrik is ott volt valahol a csata közelében (melyik hírmondó merészelné valójában leírni az igazságot? nyilván ha ölt is, akkor is sebzett, sérült franciákat engedtek a közelébe, akiket levághatott)
5/10
krisstoff95 2021 okt. 03. - 18:05:54 5/10 Előzmény trikolor
(23/30)
Dehogy hiteles...
9/10
Nooji 2021 aug. 11. - 08:20:32 9/10
(22/30)
A sok lötyis Netflix filmek után néha üdítő belefutni egy ilyen tartalmas filmbe. Hogy mennyire volt hiteles, arról nem tudok nyilatkozni, de/így nekem tetszett.
Timothée Chalamet a jövő nagy reménysége - ha 20 évvel fiatalabb lennék, ő lenne nekem az a színész,aki 20 éve nekem Johnny Depp volt. :-D Szerintem tehetséges színész, karakteres fizimiskával - utólag kicsit bánom, hogy szinkronnal néztem.
A film egyik nagy meglepetése nekem Joel Edgerton volt. Nem vagyok Star Wars rajongó, így ő nekem csak a Vörös Veréb óta ismerős. Utána Az ajándék c. filmben volt nagy meglepetés, majd most itt. Egy igazi kaméleon a pasi. (Igen:tudom, hogy sok múlik egy maszkmesteren meg a jelmezen, de ettől függetlenül a karaktert jól hozza.)
A másik meglepetés a film végén a stáblista volt: ennyi magyar nevet egy nem magyar film végén sosem láttam. Utána kezdett el derengeni, hogy korábban olvastam cikkeket arról, hogy itt forgat Timothée Chalamet és Brad Pitt. Büszkeséggel töltött el, hogy ennyi magyar ember munkájának eredménye egy ilyen sikeres, jól sikerült film. Gratulálok hozzá.
lipi61 2021 máj. 19. - 23:07:15
(21/30)
Nagyon tetszett. Már nem tudom megnézni a hülye meséket: Amerika kapitány meg a Csillagok háborúja. Végre a felnőtteknek is készül film. ( A "felnőtt" filmek is mesék.)
8/10
trikolor 2021 ápr. 02. - 23:24:46 8/10
(20/30)
Kitűnő film, egyetlen perc üresjárat sincs benne. Nagyszerű színészi alakítások. Szerintem a csatajelenetek is korrektek. Igaz, egy viszonylag kis részét öleli fel V.Henrik uralkodásának, de így is képet kapunk arról, milyen lehetett. Felesleges összehasonlítani milliárdos költségvetésű, történelemhamisító, izzadtságszagú hollywoodi szuperprodukciókkal. Ez annál hitelesebb film.
8/10
samsepi0l 2021 márc. 08. - 02:02:27 8/10
(19/30)
Nekem nagyon tetszett... Van valami ebben a filmben, ami magával húz. A történet spirálisan halad a végkifejlet felé, vagyis logikusan következnek egymásból az események, de közben mégsem az az ember érzése, hogy kiszámítható vagy unalmas lenne, hanem csak még inkább drámai, hisz a főszereplőnek újabb és újabb súlyos döntést kell meghoznia, hogy fel tudjon nőni a kihíváshoz. Ezen túl a képi világa tökéletes, mintha belecsöppennénk abba a világba, mintha mi is ott lennénk pl. a harcmezőn. A mély "búgós" zenei betétek illetve a király többnyire rövid, de nagy súllyal bíró megszólalásai pedig aláhúzzák az egész mondanivalót és ezek így együtt szinte beszippantják a nézőt. Persze biztos lehetett volna még ennél is jobb, izgalmasabb, fordulatosabb, színesebb a történet, meg biztosan vannak kisebb-nagyobb hibák benne, de ettől eltekintve, szerintem lényegében egy nagyon jól összerakott film: ami benne van, az nagyon átjön. Végig érezhető, hogy ami történik az fontos, jelentőségteljes és nem egyértelmű a dolgok kimenetele. Az általam eddig látott történelmi filmek közül ezt én az átlagon felüli kategóriába sorolnám.
7/10
NADAL14 2021 febr. 09. - 19:29:03 7/10
(18/30)
érdekes volt ,színház a filmvásznon ,épp ezért csak kissé lassú lefolyású ,de nem rossz.
9/10
nick név 2020 dec. 18. - 18:09:35 9/10
(17/30)
Nem rajongok az angol/angolszász történelemért, elismerem a teljesítményét, az elért eredményeit, de a téma tökéletesen idegen tőlem.
Viszont, hogy egy történelmi témájú filmet ennyire jól készítsenek el, rendkívül ritka. Nyilván egy saját perspektíván keresztül kerül bemutatásra (játékfilm), így nem tökéletes pontossággal mutatja be az adott viszonyokat, de filmként ennyire jól megírt történelmi felütésű alkotást nem tudom mikor láttam utoljára. Nekem a szereplőkkel sem volt bajom, bár a leendő királyt/királyt megformáló Timothée Chalamet helyett el tudtam volna képzelni más színészt, de idővel ő is hozta azt a karaktert, ami által hiteles tudott lenni, számomra mindenképpen összeállt a film, úgy, ahogy van.
10/10
krisz5565 2020 dec. 10. - 22:54:16 10/10
(16/30)
Az egyik legjobb film, amit láttam! Hidegrázós! Aki szereti a történelmet és a harcokat, az mindenképpen nézze meg!
adeept 2020 ápr. 19. - 02:40:18
(15/30)
Borzalmas. Végtelenül középszerű
8/10
Veterano. 2020 febr. 21. - 08:37:12 8/10
(14/30)
Nekem tetszett. Nem egy feszes és pörgős film, de a történet érdekes, fordulat is van benne. A nyelvezete kifejezetten tetszett, látszik, hogy egy Shakespeare dráma feldolgozása. A történelmi hitelesség -pl. a "nagy" csata párszáz emberrel, meg az ostrom- itt-ott csorbát szenved, de ez betudható annak, hogy nem egy holywood-i szuperprodukció, hanem egy kis költségvetésű film.
5/10
krisstoff95 2020 jan. 08. - 22:04:36 5/10 Előzmény Morten
(13/30)
Még annyit, hogy az egyik történelmileg leghitelesebb, korát bemutató mozgóképanyag, amit valaha láttam (speciel késő középkort, pontosabban 15. század közepét bemutató) a Maria the Virgin Witch című ANIME sorozat... :DDD Igen, egy japán anime, megdöbbentő, de ez van... Alapvetően egy fantasztikus sorozat, de az a középkori környezet, ahol játszódik (100 éves háború vége, Francia Királyság), ahogy az be van mutatva (kosztümök, díszletek, csaták, ostrom, fegyverek, páncélok, stb.), az szinte páratlanul realisztikus és hiteles... Látszik, hogy elég szépen utánanéztek a dolgoknak a japán animátorok (akár egészen kicsiknek is). Emeltem kalapomat, mikor megláttam. :)
5/10
krisstoff95 2020 jan. 08. - 21:52:13 5/10 Előzmény Morten
(12/30)
"Kb ilyen lassú lehetett az a világ!" Annyira azért nem volt lassú, inkább a maihoz (vagy az elmúlt 150 évhez) képest az. "Pazar alakítása volt a főszereplőnek" Szerintem Robert Pattinson-on és Timothee Chalamet-en kívül mindenki átlag, vagy rosszabb teljesítményt hozott össze. Nekem főleg az előbbi tetszett. "Szinte éreztem a kort amiben éltek!" Én sajnos nem, mivel amit ábrázolták, az számos szempontból hibás volt (és engem, mint történelemben jártas embert főleg zavart, és egyébként megjegyzem, másokat is...), és inkább a (rendező által is bevallott) tudatos sötét hangulatot akarták kelteni, ami egy középkori filmnél már kiakaszt, ha meglátom... Érdekes, a régi filmeknél ez kevésbé volt jellemző... Ha V. Henrik, akkor kosztümök és díszletek szempontjából a leghitelesebb (Shakespeare adaptáció), akár milyen meglepő is, de az 1944-es változat... Igen... ciki... de ez az igazság... Itt az előzetese:
https://www.youtube.com/watch?v=NWzXHWzwHMM
Ha 15. század elejét nézzük még (kosztümök és díszletek szempontjából), akkor a csehszlovák Jan Hus (1954) is hitelesebb, mint ez... ami ciki ugyancsak, főleg hogy az egy kommunista érából származó film... Egy szó mint száz, vegyes fogadtatást kapott film ez a V. Henrik...
5/10
krisstoff95 2020 jan. 08. - 21:38:25 5/10 Előzmény Morten
(11/30)
Ezt értem, persze, nem is várom el, hogy maximális hitelesség legyen...nem is lehet...a film meg film amúgy is. Attól még lehet rá törekedni, és azért számos filmnél ez sikerült is (régieknél és újaknál egyaránt). Ha a történelmi filmeket nézzük, a nyugati filmipar (köztük az amerikai főként) rengeteg jó és nagyjából hiteles filmet készít (alkalmanként kevésbé jót is). Ott van az 1970-es Waterloo vagy a Tora! Tora! Tora!, az 1993-as Utolsó mohikán-Sztálingrád-Gettysburg-Schindler listája, az 1930-as Nyugaton a helyzet változatlan (a 79-es sem rossz), a tengeralattjáró (1981), a Sólyom végveszélyben (2001), a Ryan közlegény megmentése (1998), és a Pacific, a hős alakulat sorozat (2010) ... Vannak olyan filmek, ahol a történelmi hitelesség vegyes képet mutat, de az epikusság ellensúlyozza, ilyenek többnyire Riddley Scott filmjei, mint pl. a Mennyei királyság (2005), vagy a Gladiátor (2000). Vannak olyan filmek, amik alul értékeltek, és próbálkoznak hitelesek lenni, ilyen pl. a Nagy Sándor, a hódító (2004), amiben pl. a Gaugamélai csata ábrázolása elég jóra sikeredett. Szóval igen, igen is lehet jobban csinálni, de tudom, hogy a költségvetés pl. fontos szempont, és a netflixes V. Henrik nyilván nem egy nagy költségvetésű film, de ez akkor sem menti fel őket olyan hibák alól, mint pl. hogy nem tudta a rendező eldönteni, hogy Shapespeare adaptációt akar, vagy inkább valóságot, vagy az túlzott sötétség, színtelenség, amik szerintem inkább a "sötét középkor" (ami sajnálatosan egy hibás értelemben elterjedt jelző) képén alapulnak, és még sorolhatnám a többi hibát, ami inkább trehányság miatt van... Ha már Netflix, akkor ott a tavaly előtti Outlaw King, ami szerintem egy fokkal mindenképpen jobbra, és hitelesebbre sikerült, mint ez. Ezért is volt csalódás nekem ez a film, mert ennél többet vártam... Lehet az 5-ös szigorú értékelés volt tőlem, de 6-nál többet tuti nem érdemel. Az Outlaw King kapott tőlem egy 7-est viszont.