A tanári szoba

Bakancslistához adom
Das Lehrerzimmer
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német játékfilm, 98 perc, 2023

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok multikulturális közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja. Az elveihez hű Carla sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené: az egymással szemben álló tanulók, feldühödött szülők és tanárok konfliktusában akár az állását is elveszítheti.
A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert A tanári szoba izgalmas és sokrétű alkotás. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől.
Bemutató dátuma: 2023. december 21. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Carla Nowak
Friederike Kuhn
Thomas Liebenwerda
Dr. Bettina Böhm
Ms. Yilmaz

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2023
    Panoráma díj

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
itsme1 ápr. 15. 09:33:16 7/10
A film története a demokrácia vadhajtásait épp úgy pellengérre teszi, mint az emberi jellemek ütközését. Az egyéni érdek kinél, mikor előzi be a közérdeket vagy a szilárdnak hitt elveket? A főhősnek ez a szint igencsak magas áll, mégsem ért vele semmit, csak ellenségeket szerzett magának. Kár, hogy az írónak nem maradt ötlete, hogy ezt a feszültséget megnyugtatóan zárja le.
FilmExpert márc. 22. 18:14:37
Nekem picit más jött le ebből a filmből.
Én egy olyan tanárnőt láttam, aki végletekig ragaszkodott az elveihez, a saját igazához (ami az objektív igazság is volt mint kiderült), s a végén győzedelmeskedett.
Habár számos akadály nehezítette ebben.
10/10
trev márc. 22. 12:26:00 10/10
Remek film, különösen, ha szembeállítjuk a magyar Elfogy a levegővel. Utóbbiban jóindulatú tanárnő száll szembe naivan az autokrata rendszer és szervilis kollégái hülyeségeivel, míg ebben a szintén jóindulatú, de kissé meggondolatlan tanárnő kénytelen átgondolni a szabadság fogalmát és kereteit egy bűnténysorozat kapcsán, ahol maga a bűntény egyáltalán nem is fontos. Kellett kis idő a ráhangolódáshoz, de aztán az ember csak kapkodja a fejét, ahogy a "mi történt"-ről áttevődik a hangsúly a "minek kellett volna történnie" (beleértve a "mi történt volna, ha") szálra. Remek film azért is, mert felveti a kérdést, hogy jó-e az a rendszer, ahol ennyi hibázási lehetőség adódik, és ahol az ember szabadon hibázhat is bőségesen. Az én válaszom erre a kérdésre az, hogy mindenképpen, mert a labirintusban mégiscsak ott van a kiút is. Ahogy Jason Statham mondta már nem tudom melyik filmjében: "a jó megítélés tapasztalaton alapul, az pedig sok hibás döntésen."
Gabó58 márc. 16. 12:13:40
Elgondolkodtató.Ajánlom az igényes filmek kedvelőinek.
Thony 2023 okt. 27. - 20:13:02
Nagyon jó film, érdemes megnézni!