Téma: Zoe

10/10
Nótárius 2023 febr. 23. - 22:37:42 10/10
(19/19)
A talán már nem is olyan távoli jövő megvalósulásközeli lehetőségére alapozottan: a többféle megközelítésű racionális összetettségének és elmosódó határhelyzeteinek kérdőjeleivel, antagonizmusaival és feldolgozási bizonytalanságaival együtt, mindvégig inspiratívan elgondolkodtató film. Ugyanakkor érzelmileg is zavarbaejtően és nyugtalanítóan lenyűgöző hatású, különleges hangulatú élményt garantálhat mindazoknak, akik e remek film lelkileg megérintett nézőiként együttérzőn tudnak viszonyulni a szereplőihez*.

Mindennek leegyszerűsítő optimizmusú kontrasztjaként, nagyon jólesett látnom a film könnyes jelentőségű, felfénylően boldogságos zárójelenetét.

10/10
Orpheus100 2022 dec. 14. - 13:40:51 10/10
(18/19)
Már láttam a filmet. És újranézve sem változott a véleményem. Valamiért imádom. Imádom a Léa alakította Zoe karakterét. Imádom a mindig zseniálisat alakító McGregort. És imádom a történetet is. Ami lehet, hogy a már nem is olyan távoli jövő. Én azt hiszem kevés férfi van, aki ne szeretne bele Zoe-ba.
A film zenéje pedig folytonos lebegésben tartja a nézőt.
Nem egy pörgős akciótörténet. Ennek tudatában dönts, hogy rászánsz-e az életedből 105 percet. Én nem bántam meg többedszerre sem.
7/10
InteriorLulu 2022 jan. 30. - 00:39:22 7/10
(17/19)
Formailag, az ember és az emberi külsővel rendelkező android közötti érzelmi kapcsolat boncolgatásának tekintetében a Zoe közelebb áll az Ex Machina-hoz, a mondanivalót és az ábrázolt világot tekintve viszont ahhoz A nő-höz áll közelebb, melyben nincsenek is androidok. Viszont közös mindhárom filmben, hogy inkább afféle alternatív, a mesterséges intelligencia által erősebben dominálta jelent, esetleg a mai világunk képétől csak minimálisan eltérő közeljövőt mutatnak be, mint sci-fi-szerűen elképzelt (távoli) jövőt.

A mi közeljövőnk valószínű iránya persze sokkal inkább A nő-ben szereplő, "csupán" intelligens operációs rendszerek által formált világ, mint a másik két filmben ábrázolt androidoké. Talán emiatt az életszerűbbsége miatt, de eleve az izgalmasabb problémafelvetése, a mondanivalója, annak rétegeinek kibontása okán is nekem A nő az Ex Machina-nál nagyobb, a Zoe-nál sokkal nagyobb élmény.

A Zoe nem rossz, ám nem is különösebben kreatív. A teremtmény igazi szerelemre vágyik, a teremtőjétől akár meg is kaphatja azt, ám utóbbi egyszerűen nem képes továbblendülni azon a bizonyos lényegi ponton, amely kettejüket tényszerűen elválasztja. Nem túl bonyolult melodráma, még ha nem is szokványos. Amik még hangsúlyt kapnak a filmben, a szerelmi összeillőség mértékét tudományos alapon kimutató arányszámok, valamint a kölcsönös szerelem rövid, ám annál intenzívebb érzésének tabletták által kiváltott, persze addiktív hatásának tömeges megélése: előbbi már régóta létezik, utóbbiról pedig nincs kétségem, hogy csakhamar létezni fog.
Szerintem a két (de inkább három) főbb szereplő alakítása az, ami úgy igazán jó a Zoe-ben. Egy kicsit mintha túlontúl jó is lenne ehhez a filmhez. Nem tudom.
1/10
DUNAWÖLD 2022 jan. 29. - 19:48:35 1/10
(16/19)
Laborban kitenyésztett alkotàs.
tortura 2022 jan. 29. - 17:08:38 Előzmény forro44@gmail.com
(15/19)
Hidd el, hogy az illető nick még annyit sem ér, hogy egyáltalán reagálj rá. Még elolvasni sem érdemes a böffeneteit. Egy ideje én is eszerint cselekszem.
9/10
Hokunda 2022 jan. 01. - 23:55:01 9/10
(14/19)
A film hangulata kiváló. A lendülete szép lassú. Mindenre hagy időt, nem kell rohanni az események után. Felvázol egy "mi lenne, ha" világot, ahol gépek próbálják meg jobbá tenni emberek életét, ha az emberek már képtelenek rá. Kicsit olyan, mintha a szárnyas fejvadászba csöppentem volna, ahol szerelem robotokat kell a helyes útra téríteni. Hogy sikerül-e, az kiderül a filmből.
Akinek nem tetszett, azt megértem. Van egy különös hangulata, amit ha nem sikerül elkapni, akkor a filmet sem sikerül végignézni. Kevés az akció, sok az érzelgősség, viszont nem musical. A Rómeó és Júlia óta tudjuk, hogy a szerelmesek milyen önpusztítóak tudnak lenni. Bármennyire is modernek lettünk, ez nem változott.
A történet persze tele van koncepcionális hibákkal, ahogy az egy sci-fitől elvárható. Ami a legérdekesebb, hogy ennek ellenére nem volt zavaró. Számomra ez sokat elmond egy filmről. Volt benne annyi töltet, hogy egy ilyen zavaró tényező ne vonja el a figyelmem a képernyőtől.
Ha elolvasom a fenti film ismertetőt, akkor egy teljesen más filmet képzelek el. Most, hogy láttam a filmet nem értem miről szól az ismertető. Irigy Ash? Tényleg? Nekem nem tűnt fel.
Nos, nekem a Rideg világ is tetszett ettől a rendezőtől. Sem abban, sem ebben nem fedeztem fel amatőrséget.
buncow 2021 okt. 14. - 20:34:12
(13/19)
ez valami amatőrfilmes alkotás, aki kapott egy teleobjektívet ajándékba aztán gondolta jó ötlet vele leforgatni egy egész filmet standard kameramozgásokkal
8/10
manna1956 2021 szept. 04. - 11:54:56 8/10 Előzmény Orpheus100
(12/19)
Én is ilyesmit éreztem.
forro44@gmail.com 2021 aug. 22. - 16:20:16 Előzmény sexykex
(11/19)
Szövegértés hiányos. Nem baj, ha nehéz megérteni, de a "próbáltam" azért így szerepelt, mert már egy korábbi válasz-kezdeményt kiiktattam (öncenzúra: erre utal a "de rájöttem: nincs miért" - elnézést ha túl bonyolult lettem). Igen, nagyon pontosan megértetted, amit leírtam: nem írtam a filmről semmit (nem láttam értelmét ugyanis). Sajnos, a gondolkodásmódod valóban sokakra jellemző. A kép aranyos, a véleményed színvonalát remélhetőleg nem fedi egy az egyben...
5/10
sexykex 2021 aug. 22. - 15:01:41 5/10 Előzmény forro44@gmail.com
(10/19)
Ne etess már Tesó! Az elejétől kezdve össze-vissza beszélsz. „Próbáltam reagálni a két, összefüggőnek tetsző bejegyzésedre” – kár, hogy nem volt két bejegyzésem. „Ami a filmet illeti: nekem sem a szívem közepe, de eszembe nem jutna "véleményt" írni róla” – megnyugtatlak, valóban nem írtál a filmről semmit. „A fene se akart rajtad gúnyolódni: egy mentalitás az, ami nem tetszik” – no, az persze más. Szóval nem rajtam gúnyolódtál, hanem a gondolkodási módomon. Kösz! Az én véleményemet legjobban ez a kép tükrözi.
forro44@gmail.com 2021 aug. 21. - 15:31:01 Előzmény sexykex
(9/19)
Nekem veled kapcsolatban semmilyen érzésem nem volt, nem is lesz (mért is lenne?). Próbáltam reagálni a két, összefüggőnek tetsző bejegyzésedre - de rájöttem: nincs miért. Eszemben sincs bírálni a véleményed (mért is tenném?), nem állt szándékomban még a degradáló, nagyképű, lenéző hőzöngésedre sem reagálni. Csak jelzem, hogy attól, mert te megfellebbezhetetlennek képzeled magad és a véleményedet, attól még nem lesz a helyén, amit írtál. Ha meg "retardált kis piócának" tartasz, hát taposs csak el nyugodtan - már ha van rá bármi esélyed. Ami a filmet illeti: nekem sem a szívem közepe, de eszembe nem jutna "véleményt" írni róla, pláne, ha az a vélemény semmi máshoz nem kapcsolódik, csak a saját előítéleteimhez. Mert akkor mégsem a filmről beszélnék, hanem csak csupán magamról, az meg ide (mások érdeklődésére számot tartó fórum) nem túl izmos - de lelked rajta, isten ments, hogy befolyásoljam, hol, mikor és mivel jelensz meg. De azon nem ártana elbíbelődnöd, hogy a film nem rólad/rólunk szól, hanem egy fikcióról. A Patyomkin páncélos óta a film soha nem a napi valóság konkrét ábrázolásáról szól, hanem mindig egy adott fikcióról és a feltételezett világ logikájából következő eseményekről, konfliktusokról, megoldásokról. Soha nem rólad, rólam. És itt valóban igazad van: "Létezik olyan ember, aki személyes sértésnek veszi a másik ember véleményét, holott az nem is róla szól." A fene se akart rajtad gúnyolódni: egy mentalitás az, ami nem tetszik; hogy ez a tied is, arról én nem tehetek.
10/10
Orpheus100 2021 aug. 18. - 20:29:18 10/10
(8/19)
Különös film. Különös a hangulata. Valami furcsa oknál fogva a képernyő elé szögez. Ebben biztosan jelentős szerepe van a csodálatos zenéknek is. Paradox, de kellemes szomorúságot hagy maga után. Lehet, szintetikus vagyok....
Koncsita 2019 nov. 04. - 21:44:51
(7/19)
Nincs idegem végignézni (ezt a semmit).
7/10
dandelion83 2019 aug. 09. - 20:03:17 7/10
(6/19)
Különös film, engem pont ezért ragadott meg. Érdekes szemszögből vizsgálja a pérkapcsolatokat, jó néhány kérdést feltesz, de a választ a nézőre hagyja. Én nem unatkoztam, néhány mondat megütött, valamin elgondolkodtam...Én azt kaptam, amit vártam.
Ferenc Geisz 2019 máj. 08. - 17:44:39
(5/19)
Cast (in credits order)
Ewan McGregor Ewan McGregor ... Cole
Léa Seydoux Léa Seydoux ... Zoe
Theo James Theo James ... Ash
Rashida Jones Rashida Jones ... Emma
Christina Aguilera Christina Aguilera ... Jewels
Miranda Otto Miranda Otto ... The Designer
Anthony Shim Anthony Shim ... Hideo
Donovan Colan Donovan Colan ... Caleb
Matthew Gray Gubler Matthew Gray Gubler ... Skinny Guy
Richard Brimblecombe Richard Brimblecombe ... Interviewer
Arlen Aguayo-Stewart Arlen Aguayo-Stewart ... Woman on Lab Tour
Janine Theriault Janine Theriault ... Isla
Kai Lennox Kai Lennox ... Nick
Helen Johns Helen Johns ... Muriel Théroux
Vincent D'Arbouze Vincent D'Arbouze ... Middle Aged Guy
Kyle Gatehouse Kyle Gatehouse ... Average Guy
Walter Lyng Walter Lyng ... Quiz Master (as Walter J. Lyng)
Jordana Lajoie Jordana Lajoie ... Other Robot
Patrick Abellard Patrick Abellard ... Synthetic Man
Stephen Spreekmeester Stephen Spreekmeester ... Driver
Daniel Chichagov Daniel Chichagov ... Lab Tech #1
Chris Sandiford Chris Sandiford ... Lab Tech #2
David Noël David Noël ... Lab Tech #3
Francesca Barcenas Francesca Barcenas ... Receptionist
Nora Guerch Nora Guerch ... Host
Alexandre Daigle Alexandre Daigle ... Man #1 (as Alex Daigle)
Patrick Baby Patrick Baby ... Man #2
Eddy Philantrope Eddy Philantrope ... Man #3
Ellis Arch Ellis Arch ... Rep
Frank Marrs Frank Marrs ... Robot
Al Connors Al Connors ... Handsome Dweeb
Stephanie Ng Wan Stephanie Ng Wan ... Woman in Promotional Video
Adam Bernett Adam Bernett ... Man In Promotional Video
Letitia Brookes Letitia Brookes ... Woman in Promotional Video #2
Tristan D. Lalla Tristan D. Lalla ... Man in Promotional Video #2
Sarah Levesque Sarah Levesque ... Uncomfortable Woman (as Sarah Lévesque)
Alex Kaluza Alex Kaluza ... Man on Lab Tour
Guang Xu Jason Xiang Guang Xu Jason Xiang ... Dancing Man (as Jason Gangxu Xiang)
Xiaoli Ruan Xiaoli Ruan ... Dancing Woman
Béatrice Aubry Béatrice Aubry ... Pianist Bot
Ava Brackers Ava Brackers ... Edgy Woman (as Ava Brackers De Hugo)
Franco Decrescentis Franco Decrescentis ... Twitchy Guy
Jimmy Chantal Jimmy Chantal ... Security Guy
Sophie Emma Rose Sophie Emma Rose ... Synthetic #1
Nichole Bird Nichole Bird ... Synthetic #2
Jack Thorpe Jack Thorpe ... Synthetic #3
Ediz Ibrahim Ediz Ibrahim ... Synthetic #4
Noémie Leduc-Vaudry Noémie Leduc-Vaudry ... Woman #3
2/10
bundi8 2019 márc. 23. - 20:53:34 2/10
(4/19)
10/2 gyötrelmesen kevés
5/10
sexykex 2019 márc. 20. - 07:38:49 5/10
(3/19)
Az HBO GO nemes egyszerűséggel vígjátéknak és sci-finek minősítette és én balga elkezdtem nézni. Megtudtam belőle, hogy az AI rövidesen értékelni fogja a párkapcsolatok esélyeit a jövőre nézve. Szerintem mi – az asszony és én – úgy 25%-ot kaptunk volna a géptől, és ha el nem patkolunk, akkor rövidesen aranylakodalmat ülhetünk. Ezért nem érdemes jósnőhöz és intelligens géphez fordulni párkapcsolati ügyekben. Azt is megtudtam, hogy a robotokba is bele lehet szeretni, nem csak kutyákba, macskákba és vadászgörényekbe. Van, aki a saját farkába szerelmes van, aki a máséba. Tehát ettől a filmtől sem okosodtam ki igazán, viszont elaludtam, mielőtt rám tört volna a nevetés.
8/10
Bellusov 2019 márc. 11. - 20:43:45 8/10
(2/19)
A 30. után sokan így vannak ezzel, egyre többet büffentünk fel. Ezzel a témával sokszor fogunk még találkozni.


[spoiler] A film egyébként nézhető, a szinészek igazinak tűnnek, pedig tudom hogy robotok :) /spoiler]
game4d@gmail.com 2019 márc. 09. - 13:16:01
(1/19)
Istenem ez borzalmas! Egy olyan problémát rág meg újra ez a (film?), amit már pár zseniális másik story segített megérteni. Szóval képzeld el, hogy megemésztettél egy kaját, utána visszakerül a szádba és megint meg kell rágnod és le is kéne nyelned. Nem túl jó érzés és közben lassú, unalmas, romantikus zene szól. Hát ilyen ez a film,.. egészen a 38. percig, mert ott ki kellett kapcsolnom, hogy ne hányjam el magam. Bárgyú, steril unalom az egész, és ezen 100 Ewan McGregor se segítene.