Tomi, Polli és a varázsfény

Bakancslistához adom
Tony, Shelly And The Magic Light
6 éven aluliak számára nem ajánlott cseh-szlovák-magyar animációs film, 82 perc, 2023

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A 11 éves Tominak születése óta rendkívüli tulajdonsága van: a szó szoros értelmében ragyog. Emiatt szülei óvják-féltik, és rövid pórázon tartják. A kisfiú napjai nagy részét otthon tölti a szobájában kialakított bunkerében, és arról álmodozik, hogy egyszer lesz majd egy barátja. Karácsony előtt egy különleges kislány, Polli költözik a szomszédjukba, aki hamarosan felforgatja Tomi életét. A két gyerek szövetkezik, és elhatározzák, hogy felgöngyölítik a házukban egyre jobban uralkodó sötétség rejtélyét, hogy újra napfényt hozzanak a szürke ház életébe.

A Tomi, Polli és a varázsfény világpremierje a világ legrangosabb animációs fesztiválja, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a film elnyerte a zsűri díját. A kelet-európai koprodukcióban megvalósuló animáció az ’A’ kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon és a szintén ’A’ kategóriás Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon is versenyben volt, Sitgesben pedig elnyerte a Legjobb Egészestés Animációs Film díját. A Tomi, Polli és a varázsfény a legjobb cseh bábanimációs hagyományok követője, amely jelentős magyar közreműködéssel készült el. Hazai producere Osváth Gábor (Nagykarácsony, Szép csendben, Foglyok), zeneszerzője Balázs Ádám (Testről és lélekről, A feleségem története, Utóélet, Nyugati nyaralás, Így vagy tökéletes), de dolgozott a filmen magyar animátor és VFX munkatársak is, és a teljes hangcsapat Lukács Péter Benjámin vezetésével hazai munkatársakból állt.
Bemutató dátuma: 2023. december 21. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
(S)Portoló jan. 04. 11:34:20 10/10
Nagyon jó animációs film, végig leköti gyerek és felnőtt figyelmét. Laikusnak is látszik, hogy valami elképesztő munka van benne. Minden tisztelet az alkotóknak! A bábok zseniálisan hozzák a karaktereket és a szinkron szerintem külön kiemelendő, egyszerűen csillagos ötös mindenki részéről.

SPOILER



Azt nem értem, a végén miért vész el a kisfiú ragyogása? Nyugodtan megmatradhatott volna és akkor az üzenet is más lesz. Mert mi így nem teljesen értem, mi az üzenet. Hogy egy valamiért kapjuk a plusz energiát és ha az felhasználjuk, átlagossá válunk?


hpapline 2023 dec. 29. - 16:32:43
Eredetileg Tomi, Polli és a Ház szelleme (Tony, Shelly and the spirit) lett volna a címe. Az sokkal jobban illett volna a történethez.