Valami madarak

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 90 perc, 2023

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Hevér Dániel első nagyjátékfilmje generációkon átívelő különleges barátságról mesél.
Béla (Szacsvay László) egyedül élő makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába rakja, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé (a berlini Ezüst Medve-díjas Kizlinger Lilla – Rengeteg – Mindenhol látlak; Magyarázat mindenre), aki büntetésből dolgozik az otthonban. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk, és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket.
Bemutató dátuma: 2023. december 14. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
janderka ápr. 20. 18:16:29 9/10
Bár direkt módon nem akar a film állást foglalni magáról a "lepasszolásról", de erősen az öregember oldaláról mutatja be a történetet. Pedig valóban jogos a "fiatalok" aspektusa is. Azon belül pedig leginkább az őszinteség kérdése. Beismerjék-e valóban, hogy objektíve/szubjektíve de tehetetlenek, és ez az állomás a rokon számára már az utolsó lesz? Szabad-e hitegetniük a beköltöztetettet, hogy mindez csak ideiglenes megoldás - miközben már mindent erre az élethelyzetre szabnak? Megölik-e vele, ha beismerik mindezt? Vagy tisztább jövőt teremthetnének vele neki?

A legszomorúbb mégis inkább az, amiről ez a film nem szólt (nem is szólhatott). Hogy mindez a probléma (másutt is talán, de itt Kelet-Európában biztosan) leginkább a pénztelenségből fakad. Hogy nincs sem igénylői oldalon, sem szolgáltatói szinten pénz és forrás egy valóban méltó gondozottságra, mondjuk egy apartmanház jellegű ellátásra, ahol kicsiben, de mégis az addigi életének attribútumaival együtt élhetnánek tovább az ápolásra, vagy csak felügyeletre szorult idősek.
10/10
Lill ápr. 20. 17:37:50 10/10
Nekünk is volt idős otthonban rokonunk, mert magára maradt vidéken és nem tudtunk jobb megoldást. Hitelesen és jól ábrázolja a film a nehéz helyzetet, mert a gyerekeknek , a fiataloknak is nehéz. Nálunk is volt a halállal való találkozás, meghalt a szobatársa, mint a filmben. Az tényleg krízis. Szép érzelmekkel teli film, két emberről, akiket összesodor az élet. Mintha az anya lánya kapcsolat is megfordulna egy jelenetben. Nekem nagyon tetszett. A kapcsolattartás rendkívül fontos az ilyen idősek számára, a folyamatos látogatás, vagy legalább a video beszélgetés. Erre mondom, hogy ez az internet csodája, és egyik legnagyobb jótevése.
10/10
Lill ápr. 20. 17:30:34 10/10 Előzmény kareshu
Ez a komment nagyon mellétrafált. Nem a tini a főszereplő, illetve Szacsvayval ők ketten. Szép és megható történet az öregkorról, egy olyan élethelyzetről, amit tényleg nehéz megoldani. A gyerekek külföldön élnek, de mi legyen a magára maradt idős itthon élő szülővel? Egyedül élnie már nem biztonságos, ápoló rengeteg pénzbe kerülne, marad az idősek otthona. Érdemes megnézni! Nem sztárfilmes utánzás.
10/10
Andika87 ápr. 18. 06:15:46 10/10 Előzmény kareshu
Vagyis a saját előítéleted miatt lemaradsz egy fantasztikus filmélményről?
kareshu ápr. 14. 15:21:19
Szerettem volna Szacsvay László miatt megnézni, megkedveltem a Csapdlecsacsiban, Zimmerferiben. De NEM vagyok hajlandó megnézni már olyan filmet, ahol kamasz a főszereplő. Pár éve elkezdődött ez a píszís őrület, hogy csakis tini lehet a fő karakter minden filmben, ő menti meg a világot stb. Reméltem, hogy ez csak amcsi-angol-német-belga-japán-koreai stb., szóval külföldi trend, de jaj már nálunk is alap szempont egy filmgyártásnál. (Nem ide tartozik, de a reklámok is hasonló píszí elv alapján minden terméket színesbőrűvel adnak el - na az is hogy milyen szánalmas és idegesítő!...)
7/10
itsme1 ápr. 12. 08:37:30 7/10
Sajnos volt alkalmam betekinteni az idősotthonok világába, és azt kell mondjam, a film hitelesen ábrázolja a magára maradt öregek kiszolgáltatott helyzetét.

Én ugyan másképp fejeztem volna be a történetet, mert a "közönségbarát" végkifejlet felmentést adhat azon érintetteknek, akik puszta kényelemből választják a gondoskodásnak ezt a módját.


Az alattam szólóra kénytelen vagyok reagálni, mert pont, hogy nem érzem szájbarágósnak ezt a filmet. Anélkül, hogy spoilereznék, csak gondoljunk a fotel jelentőségére, vagy a szobatárs "reakciójára", miként reagált arra, hogy a lánya meg sem tátogatja. De említhetném a vizsgálóbizottságos jelenetet, ami a kreatív címet ihlette. Egy felesleges mondat nincs benne, és mégis mindannyian érezzük, mennyire relatív az igazság, és az ember szabadsághoz való joga.
game4d@gmail.com ápr. 11. 20:33:10
miért ilyen qrvára szájbarágós az összes magyar film?
9/10
janderka 2023 dec. 20. - 22:52:11 9/10
Szomorú film. Azt hinnéd keresni kellett hozzá a lepusztultságot. De nem. Kilépsz a moziból és szembejön veled IRL.
Szacsvay megkapó alakítást nyújt és itt még a kiscsaj mormogó suta játéka is helyén volt - másutt se!


Kicsit persze ez is hosszú. És ha akarjuk, akkor kiszámítható klisékre épül. De működik. És ez benne a rossz. Hogy jó.
zimzum1111 2023 dec. 07. - 00:35:38
(Röhögő görcsöt kaptam!
Szerencsére nem volt kínos, mert a jelenet ezt követelte, és még csak mázlim sem volt, hogy én nagyon nevetek, mert a többiek is nevettek, de én sokkal jobban. Levegőért kapkodsz a nézőtéren... Oké páran megfordultak, de velem nevettek és ez fontos. A Revizor. Szacsvai László.
Tehát elfogult vagyok.)


Ez van. És ez ilyen. És nem lenne szerencsés azt gondolnia bárkinek, hogy Ő például nem csinálja meg ugyan ezt. Mert ez annyira általános, hogy drámaian szép. Szép mert mi leszünk Béla.
Béla! Béla!
Béla én vagyok!

Soha nem bírnám letagadni, és ezt javasolnám, aki el akar merengeni ezen az emberlét időn, hogy legyen Béla. Mert minden vágya igaz, és minden sikertelensége igaz. Olyan érthető.
A mozikép művészetével rájátszik az érthetőségre. Valami madarak rendre átrepülnek a képen. Figyelmes és a szocialista sivár környezet olyan szintű figyelmességet áraszt, ami bravúr. Megszereted Bélával az összes ősödet. Hát ŐK így... A boldogság kék madara - és talán Ő - ott röpköd, hogy átitassa egy melankolikus árnyalt szeretettel a filmet.
Oly szívesen garantálnám a díjesőt.