Kamaszkorom legszebb nyara

Bakancslistához adom
Summer of '42
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 103 perc, 1971

Értékelés:

52 szavazatból
Szerinted?

Csapatnyi kamasz fiú nyaral New England egyik üdülőszigetén a második világháború idején. A kölykök a maguk bumfordi módján igyekeznek közelebbről megismerkedni a "nagybetűs" élettel. Majd minden gondolatuk a lányok és a szex körül forog. Hermie a szomszédban lakó csinos Dorothyról álmodozik, az sem zavarja, hogy a lánynak vőlegénye van. A maga kamaszos módján éli meg első nagy szerelmét, nem is sejtve, hogy álma valóra válik. Amikor Dorothy vőlegénye elesik a fronton, a szomorú esemény összehozza a két fiatalt. Hermie számára így válik igazán emlékezetessé 1942 forró nyara.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    1972
    Legjobb filmzene: Michel Legrand
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb eredeti filmzene: Michel Legrand
  • Golden Globe-díj

    1972
    Legjobb film - drámai kategória jelölés
  • BAFTA-díj

    1972
    Legjobb első szereplés (férfi) jelölés: Gary Grimes
  • Golden Globe-díj

    1972
    Legjobb rendező jelölés: Robert Mulligan
  • Golden Globe-díj

    1972
    Legjobb első szereplés (férfi) jelölés: Gary Grimes
  • Golden Globe-díj

    1972
    Legjobb filmzene jelölés: Michel Legrand
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb operatőr jelölés: Robert Surtees
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb vágás jelölés: Folmar Blangsted
  • Oscar-díj

    1972
    Legjobb forgatókönyv jelölés: Herman Raucher

Hozzászólások

Szerinted?
m.kaladze febr. 25. 10:27:38 Előzmény Zimka
Azért a 70nes években is a kamaszok ugyanúgy dugni akartak mint manapság...nézd meg a főszereplő haverját és a Oscyt és a szőke kiscsajt...a főszereplő persze szerelmes lett egy idősebb nőbe...az már más, nem csak a szexet kívánta, hanem a nő úgy ahogy van tetszett meg neki... Van különbség abban mi volt a 70-80as években és most, de a szex és a szerelem minden évtizedben ugyanaz... kicsit a kis barna csajt Aggiet sajnáltam szerintem neki tetszett a srác, de a srácot úgy Aggie nem érdekelte, csak az hogy megfogja a mellét, közben a karját szorongatta a tábortűznél még a kiscsaj elmenekült.
tomnemis 2022 dec. 07. - 10:49:44
Elfogult vagyok. A filmet a '70-es évek elején mutatták be a mozik. Akkor láttam először. Nagyon tetszett, mint ahogy másoknak is. Újdonság volt, ahogy a tizenéveseket, és a valós érdeklődésüket ábrázolta. (Mi is átéltük ezeket a "gondokat" idehaza ebben az életkorban, csak szerényebb körülmények között.) Az is emelte az értékét, hogy kevés amerikai film került be hozzánk.
A közelmúltban újból megnéztem. Mai szemmel, a mostani kínálatot figyelembe véve, már nem tűnik annyira kiemelkedőnek, de még mindig nézhető, jó szórakoztatást nyújt.
9/10
fourdogs 2022 okt. 29. - 18:40:56 9/10 Előzmény gladiolus
1976-ban kiadták kislemezen (Pepita SP 70223B) Kovács Katival, így akik nem látták a filmet (a '80-as években játszotta a Tv), azok a zenét innen ismerhetik. Később dzsessz-sztenderd lett belőle - érthető okból.
Zimka 2021 jan. 23. - 13:44:16
Számomra, ez az egyik legjobb film, amit láttam.............pedig láttam már, nem keveset.
Igazán azokat érinti meg, akik nem úgy voltak kamaszok, hogy reggeltől estig a saját lakásukban, nyomogatják az ájfonjuk, vagy a pécéjük billentyűit és a buliban beszólnak az öt perce megismert kiscsajnak......na szívunk........... vagy dugunk.......na mi van??? egyik sem ........hülye kurva.....
Szóval ezt igazán az a korosztály érti meg, akik ültek már a moziban, a lány vállát szorongatva , mert akkor nem volt hova kéróra menni.....meg természetesen azok, akiknek érzelmeik és szívük van, ami mostanában, nem nagy divat!!! Az, meg hogy a vége lehangoló...........nem igazán az..........de hányszor voltam már így........vége volt a nyárnak..........és álltam azokon a helyeken, ahol egy héttel ezelőtt nagy szerelemmel ölelgettük egymást valakivel........aki már messze járt és lehet, hogy soha nem fogok többet találkozni vele.........de az érzés még mindíg ott volt mellettem.....a nyár, a haverok, a bulik, focik, sörözések, a csajok, az éjszaki meztelen fürdések a Balcsiban, az egynyári szerelmek.........ezért azután az ember áll ott egyedül és azon gondolkodik, hogy, hogyan történhet az meg, hogy egy héttel ezelőtt még mindenki itt volt, ment a pezsgés............ a hely ugyan az, semmi sem változott szinte, .........most meg senki sem és üres minden!!! De a jövő nyár már felsejlett..........az legalább ilyen jó lesz.......... és azt még féltérden is kivárjuk!!
Balubocsi 2017 febr. 12. - 19:44:44
Negyvenhat éve készült a film, de a mai napig hiteles üzenetû,
mennyiféleképpen élhetjük meg elsõ igaz szerelmünket.
Dorthy nagyon szép, 22 éves lány, aki csak 6 évvel idõsebb az értelmes tekintetû
16 éves fiútól. A kamaszok idétlenkedései a háttérben átcsapnak drámai
történésekbe, (amirõl azok nem tudnak) és a fiú észrevétlenül felnõtté válik.
Amit Ferrer írt majd 10 éve: "40 évesen valaki nem emlékezne ilyen részletesen és szomorúan egy 16 éves kori kalandra..."
szerencsére nem igaz.
Vannak illatok, érzések, zenei részletek, képek, amik mintha fényképezõgép lenne az agyunk örökre
bevésõdnek, mint a film zenéje is.
A legjobb jelenet szerintem amikor leül a fiú a verondán és hosszasan forgatja újai között Dorothy levelét,
amit érzi, legjobb lenne soha nem elolvasni...

"...Mert tudom. hogy idõvel megleled a megfelelõ módot arra, hogyan emlékezz rá..."

Errõl szólt ez a film.

Még egy jókívánság Dorothy levelébõl amit szeretteinknek kívánhatunk:

"...Az élet kíméljen meg minden értelmetlen tragédiától!..."
10/10
Szilárd007 2014 szept. 01. - 23:26:03 10/10 Előzmény Ferrer
Véleményem szerint van olyan téma, amit valaki vagy megért vagy kevésbé. A kevésbé is ambivalens, mert kinek mi az érték. Nos, ez a film nem akar provokatív hatásvadász lenni, mint a mai filmek jó része. Nyilván ez azért is van, mert az ingerküszöb idõvel sajnos megemelkedett. Úgy látom, hogy a 70es évek érték világa, mára dekadensé vált.
k11zoltan 2013 szept. 04. - 00:34:45 Előzmény AnalogNostalgia
Sok értelmeset te sem írtál ie.
offtopic
AnalogNostalgia 2013 aug. 31. - 21:22:30 Előzmény k11zoltan
Olyan kár, hogy hozzád hasonló hozzá nem értõ, mufurc, "bumfurdi" emberek írnak ide.
k11zoltan 2013 ápr. 11. - 10:17:31
Életszerûtlen, de nem volt rossz.

"1942 forró nyara" ahhoz képest végig kabátban rohangáltak. :)
gladiolus 2013 ápr. 09. - 11:00:34
Ez a zene megérdemelte az Oscart, anno. Nagyon nyomasztó és depresszív, de annyira felkavaró hangzásvilága van, hogy ha valaki egyszer meghallja, nemigen felejti el, és biztos felfigyel rá. Nem lehet könnyû ilyet írni, és Legrand-nak nem ez az egy Oscarja van, gondolom nem véletlenül. A film annyira nem fogott meg, kicsit ósdi az egész, dehát nem mostanában készült. Viszont a zenéhez hasosnlóan a történet is olyan, amit nem lehet összekeverni mással, annyira egyedi.
Mégis azt kell, hogy mondjam, az egész így együtt, a film és a zene egyetlen szót juttat eszembe: nyomasztó. Jó film, de olyan, amit egyszer megnéz az ember, aztán elég is.Nem a napfényes életérzés filmje.
AnalogNostalgia 2011 jan. 30. - 14:39:48 Előzmény summer007
Maximálisan egyetértek. :)
10/10
summer007 2010 aug. 22. - 23:41:10 10/10
Nagyon jó film... nálam 10/10 Aki még nem látta és nem csak a csihi-puhi filmektõl van odáig, az mindenképpen nézze meg :) Nekem egy élmény volt. Tényleg nagyon kedves film :)
Redym 2010 aug. 07. - 18:43:05
Hogy miket néztek ki ebbõl a filmbõl!? De ebbõl legalább jól látszik (az itteni kommentekbõl), hogy minden ember más felfogású.
Ez a film olyan, mint egy naplóemlék, ezért ilyen részletes. A film nem akar világot megváltani, és nem is tolakodó a "depressziós" végkifejlettel. Csupán egy emlékezés, ami megtestesíti a vágyat, hogy bárcsak ismét ilyen fiatal lehetne az ember. A felhõtlen fiatalság! :) Ezek után szerintem nagyon jó a történet helyszínének megválasztása (tengerpart, nyaralás)...
Egy szóval össze tudnám foglalni a filmet: ÁBRÁND.
Szerintem minden ember szokott ábrándozni (ki-mirõl), itt viszont a nosztalgiázásról van szó.

A szituáció, hogy fiatal fiúval kavarodik össze egy kissé idõsebb lány, nem feltétlen elképzelhetetlen. Ráadásul, ha belegondolunk, hogy a lány võlegénye elesett a háborúban, a srác pedig mindvégig errõl a lányról álmodozott és kereste az alkalmakat - legyen az akármilyen ciki is... Ebbõl a szempontból a lány a végén a võlegényével szeretkezik egy utolsót (ábrándjában, hisz õt képzeli oda), a fiúnak pedig egy beteljesült álom a lány.

Nagyon jó film!

Érdekes plusz infó, hogy a filmnek létezik egy folytatása is, a címe A 44-es évfolyam (Class of '44) [1973]. Amerikában nemrég megjelent a Warner Archive DVD kollekciójában! Hivatalos forgalomban még az USA-ban sem kapható, csak rendelésre - nekem megvan :)
Gabriella54 2010 jan. 25. - 18:46:14
Mintha az amerikai pitében szereplõknek jobb arcuk lenne!
Szerintem klasszikus mû, Michel Legrand zenéje pedig egyenesen káprázatos.
6/10
beryll 2010 jan. 25. - 17:49:23 6/10
Hát, nem tudom. Nem nevezném alapfilmnek.
Ezeknek a fõszereplõ tinédzserfiúknak meg annyira irritáló fejük volt, hogy alig bírtam idegekkel - fõleg Oscy malacképe kergetett ki a szobából! XD
8/10
Beyond silence 2009 szept. 10. - 22:24:45 8/10
Nagyon szépen megkomponált jelenetek (fényképezés+zene)... A fények nagyon jól néznek ki például. A történet se rossz, érzelmes, emberközeli hangnemû, de nincs túl bonyolítva.

Az idézetek között van pár nagyon jó :D.
SteelDog 2009 júl. 19. - 03:02:18
Kicsit valóban erõltetettnek hat egy kamasz srác és egy érett nõ testi kapcsolata, de különösen a filmbeli szituációban nem olyan elképzelhetetlen. No meg ennyi kell egy filmhez, nem igaz?

A szomorú befejezés szerintem épphogy megerõsít egy életre szóló emléket. Tipikus példája, hogy egy tökismeretlen stáb miként tud egy kissé vontatott, mégis nagyon szép filmet leforgatni.
Ferrer 2007 máj. 09. - 20:55:01
De ez a depressziós befejezés akkor sem kellett volna.
De én ilyen vagyok, nem nagyon szeretem azokat a filmeket, amikben úgy akarnak nyomot hagyni a nézõben, hogy minden egyes jelenetet létmegváltónak rendeznek.
De nem néztem az elejétõl, onnan láttam, hogy verekednek valamin hárman, azt hittem, valami "ifjúsági film" (vagy ahogy mondják :), de amikor megláttam, hogy az a fiú da-da-dadog, hogy na-na-nagyon szí-szívesen, i-iii-igazán nem kell semmi.. nem hinném, hogy van olyan nõ, aki ez után szexuális vágyat érezne, fõleg az után, hogy megtudja, hogy valakit elvesztett!
De amúgy tök ari volt.. mármint a lány. ma is ilyen színészek kellenének.

A "felnõttkornak" sem ilyennek kell lennie. Elõször kér egy eeeeperfagyit, vagyis gu-gu-gu-mit, aztán elkezd mérgelõdni, aztán néz Dorothyra, mint aki nem látott nõt, "ssssajnálom", utána, miután megtörtént a dolog, úgy tesz, mint aki nem aludt 2 napja, és nézi a tengert... Ez a szeszélyesség pedig nem felnõttségre utal :D

És itt be is fejezõdik a film.
A harmadik, hogy 40 évesen valaki nem emlékezne ilyen részletesen és szomorúan egy 16 éves kori kalandra..
judephil 2007 máj. 09. - 19:46:55
szerintem ez a film közel sem arról szól hogy mennyire jó hogy meghúzhatta a csajt....Az hogy lefeküdt azzal a fiatal fiúval szerintem csak a végtelen magány és kétségbeesés miatt történt, amit férje hirtelen elvesztése miatt érzett, és szerintem nem szomorú volt csupán akkor vált igazán felnõtté. Nekem tetszett a film, nagyon aranyos ahogy a fiatal fiúk nõkhöz és egymáshoz való viszonyát mutatja. kortalan.
Ferrer 2007 máj. 09. - 18:59:22
Ne értem, hogy szomorkodhatott végén a srác, inkább örült volna, hogy meghúzhatta azt a csajt.
De egyébként is, vonzó lenne egy nõnek egy ilyen "kapadozó" fiú, aki nála fiatalabb is? Hát hogy még le is feküdjön vele.. Ebbõl a szempontból nem volt túl élethû film. Lefogadom, hogy egy álmodozó férfi írta az egészet.
Amúgy tetszett nekem is, de azért ez.. túlzás. Vagy inkább hülyeség.
Összes hozzászólás