Lefkovicsék gyászolnak

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, 85 perc, 2024

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.
Bemutató dátuma: 2024. február 22. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Péterrrrrr ápr. 04. 22:01:25 6/10
Ez a film túl van értékelve. Semmi extra.
1/10
mathyasz márc. 16. 20:22:25 1/10
A vegefele már bealudtam.
9/10
apolka márc. 09. 10:12:25 9/10
10/10
szabzlt márc. 02. 05:17:11 10/10
Elgondolkodtató, szórakoztató. Felüdülés a sablonos filmek között.
4/10
blood.1 febr. 29. 03:07:38 4/10
gyenge
6/10
Felhőjáték febr. 25. 15:56:37 6/10
zimzum után sok mindent nem érdemes leírni a filmről, talán csak annyit amennyi engem megragadott a magyarok szétszóródásáról a nemzedékek elkülönüléséről és ha nagyon tudálékos akarok lenni arról amit a vallás és más ideológiák generálnak az emberekben.
Mit jelent polgári életet élni hit élet nélkül? Mert bizonyára lehet, hiszen sokan nem a hitben keresik az előre mutatást. Igen csak gyakorlatias célokat tűznek ki: például sport generációt nevelnek és ez így is van jól. Akkor pedig mit is jelent a hit? ..." Vallásos értelemben a hit fogalma alatt a hitnek azt a jelentését, formáját értjük, amikor valaki egy vallás tanítását igaznak fogadja el..." Megjegyzem, ezzel sincs gond mindenkinek kell valamilyen kapaszkodó, pénz, hatalom, hit, hogy előre tudjon menni az életben. Természetesen a gyászra is - ami bármilyen furcsa de annak is kultúrája van - feldolgozni az elvesztést ezentúl pedig tovább lépni. Az sem baj hogy a zsidó életben igen fontos szertartásban , és általa nemzedékek kerülnek közel egymáshoz. Mert kérem, mire is jó az esküvő és szöges ellentété a gyász? Arra, hogy közös létben örüljünk és kimondva sírjunk mindkettő megkönnyebbülést hoz a maga módján.
mert szükségünk van a misztikumra és a "Ragyás" szellemére is, hogy nagyapa és az unoka közösen kapja el és oldja fel a fájdalmaikat.
Mint írtam az a forgatókönyv véletlene , hogy egy zsidó családról látunk képeket a zsidó liturgia és a zsidó vallás misztériumai közepette. A filmben az az izgalmas, hogy mindenkihez szól rassztól, fajtól, vallástól függetlenül, létről, elengedésről az ellentétek feloldásról, feloldozásáról.
Korántsem szeretnék a magyar filmélet uram bátyám viszonyaira kitérni, arra miszerint ma itt te készíthetsz filmet az pedig ...... meg. Így aztán csak remélni tudom lesznek filmiskolák és lesznek alkotók akik nem csak malaszthoz de kenyérhez is fognak jutni.
A szereplők pedig mint egy jól komponált filmhez illik teszik a dolgukat: JÁTSZANAK és József Attilát idézve.:...nem középiskolás fokon.....
zimzum1111 febr. 20. 00:00:01
Vígjáték ez, meg dráma, meg tragikomédia, valamint néhol szatíra.
A film algoritmusa olyan általános, hogy magam, meg szerintem Te is végigcsináltad. Ha nem akkor itt az ideje!

Ha az apáddal valaha, volt valami problémád, de tényleg! És fölmerült benned, hogy az apáddal van egy kicsi-pici konfliktusod, akkor csak figyeld az alapháromszöget - apa, fiú, gyerek - és ha vót' hasonló konfliktusotok, akkor javítsd ki! Mert tényleg nem bonyi annyi ismeretet szerezni, hogy ez sikerülhessen. Varázsszavak persze kellenek: lécci', elnézést', köszönöm', hálás vagyok' - ilyenekre gondolok, hamár a zsidó misztika is felmerül.
Bár az, hogy ez zsidó vagy nem zsidó, azzal légyszi szigorúan nem foglalkozni szíveskedj. Mert a lényeg nem ez.

A "haladó - ortodox" szembenállás az "apa - fia" konfliktus a lényeg. Miért az apák az ortodoxok - miközben nem azok, miért a fiúk a haladó szellemek - miközben nem azok! Paradoxonok csak úgy vibrálnak a cselekmény mélyén. Ettől nagyon jó!
A zsidó-keresztény gondolkodás gondolati logikája, vagy evolúciója oly közvetlenné teszi a történetet, hogy mintha beülnénk egy másfél órára a pszichológushoz nevetgélni, arról, hogy apám jobban szerette a bátyám, anyám stikában próbálta a ballasztot tartani a család-felfogása miatt. Meghogy', senki nem vitte semmire, de legalább abból kihozták a legtöbbet. Az apró eredmények óriásra nőnek, hogy a hétköznap csodájaként hasson. Pont mint Minálunk, meg pont mint nálatok.
Én, meg Te. Meg ez a világ, és ennek az összes: Apa, fia, meg a fiú pátosza...
Sterilen tükröt vet miden elődre, akiből le lettünk vezetve.
Hogy miért a fiú az ortodox - természetesen nem vallási értelemben - hanem cselekvés, hozzáállás, gondolkodásmódban? Miért Ő tartja a szabályokat, pont akkor amikor az apja nem tartja? Miért az apák tűnnek hagyománytisztelőnek és miért nem lesznek azok, mikor megjelenik a fiú az életükben? Amikor Apa lesz miért vált át valami másra?
Minden válasz ott van a vásznon, kedvesen, alig észrevehetően egy egyszerű történetben elmesélve.
Ha magadra ismersz, és hajlandó vagy magadra, apádra, a fiúságodra ismerni, akkor megspóroltál ezzel a filmmel egy év pszichoterápiát.

A gyász mint életfolyamat ezeket a súlyos jellemzőket is feloldják: az apa, eltemeti magát mint ortodox megmondó ember, a fiú eltemeti a sértett gyermeki énjét és lesz apává, a gyerek pedig már mintát vesz, az elődök harmóniájából...
Végül is férfiak lesznek mind... Csak más korosztállyal!
nagymedve@gmail.hu febr. 17. 22:11:38
A kaposvári Szivárvány moziban volt a bemutató. Az apa és fia közti világnézeti ellentétről szól, amit végül az unoka kibékit. Érdekes volt a film utáni közönség találkozó, ahol bemutatták a film történetét. Szabó Kimmel Tamást remélem még sokszor látjuk Kaposváron és a mozikban!
h.bozsi jan. 24. 17:30:00 Előzmény h.bozsi
Felesleges komment, nem figyeltem a bemutató dátumára :)
h.bozsi jan. 23. 08:30:33
Melyik moziban volt a bemutató? Titok? Játsszák valahol?