1/10
hubaúr 2023 nov. 27. - 21:20:34 1/10
(14/14)
Kicsit szájbarágós utalások, amolyan sasjózsis, kikacsintós poénok, de szódával elmegy.
8/10
funfun 2022 máj. 14. - 20:14:20 8/10
(13/14)
Először voltam az Újpesti Rendezvénytérben, tehát először láttam itt Pintér Béla darabot. Szokatlan volt a nagy tér, ráadásul a hátsó harmadba sikerült csak jegyet foglalnom. Így a mimikák értelemszerűen "nem jöttek át", nem lehetett rendesen látni. A hangosítás túl erős volt, főleg amikor szimultán szólt zene és szöveg. Az érsek és Zinadin atya rap duójából konkrétan semmit nem értettem, mert a kísérőzenét annyira felhangosították. A lényeg: a megszokott intimitás elveszett, ezért is "csak" 8 pont nálam a darab. Azt hiszem, a Trafó és az Átrium is jobb volt ilyen technikai szempontból.

A darab? A történetben ott a kellő Pintér Bélás csavar. Talán tényleg a technikai problémák miatt éreztem úgy, hogy megszokott Pintér Béla szinthez képest kicsit gyengébb lett. Új szereplők, nem a megszokott Pintér Bélás színészek, de abszolút jók voltak.
9/10
tesz-vesz 2022 febr. 02. - 21:43:03 9/10
(12/14)
van olyan előadás ahol a macihiszes zsidót nem Stefanovics Angéla játssza? ugye ő játszotta ezt a szerepet régebben és nem Enyedi?
9/10
tesz-vesz 2021 dec. 03. - 21:37:49 9/10 Előzmény kertes
(11/14)
túlgondoltad. ne gondold már a cigányokat és a cigány vezetőket, cigány politikusokat szentnek légyszi, mert nagyon naiv rácsodálkozás ez a világra, hogy "jaj a cigány/zsid*/néger is lehet rossz? hát ez hihetetlen! ez hallatlan! ez példátlan! ez rossz!"
pont ebben rejlik Béla zsenialitása, hogy több esze van, mint a kultúrában a többieknek együttvéve.

"Ők lesznek a magyarok."

ezt ti nem tudjátok megérteni. nem emlékszem hogy a hét törzzsel együtt jöttek volna be az országba. ők voltak a magyarok. tudod. MAGYAR NÉP. VERECKEI HÁGÓ! cigány is magyar állampolgár, de azért nem feltétlen lesz a magyar nép, magyar nemzet része.
9/10
tesz-vesz 2021 dec. 03. - 21:31:59 9/10 Előzmény kertes
(10/14)
minden egyes romát megkérdeztél? mert a darabban is szerepelnek, és nem úgy néznek ki, mint akiket zavarna.
én ismerek olyan cigányt, akivel mindenen lehet poénkodni, nem sértődős, és pl szereti a náci katonai zenéket.... de ez most nem számít.
őt is megkérdezted? beültél egy cigány barátoddal az előadásra, vagy csak hallucinálsz?
kertes 2021 nov. 22. - 09:35:59 Előzmény tesz-vesz
(9/14)
Elnézést, hogy csak most válaszolok, de az elébb olvastam Puzsér Róbert válaszát (Magyar Hang) Kovács Béla kritikájára (HVG). Kovácsot sajnos nem ismerem, lehet, hogy hülyegyerek (copy right tesz-vesz), de az tény, hogy erről a darabról írott véleménye igencsak ül. Ahogy pedig Puzsér ledorongolja, az végtelenül penetráns, rosszindulatú, és elfogult. Annyira megalapozatlan, hogy az ember azt gondolja, valamilyen személyes indíttatása van Kováccsal szemben. Puzsérnak azt javaslom, hogy egy roma származású barátjával üljön be az előadásra, és végig nézze annak arcát: Tud-e nevetni a cigányozáson? Mert hiába gondoljuk mi, hogy az egész darab csak absztrakció, és a szerző nem rasszista, ha maguk az érintettek - akiken két órán át folyamatosan röhög a nép - ezt valahogy nem így veszik...
kertes 2021 nov. 16. - 07:21:05
(8/14)
Valójában szégyellem magam, hogy végigszórakoztam Pintér Béla Vérvörös, törtfehér és méregzöld című darabját, sőt, néha harsányan kacagtam. De ugyebár a nevetés abból jön, ha meghallunk, meglátunk egy olyat amire mi is gondolunk, és észre vesszük, hogy ez ugyanaz. És ki ne gondolná, hogy ha egy cigány ember felindultságában bicskát ránt a pódiumon, az pont olyan, mint az életben. Ahogyan azt gondoljuk, hogy ha egy fiatal leány a benzinkútnál összerugdos egy terhes asszonyt, akkor azok csakis cigányok lehetnek. Nos, a darabban is azok. Pintér azonban csavarint egyet a “szokvány történeten”, és akit összerugdalnak, arról kiderül, hogy az orosz elnök lánya, aki pedig rugdal, az a magyar elnök felesége. (Ennél több is kiderül, de nem akarok poénrontó lenni). És ez azért lehetséges, mert már 20200-ban járunk, amikor – a fehéreket sújtó járvány miatt – Magyarország lakosságának többsége cigány, és ezért az uralkodó párt is cigány, amelyik az elnököt adja, a vallási vezetőket, meg természetesen a külügyminisztert. Ezek pedig a legrosszabb előítéletek szerint működnek. A technika ugyan halad (a benzinkútnál csak villanytöltők vannak), de a Devla püspök alá tartozó egészségügyben bibliát tesznek a beteg köldökére, hogy attól meggyógyuljon. A politikai ígéreteket azonnal megszegik, a nemzetközi kapcsolatokban a lényeg az átverés, és a katolikus kisebbséget megalázzák. Lehallgatják a magánbeszélgetéseket, és az elnök szidalmazását évtizedek után is megtorolják. Ugyanis az elnök már húsz esztendeje van az ország élén. Nem nehéz kiszámolni, ha a Fidesz a jövő évi választásokon nyer, Orbán is 20 évet tölthet ki a miniszterelnöki poszton. Ő egyébként a cigány elnök példaképe, és a darabban jónéhány mai ellentmondás felismerhető. A cigány Magyarország ellensége a szabados nyugatnak, viszont tagja a Nyugat-Balkáni Uniónak; tilos a homoszexualitás, holott az elnök évtizedek óta vértfertőz; az állami vezetők hatalmas területeket sajátítanak ki maguknak stb. A néző elgondolkodhat, hogy a cigány kormány azért korrupt, mert cigány, vagy azért, mert ugyanazt csinálja, amit a mostani kormány. De a mostani kormány nem cigány. Akkor miért vagyunk előítéletesek a cigányokkal, akik ha 200 évig élnének sem tudnának annyit lopni mint az uralmon lévő fehérek? Pintér fikciója nem fikció. Kétszáz év múlva valóban a roma származásúak lesznek lesznek többségben Magyarországon. És nem a Covid miatt, hanem egyszerűen azért, mert az átlagnál magasabb náluk a születési arány. Ők lesznek a magyarok. Ez a darab azt is mondja, hogy ha nem emeljük föl a jelenlegi cigányság kulturális színvonalát, akkor milyenek leszünk kétszáz év múlva MI magyarok. “Devla áld meg a cigányt, jókedvvel, bőséggel”!
9/10
tesz-vesz 2021 szept. 23. - 21:18:06 9/10
(7/14)

ne töröld a komentem!

jaj ez a hvg-s hülyegyerek,
https://hvg.hu/kultura/20201020_pinter_bela_vervoros_tortfeher_meregzold_kritika
ez a Kovács Bálint eszembe jutatta Orson Welles Othelloját, amiben Orson alakítja a négert, akinek az arcát feketére festik. ki merné felróni neki?! és miért? azzal a színészi játékával, mert persze nem elég a hiszti, a tömeghisztéria, valamiféle logikai magyarázat is kell a "sértett" csoporttól, hogy ez miben is bántja őket? nem elég hogyha egy csoport bedurcul mint egy kisgyerek.
a zenészek amúgy romák voltak, ha jól emlékszem, nem elég bálintka? mindenkinek romának kell lenni a színpadon?

ezt irja bálintka:
"a fantasztikus humorú író ezúttal rendszeresen arra hegyezi ki a poénjait, hogy valamilyen köztiszteletben álló emberről kiderül, hogy mondjuk Rafaelnek vagy Kalányosnak hívják. (Igaz, ez működik is: a művelt közönség majd kipukkad a kacagástól, hogy szenzációs, hát ez is cigány!)"

én nem tudom miről beszél ez az imbecillis, én nem hallottam, hogy azon nevetett volna BÁRKI hogy ez is cigány, Rafael, Kalányos? de ha nevet is a "művelt" közönség, ez miért a darab hibája lenne?
műveltet ír, mint az előző kommentelő. érdekes.
az persze hogy önmagában az Osztolykán Frodó név van, na ez a név már tényleg hatalmas poén. egy az, hogy van alapja a cigányoknál ennek, ismerjük a Dzsenifereket, Ronaldókat, a másik az, hogy nagyon jó humorézéke van Bélának. legalábbis azt enyémhez hasonló, mert amikor először olvastam ezt a nevet, én ezen 5-10 percig nevettem, és még most is néha. elszórtan. csak úgy l’art pour l’art.

Béla nem indokolja miért osztotta így fel a lakosságot, hogy roma-nem roma, nyilván jobban hangzik a fehéreket tizedelő vírus, mint a túlszülés. de bálintka ezen még gondolkozik egy sort. hadd gondolkozzon csak. addig se ír.

9/10
tesz-vesz 2021 szept. 21. - 20:46:50 9/10 Előzmény kj12
(6/14)
de ha valaki a b+-en nevet, amúgy, akkor nem mondanám intelligensnek. te mégis műveltnek mondod... mintha még sose jártál ilyen helyen, ilyen társaságban. túl sokan gondolsz az emberekről. érettségid megvan már?
9/10
tesz-vesz 2021 szept. 21. - 20:43:52 9/10 Előzmény kj12
(5/14)
az tényleg kínos ha b+-en nevettek, nálunk nem volt ilyen, de nem lehet, hogy a b*zmeg előtti szavakon nevettek?
Béla azért trendi, mert jó. A finom ételeket is sokat szeretik, te ott is fintorognál. miért ne lehetne a roma poénforrás? vagy akár a politika? nagyon szépen beszéltek cigányul, legalábbis Béla elképesztően hiteles volt. cél nélküli mondanivaló? lehet neked nem színházban lenne a helyed.
1/10
kj12 2021 szept. 08. - 07:17:17 1/10
(4/14)
Kínos, hogy művelt emberek a b+-en nevetnek. Van belőle éppen elég a darabban, kacag a nép.
Az meg még kínosabb, ha valaki a roma témához nyúl, csak ebben a minőségben tudja csinálni. A romákat lehet poénforrásként használni?
Cél nélküli mondanivalót, gagyi akcentust, ordító színészeket a Thália színházban is lehet látni, bár az nem olyan trendi , mint Pintér Béla.
9/10
tesz-vesz 2020 nov. 23. - 16:10:27 9/10
(3/14)
a mai napig jutnak eszembe részletek az előadásból, akkora élmény volt.
9/10
tesz-vesz 2020 nov. 08. - 23:03:49 9/10
(2/14)
mindenképp érdekelne még Pintér Béla színháza, remélem azért a jólsikerült előadásokat rögzítik videóra. valami huszáros, 48-as időutazós (?), Kossuthos előadást hol tudnám már megnézni? Kaisers TV, Ungarn
9/10
tesz-vesz 2020 nov. 08. - 22:58:20 9/10
(1/14)
nem hittem volna, hogy ennyire jó lesz, profi színészek, jól megírt történet, épkézláb párbeszédek, hatalmas poénok, 2-3 poénon nevetve kidőltem a színházban a sztékből majdnem és napok után is nevettem rajta.
a végére egy kicsit leült az előadás, de a közepe és eleje kárpótolt. pont azon gondolkodtam már a vége előtt, hogy milyen jó lenne, megint megnézni az első felét az előadásnak. Pintér Béla jól hozza a magyar cigány elnököt, szépen beszéli a kiejtésüket, és hitelesen játszik, ahogy a többiek is.
én néhol viszont a zene hangossága miatt nem értettem minden szót, de akivel voltam, ő minden szót értett, szóval lehet az én fülemmel van a baj.

és hatalmas poént hozott össze a játékával a fehér rendőrt játszó színész és Béla. az a poén nagyon jól volt felépítve. kifordultam a székből nevetve. viszont az újpesti rendezvényteremhez és a 200 éves mozgólépcsőkhöz elég nehéz odatalálni, azt hittem az az épület csak egy piac.

De már ezen a kis zsánerparódián látszódik hogy jól meg van írva, lazán, hitelesen:

"2195-ben én kezdő rendőrként a Győr-Moson-Sopron Megyei Alispán Úr, Osztojkán Frodó parancsnoksága alatt teljesítettem szolgálatot járőrként. Már akkor is elsivatagosodott a Rábaköz déli régiója, de a nyolcvanötös és nyolcvanhatos főutak csornai hármas keresztútjánál működött még egy akkumulátor töltőállomás, ahova április 23-án, huszonháromóraharminckor riasztottak engem. Akkor már senki nem tartózkodott ott a töltőállomás kezelőjén kívül, de ő mutatott nekem egy felvételt a telefonján, amin én felismertem Sztojka Szvetlánát."